INTERVIU | Ionuţ Rada, omul care a câştigat precedentul play-off din Liga Campionilor cu CFR: "E o finală! Poate fi vârful carierei lor"

20 aug 2019 2161 afişări Liga Campionilor
INTERVIU | Ionuţ Rada, omul care a câştigat precedentul play-off din Liga Campionilor cu CFR: "E o finală! Poate fi vârful carierei lor" MIRCEA ROSCA / MEDIAFAX FOTO

CFR Cluj joacă un play-off de UEFA Champions League, la 7 ani distanţă de un moment în care s-a aflat în aceeaşi postură. În 2012, CFR se lupta în play-off cu FC Basel, într-o dublă care se aseamănă cu cea de astăzi. Şi atunci adversarul venea după un sezon surprinzător de bun în cupele europene şi era echipa care domina clar competiţia internă. CFR a învins în amble meciuri, prin dubla lui Sougou din Elveţia (2-1) şi reuşita lui Kapetanos, din retur (1-0). Printre alţii, la FC Basel juca Salah, superstarul de astăzi al lui Liverpool. Ionuţ Rada a fost integralist în cele două partide cu FC Basel, din 2012 şi compară cele două întâlniri din play-off-ul Champions League. Fostul fundaş central vorbeşte şi despre importanţa unui astfel de moment şi cum s-ar putea schimba carierele lui Omrani, Burcă, Djokovic sau Păun, după dubla cu Slavia Praga.

Ionuţ, ai evoluat în 2012 în dubla cu Basel, singurul play-off de Champions League pe care l-a mai jucat CFR. Se poate compara dubla cu Slavia, cu jocurile de atunci?

Da, se poate compara, pentru că Slavia Praga vine după un an european foarte bun. A fost o eliminare contra lui Chelsea, care a ajuns să câştige competiţia. Slavia câştigă campionatul, tot timpul, în Cehia, este o echipă în formă, cu experienţă şi un buget foarte bun, aşa că se poate compara cu dubla noastră împotriva lui FC Basel.

“Play-off-ul chiar este o finală”

Cât de speciale sunt meciurile dintr-un play-off de Champions League?

Când ajungi la play-off este chiar o finală şi întotdeauna te gândeşti că toată munca de un an de zile este acolo, în acel play-off de Champions League. Ajungând la tururi preliminare nu prea simţi că ai câştigat campionatul. Victoria cea mare este atunci când joci alături de cei mari.

În topul meciurilor cu cea mai mare încărcătură emoţională. Unde ai pune acele meciuri din play-off?

Cred că un play-off de Champions League poate să fie ca o finală pentru campionat. Poate să fie ca o calificare în primăvară, o performanţă notabilă. Este ca atunci când eşti în ultimele două etape de campionat şi trebuie să câştigi campionatul. Odată calificat şi partea financiară este mult mai consistentă, dar chiar vorbeam cu foşti colegi că e mai puţin important pe ce primă se joacă sau cu ce echipe ai putea să joci. Ideea de bază rămâne de a auzi imnul Champions League pe teren.

FC Basel părea mai greu de eliminat atunci, decât pare Slavia astăzi?

Basel încă avea echipa buna, echipa care făcuse rezultate şi venea după ceva ani în care domina Elveţia, cu jucători importanţi, cu Salah, cu Shaqiri şi cu jucători de atac Frei şi Streller, doi atacanţi foarte buni. Era o echipă care cu un an înainte ieşise din grupele Champions League.

“Parcă revăd echipa noastră de atunci. Acelaşi spirit de sacrificiu şi emulaţie”

Cum s-a făcut diferenţa? Ce v-a făcut pe voi să vă calificaţi, atunci?

Văzând aceste meciuri, mai ales ultima dublă cu Celtic, parcă revăd echipa noastră de atunci. Acest spirit de sacrificiu, spirit de echipă, această emulaţie în jurul jucătorilor şi al staff-ului. Exact aşa, noi am reuşit să ne impunem. Ştim că am început destul de greu, am primit gol, dar după asta totul s-a întors în favoarea noastră.

Ai un sfat pentru jucătorii de astăzi?

Cred că trebuie să-şi păstreze echilibrul pe teren. Trebuie să-şi păstreze concentrarea, să aibă acelaşi spirit de sacrificiu şi să creadă în şansele lor. CFR a arătat că se poate. Această echipă a arătat că se poate califica în Champions League.

“Omrani ar putea fi un tu pe piaţa transferurilor”

O calificare ar putea schimba carierele jucătorilor de la CFR?

Cu siguranţă poate să fie un lucru deosebit pentru mulţi jucători. Omrani face un sezon excelent, până acum şi poate să fie următorul “tun” pe piaţa transferurilor. Pentru jucători ca Păun, Burcă, Bordeianu sau Djokovic ar fi o premieră să joace în grupele Champions League şi va fi o motivaţie în plus. Astfel de meciuri pot să propună jucători noi de la CFR la echipa naţională, un Păun, un Bordeianu şi de ce nu şi un Djokovic la naţionala sa. Şi acolo se schimbă generaţiile probabil şi dacă Djokovic va face un an bun în cupele europene poate spera şi el. Sunt jucători care pot să-şi relanseze cariera şi să prindă o direcţie bună.

Ce simţi când ajungi în grupele Champions League?

E visul pe care îl ai de când joci fotbal. Personal, văzând permanent această competiţie, de la 8-9 ani, ascultând acel imn, mă gândeam tot timpul cum ar fi să joci acolo, cum ar să marchezi în Champions League. Oare cum ar fi să te duelezi cu echipe pe care le admiri şi le vezi doar la televizor. Sunt nişte trăiri incredibile. Poate să fie vârful a tot ce înseamnă cariera unui fotbalist. Un campionat european, mondial sau Champions League, cred că sunt la acelaşi nivel. Având în vedere că acolo te lupţi cu poate cei mai buni din lume, Champions League e vârful ierarhiei.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.