Măcar sună mai bine decât Dudelange. FC Astana - CFR Cluj 1-0, iar campioana României riscă eliminarea încă din primul tur preliminar al Ligii Campionilor

9 iul 2019 6316 afişări Liga Campionilor
Măcar sună mai bine decât Dudelange. FC Astana - CFR Cluj 1-0, iar campioana României riscă eliminarea încă din primul tur preliminar al Ligii Campionilor foto: FC Astana

Mai bine cu Atletico Madrid decât cu Astana. Diferenţă de fus orar mare. Teren cu iarbă sintetică. Deplasare lungă. O groază de argumente pe care, deliberat, Dan Petrescu le-a introdus cu pipeta în urechea microbistului român. Ca un soi de alibi, am putea crede, în eventualitatea unui eşec. Jucăm în primul tur preliminar din Liga Campionilor, aici am ajuns, contra celor de la Astana. În Kazahstan. Şi ne temem.

E o oră ciudată, e teren ”sintetic”, însă Astana nu pare o sperietoare. CFR îşi face jocul în start şi, profitând de nişte erori comice ale defensivei kazahilor, Culio e aproape de gol în minutul 10, atunci când trage pe lângă, puţin pe lângă, dintr-o situaţie favorabilă. Apărarea e exactă, atacul poziţional funcţionează pe fondul lipsei de iniţiativă a gazdelor. Însă totul durează 15 minute, moment după care Astana schimbă placa. Gazdele încep să se apropie mai des de poarta lui Arlauskis, profitând şi de slăbiciunile lui Bordeianu. Nici Arlauskis nu se simte prea bine, iese pe sub centrări de parcă s-a apucat ieri de fotbal, şi doar şansa face ca în minutul 31 Astana să nu deschidă scorul. Rotariu, vârful român, luftează incredibil dintr-o poziţie foarte bună, în urma unui corner bătut de pe stânga. Kazahii nu joacă rău, au ritm spre deosebire de campioana României, dar multinaţionala antrenată de Grygorchuk nu are fotbalişti de primă mână.

O singură greşeală, suficientă

Dan Petrescu ţipă, e aproape certitudine, şi de la pauză se iese altfel. Traseele se schimbă, se joacă direct pe vârf, pe Omrani. Gazdele sunt luate prin surprindere de avântul pe care credeau că românii l-au pierdut după primul sfert de oră. Astana îşi arată din nou limitele atunci când e nevoită să construiască, mingea e plimbată în zona neutră de la centrul terenului şi pierdută când vine vorba despre pasa finală. Una pe care e aproape să o dea Arlauskis, cel a cărui degajare excelentă îl lasă pe Omrani singur cu trei fundaşi. Francezul driblează superb, însă e prins din urmă şi balonul îi este luat de pe un şut care ar fi putut aduce golul.

Sigurjonsson se specializează în irosirea baloanelor pe banda noastră stângă, dreapta atacului lor, dar decarul se revanşează decisiv în minutul 68. Execută un corner pe jos, mingea trece printre fundaţii CFR-ului, lovindu-se de Culio şi Vinicius, iar Postnikov împinge balonul în poarta goală. Culmea, totul după o perioadă bună a românilor. Kazahii prind curaj după gol, Rotariu face o fază excelentă, dar Arlauskis scapă din cauza plasamentului slab al atacanţilor lui Astana. Zbuciumul românilor rămâne doar atât, un zbucium. În gol, în ciuda intrării lui Rondon, în ciuda încercărilor lui Mailat. Ne putem mâinile în cap pentru utlima dată atunci când puştiul revenit după împrumutul de la Mediaş pasează superb la Omrani, însă francezul pune prost latul şi trimite pe lângă poarta lăsată goală de portarul Astanei. Apoi ne rugăm să se termine, după o serie de ocazii rare ale gazdelor, cu Rotariu în prim plan.

Astana câştigă o partidă în care cu greu s-a putut face diferenţa între combatante. Kazahii au speculat mai bine greşeala şi, într-un astfel de moment, au înscris un gol important. Nu e nimic pierdut pentru campioana României, chiar dacă realitatea dură ne arată că, după ce ne-a eliminat Dudelange, acum suntem aproape să fim victima Kazahstanului în turul 1 preliminar al Ligii. Să sperăm în mai bine la Cluj!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.