Românul care oficiază pe Camp Nou: "De Messi nu mi-e frică, e prea corect!"

24 ian 2014 4610 afişări Fotbal Extern
Românul care oficiază pe Camp Nou: "De Messi nu mi-e frică, e prea corect!"

Cristi Lixandru (33 de ani), arbitrul român delegat ca al patrulea oficial la meciul Barcelonei cu Malaga de duminică, este singurul arbitru străin din primele trei divizii spaniole. El face parte din lotul care oficiază în Segunda B (a treia ligă spaniolă), de aici fiind aleşi de multe ori arbitrii de rezervă pentru partidele din Primera!

Lixandru a arbitrat şi în România, la meciuri din Liga a IV-a, în timp ce era jucător la Juventus Bucureşti, în Liga a II-a. La 23 de ani, după terminarea facultăţii, a plecat în Spania să îşi caute echipă, dar nu a putut juca în ligile 3 şi 4 pentru că nu erau acceptaţi fotbalişti extracomunitari (România nu era atunci membră UE). S-a înscris la Şcoala de Arbitri şi a ajuns în 2010 în Segunda B. A mai fost rezervă la Valencia - Osasuna, în noiembrie 2013, dar şi la Betis - Barcelona, în Cupa Spaniei, în 2011.

Domnule Lixandru, aveţi emoţii?
Nu, nu mai există emoţii. Au fost la început, pentru că era lume multă, atmosferă, dar acum nu, deşi e cel mai important meci din cariera mea de până acum.

Există şanse să vă vedem arbitrând şi din teren în Segunda sau, de ce nu, în Primera?
Sunt 100 de arbitri în Segunda B, din aceştia promovează doi. Sunt 20 în Segunda şi 20 în Primera. E visul meu să ajung mai sus, dar e foarte greu.

Nu aţi avut probleme cu limba când aţi dat examene?
Se pune foarte mare accent pe gramatica limbii spaniole, pentru că e nevoie să scrii corect raportul de arbitraj. Am învăţat mult, m-am perfecţionat şi am reuşit.

În Spania se vorbeşte despre corupţia la nivel de arbitraj din România?
Informaţia circulă, normal că a ajuns şi aici, s-a vorbit despre arestările de acum câţiva ani. Şi aici oamenii cred tot felul de chestii, dar eu sunt de părere că se exagerează. Nu îşi riscă nimeni cariera şi veniturile oficiale pe care le obţine din arbitraj, pentru că sunt bani foarte mulţi.

Un arbitru de top poate câştiga în Spania 150.000 - 200.000 de euro pe an!

Dacă Messi ar protesta în raza dumneavoastră de acţiune, cum aţi reacţiona?
Messi e un fotbalist corect, care îşi vede de jocul lui. Nu cred că poate face probleme, nu e un jucător de ale cărui reacţii să mă tem. În general, fotbaliştii sunt destul de corecţi aici.

1.000 de euro câştigă Lixandru la meciul Barcelona - Malaga din postura de arbitru de rezervă

250 de euro este baremul unui arbitru la o partidă din Segunda B

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.