Campionatul Bucureştiului riscă desfiinţarea după ce AMFB ar fi organizat ilegal zeci de meciuri, inclusiv 3 etape din Liga 4 şi 2 etape din Liga 5. MTS a depistat puzderie de nereguli, cazul a ajuns în instanţă. Şeful AMFB: "Răutăcisme!"

3 mar 2017 4678 afişări Fotbal Intern
Campionatul Bucureştiului riscă desfiinţarea după ce AMFB ar fi organizat ilegal zeci de meciuri, inclusiv 3 etape din Liga 4 şi 2 etape din Liga 5. MTS a depistat puzderie de nereguli, cazul a ajuns în instanţă. Şeful AMFB: "Răutăcisme!"
Există riscul ca meciurile din acest sezon să se joace degeaba în Bucureşti. Nu se ştie exact câte cluburi sunt afiliate la AMFB, dar campionatul are zeci de formaţii în Liga 4 şi Liga 5 şi alte zeci în competiţiile de copii şi juniori. Neregulile din actele asociaţiei pot lăsa Capitala fără fotbal 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/16179495/1/pag-3-ordin-mts.jpg

AMF Bucureşti, cea mai mare asociaţie locală de fotbal din România, ar fi organizat ilegal competiţii timp de trei săptămâni, în intervalul 21 noiembrie – 15 decembrie 2016, iar acum este în pericol de a rămâne fără drept de funcţionare. Membrii asociaţiei îşi acuză conducerea că le-a ascuns ordinul prin care MTS suspenda Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) al AMFB şi, implicit, posibilitatea de a mai desfăşura competiţii.

Scandalul a căpătat proporţii foarte mari pentru că situaţia acestei asociaţii care numără, în acte, 125 de membri a devenit, în acest moment, ambiguă. Nu se ştie ce se va întâmpla cu meciurile disputate la finalul sezonului de toamnă, cum se va sfârşi conflictul cu MTS, dacă AMFB va mai funcţiona şi cine va returna banii cheltuiţi de cluburi dacă se anulează actualul campionat. Printre păgubiţi se numără cele două urmaşe ale Rapidului, AFC şi CFR, care au plătit, până acum, câte 35.000 de lei fiecare şi se văd în pericol de a pierde cel puţin un an în drumul spre Liga 1.

Criza mocneşte, potrivit informaţiilor obţinute de ProSport atât de la conducătorii AMFB, cât şi de la contestatarii lor, de mai mulţi ani, din perioada când şef al asociaţiei era Vasile Avram. Cei care i-au succedat la cârma asociaţiei au perpetuat şi amplificat însă neregulile până când s-a ajuns ca AMFB să piardă dreptul de a mai organiza competiţii.

Totul a ieşit la suprafaţă când Tudor Iacov, preşedinte la Progresul Bucureşti (Liga 4), a semnalat neregulile la Ministerul Tineretului şi Sportului. A urmat un control în luna octombrie a anului trecut şi care a descoperit un haos de nedescris în actele şi organizarea asociaţiei: documente importante (inclusiv procesul verbal întocmit la constituire, dar şi cel de la ultima adunare generală de alegeri) lipsă, incomplete sau în neregulă, membri afiliaţi care nu mai există, membri neafiliaţi care sunt lăsaţi să joace, echipe din alte judeţe cu drept de vot, cluburi fără CIS admise în organizaţie şi care joacă etc.

MTS a suspendat activitatea la AMFB pe 21 noiembrie 2016. Asociaţia a contestat ordinul în instanţă abia pe 16 decembrie

După constatarea neregulilor, pe 17 noiembrie 2016 s-a emis un ordin al ministerului prin care, începând cu 21 noiembrie, se suspenda provizoriu CIS-ul AMFB, pentru 60 de zile, interval acordat pentru a se remedia toate problemele. În ianuarie 2017 urma să aibă loc o nouă verificare în urma căreia MTS avea să decidă dacă asociaţia rămâne definitiv fără dreptul de a mai organiza competiţii sau, dimpotrivă, a reintrat în legalitate.

Conducerea AMFB a cerut în instanţă anularea ordinului, însă a făcut demersul juridic abia pe 16 decembrie, la aproape o lună distanţă de la intrarea în vigoare a directivei emise de MTS. În acest timp, în tot Bucureştiul s-a desfăşurat o foarte intensă activitate fotbalistică atât la seniori, cât şi la juniori. Echipele de seniori şi de juniori au cheltuit bani şi timp, AMFB a încasat taxe şi amenzi, emiţând diverse decizii, ca şi cum nimic nu s-ar fi petrecut. MTS spune acum că finalul sezonului – inclusiv 3 etape de Liga 4 şi 2 etape de Liga 5 – s-a organizat ilegal de către asociaţia municipală şi, deci, rezultatele tuturor acestor meciuri sunt nule. Conducerea AMFB afirmă contrariul, că totul este în regulă şi sezonul nu este compromis. Acesta nu este singurul punct unde cele două instituţii aflate acum în conflict sunt pe poziţii diametral opuse, iar disputa se va tranşa în sălile de tribunal.

Primul termen al procesului MTS – AMFB este pe 5 aprilie, de rezultatul luptei juridice depinzând însăşi soarta asociaţiei. Dacă MTS va avea câştig de cauză, nimeni nu ştie ce se va întâmpla nici cu meciurile din acest campionat, nici cu AMFB.

Lumânare, preşedintele AMFB: „N-am avut cu cine să ne înţelegem. Doamna Lipă nici n-a vrut să ne asculte“


Marian Lumânare, noul preşedinte al AMFB, este contestat vehement de unii membri ai asociaţiei, care-l acuză de numeroase ilegalităţi şi abuzuri. Acum are de gestionat o criză care se poate încheia cu dispariţia entităţii pe care o conduce. FOTO: arhiva personală a lui Marian Lumânare

Marian Lumânare, preşedintele AMF Bucureşti, afirmă că nu-şi face probleme, lucrurile se vor rezolva într-un conflict creat artificial de contracandidaţii săi la funcţie. Vina pentru acest impas temporar, a explicat Lumânare, îi aparţine şi fostului ministru, Elisabeta Lipă, care era pe final de mandat şi a refuzat să îi asculte pe şefii AMFB, semnând ordinul de suspendare a CIS-ului. Cuvântul folosit de şeful AMFB pentru a sintetiza situaţia: „Răutăcisme“.

„Am contestat în instanţă, era normal să contestăm pentru că nu ne-a întrebat nimeni. Unul dintre membrii noştri afiliaţi... Mă rog... E vorba de Tudor Iacov, de la Progresul, nu-i un secret... Avem câţiva «prieteni», oameni de bine care ne-au făcut sesizare la MTS.

Am avut control, iar doamna Lipă nici n-a vrut punctul nostru de vedere. A semnat ordinul. Nici nu ne-a primit. Era noiembrie, probabil că dânsa se gândea că nici nu va continua... N-am avut cu cine să ne înţelegem. Am contestat ordinul, avem termen în aprilie“, a detaliat Lumânare pentru ProSport.

Preşedinte al AMFB de la începutul lui 2016, Lumânare dă asigurări: Nu este suspendat sezonul. Asta ar fi culmea, să lăsăm 10-12.000 de copii şi juniori fără competiţie pentru un proces! Bineînţeles că putem să organizăm competiţiile. CIS-ul a fost suspendat pe 60 de zile. În mod normal, a trecut această perioadă. Atât timp cât am contestat în instanţă, ordinul este suspendat de drept până la soluţionarea definitivă“.

Marian Mihail, avocatul AMFB: „Nu s-a suspendat dreptul de organizare a competiţiilor, ci s-a suspendat recunoaşterea de către MTS a AMFB“


Elisabeta Lipă este acuzată de conducerea AMFB că a semnat „ca primarul“ ordinul de suspendare a CIS-ului. Şefii asociaţiei speră că vor reuşi fie să-l convingă pe noul ministru, Marius Dunca, să fie îngăduitor, fie să blocheze MTS în instanţă. FOTO: arhiva personală a Elisabetei Lipă

Marian Mihail, avocatul AMFB, îşi completează şeful: „Conform Legii Sportului din 2000, la Art. 48, Alin. 4, de la depunerea acţiunii şi până la pronunţarea definitivă, ordinul de suspendare nu produce efecte. Aceasta este şi poziţia ministerului în întâmpinarea făcută la tribunal. Mai mult de atât n-aş discuta pentru că ar însemna să intrăm în fondul unei cauze care este pe rol“. Acesta adaugă că şi intervalul de trei săptămâni în care s-a jucat deşi nu se introdusese în instanţă contestarea ordinului MTS este în regulă: „Nu s-a suspendat dreptul de organizare a competiţiilor, ci s-a suspendat recunoaşterea de către MTS a AMFB ca şi asociaţie municipală pe ramură sportivă“.

Avocatul AMFB spune că acest sezon nu poate fi afectat decât într-o situaţie excepţională: „Decât dacă, prin absurd, s-ar soluţiona definitiv în defavoarea noastră - dar asta ar însemna fond, apel şi apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – până se termină campionatul. E greu de crezut că în două luni se pot soluţiona două acţiuni şi să vină şi un nou ordin. Dar dreptul de organizare a competiţiei nu a fost niciodată afectat. Din nou, este o poziţie reluată şi de minister în continuare, pentru că noi am pus în discuţie că a fost intempestiv. Adică să vii să impui cu privire la membrii afiliaţi sau forma de organizare... La ultimul punct ne cer să nu mai facem fotbal pe teren redus la copii. E absurd să vii în ianuarie sau decembrie să hotărăşti aşa ceva. Minifotbalul pe care noi îl practicăm este, într-adevăr, o denumire populară, noi încă de anul trecut am luat nişte hotărâri în Consiliul Director şi această denumire se va elimina. Este vorba de fotbalul pe teren redus pentru copii cu vârste până la 13 ani. Joacă cu o minge mai mică, la o poartă mai mică şi pe un teren mai mic. Regulile sunt aceleaşi. Este de bun-simţ şi asta se face în orice sport. Oricum, regulamentul sportiv îl face federaţia naţională“.

Dragoş Baltă, fostul jurist al AMFB: „Lucrurile sunt simple, nu am CIS, nu pot organiza competiţii! Rezultatele sunt lovite de nulitate“

Problema este că tocmai Articolul 48, Alineatul 4 din Legea 69/2000 este invocat de MTS, care afirmă că timp de peste trei săptămâni competiţiile s-au desfăşurat ilegal: „(...) Potrivit dispoziţiilor art. 48 alin. (4) din legea nr. 69/2000, se prevede în mod expres faptul că efectele actului administrativ se suspendă de la data «declanşării acţiunii de atac», respectiv data de 16.12.2016. Faţă de cele prezentate mai sus, apreciem faptul că activitatea sportivă derulată de AMFB s-a desfăşurat cu încălcarea dispoziţiilor OMTS. nr. 1073 / 17.11.2016 până la data de 15.12.2016, dată până la care actul administrativ produce efecte juridice“.

Punctul de vedere al ministerului este apreciat ca just de avocatul Dragoş Baltă, fost jurist al asociaţiei municipale: „În mod normal, AMFB neorganizând legal competiţia în acel interval şi pentru că nu au solicitat nici suspendarea efectelor acestui ordin, rezultatele nu ar trebui luate în calcul. Lucrurile sunt simple: nu am CIS, nu pot organiza competiţii! Permisiunea de a organiza aceste competiţii vine în baza acelui CIS pe care ei l-au avut suspendat până când au introdus acţiunea în instanţă, aproape o lună. Rezultatele din acel interval sunt lovite de nulitate“.

Tudor Iacov, FC Progresul: „Conducerea AMFB ne-a ascuns ordinul MTS de suspendare a CIS-ului“


Tudor Iacov (dreapta), aici alături de fostul portar rapidist Leontin Toader, a contestat în instanţă legalitatea actualei conduceri a AMFB şi spune că s-a încercat în repetate rânduri eliminarea echipei sale, FC Progresul, din competiţii. FOTO: arhiva personală a lui Tudor Iacov

Contestatar al actualei conduceri AMFB, despre care spune că nu este instalată legal, Tudor Iacov, preşedinte la FC Progresul Bucureşti (Liga 4), afirmă că nu are ceva personal nici cu cei care sunt acum la cârma asociaţiei, nici cu foştii şefi: „Eu vreau doar să respecte legile! Să intre în legalitate, să respecte competiţia şi participanţii. În acest moment, la AMFB este ceva de nedescris. Sunt atât de multe ilegalităţi şi nereguli că ne-ar lua o lună să le înşirăm. De altfel, acestea au fost constatate şi de controlul MTS. La Adunarea Generală au votat cluburi care nu mai au activitate de ani în şir. Actuala conducere nu a publicat nici măcar acum lista completă a cluburilor afiliate. Sunt cluburi care nu au Certificat de Identitate Sportivă, dar au jucat sau joacă în competiţiile AMFB, ceea ce este complet ilegal. Multe echipe din afara Bucureştiului sunt afiliate la AMFB şi joacă în competiţiile de aici deşi există activitate şi campionate şi în judeţele de unde provin“.

Iacov afirmă că haosul persistă încă de pe vremea când şeful AMFB era Vasile Avram, care a şi iniţiat toate aceste nereguli, însă actualii şefi au preluat practicile şi le-au dezvoltat. „Şi fosta, şi actuala conducere au încercat să scape de mine. Nu pot să vă spun cu ce probleme mă confrunt. Acum câţiva ani mi-au luat jucătorii şi i-au dat unei alte echipe care era din Giurgiu, dar juca în campionatul Bucureştiului. Pe vremea lui Avram am primit cea mai mare amendă din istoria AMFB, 20.000 de lei. Imediat după aceea a intervenit arestarea lui... Ştiaţi că nouă, participanţilor la competiţie şi membri cu drepturi depline ai AMFB, nu ni s-a adus la cunoştinţă, astă-toamnă, că MTS a suspendat CIS-ul asociaţiei? Conducerea AMFB ne-a ascuns acest lucru. Am jucat timp de peste trei săptămâni fără să avem habar că o facem ilegal! Între 21 noiembrie şi 15 decembrie 2016, activitatea AMFB a continuat cu încălcarea legii“, acuză preşedintele de la FC Progresul, formaţie clasată pe locul 4 după 17 etape disputate în Liga 4 a campionatului din Bucureşti.

„Cine răspunde pentru tot haosul?“

Ce se va întâmpla dacă ordinul MTS va fi validat de instanţă? Marian Lumânare, preşedintele AMFB, n-are un răspuns: „Mergem prea departe. Nu pot să vă dau răspunsul acum. Din punctul meu de vedere, este o situaţie creată artificial, răutăcisme ale colegilor noştri, de-ale contracandidaţilor, ca să fiu mai exact. Sunt convins că se va aplana acest conflict. O să mergem la MTS, s-au schimbat miniştrii, sunt convins că vom găsi înţelegere chiar dacă procesul este pe rol. Dar până atunci vom găsi înţelegere“.

Avocatul AMFB, Marian Mihail, indică o direcţie: „După părerea noastră, în situaţia în care s-ar respinge definitiv acţiunea înaintată de noi, ordinul reintră în vigoare. Asta înseamnă că, pentru o perioadă de... Nu ştiu să vă spun exact... 30 de zile minus cât a trecut de când a fost contestat, el reintră în vigoare. Când se împlineşte şi acest termen, noi avem încă cinci zile în care să facem un raport de activitate, cum am implementat aceste măsuri, după care vine din nou Comisia de Control şi hotărăşte dacă dă o altă sancţiune“.

Avocatul Dragoş Baltă nu este atât de sigur că lucrurile mai au vreo bază legală, dacă AMFB nu reuşeşte să anuleze în instanţă ordinul MTS: „Ultimele etape de anul trecut se anulează. De aici, situaţia devine confuză, rămâne de văzut ce măsuri dispune mai departe MTS. Dar cred că se va suspendat din nou CIS-ul pentru 30 de zile. Sezonul de primăvară din acest an stă sub semnul întrebării“.

Tudor Iacov, de la FC Progresul, este mai tranşant: „Mă întreb şi eu ce se întâmplă. Campionatul se anulează, toate meciurile s-au jucat degeaba, se pierde cel puţin un an. Cine va răspunde pentru tot haosul şi toate aceste pagube?“.


AFC Rapid a cheltuit în sezonul de toamnă circa 35.000 de lei şi îşi propune ca, în 2020, să promoveze în Liga 1. Dacă acest campionat nu este omologat, iar AMFB pierde CIS-ul, clubul pierde banii, iar obiectivul devine incert. FOTO: arhiva Facebook a AFC Rapid

MTS: „Apreciem faptul că activitatea sportivă derulată de AMFB s-a desfăşurat cu încălcarea dispoziţiilor“

Ministerul Tineretului şi Sportului a precizat, pentru ProSport, că toate activităţile derulate de AMFB în intervalul 17 noiembrie – 15 decembrie au fost ilegale. Aceasta, deoarece conform Art. 48, alineatul 3 din Legea Sportului, ordinul de suspendare intră în vigoare „de la data declanşării acţiunii de atac“. Iar acţiunea în justiţie a Asociaţiei a fost declanşată pe 16 decembrie. Implicit, toată activitatea AMFB din respectivul interval se anulează.

 „Referitor la adresa dumneavoastră, vă comunicăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 48 alin. (3) din legea nr. 69/2000, partea interesată poate să atace actul administrativ de revocare a funcţionării unei structuri sportive în 30 de zile de la data emiterii actului. Conform datelor înscrise în scris pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, AMFB a despus cererea de chemare în judecată care formează obiectul dosarului nr. 8697/2/2016 la data de 16.12.2016, în termenul legal de contestare a actului administrativ.

Cu toate acestea, potrivit dispozi
ţiilor art. 48 alin. (4) din legea nr. 69/2000, se prevede în mod expres faptul că efectele actului administrativ se suspendă de la data «declanşării acţiunii de atac», respectiv data de 16.12.2016. Faţă de cele prezentate mai sus, apreciem faptul că activitatea sportivă derulată de AMFB s-a desfăşurat cu încălcarea dispoziţiilor OMTS. nr. 1073 / 17.11.2016 până la data de 15.12.2016, dată până la care actul administrativ produce efecte juridice“.
Între MTS
şi AMFB, singura comunicare s-a realizat prin intermediul reprezentanţilor legali“.

FRF „a fost informată“ despre decizia ministerului, dar nu precizează dacă ştia despre nereguli şi nici ce se întâmplă dacă AMFB pierde procesul

ProSport s-a adresat şi Federaţiei Române de Fotbal, la care este afiliată AMBF, pentru a obţine lămuriri. Departamentul Juridic al federaţiei a răspuns selectiv la întrebări. Printre temele omise: legalitatea prezenţei unor echipe din alte judeţe în campionatul Bucureştiului, legalitatea includerii în competiţie a unor cluburi care nu sunt afiliate, existenţa (sau nu) a unei colaborări/corespondenţe între FRF şi MTS în acest caz foarte grav, cât şi ce ştia FRF din neregulile constatate de controlul ministerului şi – foarte important – ce se va întâmpla dacă AMFB pierde procesul intentat MTS.

Vă prezentăm mai jos lămuririle solicitate de publicaţia noastră şi răspunsul primit de la FRF.

Întrebările:

„> Care este situaţia AMFB în raport cu FRF după ce MTS a suspendat CIS-ul respectivei organizaţii, în noiembrie 2016?

> Ce se întâmplă cu toate competiţiile sportive organizate de AMFB, în lipsa CIS? Cine omologhează rezultatele? Se mai dispută returul? Va exista echipă campioană desemnată să participe la barajul de promovare în Liga 3, care ţine de FRF? Dacă da, cine o va stabili?

> Avea cunoştinţă FRF despre neregulile constatate de MTS la AMFB la controlul din luna octombrie 2016? Ordinul de ministru emis de MTS viza încălcarea Art. 34, 87 si 88 din Legea 69/2000 si Art. 12 şi 22 din HG 884/2001.
> A luat legătura FRF cu MTS în acest caz?
> Este regulamentară situaţia de la AMFB, unde echipe precum Victoria Brăneşti, Voinţa Buftea, CS Pantelimon şi Constructorul Bolintin Deal să fie înscrise în asociaţia din Bucureşti? 

> Poate o formaţie care nu este afiliată la AMFB să participe la campionat?
> AMFB anunţă că a cerut în instanţă anularea deciziei MTS şi nu suspendarea acesteia. Până la judecarea cazului, programată în aprilie, mai are dreptul această Asociaţie să încaseze cotizaţii şi alte taxe de la echipe?

> Ce prevăd regulamentele FRF în cazul în care instanţele vor confirma deciziile MTS, iar CIS-ul rămâne suspendat? Ce se va întâmpla pe viitor, în această situaţie, cu campionatul Municipiului Bucureşti?“.

Răspunsul:

„FRF a fost informată cu privire la decizia MTS de suspendare / revocare a CIS-ului AMFB.

Cu toate acestea, AMFB a contestat în instanţă acest ordin al MTS şi potrivit art 48 alin. 4 din Legea 69/2000 respectivul ordin este suspendat de drept pe toată perioada cât durează litigiul în instanţă (deci nu produce niciun fel de efecte).

În concluzie, până la soluţionarea definitivă a litigiului dintre AMFB şi MTS, ordinul respectiv nu produce efecte, iar AMFB are toate drepturile şi obligaţiile unui membru afiliat al FRF.

Redăm mai jos dispoziţiile art. 48 alin 3 şi 4 din Legea nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului:

(3) Împotriva ordinului de revocare a recunoaşterii funcţionării unei structuri sportive, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1) lit. d), cel care se consideră nedreptăţit se poate adresa instanţei de judecată în termen de 30 de zile.

(4) De la data declanşării acţiunii de atac menţionate la alin. (3) şi până la pronunţarea hotărârii definitive a instanţei de judecată ordinul de suspendare temporară a Certificatului de identitate sportivă sau de revocare a structurii sportive în cauză se suspendă.“

ORDINUL MTS

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.