EXCLUSIV Ultimatum! Primăria somează șefii AFC Rapid și așteaptă luni predarea necondiționată: să adere la Mișcarea CFR, să renunțe la orice pretenții, să cedeze site-ul 1923.ro și contul de Facebook FC Rapid | UPDATE Reacția AFC Rapid | TEXTUL SOMAȚIEI

Autor: Matei Udrea Publicat: 15 Jul. 2017, 13:18 Actualizat: 16 Jul. 2017, 12:25 Fotbal Intern

UPDATE 17:00 | Horia Manoliu, conducătorul AFC Rapid în ultimul an, a sunat înapoi, la câteva ore după primele apeluri ale ProSport, pentru a-și face cunoscut punctul de vedere după ședința de la primărie și ultimatumul primit de la Dan Tudorache, edilul Sectorului 1. „Urmează să dăm un răspuns luni, conform indicațiilor din scrisoare. Nu pot să spun acum care este punctul meu de vedere. Va fi un comunicat. Să aștepte toată lumea până luni!”, a declarat Manoliu. 

Surprinzător, Manoliu afirmă că Dumitru Tudor are un cuvânt de spus numai pe chestiuni strict sportive, infirmând că noul finanțator ar avea putere de decizie la AFC Rapid: „Eu, când am discutat cu el, am convenit că are drept de semnătură strict pe partea sportivă”.

Același Manoliu a dorit să facă niște precizări în legătură cu Mihai Iosif, antrenorul care a promovat echipa și a fost apoi înlăturat: „Antrenor principal la AFC Rapid, în Liga 5, a fost Silvian Dobre cu Mihai Iosif. Dobre a venit cu grupa, grupa aia era a lui, copiii ăia, marea majoritate, erau din grupa ’98-’99, și Iosif antrenor principal împreună cu Dobre. Iar de remunerat, au primit un salariu foarte convenabil chiar și pentru Liga 4! Amândoi erau pe postul de antrenor principal”.

Întrebat de ProSport, Horia Manoliu a negat că ar fi cerut funcții în ședința de la Primăria Sectorului 1: „Eu n-am cerut nimic. Eu am fost decât să ascult. Am fost invitat la această ședință și am venit să ascult!”. Conducătorul AFC Rapid a confirmat, în schimb, că la ședința de joi a acceptat, inițial, planul primarului: „Domnule, am spus în principiu! De principiu! Mi-am dat acordul de principiu. Da. Eu așteptam altceva… Am crezut că… Aștept și acum, sincer vorbind, un plan mai detaliat, dar… Poate ni-l va oferi în cursul dimineții de luni”.


UPDATE 15:15 | Dumitru Tudor, finanțatorul AFC Rapid, a oferit o reacție la ultimatumul primit din partea primarului: „Sunt foarte surprins. Aveam o părere bună despre primar, am spus deja că este un proiect serios. Dar acest mod în care suntem somați să cedăm totul nu e firesc. Primarul spune o mulțime de minciuni. Mă acuză că mă certam cu Manoliu. Fals! Eu am dreptul de semnătură la gruparea asta! Eu! Nu altcineva. Dar o decizie ca predarea AFC către primărie sigur că trebuie luată de comun acord cu cei de aici”.
Înscăunat la AFC Rapid la începutul săptămânii, pe 10 iulie, Dumitru Tudor a fost, totuși, sărit de subordonații săi tocmai când a fost vorba de notificarea primită de la primărie. Acesta a aflat din ProSport, sâmbătă la prânz, de scrisoarea venită vineri: „Acum aflu, de la dumneavoastră. Am o problemă la picior, sunt imobilizat în pat. Nu am fost înștiințat. Să fie clar, eu și acum aș accepta această unificare. Însă nu putem să dăm așa, totul, degeaba. Spune primarul că am cerut funcții? Nu-i adevărat. Dar e normal să vrem niște funcții. Păi, eu le las și nume, și palmares, și culori și tot și nu primesc nimic?”.


Timpul a expirat pentru AFC Rapid: primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, care încearcă reunificarea mișcării giuleștene sub umbrela autorităților publice, le-a trimis șefilor acestei grupări un ultimatum în care li se cere să accepte necondiționat toate condițiile. Termenul expiră luni, la ora 12:00.

ProSport a obținut e-mailul de o duritate surprinzătoare prin care edilul pesedist îi pune, practic, cu spatele la zid pe șefii AFC Rapid, Dumitru Tudor „Ciorbă” și Horia Manoliu. Cei doi sunt pur și simpu somați. Sunt anunțați că, din cauza problemelor juridice și financiare existente la AFC Rapid, primăria a ales să meargă înainte pe structura Clubului Sportiv Mișcarea CFR București, finanțat până acum de un grup de membri ai Clubului Aristocratic Rapid și aparținând, în acte, sindicatului CFR Mișcare. „Ciorbă” și Manoliu au termen până luni, la ora 12:00, să trimită cererea de înscriere în Mișcarea CFR. De asemenea, li s-a trimis un formular-tip, nenegociabil, pe care trebuie să-l completeze doar cu propriile date și să-l semneze, prin care se angajează că renunță la orice pretenții cu privire la numele, culorile, sigla sau palmaresul FC Rapid. În plus, cei doi trebuie să semneze că se obligă să pună la dispoziția Mișcarea CFR toate activele deținute în legătură cu brandul, numele, sigla sau palmaresul FC Rapid, precum și site-ul de internet www.1923.ro și pagina Fotbal Club Rapid de pe Facebook.

Scrisoarea este redactată în termeni duri și inflexibili. Primarul îi anunță pe „Ciorbă” și Manoliu că, dacă până luni, la ora 12:00, nu își dau acordul, se va considera că au refuzat și, prin urmare, vor fi excluși din proiect.Textul scrisorii dure pe care primarul Daniel Tudorache a trimis-o pe adresa AFC Rapid arată că autoritățile vor acționa în forță, cu sau fără adeziunea tuturor părților, pentru a prelua brandul Rapid

Explicațiile unui text atât de dur

Această mișcare brutală, un fel de a trece cu tancul peste AFC Rapid, are mai multe explicații.

> În primul rând, cadrează foarte bine cu stilul de lucru al PSD.

> În al doilea rând, primarul Dan Tudorache este strâns cu ușa de timp: până pe 20 iulie (adică joia viitoare) trebuie să finalizeze proiectul, pentru a-l putea introduce pe ordinea de zi a Consiliului Local pe 26 iulie. E nevoie de această aprobare pentru ca Primăria Sectorului 1 să poată aloca, în noul sezon, fonduri grupării pe care o va prelua.

> În al treilea rând, impresia lăsată edilului de cei doi conducători de la AFC Rapid a fost literlamente jalnică. Manoliu și „Ciorbă” s-au apucat joi, în plină ședință, să se certe pe funcții în noua structură, de față cu toată lumea convocată la discuții, înainte chiar de a se discuta proiectul în sine. ProSport a scris aici despre incredibilele scene.

> În al patrulea rând, primarul și-a permis o asemenea atitudine pentru că AFC Rapid este la ananghie. Asociația are datorii, este inactivă la Fisc. Sursele ProSport spun că autoritățile locale au cerut la Ministerul Finanțelor și la ANAF date despre AFC Rapid și lămuriri în privința faptului că această grupare a activat un an fără să-și poată folosi conturile. Horia Manoliu va trebui să explice cum a încasat banii și cum a făcut plățile.

> În al patrulea rând, nu sunt dubii în privința învingătorului, dacă se va ajunge ca în noul sezon să se confrunte o echipă (Mișcarea CFR) finanțată de Primăria Sectorului 1 și o alta (AFC Rapid) care are în spate doar un grup de mici oameni de afaceri. Sursele ProSport spun că Horia Manoliu a acceptat ca Dumitru Tudor să vină pe post de „finanțator” mai degrabă în disperare de cauză. „Ciorbă”, care ar vrea să semneze adeziunea și să treacă de partea Primăriei, a declarat, de altfel, pentru publicația noastră că, dacă el pleacă, Manoliu ar fi nevoit să retragă echipa din campionat, pentru că n-are bani s-o țină. Pentru AFC Rapid, intrarea în joc a Primăriei înseamnă, de fapt, sfârșitul. Va însemna o concurență, pentru un singur loc promovabil în Liga 3, cu două echipe infinit mai puternice. Probabil că în următorii doi ani nici nu se va pune problema promovării în Liga 3, pentru că într-unul va câștiga Mișcarea CFR (susținută de Primărie), iar în celălalt CSA Steaua (susținută de Armată). E greu de crezut că AFC Rapid va supraviețui atât timp în Liga 4, dacă nu apare ceva excepțional (cum ar fi un alt finanțator foarte puternic) între timp.

Gafele comise de autorii scrisorii-ultimatum

Există, însă, și câteva elemente care pot fi considerate gafe în această scrisoare dură. Când autorii ei le-au cerut celor de la AFC Rapid să renunțe la pagina de Facebook Fotbal Club Rapid și să abandoneze orice pretenții de ordin patrimonial sau nepatrimonial pe care le-ar putea avea cu privire la numele, culorile, sigla și palmaresul FC Rapid, recunosc implicit că această entitate poate să încurce lucrurile. Adică are anumite drepturi asupra brandului Rapid. Până acum, discursul oficial al lichidatorului FC Rapid și al proprietarilor a fost că AFC Rapid nu deține nimic.

În același timp, proprietarii site-ului 1923.ro au anunțat că nu au nimic de-a face cu conducătorii AFC Rapid, grupare pe care o susțin benevol. Deci, Primăria nu ar avea cum să pretindă celor de la AFC să cedeze ceva ce nu este al lor. Aici apar două chestiuni. Pe de o parte, primarul s-a dovedit fie neinformat, fie chiar dezinformat. Pe de alta, dat fiind că Dan Tudorache a părut, încă de la prima discuție cu ProSport, că nu știe toate evenimentele din ultimii ani și nici culisele lumii rapidiste, e clar că informația privind apartenența site-ului 1923.ro de AFC Rapid i-a fost furnizată de altcineva. Rămâne întrebarea cine s-a lăudat că AFC are controlul asupra acestei pagini de web.

Ar mai fi de remarcat, ca amănunt de culoare, faptul că autorul formularului-tip remis AFC Rapid de Primărie – foarte probabil, un avocat al acestei instituții – are grave probleme gramaticale. Pe parcursul textului, cel care l-a scris arată că nu știe când se folosesc doi „i” la plural: „Structura membrilor fondatori / cu drept de vot formată din 5-7 membrii”, „Structura comitetului director formată din 3-5 membrii”, „(…) raportat la numărul de membrii”.


Formularul-adeziune împănat cu greșeli gramaticale pe care Primăria l-a trimis la AFC Rapid și pe care șefii asociației trebuie să-l semneze până luni, la ora 12:00 

Ce urmează: AFC Rapid nu va adera la planul primarului și va încerca să se bată cu Mișcarea CFR și cu CSA Steaua

Sursele ProSport spun că Horia Manoliu (fost director de marketing la FC Rapid) nu va semna această adeziune trimisă de Primărie. Decizia era luată înainte de a primi scrisoarea-ultimatum: primarul nu este dispus să garanteze funcții în noul club finanțat de la buget. Acesta va pleca, de altfel, în concediu începând de luni. Manoliu are lângă el niște oameni angajați în trecut la Rapid atât pe vremea lui Copos, cât și a lui Moraru: Ion Butoi (fost director sportiv la FC Rapid și cel care l-a adus acum ca finanțator pe Mitică „Ciorbă”) și Ion Drăghici.

De asemenea, Manoliu a intrat în alianță cu o parte a galeriei, pe filiera căreia a fost instalat – afirmă sursele ProSport – noul antrenor, Andrei Anghel Constantinescu. Acesta l-a cucerit definitiv pe Horia Manoliu, dezvăluie persoane bine informate, atunci când i-a spus că antrenează gratis echipa.

Interesant este că, după ce a promovat AFC Rapid din Liga 5, acceptând să muncească aproape pe gratis un an, vechiul antrenor, Mihai Iosif, rapidist vechi și antrenor la centrul de copii și juniori, a fost dat la o parte. Echipa actuală a fost formată de Mihai Iosif mai ales din juniori ai Rapidului veniți la echipă la îndemnul acestuia. Până acum, Iosif fusese lăudat aproape zilnic pe site-urile și conturile de Facebook controlate de AFC Rapid.

ProSport a încercat să ia legătura cu Horia Manoliu, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Textul ultimatumului:

„Către:
Asociația Fotbal Club Rapid

În atenția domnilor:
Horia Manoliu
Dumitru Tudor

Stimați domni,
Vă mulțumim pentru prezența la ședința organizată ieri, joi, 13 iulie, la sediul Primăriei Sectorului 1, și pentru atitudinea dumneavoastră pozitivă legată de proiectul dezbătut.

Așa cum am discutat și în timpul ședinței vă confirmăm faptul că în urma analizei Comisiei instituite prin Dispoziția Primarului Sectorului 1 nr. 2537 din 03.07.2017, vă considerăm un partener valoros pentru începerea și dezvoltarea acestui proiect.

De asemenea, vă confirmăm că în urma analizei situației juridice și fiscale, considerăm că este oportun ca acest proiect să pornească la drum alături de Asociația Mișcarea CFR.

În acest sens vă solicităm ca până luni 17.07.2017, ora 12, să primim prin orice formă de comunicare (fax, mail sau depunere directă la registratura Primăriei Sectorului 1) acordul dumneavoastră scris (conform Anexei la prezenta) cu privire la acceptarea calității de membru în Clubul Sportiv Mișcarea CFR.

Acest acord trebuie să fie de asemenea dat pentru acceptarea condițiilor referitoare la existența unui număr de 5 sau 7 membri fondatori cu drept de vot, existența unui număr de 3 sau 5 membri în consiliul Director, în raport de care Primăria Sectorului 1 să dețină dreptul de vot (raportat la număr) și Președenția Consiliului Director.

De asemenea, vă solicităm, ca pentru orice alte active asupra cărora dețineți drepturi (pagina web www.1923.ro pagina facebook Fotbal Club Rapid, etc) să vă dați acordul pentru punerea la dispoziție a acestora, structurii sportive ce va dezvolta proiectul renașterii echipei de fotbal Rapid București.

Vă informăm că lipsa unui răspuns scris din partea dumneavoastră, care să conțină elementele menționate anterior, va fi considerat un refuz și pe cale de consecință nu veți lua parte la acest proiect.

Vă mulțumim

Primarul Sectorului 1 al Municipiului București,
Daniel Tudorache

Reprezentantul Comisiei numită prin Dispoziția nr. 2537/03.07.2017,
Cosmin Fodoroiu”

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 15 Jul. 2017, 13:18 Actualizat: 16 Jul. 2017, 12:25 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Top 50 sexy-vedete în cele mai senzuale costume de baie. Pe ce poziții sunt Loredana Chivu, Gina Pistol și Andra Adam
Top 50 sexy-vedete în cele mai senzuale costume de baie. Pe ce poziții sunt Loredana Chivu, Gina Pistol și Andra Adam
Cine au fost adevăraţii locuitori ai Transilvaniei înainte de venirea ungurilor - explicaţia istoricilor
Cine au fost adevăraţii locuitori ai Transilvaniei înainte de venirea ungurilor - explicaţia istoricilor
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Şantaj între două studente din Iaşi care practicau videochat-ul: ”Ştiu ce faci, dragă fată norocoasă”
Vlad, OUT din poarta FCSB?! Anuntul de ultima ora al lui Becali: „O sa vedeti ce fac!”
Vlad, OUT din poarta FCSB?! Anuntul de ultima ora al lui Becali: „O sa vedeti ce fac!”
Care sunt semnele unui AVC. Metoda rapidă prin care recunoşti accidentul vascular
Care sunt semnele unui AVC. Metoda rapidă prin care recunoşti accidentul vascular
TOP 30 - Vedete din România cu 'rușinea' la vedere. Fustițele le-au jucat feste și li s-a văzut tot
TOP 30 - Vedete din România cu 'rușinea' la vedere. Fustițele le-au jucat feste și li s-a văzut tot
Viaţa unei dependente de sex alături de iubitul extenuat: „La început, era ca şi cum aş fi câştigat la loterie”
Viaţa unei dependente de sex alături de iubitul extenuat: „La început, era ca şi cum aş fi câştigat la loterie”
Nicolae Duduianu, la căpătâiul lui Emi Pian! Permisie de la Penitenciar să-și conducă fiul la groapă
Nicolae Duduianu, la căpătâiul lui Emi Pian! Permisie de la Penitenciar să-și conducă fiul la groapă
Spioana crescută la MÂNĂSTIRE care a SEDUS mii de bărbaţi. ''Tehnica'' pe care o folosea pe ei este INCREDIBILĂ
Spioana crescută la MÂNĂSTIRE care a SEDUS mii de bărbaţi. ''Tehnica'' pe care o folosea pe ei este INCREDIBILĂ
Primele declarații are presupusului criminal al lui Emi Pian: „Au vrut să-mi curețe viața” / VIDEO
Primele declarații are presupusului criminal al lui Emi Pian: „Au vrut să-mi curețe viața” / VIDEO
O BOALĂ nemiloasă face ravagii în România. Multe spitale nu vor să se ocupe de ei
O BOALĂ nemiloasă face ravagii în România. Multe spitale nu vor să se ocupe de ei
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
Anghel Iordănescu, victima lui Emi Pian. Țeapa de sute de mii de euro a clanului Duduianu. Cum s-a încheiat totul
Anunţ de ultim moment: Vin BANI de la guvern. Mii de români se pregătesc deja. Cum poţi obţine banii
Anunţ de ultim moment: Vin BANI de la guvern. Mii de români se pregătesc deja. Cum poţi obţine banii
Sânii măriţi la bărbaţi. Vezi 5 cauze ale ginecomastiei
Sânii măriţi la bărbaţi. Vezi 5 cauze ale ginecomastiei
Poți descoperi femeia goală din imagine? Această iluzia optică a pus internetul pe jar!
Poți descoperi femeia goală din imagine? Această iluzia optică a pus internetul pe jar!
Și-a ridicat drona pentru a-și filma copiii, pe plajă. După 30 de secunde, pilotul a încremenit
Și-a ridicat drona pentru a-și filma copiii, pe plajă. După 30 de secunde, pilotul a încremenit
Spermatozoizii i-au păcălit pe oamenii de ştiinţă timp de 350 de ani
Spermatozoizii i-au păcălit pe oamenii de ştiinţă timp de 350 de ani
Cât câștiga Emi Pian într-o singură zi! Suma este COLOSALĂ
Cât câștiga Emi Pian într-o singură zi! Suma este COLOSALĂ
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Andreea Bălan, imagini interzise în mare! Credea că nu o vede nimeni
Este unul dintre cei mai iubiti actori, dar a ajuns de nerecunoscut. Cât de diferit arată arata acum. Ce s-a intamplat cu el?
Este unul dintre cei mai iubiti actori, dar a ajuns de nerecunoscut. Cât de diferit arată arata acum. Ce s-a intamplat ...
Geniul românesc: în numai o săptămână au reuşit să rezolve una dintre cele mai mari probleme
Geniul românesc: în numai o săptămână au reuşit să rezolve una dintre cele mai mari probleme
Cine este tânărul suspectat de crima lui Emi Pian. Richard Emanuel Gheorghe nu are antecedente penale
Cine este tânărul suspectat de crima lui Emi Pian. Richard Emanuel Gheorghe nu are antecedente penale
Fiica lui Salam rupe tăcerea: „Cu toți banii din lume nu putem”
Fiica lui Salam rupe tăcerea: „Cu toți banii din lume nu putem”
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America
Accidentul cu Loganul care a oripilat întreaga Europă. Detaliile sunt înfiorătoare
Accidentul cu Loganul care a oripilat întreaga Europă. Detaliile sunt înfiorătoare
FOTO. Cleopatra Stratan, imagini rare în costum de baie! S-a pozat în poziții incendiare, iar fanii au asaltat-o: 'Ce sexy ești'
FOTO. Cleopatra Stratan, imagini rare în costum de baie! S-a pozat în poziții incendiare, iar fanii au asaltat-o: 'Ce ...
FOTO. Cele mai hot apariții ale Simonei Trașcă. Ipostaze incendiare în costum de baie
FOTO. Cele mai hot apariții ale Simonei Trașcă. Ipostaze incendiare în costum de baie