Moți nu crede că Borcea a trădat-o pe Dinamo: „Cât de malefic să fii să faci așa ceva?”. Întrebare: Vei scrie într-o carte absolut tot ce ai trăit în fotbal? Moți: „Nu!”. Ce nu trebuie să afle publicul

Autor: Costin Ștucan Publicat: 04 Dec. 2015, 08:10 Actualizat: 04 Dec. 2015, 14:30 Liga 1

În difuzor, se aud înfundat scandări în bulgărește, iar Cosmin Moți râde: „Sunt fanii lui Beroe. Se duc la meci”. Internaționalul român era în drum spre Razgrad, după victoria cu Botev Plovdiv, iar suporterii lui Beroe recunoscuseră autocarul lui Ludogoreț, branduit cu numele sponsorului eCasino.bg. Moți s-a transferat în Bulgaria în 2012, iar afacerea a fost intermediată de frații Ioan și Victor Becali, oameni cu conexiuni importante în fotbalul de la sud de Dunăre. În Bulgaria a dus unul dintre firele procurorilor DNA în timpul investigației din Dosarul Transferurilor. La Sofia, aveau cartierul general mai multe firme controlate de impresarul Jose Maria Minguella, prietenul care le-a pus fraților Becali la dispoziție mai mult companii offshore prin care să deruleze tranzacțiile ilegale pentru care aveau să fie condamnați în 2014.

Fostul dinamovist Moți a împlinit ieri, 3 decembrie, 31 de ani. Reșițeanul este acum un fotbalist cu experiență și cu o participare în grupele Champions League. N-a făcut-o cu Dinamo, ci cu Ludogoreț pe care a calificat-o eroic, apărând penaltyurile steliștilor Pârvulescu și Râpă, într-un baraj epocal de calificare.


Cosmin Moți se bucură după ce a apărat penaltyul care a calificat-o pe Ludogoreț în grupele Champions League

 

Potrivit declarațiilor lui Rednic și ale altor oameni importanți din fotbalul românesc, Moți a pierdut de două ori, în 2007 și 2009, șansa de a merge cu Dinamo în Ligă din cauza impresarilor săi și a lui Cristi Borcea. Cazul Dinamo – Lazio 1-3 este anchetat acum de procurorii DNA și de UEFA, iar detaliile lui pot fi citite aici. Cazul Unirea – Dinamo continuă să ofere surprize.

Pe 24 mai 2009, în minutul 24 al meciului Unirea – Dinamo, fundașul central de 24 de ani a ieșit la marginea careului pentru a-l deposeda pe Bilașco prin alunecare. Tacklingul său nereușit l-a scos din joc și i-a permis atacantului să paseze în spatele lui Bruno Simao, fundașul stânga portughez care l-a scăpat din ochi pe Varga. Istoria unui titlu pare uneori simplă. Șutul lui Varga la colțul lung, pe lângă Dolha, a contribuit decisiv la primul și ultimul titlu din istoria unei echipe venite de nicăieri și dispărute ulterior în neant.

DIN PRECEDENTELE 4 EPISOADE

A doua zi, Moți a fost acuzat că a petrecut în oraș cu 3 zile înainte de meci. Informațiile fuseseră scurse de Borcea, care amenințase că petrecăreții Moți, Tamaș, Torje și Izvoranu nu vor mai vedea niciun ban. La scurt timp, tensiunea s-a calmat, iar dinamoviștilor le-a rămas să se uite cum Unirea Urziceni aduna 8 puncte și 17,72 milioane de euro din participarea în grupele Champions League. Moți a jucat la Dinamo încă 3 ani.

În episoadele precedente, am văzut numeroase conexiuni dintre personajele indicate de Rednic că au cedat deliberat titlul Unirii și am asistat la apariția unor nume noi. Acum, e momentul mărturiei unui fotbalist care, teoretic, a pierdut o șansă imensă în acea după-amiază de mai.

Cosmin, de ce-ți mai aduci aminte de la meciul cu Urziceni?
Țin minte că am avut un gol anulat și un penalty neacordat. A luat și Simao roșu. Asta rețin. Am văzut discuțiile care sunt în jurul meciului. Din punctul meu de vedere, toată lumea are dreptate. Și nea Mircea (n.red. – Rednic) când a zis că ne-au furat arbitrii, și Cristi (n.red. – Borcea) când a zis după meci că s-a pierdut din cauza jucătorilor. Că n-am avut o viață sportivă foarte ordonată atunci.

Serios?
Da, nu mai are rost să ne ascundem după deget. Ă‚sta a fost adevărul. Cred că și din cauza asta s-a pierdut campionatul. Nu mă refer neapărat la meciul cu Urziceni. Țin minte că am făcut un egal acasă cu Otopeni când la ei erau 6-7 jucători împrumutați de Dinamo. În ultimul moment, s-a pierdut la Urziceni. Dar și mai devreme, prin rezultate.

Ai fost criticat dur de Borcea după meciul de la Urziceni.
Da, că am ieșit în oraș înainte de meci. Au ajuns la dânsul niște informații de la anumiți oameni care nu voiau binele echipei.

De la cine?
Mmmm…Știu, dar nu aș vrea să spun.

Din tabăra Unirii?
Nu. Din tabăra noastră. Din clubul Dinamo. Din interior. Atunci nu a fost adevărat (n.red. – ce a spus Borcea). Am greșit și noi, jucătorii, în multe rânduri. Dar atunci nu.

Te-a surprins ce a zis Rednic?
(Ezită)…

El nu a zis doar de arbitraj, a spus și că Dinamo nu a vrut titlul.
Nu concep asemenea lucruri. Nu cred, totuși. Ă‚sta a fost cel mai mare vis al lui Cristi și a rămas neînplinit. La cum îl știu pe Cristi, și uitați-vă cât suferă din cauza fotbalului, nu cred că n-a vrut campionatul în anul ăla. La 3 zile după meciul cu Urziceni, am jucat cu Brașov acasă. Cristi a intrat cu picioarele prin ușa de la vestiar, să-și rupă tendoanele. Cât de malefic să fii să faci asemenea lucruri?

Oameni din club îl descriu ca fiind drept „foarte malefic”.
Eu nu cred. Nu cred. Țin foarte mult la Cristi și nu pot să-mi imaginez așa ceva. Nu cred că a făcut așa ceva. E părerea mea.

 

„Am ieșit în oraș de multe ori, dar s-a și exagerat”

Dosarul Transferurilor începuse în 2007, cu doi înainte de meciul de la Urziceni. Ți s-a părut vreun moment că Borcea era un tip vulnerabil?
În ce sens? A, să fi fost presat din…

Din punct de vedere judiciar. Ulterior, a fost condamnat.
Da, da, dar nu știu ce să zic.

Crezi că v-ar fi spus vouă dacă ar fi fost supus vreunei presiuni politice?
Hai, să te întreb eu ceva. Dacă a fost supus unei presiuni, ce putea să facă Borcea?

Să discute cu unul-doi jucători. Trei.
Mmmmm, nu știu. Nu cred. V-am zis că a fost visul lui de o viață. Din păcate pentru noi, dinamoviștii, și pentru el a rămas neîmplinit.

Și cu Lazio s-a spus la fel…
Pe mine asta mă deranjează cel mai mult. De ce n-a ieșit nimeni după meciul cu Lazio? Să spună atunci. Nu după 5-6 ani. Noi stăteam și plângeam în vestiar că am pierdut o grămadă de bani. O sută și ceva de mii de euro, în condițiile în care noi eram șase-șapte jucători cu salarii de 2.000 de dolari pe lună sau 3.000. De ce nu s-a luat atitudine atunci? Să fie trași la răspundere…

Vladimir Cohn și Cornel Dinu au declarat pentru ProSport că meciul Dinamo – Lazio 1-3 a fost aranjat. Rednic a spus că are și el bănuielile sale și a dezvăluit că prețul aranjamentului ar fi fost transferul lui Radu Ștefan la Lazio. Un an mai târziu, în vara lui 2008, Claudio Lotito – președintele lui Lazio – a venit la București pentru a negocia și transferul lui Moți. Italianul, Ioan și Victor Becali, Borcea, Turcu, Cornel Dinu și Nicolae Badea s-au întâlnit la restaurantul lui Turcu, însă părțile nu s-au înțeles.  „Trebuia să fie un împrumut cu opțiune de cumpărare, dar a doua zi picase totul. Am fost dezamăgit mai ales că nu aveam un contract mare la Dinamo”.

Citește continuarea mai jos.


Claudio Lotito se îndreptă spre restaurantul lui Vasile Turcu pentru a negocia transferul lui Moți

Cosmin Moți iese dezamăgit de la negocieri. Nu l-a urmat pe fostul său coleg, Radu Ștefan, în capitala Italiei

Impresarul Ioan Becali și Cosmin Moți. Fundașul central a jucat pentru o scurtă perioadă la Siena, în Italia

 

Vali Năstase a plecat imediat după meci.
Păi, vedeți. Nu știu dacă e corect. Vali, ok, a greșit la primul gol, dar era 1-1. Era același rezultat ca în meciul tur. Nu vreau să iau apărarea nimănui, nici a lui Vali, nici a lui Cristi. Doar atât, vreau să-i întreb pe toți cei care au ieșit acum după atâția ani, de ce n-au zis atunci.

Poate din același motiv pentru care nu se află nimic în România imediat după.
De ce? De frică?

Da.
Atunci, după meciul cu Lazio, s-a dat într-un jucător. Acum, la Urziceni, se dă în Cristi. Nu știu, din punctul meu de vedere toată lumea are dreptate. Arbitrii ne-au omorât la meciul ăla. Noi am avut o viață mai dezordonată.

Câte escapade ai avut în sezonul acela?
Nu mai țin minte. Nu vă gândiți, însă, că au fost în fiecare zi. Sau că am fost să bem. Eram prieteni și ieșeam foarte mult. De multe ori, se exagera. Chiar dacă stăteam până la 12 noaptea, s-a exagerat cu alcoolul.

În presă apăreau povești despre consum de alcool.
Asta era. Noi am ajuns să nu ne mai creadă nimeni. Chiar și când spuneam că am ieșit și am băut o bere sau un pahar de vin, lumea zicea: „Aaaa, nu e adevărat. Ați fost și ați stat până dimineața!”. Nu, domnule, am stat până la 12. Cred că și din cauza asta era o oarecare tensiune în club, între conducere și jucători.

Era tensiune?
Da. Certându-ne pe noi și reproșându-ne lucruri pe care nu le făceam…Se spunea că ieșeam după fiecare meci și stăteam până la 2-3 noaptea. În unele dăți erau adevărate, în altele, nu. Când era adevărat, recunoșteam. De multe ori a venit domnul Badea și ne-a întrebat: „Ați fost acolo?”. Da. „Foarte bine”.

Erați amendați?
Am fost amendați de multe ori, dar pe greșelile noastre. Nu s-a făcut niciun scandal, niciun tamtam. Dar, vă repet, campionatul ăla s-a pierdut prin greșelile din începutul sezonului. Doar meciul cu Otopeni îmi vine în minte pentru că a apărat Babicu” (n.red. – portarul Cristi Munteanu) tot.

Rednic a spus că în primul lui mandat, în 2007, voi, jucătorii, erați niște marionete și că avea niște dovezi că voi nu ați fost în regulă. Totuși, spune el, conducerea a preferat să-l dea afară pe el. Ulterior, șefii au ajuns la concluzia că au nevoie de Rednic. Te-ai simțit vreodată o marionetă în fotbal?
Nu. Vă dau cuvântul meu de onoare că niciodată, cât am fost la Dinamo, nu a venit cineva din club, din afară sau din altă parte să zică: „Băi, băieți, meciul ăsta o să fie ușor pentru noi!”. Nu știu de ce zice domnul Rednic că am fost niște marionete. În 2006, am avut 14 victorii la rând și am câștigat campionatul cu două luni înainte.

 

„Relația cu Rednic s-a stricat de la bani”

Poate din cauza conflictului cu voi din vestiar, cu banii de după meciul cu Steaua?
Se poate. Acolo s-a rupt. Cred că acolo s-a stricat relația dintre nea Mircea și noi.

Presa a scris că, în finalul sezonului 2006-2007, Dinamo a avut o primă de un milion de euro de la George Becali pentru a o încurca pe CFR Cluj, aflată în lupta pentru locul 2 cu Steaua. Dinamo era deja campioană. 500.000 de euro trebuiau să ajungă la jucători, însă Rednic le-a spus că nu au primit decât 250.000 de euro. În acel moment, Bogdan Lobonț i-a băgat mâna în gât lui Rednic și i-a strigat să-și ia bani de lumânări de banii lipsă.

Citește continuarea mai jos.


Cosmin Moți alături de Mircea Rednic la prezentarea lotului lui Dinamo din 2006

Cosmin Moți celebrează un gol marcat din postura de căpitan al lui Dinamo

Goian, Zicu, Moți și Mărgăritescu sărbătoresc Supercupa României în 2005. Patru ani mai târziu, Goian și Moți au fost fundașii centrali în meciul de la Urziceni
 

Tensiunea a continuat și în al doilea mandat?
L-am prins foarte puțin. Am plecat după doar două meciuri la Siena și m-am întors la sfârșitul lui februarie. L-am mai prins două luni. Nu știu la ce marionete se referea. Mie, personal, nu mi-a cerut nimeni să fac nimic necurat.

Relația voastră cu Ioan și Victor Becali cum era?
Era ok. Nu ne vedeam în fiecare zi. Era o relație, să zic așa, profesională. E adevărat, cu nea Victor am vorbit mai mult din ianuarie când îl rugam să mă ia de la Siena să mă întorc acasă. Mai mult am vorbit cu nea Giovanni și cu nea Victor după ce am plecat în Bulgaria. Până să aibă ei problemele pe care le-au avut.

Verdictul din Dosarul Transferurilor cum ți s-a părut?
Cu două zile înainte de a se da decizia definitivă, m-am întâlnit cu nea Giovanni la o cafea și…L-am simțit un pic pesimist, resemnat.

Dacă peste 20 de ani, copiii tăi îți vor spune: „Tată, vreau să scrii o carte în care să spui tot ce s-a întâmplat în fotbal în perioada în care ai jucat!”. Tot, absolut tot. Ai scrie-o?
(Râde) Nu.

Merci mult. Baftă multă.
(Simte nevoia să mai spună ceva, dar ezită) Nu știu dacă aș scrie. Aș scrie… Nu știu dacă aș scrie. N-aș putea să scriu chiar tot. Sunt mai multe lucruri bune și frumoase, dar sunt și multe lucruri care nu sunt de povestit.

În episodul următor, veți afla lucruri care nu sunt de povestit din culisele luptei pentru titlu din 2009.

CITEȘTE DESPRE CONEXIUNILE COMPLICATE DEZVĂ‚LUITE ÎN PRIMELE PATRU EPISOADE DIN CAZUL UNIREA – DINAMO: TITLUL TRUCAT?

 

Autor: Costin Ștucan Publicat: 04 Dec. 2015, 08:10 Actualizat: 04 Dec. 2015, 14:30 Liga 1
Pe aceeași temă
Coșmarul trăit de o femeie din Suceava după ce și-a cumpărat o mașină second-hand adusă din Germania! Ce a aflat despre acest Seat Ibiza întrece orice imaginație
Coșmarul trăit de o femeie din Suceava după ce și-a cumpărat o mașină second-hand adusă din Germania! Ce a aflat ...
Viol înscenat propriei soţii. Scenariul diabolic prin care un bărbat gelos a vrut să-şi trimită amicul la puşcărie doar fiindcă i-ar fi făcut ochi dulci consoartei
Viol înscenat propriei soţii. Scenariul diabolic prin care un bărbat gelos a vrut să-şi trimită amicul la puşcărie ...
S-a dat LEGE! E OFICIAL! Acesti romani primesc BANI in plus la SALARIU! CADOU de la Guvernul Orban
S-a dat LEGE! E OFICIAL! Acesti romani primesc BANI in plus la SALARIU! CADOU de la Guvernul Orban
Femeie, la un pas să fie dată jos din avion din cauza tricoului purtat: Am fost umilită complet  / Cum vi se pare? | FOTO
Femeie, la un pas să fie dată jos din avion din cauza tricoului purtat: Am fost umilită complet / Cum vi se pare? | FOTO
Reactia care a intarziat sa vina! LeBron James, mesaj SFASIETOR dupa moartea lui Kobe Bryant: „Nu sunt pregatit, dar voi incepe, frate”
Reactia care a intarziat sa vina! LeBron James, mesaj SFASIETOR dupa moartea lui Kobe Bryant: „Nu sunt pregatit, dar voi ...
Cele mai bombate posterioare de pe Instagram! Galerie foto incendiară cu fetele la sală
Cele mai bombate posterioare de pe Instagram! Galerie foto incendiară cu fetele la sală
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Cât costă în România noul RENAULT CAPTUR? Este mai ACCESIBIL decât ne imaginam!
Cât costă în România noul RENAULT CAPTUR? Este mai ACCESIBIL decât ne imaginam!
Povestea relaţiei nefireşti între doi bărbaţi din Buzău: provocau incendii din dragoste, iar unul a sfârşit ucis de iubit
Povestea relaţiei nefireşti între doi bărbaţi din Buzău: provocau incendii din dragoste, iar unul a sfârşit ucis ...
Mutare colosală. Ţara din Europa care vrea să RENUNŢE la euro. ”Trebuie să admitem că euro a fost o greşeală uriaşă”. Nu există altă cale de scăpare
Mutare colosală. Ţara din Europa care vrea să RENUNŢE la euro. ”Trebuie să admitem că euro a fost o greşeală uriaşă”. ...
Oraşul DESFRÂULUI! Arhiepiscopul era şeful prostituatelor, iar frumoasa Ana le învăţa cum să FACĂ sex ca o adevărată femeie
Oraşul DESFRÂULUI! Arhiepiscopul era şeful prostituatelor, iar frumoasa Ana le învăţa cum să FACĂ sex ca o adevărată ...
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Atenţie, imagini too HOT! O româncă de 28 de ani i-a băgat în boală pe americani. Ipostaze incendiare
Atenţie, imagini too HOT! O româncă de 28 de ani i-a băgat în boală pe americani. Ipostaze incendiare
Umilință totală pentru Meghan Markle! Ducesa a recunoscut tot! „Îmi era scârbă…”
Umilință totală pentru Meghan Markle! Ducesa a recunoscut tot! „Îmi era scârbă…”
150.000 de euro dintr-un foc! Ce a făcut Prodanca de banii ăștia. Reghe știe tot
150.000 de euro dintr-un foc! Ce a făcut Prodanca de banii ăștia. Reghe știe tot
Cine i-a fost alaturi Cristinei Topescu cand A MURIT! Si-a dat SUFLAREA langa ea! Rasturnare de situatie
Cine i-a fost alaturi Cristinei Topescu cand A MURIT! Si-a dat SUFLAREA langa ea! Rasturnare de situatie
Breaking! Iadul alb lovește România
Breaking! Iadul alb lovește România
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Înţelegerea dintre Kobe Bryant şi soţia lui: nu zburau niciodată împreună. Motivul din spatele deciziei celor doi
Înţelegerea dintre Kobe Bryant şi soţia lui: nu zburau niciodată împreună. Motivul din spatele deciziei celor doi
Cristina Țopescu avea o fetiță, Eva Maria! Ce s-a întâmplat cu micuța a marcat-o pe viață!
Cristina Țopescu avea o fetiță, Eva Maria! Ce s-a întâmplat cu micuța a marcat-o pe viață!
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Kobe Bryant, omagiat la Premiile Grammy 2020!  Vedetele i-au adus un tribut emotionant fostului baschetbalist
Kobe Bryant, omagiat la Premiile Grammy 2020! Vedetele i-au adus un tribut emotionant fostului baschetbalist
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Tragedie aviatică. Avion Prăbușit sunt cel puțin 83 de morți
Tragedie aviatică. Avion Prăbușit sunt cel puțin 83 de morți
Direcția ANTIDROG a vândut un SUV confiscat, însă cu el a vândut și un „pachet surpriză”
Direcția ANTIDROG a vândut un SUV confiscat, însă cu el a vândut și un „pachet surpriză”
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii