Edi Iordănescu a decis lotul României cu care pregătește EURO 2024! Cele 4 motive pentru care va convoca doar jucători din preliminarii pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. EXCLUSIV

Edi Iordănescu a decis lotul României cu care pregătește EURO 2024! Cele 4 motive pentru care va convoca doar jucători din preliminarii pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. EXCLUSIV
  • Publicat:

Sunt deja mai puțin de 100 de zile până când naționala noastră va debuta la Campionatul European din Germania, iar Edi Iordănescu a decis lotul României cu care pregătește EURO 2024 prin cele două amicale programate în această lună, cu Irlanda de Nord la București (22 martie) și împotriva Columbiei, la Madrid (26 martie).

ProSport îți prezintă în exclusivitate, pe baza informațiilor de ultimă oră de la lotul național, cele 4 motive pentru care la finalul acestei săptămâni, în lotul final pentru această acțiune extrem de importantă dedicată EURO 2024, selecționerul va nominaliza doar jucători pe care i-a avut la dispoziție și testat în campania de calificare la turneul final.

Edi Iordănescu a decis lotul României cu care pregătește EURO 2024

Cu prilejul celor 10 partide din preliminariile EURO 2024, selecționerul s-a bazat pe 43 de fotbaliști, o listă care cuprinde nume cu contribuții diferite la performanța calificării României din postura de câștigătoare de grupă și fără înfrângere. În mod ideal, pentru cele două amicale programate în această lună, și-ar fi dorit cât mai multe posibile soluții noi, atât din rândul stranierilor, cât mai ales din competiția internă, care să lărgească plaja de opțiuni serioase pentru lotul final EURO 2024, crescând implicit nivelul.

Doar că realitatea contextului din prezent a schimbat perspectivele, după cum dezvăluie sursele noastre, în exclusivitate:

De la obținerea calificării la EURO, în luna noiembrie, și până acum, nu avem jucători dincolo de cei testați de Edi în preliminarii care să fi explodat, să forțeze prin prestațiile și forma lor un loc măcar în lotul final, dacă nu în primul 11 al naționalei. Spre exemplu, în pregătirea EURO 2016, a apărut după calificarea din noiembrie 2015 un jucător precum Nicolae Stanciu din campionatul intern, care a debutat la națională în martie 2016 și s-a impus direct prin valoare și formă. Acum, din păcate, contextul limitează”

Analizând împreună cu staff-ul său etapele de pregătire de până la turneul final din Germania, selecționerul a decis să marșeze pentru duelurile cu Irlanda de Nord și Columbia pe nucleul calificării la EURO 2024 și pentru că, vom vedea în urma dezvăluirilor, situația oamenilor de bază nu e una care să producă liniște. Explică oamenii din anturajul naționalei:

Pentru EURO 2024 ai practic aceste două meciuri, acum, și două amicale fix înainte de startul turneului, dar pe acelea nu le poți folosi decât pentru reglajele fine ale unui lot deja conturat. Așadar, ca testare eficientă pentru alcătuirea lotului final, doar acțiunea de acum îți rămâne! Orice experiment cu un jucător nou nici nu are cum să fie concludent pentru nivelul EURO 2024, câtă vreme vorbim de mecanismele unui grup, de eficiența în cadrul echipei. Până la urmă, aceste elemente ne-au dus la EURO!”

În aceste condiții, sunt 4 motive concrete pentru care Edi Iordănescu a decis lotul României cu care pregătește EURO 2024 bazându-se exclusiv pe jucători din lista celor 43 convocați în preliminarii. Să le descoperim!

„Edi trebuie să testeze oamenii de bază ai calificării care nu joacă la cluburi”

Cum există o diferență valorică evidentă între puținii remarcați din Superliga și stranierii naționalei de azi, situația la zi privind oamenii de bază ai calificării la EURO 2024 adâncește criza pentru Edi Iordănescu. Horațiu Moldovan (Atletico Madrid), Radu Drăgușin (Tottenham), Andrei Rațiu (Rayo Valecano), Ianis Hagi (Deportivo Alaves) joacă deloc sau foarte puțin la cluburi.

Explică sursele ProSport:

Acțiunea din această lună și cele două amicale îi vor oferi lui Edi câteva răspunsuri concrete, chiar dacă nu definitive, privind nivelul la care sunt acum acești jucători. La antrenamente și în meci, pe viu! Lucrurile se complică și mai mult dacă ne uităm că Moruțan nu mai e titular la club de vreo 5 etape, iar Cicâldău, de trei runde, e rezervă. Așadar, Iordănescu va trebui să tragă primele concluzii ferme cu acest prilej”

Cum fotbaliștii care au obținut calificarea la EURO 2024 intră practic în testul de foc, este evident că nu mai rămâne loc în lot pentru experimente.

„Problema arabă”. Test de foc, Edi Iordănescu a decis lotul cu care pregătește EURO 2024

Pe lângă problema titularilor naționalei care nu prind prea multe minute la cluburi, Edi Iordănescu trebuie să afle în aceste zile și în ce măsură s-ar putea baza pentru EURO 2024 pe anumiți jucători din grupul celor care activează în fotbalul arab.

Pentru că situația lor e una specifică și ridică alte semne de întrebare:

Este singurul moment acum când Edi poate primi câteva confirmări privind nivelul, forma și perspectiva acestora până în vară cu privire la Denis Alibec, Andrei Burcă sau Florin Tănase. Vorbim de jucători importanți ai naționalei, dar cluburile lor sunt la retrogradare totuși în Qatar și Arabia Saudită. Asta dincolo de ritmul de pregătire și de competiție de acolo care, oricât ar fi crescut în ultima vreme, nu are cum să fie aproape de cerințele unui EURO”

Cum acțiunea Irlanda de Nord & Columbia va trebui să bifeze inclusiv acest obiectiv, e clar că prezența în lot a lui Alibec, Tănase și Burcă e încă un motiv pentru care nu vom vedea noutăți la finalul acestei săptămâni, în lotul lui Edi Iordănescu.

Superliga străinilor

Dacă primele două motive țin de realitatea tricolorilor aflați deja în nucleul primei reprezentative, sursele noastre continuă dezvăluirile trecând spre exterior, cumva. Dincolo de obiectivele detaliate mai sus pe care selecționerul și le-a fixat, nici realitatea din circuitul naționalei nu e una care să provoace modificări.

Nimănui nu îi convine, dar adevărul e că Superliga e dominată de jucători străini pe posturile vulnerabile la națională. În plan ofensiv, cei mai mulți remarcați sunt kosovarii Rapidului, Otele de la CFR Cluj iar lista poate continua. Doar în ultima etapă de sezon regular, 8 din 14 goluri au fost ale străinilor! Și nici la nivelul altor posturi nu există soluții autohtone prea multe multe din campionat! Echipele din play-off au 66 de străini în loturi, de unde să ai soluții pentru națională?!”

Mai mult decât atât, selecționerul e dezamăgit de traiectoria recentă a unor tineri fotbaliști din Superliga pe care îi avea în vizor încă de anul trecut, dar care nu au confirmat prin constanță potențialul pe care îl manifestau.

Cazurile Mitriță și Băluță, pe singurele posturi nu doar asigurate, ci cu inflație de soluții! 

Culmea, jucătorii în formă și cu valoare pe care i-ar putea propune Superliga vin să acopere niște posturi unde Edi Iordănescu are deja mari bătăi de cap în privința deciziilor pentru lotul final EURO 2024, din cauza unei abundențe de soluții viabile!

E greu de crezut că Dan Nistor (U Cluj) sau Eduard Florescu (FC Botoșani), în ciuda unui sezon regular foarte bun, pot fi opțiuni serioase pentru Campionatul European din postura de jucători de play-out și să își facă loc în lot eliminând practic variante precum Răzvan Marin, Alex Cicâldău, Nicolae Stanciu sau Darius Olaru!

Cât despre Alex Băluță sau Alex Mitriță, aceștia aproape cert nu se vor regăsi în lotul decis de Edi Iordănescu pentru această acțiune cu care pregătește EURO 2024, după cum ProSport a anunțat în exclusivitate AICI, încă din 2 martie:

Când Mitriță se luptă pe post cu Florinel Coman, Vali Mihăilă și Denis Drăguș, jucători care au contribuit la calificare și sunt deja parte importantă din nucleul tricolorilor, e clar că are șanse spre zero pentru lotul EURO 2024. Atunci, la aceste amicale din martie, dacă îl convoci, lași acasă un fotbalist dintre cei trei pe care ai nevoie să îl vezi pentru turneul final?! N-ar avea nicio logică. Iar Băluță, pe post cu Moruțan, Man și Ianis Hagi… același scenariu! Aproape cert nu vor fi convocați”

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
Oţelul se impune în meciul cu Hermannstadt. Moldovenii, pe primul loc în play-out
Oţelul se impune în meciul cu Hermannstadt. Moldovenii, pe primul loc în play-out
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…