Vești teribil de îngrijorătoare de la Rafa Nadal: a abandonat cu trei ore înainte de startul primului său meci la Acapulco, iar revenirea se amână. Este a șasea oară la rând când ibericul nu poate juca: „Imposibil să spun, realist, ce se va întâmpla mai departe”

Vești teribil de îngrijorătoare de la Rafa Nadal: a abandonat cu trei ore înainte de startul primului său meci la Acapulco, iar revenirea se amână. Este a șasea oară la rând când ibericul nu poate juca:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Revenirea lui Rafael Nadal în circuitul mondial, după retragerea dureroasă de la Australian Open, s-a încheiat înainte de a începe: ibericul a mers în Mexic, pentru a juca turneul de 500 de puncte de la Acapulco, însă durerea la șoldul drept a revenit brusc în timpul antrenamentului de luni și, după un nou control, medicii i-au interzis să joace marți seară.

Numărul doi mondial, principal favorit al întrecerii de la Acapulco, și-a anunțat retragerea cu trei ore înainte de startul partidei împotriva conaționalului Feliciano Lopez (38 ATP), programată în seara zilei de marți, la ora locală 20:00.

Am simțit, din nou, o durere ascuțită, în timpul antrenamentului de luni. Scopul meu a fost să joc acest turneu – asta mi-am dorit. Am respectat toate etapele pentru a ajunge în formă la acest turneu. Am mers mai întâi la Cozumel, pentru a mă adapta la condiții. Dar ieri, în timpul ultimului antrenament înainte de începerea turneului, la o mișcare am simțit o durere puternică în aceeași zonă în care am avut probleme și în Australia„, a declarat Rafael Nadal la conferința de presă, citat de AFP.  Jucătorul care a încheiat anul 2017 pe prima poziție ATP se antrena cu francezul Adrian Mannarino, jucător de mâna stângă, pentru duelul din primul tur cu stângaciul Feliciano Lopez.

Ibericul a explicat mai apoi pentru ATP că a fost supus unui nou examen RMN, iar veștile au fost dure. „Doctorii mi-au spus că este imposibil să joc, indiferent dacă la ora meciului mă doare sau nu. Există un risc ridicat de agravare a accidentării și nu am de ales. Se pare că nu este la fel de grav ca la Australian Open. Scopul meu imediat este acela de a stabili exact cât de gravă este această accidentare. Trebuie să continui să fac teste. Poate că este ceva minor, dar adevărul este că există lichid și până în momentul în care acesta nu se reduce, nu voi putea avea un diagnostic clar„, a punctat ibericul.

  • Locul lui Rafael Nadal pe tabloul turneului ATP 500 de la Acapulco a fost luat de japonezul Taro Daniel – din postura de ‘lucky loser’ (jucător învins în calificări). Germanul Alexander Zverev, al cincilea în clasamentul ATP, a rămas pentru moment cel mai bine clasat jucător pe tabloul de concurs din Mexic.
  • Jumătatea superioară de tablou de la Acapulco este acum extrem de deschisă: cu Nadal retras, Sam Querrey (favoritul 7) – învins de australianul Ebden în set decisiv și Jack Sock (favorit 5) eliminat surprinzător de conaționalul de pe poziția 123 ATP – Ernesto Escobedo, finalistul de la US Open Kevin Anderson rămâne singurul cap de serie în competiție. Pe jumătatea inferioară iau startul Juan Martin Del Potro, Dominic Thiem și Sascha Zverev.

Serie neagră pentru Nadal, după un 2017 de vis: participarea la Indian Wells, sub semnul întrebării

Nadal a început să plătească prețul unui sezon 2017 de vis, însă încărcat cu 78 de partide, încă din luna octombrie.

Anului trecut, ibericul a început cu finală la Australian Open, a continuat cu un nou sezon de zgură autoritar în care a doborât record după record, câștigând pentru a zecea oară la Monte Carlo, apoi a zecea oară la Barcelona și culminând cu titlul cu numărul zece la Roland Garros. Nadal și-a recăpătat astfel coroana de lider mondial, urcând pentru a patra oară în carieră pe prima poziție ATP pe data de 21 august. Și-a continuat evoluția strălucitoare, câștigând US Open-ul, apoi turneul ATP 500 de la Beijing. Problemele fizice au început după Mastersul de la Shanghai și finala pierdută în fața lui Roger Federer.

Din cauza durerilor la genunchi, ibericul a renunțat într-o primă instanță să mai facă deplasarea pentru turneul de 500 de puncte de la Basel. Rafa a mers apoi la Mastersul de la Paris, unde, prin victoria din turul doi – contra tânărului star al circuitului Hyeon Chung, și-a asigurat matematic numărul unu mondial la final de sezon, a continuat turneul cu victorie în fața lui Pablo Cuevas însă s-a retras înaintea duelului din sferturi împotriva sârbului Filip Krajinovic. 2017 s-a încheiat cu un al treilea abandon consecutiv pentru Nadal, la Turneul Campionilor, după un prim meci în grupă de două ore și 40 de minute dus eroic până la capăt de iberic, împotriva lui Goffin, în care ‘Matadorul’ a luptat incredibil încercând să câștige în ciuda problemelor evidente în deplasare.

Refacerea a fost una anevoioasă, iar Rafa Nadal nu a putut începe sezonul 2018 așa cum își planificase: a fost nevoit să renunțe la disputarea turneului de la Brisbane, ‘nefiind pregătit pentru a relua competiția‘. A intrat astfel la Australian Open fără meci oficial în sezon, iar după ce în primele tururi se anunța un candidat serios la trofeu, Nadal a suferit o nouă lovitură, accidentându-se la șold în timpul setului patru al duelului cu Marin Cilic. Ibericul nu a mai putut duce meciul până la capăt, abandonând după doar două game-uri în setul decisiv. La 34 de zile de la forfait-ul de la Melbourne, Nadal s-a declarat pentru a șasea oară la rând învins de corpul său în circuitul ATP, înaintea turneului de la Acapulco.

  • În pauza competițională, Rafael Nadal ar fi trebuit să joace și deja tradițional turneu demonstrativ din Ajunul Anului Nou – Mubadala World Tennis Championship, ajuns în 2017 la ediția cu numărul 10.

Vom munci din greu pentru a încerca să mă recuperez cât mai rapid cu putință. Astăzi însă, îmi este imposibil să spun, realist, ce se va întâmpla mai departe – dacă voi putea juca la Indian Wells sau nu. Scopul meu este să fiu acolo, voi încerca să fiu apt de joc, dar acum nu pot spune da sau nu. Sper ca testele să arate cât mai bine, iar apoi vom vedea„, a declarat ibericul, la microfonul ATP.

Consecințele în clasament: Federer mai pune două săptămâni în calculul recordurilor

Din punct de vedere al clasamentului ATP, retragerea lui Rafael Nadal nu va avea un impact imediat. Ibericul nu ar fi putut să recâștige șefia clasamentului ATP în fața lui Roger Federer nici cu un trofeu la Acapulco și – mai important în vederea stabilirii capilor de serie pentru următoarele turnee Masters 1000 și pentru startul sezonului de zgură – nu poate pierde locul doi mondial, având aproape de două ori mai multe puncte decât cel mai apropiat rival. Nadal are în acest moment 9760 de puncte ATP, va pierde 300 de puncte aferente finalei jucate în 2017 la Acapulco la finalul săptămânii, în timp ce Marin Cilic, numărul trei mondial, va coborî la 4870 puncte la actualizarea de luni a clasamentului, pierzând și el 90 de puncte – în condițiile în care nu joacă nici el în această săptămână.

Avantajul lui Roger Federer ajunge însă la 600 de puncte, iar elvețianul are garantate încă două săptămâni pe prima poziție ATP. Lupta pentru șefia ATP poate fi arbitrată de problemele fizice ale lui Nadal, însă Federer nu are unde să insereze un turneu în plus în luna martie, care programează doar primele două turnee Masters 1000 ale anului. Jucătorul cu 20 de trofee de Mare Șlem în palmares are de apărat 2000 de puncte în următoarele cinci săptămâni (titluri la Indian Wells și Miami), în timp ce Rafa Nadal va ceda doar 690 de puncte în același interval. Astfel, dacă elvețianul nu face 710 puncte în plus față de Nadal la cele două turnee, ibericul va revei în frunte și va fi lider mondial la startul sezonului de zgură.

  • Deși Roger Federer a revenit mai devreme în circuit, acceptând un wildcard de ultim moment la Rotterdam în urmă cu două săptămâni, pentru a valorifica titlul câștigat la Austraian Open și absența din circuit a lui Nadal în vederea reinstalării în fotoliul de lider mondial, ibericul în vârstă de 31 de ani a declarat ferm că recâștigarea șefiei clasamentului ATP nu este un obiectiv al  său.
  • Roger Federer deține deja recordul pentru cele mai multe săptămâni petrecute în fotoliul de lider mondial (304 săptămâni – singurul jucător care a depășit borna 300), dar și pe cel pentru cel mai în vârstă număr unu mondial (36 ani, 202 zile – la data de 26 februarie 2018, record smuls lui Andre Agassi), însă își va îmbunătăți acum ambele repere.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…