Un nou record pentru turneele de Grand Slam: Premiile de la Wimbledon totalizează 25 de milioane £

Un nou record pentru turneele de Grand Slam: Premiile de la Wimbledon totalizează 25 de milioane £
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Concurența dintre turneele de Grand Slam genrează o creștere a premiilor de la an la an. Organizatorii de la Wimbledon își surprind participanții încă o dată

Wimbledon, care va debuta luni, este cel mai vechi turneu de tenis din lume, dar și cel mai prestigios. Se desfășoară la complexul  All England Club (Londra) încă din 1877 și face parte din categoria celor patru competiții de Grand Slam, alături de Australian Open (Australia), Roland Garros (Franța) și US Open (SUA). Wimbledon,  singurul concurs major care are loc pe iarbă, este considerat de mulți iubitori ai tenisului cel mai important turneu din lume, iar organizatorii au făcut toate eforturile și la această ediție pentru a nu-i dezamăgi.

Un nou record pentru turneele de Grand Slam

Totalul premiilor în bani puse la dispoziție în ediția din 2014 va ajunge la 25 de milioane de lire sterline (42 de milioane de dolari), grație unei suplimentări cu 10,8 la sută. Măsura luată de oficialii turneului londonez favorizează jucătorii care pierd în fazele de debut. Câștigătorii probelor de simplu își vor asigura un cec în valoare de 1,76 milioane de lire sterline (2,9 milioane de dolari), cu 10 la sută mai mult decât au încasat campionii din 2013, Andy Murray (Marea Britanie) și Marion Bartoli (Franța).  Ca o comparație cu celelalte două turnee de Grand Slam care au avut loc în 2014, câștigătorii de la Australian Open, Stanislas Wawrinka (Elveția) și Li Na (China), au primit 2,65 milioane de dolari, în timp ce campionii de la Roland Garros, Rafael Nadal (Spania) și Maria Șarapova (Rusia), s-au ales cu 1,65 milioane de euro (2,3 milioane de dolari). Organizatorii de la US Open, ultimul turneu din cea mai importantă categorie în circuit, nu au făcut încă publice fondurile de premiere. Cea mai importantă creștere a banilor rezervați tenismenilor de la Wimbledon a avut loc pentru jucătorii care pierd în primele trei tururi, cu 12,5 la sută mai mult decât în 2013.

Concurența dintre turneele de Grand Slam favorizează tenismenii

„Am pus accent pe ajutorarea grupului mare de jucători care are nevoie de sprijinul nostru.  Sportivii care pierd în fazele de calificare și în primele tururi. De asemenea, ne concentrăm să rămânem competitivi pe plan internațional și ne păstrăm atenția spre ceea ce se întâmplă la celelalte turnee de tenis și în special cele de Grand Slam”, a spus Philip Brook, directorul Wimbledon, în presa britanică.

  • Reprezentanții României calificați pe tabloul de simplu sunt Victor Hănescu (104 ATP), Simona Halep (3 WTA), Sorana Cîrstea (28 WTA), Monica Niculescu (66 WTA), Irina Begu (81 WTA), Alexandra Cadanțu (85 WTA) și Andreea Mitu (214 WTA).

În conformitate cu cerințele jucătorilor, care au pretins că li se cuvin premii mai mari la turneele de Grand Slam, toate cele patru astfel de competiții au evoluat financiar în ultimii doi ani. Wimbledon a oferit cei mai mulți bani, mai ales datorită unei creșteri a bugetului de premiere cu 40% în 2013. Roland Garros 2014 a pus la dispoziție pentru jucători premii totale de 25 de milioane de euro (34,5 milioane de dolari), iar Australian Open 2014, 31 de milioane de dolari. Recompensele pentru jucătorii învinși până în turul trei la Wimbledon au cunoscut o majorare de sută la sută într-o perioadă de trei ani (2011-2014).

Câștigătorul de la simplu masculin primește o cupă aurită din argint, de aproximativ 47 de cm în înălțime și aproximativ 19 cm în diametru. Trofeul se acordă din anul 1887 și e marcat cu inscripția „All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World”. Campioanelor din proba de simplu li se acordă o tavă de argint, denumită „Rosewater Dish”, de aproximativ 48 de cm în diametru, fiind decorată cu figuri mitologice. Câștigătorii din probele de dublu masculin, feminin și mixt primesc cupe de argint. Premiile au început să se acorde în anul 1968, prima ediție în care jucătorilor profesioniști li s-a permis să concureze la Wimbledon.  Înainte de anul 2007, recompensele în bani erau mai consistente în competițiile masculine decât în cele feminine.  Apoi, politica de la Wimbledon s-a schimbat, organizatorii oferind bani în mod egal pentru cele două evenimente. Decizia s-a dovedit a fi una controversată, ținând cont că femeile joacă două seturi din trei și nu petrec la fel mult timp ca și bărbații pe teren (trei seturi din cinci).

Acoperiș retractabil de 80 de milioane de lire sterline

Însă britanicii nu au pus accent de-a lungul timpului doar pe fondurile de premiere, ci și pe infrastructura renumitului complex. Au elaborat un proiect pe termen lung, încă din anul 1993, menit să optimizeze calitatea evenimentului. Prima etapă a planului a fost finalizată în 1997 și a implicat ridicarea Terenului 1. Apoi, în anul 2009, s-a făcut loc pentru Millennium Building, construcție care oferă facilități extinse pentru jucători, presă și oficiali. În anul 2011 s-a completat planul prin construirea unei clădiri pentru intrare, muzeu, bancă și casă de bilete. Un acoperiș retractabil a fost clădit în anul 2009 pe Terenul Central, costurile s-au ridicat la 80 de milioane de lire sterline, iar ploaia frecventă din capitala Angliei nu a mai oprit jocurile. Tot în 2009, un nou Teren 2 de 4.000 de locuri a înlocuit vechiul Teren 13, iar o nouă arenă de 2.000 de locuri a substituit vechiul Teren 2.

Obligațiuni la Wimbledon, tranzacționate la bursă

Pentru că în fiecare an a avut loc o bătaie pe biletele de la Wimbledon, organizatorii au găsit o metodă inovatoare. Aplicanții sunt selectați în mod aleatoriu de un calculator. Cele mai recente cifre au arătat că au existat patru candidați pentru fiecare bilet, ceea ce însemnă că un număr mare de cereri sunt refuzate. Scaunele și zilele în care spectatorii vor urmări meciurile sunt alocate în mod aleatoriu.

All England Club emite obligațiuni pentru fani la fiecare cinci ani, pentru a strânge fonduri destinate investițiilor. Cei care investesc în club primesc bilete pentru fiecare zi timp de cinci ani. Numai deținătorilor de obligațiuni li se permite să-și vândă biletele către terți, deși de foarte mulți ani bișnițarii și-au făcut un obicei din a cumpăra biletele alocate prin tragerea la sorți și să le înstrăineze. Organizatorii sunt foarte stricți cu privire la această practică și au existat cazuri când au evacuat clienți care au achiziționat bilete cu numele altcuiva pe ele. Cererea pentru obligațiuni a crescut în ultimii ani încât sunt chiar tranzacționate la Bursa din Londra. Au fost vândute 2.500 de obligațiuni pentru locurile centrale din 2011 până în 2015, la un preț de 27.750 de lire sterline pe loc. Din cauza cererii mari de bilete de la turneul londonez există chiar și o listă de așteptare pentru a achiziționa aceste obligațiuni pentru locurile centrale, destul de scumpe.

Tradiția de la Wimbledon impune un cod vestimentar strict pentru concurenți, care trebuie să adopte o vestimentație albă. De asemenea, Wimbledon este recunoscut pentru faptul că în arenele complexului nu sunt amplasate reclame ale sponsorilor.

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…