Toată lumea aşteaptă azi în Anglia ADEVĂRUL despre tragedia de pe Hillsborough! IRONIC: raportul vine la o zi după operaţiunea "porţile deschise" de la meciul România-Andorra

12 sep 2012 2722 afişări Comentează şi tu Campionate Externe
Toată lumea aşteaptă azi în Anglia ADEVĂRUL despre tragedia de pe Hillsborough! IRONIC: raportul vine la o zi după operaţiunea "porţile deschise" de la meciul România-Andorra Hillsborough

UPDATE Prim-ministrul Angliei, David Cameron, a cerut astăzi scuze public familiilor celor 96 de victime ale tragediei de pe Hillsborough.

La 23 de ani după evenimentele petrecute înainte de semifinala Cupei Angliei dintre Liverpool şi Nottingham Forest, guvernul britanic a recunoscut că autorităţile de la acea vreme au încercat din răsputeri să îi învinovăţească pe fanii lui Liverpool pentru tot ce s-a întâmplat. Documentele publicate astăzi de o organizaţie independentă arată că familiile celor care au căzut victime pe 15 aprilie 1989 au suferit o "dublă injustiţie": "incapacitatea statului de a le proteja apropiaţii şi aşteptarea nejustificată pentru a afla adevărul" şi "eforturile de denigrare a decedaţilor prin sugerarea faptului că ar fi fost vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat".

Ce s-a descoperit în timpul anchetei:

"Cel puţin 41 din cele 96 de victime puteau supravieţui.

Stadionul nu îndeplinea standardele minime de securitate, iar deficienţele erau binecunoscute.

Turnicheţii nu erau adecvaţi.

Capacitatea maximă a arenei a fost supraestimată. Barierele de protecţie nu îndeplineau standardele cerute. Un eveniment similar avusese loc la exact acelaşi meci ce avusese loc cu un an inainte.

Planul pentru cazuri de forţă majoră nu a fost pus in practică aşa cum fusese prevăzut. Încercările de salvare a victimelor au fost împiedicate şi întârziate de erori de judecată şi coordonare. A existat o întârziere nejustificată a intervenţiei echipelor de salvare din momentul în care au avut loc evenimentele, iar oamenii au fost răniţi şi ucişi."

 


La o zi după ce, din cauza problemelor organizatorice, FRF a decis să lase intrarea liberă la meciul cu Andorra pentru fanii care nu apucaseră să îşi cumpere bilete, englezii se pregătesc să afle adevărul despre una dintre cele mai mari tragedii din istoria fotbalului.

Pe 12 septembrie va fi făcut public primul raport al unui comitet independent despre tragedia de la Hillsborough, întâmplată în urmă cu 23 de ani. Concluziile vor veni la pachet cu publicarea a 450.000 de acte oficiale pe această temă, iar acestea vor fi citite în Catedrala Anglicană, după care la ora 21:00 vor fi comemorate victimele în apropierea locului de unde suporterii au plecat spre Sheffield.

Tragedia de pe 15 aprilie 1989, de dinaintea semifinalei de Cupa Angliei dintre Liverpool şi Nottingham Forrest, s-a încheiat cu un bilanţ absolut dramatic: 257 de morţi şi 764 de răniţi. Totul a avut loc din cauza slabei organizări. Din cauza unei întârzieri a fanilor veniţi de la Liverpool, s-a decis deschiderea porţilor fără turnicheţi de acces, iar aproximativ 5.000 de fani s-au înghesuit într-o peluză care deja era ticsită de oameni. Fanii panicaţi de aglomeraţie au încercat să sară gardul, însă au fost striviţi de cei care se îmbulzeau să pătrundă în arenă.

Tragedia a avut însă un efect pozitiv asupra evoluţiei fotbalului. Iată câteva dintre schimbările apărute după momentul Hillsborough:

- Toate echipele au fost obligate să aibă stadioane cu locuri pe scaune

- Între 1991 şi 1997 mai bine de jumătate de miliard de lire sterline au fost investite în renovarea stadioanelor din Anglia

- Distribuirea biletelor s-a făcut cu acte de identitate, astfel încât să fie identificaţi uşor huliganii.

- A crescut numărul obligatoriu de stewarzi

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.