EXCLUSIV | Mircea Sandu, banii înapoi. FRF l-a dat în judecată pe fostul preşedinte pentru a recupera renta viageră încasată de acesta în 5 luni. ProSport vă prezintă documentele

20 oct 2014 3048 afişări Fotbal Intern
EXCLUSIV | Mircea Sandu, banii înapoi. FRF l-a dat în judecată pe fostul preşedinte pentru a recupera renta viageră încasată de acesta în 5 luni. ProSport vă prezintă documentele

Federaţia Română de Fotbal l-a dat în judecată la Tribunalul Bucureşti, în civil, pe Mircea Sandu, fostul preşedinte al federaţiei, pentru a recupera suma de 114.736,46 de lei. Banii reprezintă renta viageră încasată timp de 5 luni de Sandu în calitate de preşedinte de onoare al FRF, până în momentul în care a renunţat la acest privilegiu.

Plângerea a fost depusă la Secţia a V-a civilă a Tribunalului Bucureşti miercuri, 15 octombrie, FRF chemându-l pe Mircea Sandu nu numai în judecată, dar şi „personal la interogatoriu“.

Avocaţii angajaţi de actualul preşedinte al federaţiei, Răzvan Burleanu, îşi bazează acţiunea pe ideea că actul din 5 martie (ziua alegerilor la FRF, când Gino Iorgulescu a semnat în numele instituţiei contractul de rentă viageră cu Mircea Sandu) va fi declarat nul de instanţă.


Instanţa n-a fixat încă un termen de judecată pentru cererea FRF în care Sandu Mircea figurează ca „pârât“

Miza bătăliei: 114.736,46 lei

Cei 114.736,46 lei reprezintă, conform documentului înaintat la tribunal de FRF, „renta viageră (n.r. – echivalentul a 4.166,67 euro pe lună) încasată de pârât, contravaloare combustibil, servicii de voce şi date decontate de reclamantă“. La acestea s-ar adăuga, dacă acţiunea FRF va fi încuviinţată de tribunal, şi plata cheltuielilor de judecată. După cum rezultă din textul plângerii, Mircea Sandu a decontat la FRF carburantul folosit pentru a se deplasa cu maşina, deşi spusese public că nu a făcut acest lucru.

În luna martie, chiar în dimineaţa dinaintea alegerilor pentru şefia FRF, Mircea Sandu, încă preşedinte în funcţie, a semnat cu Gino Iorgulescu, prim-vicepreşedinte al federaţiei, un contract de rentă viageră. Mircea Sandu a parafat actul în calitate de rentier, iar Iorgulescu, în calitate de reprezentant al federaţiei. O seamă de privilegii deosebite se puneau în mişcare imediat, conform actului, dacă membrii Adunării Generale votau propunerea ca Mircea Sandu să devină preşedinte de onoare.

În Adunarea Generală care a urmat, votanţii au fost întrebaţi şi au aprobat această calitate pentru Mircea Sandu fără să li se explice însă că, dacă îl numesc preşedinte de onoare, îi vor deconta până şi hârtia igienică de la etajul 2 al Casei Fotbalului, care urma să îi revină spre folosinţă gratuită pentru tot restul vieţii. ProSport v-a prezentat actul de rentă viageră pe 1 august.

Sandu a încercat să execute silit FRF de două ori cu câte 500.000 de euro. Tribunalul a respins cererile

Întreaga poveste a ieşit la iveală pentru că la alegerile din 5 martie n-a mai candidat Gică Popescu, omul pregătit de Mircea Sandu să devină preşedinte în locul său şi care cu o zi înainte fusese condamnat pentru evaziune fiscală şi încarcerat, ci Răzvan Burleanu, personaj cu care Naşul avusese numeroase contre în lunile anterioare.

Noul şef al federaţiei a pornit aproape imediat războiul cu Mircea Sandu. După şase luni de contre, interval în care Sandu a încercat de două ori să execute silit FRF cu câte 500.000 de euro pe motiv că nu s-au respectat clauzele de confidenţialitate din contractul de rentă viageră (acte pe care le-aţi putut citi, de asemenea, în ProSport), fostul preşedinte a renunţat public şi unilateral la înţelegerea cu federaţia. ProSport a publicat şi acest document semnat de Sandu.

Conflictul nu este însă nici pe departe terminat. Răzvan Burleanu a strecurat vineri, la conferinţa de presă în care s-a anunţat rezilierea contractului de selecţioner al lui Victor Piţurcă, şi sfatul ca Mircea Sandu „să-şi vadă de drumurile la DNA“.

ProSport vă prezintă acum, în exclusivitate, şi actul prin care FRF l-a acţionat în judecată pe Mircea Sandu pentru recuperarea rentei viagere plătite deja.

Prima pagină a dosarului pe care FRF l-a depus la Tribunalul Bucureşti

Criza financiară de la FRF, „motorul“ acţiunilor lui Burleanu

Miza tuturor acestor bătălii care lasă impresia unei răfuieli personale între Burleanu şi Sandu este însă mai mare decât nişte orgolii supradimensionate. Conform informaţiilor ProSport, FRF traversează în acest moment o criză financiară profundă. Unele surse vorbesc chiar de un deficit care se măsoară în milioane de euro, şi asta numai în cele aproape opt luni în care s-a schimbat conducerea! Sponsorii şi partenerii importanţi promişi în campania electorală de Burleanu n-au venit.

Ba, mai mult, în ciuda dezminţirilor vehemente ale şefului FRF, pe piaţă au apărut zvonuri că anumiţi parteneri existenţi deja intenţionează să nu-şi reînnoiască înţelegerile cu federaţia. În acest context, economiile făcute cu banii care urmau plătiţi către Mircea Sandu şi sumele încasate de la acesta ca despăgubiri devin importante, chiar dacă la prima vedere ar părea derizorii pentru o asemenea instituţie ca FRF.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.