"Un an de zile nu am putut să dorm. Eram distrusă!". Calvarul trăit de adversara Simonei Halep din finala de la Madrid

11 mai 2019 10699 afişări Tenis
"Un an de zile nu am putut să dorm. Eram distrusă!". Calvarul trăit de adversara Simonei Halep din finala de la Madrid

Kiki Bertens nu şi-a putut stăpâni lacrimile după victoria din semifinale, 6-2, 7-5 în faţa americancei Sloane Stephens, care a trimis-o pentru al doilea an consecutiv în meciul pentru trofeu din capitala Spaniei.

Învinsă în 2018 de Kvitova, după ce obţinuse victorii la Sevastova, Wozniacki, Şarapova şi Garcia, olandeza s-a încurajat înaintea unui nou duel tare, cu Simona Halep, sportiva care se simte ca acasă în Caja Magica. "Iubesc acest loc. Iubesc condiţiile de joc. Iubesc zgura. Iubesc altitudinea. Mi-am îmbunătăţit mult jocul în ultimele luni şi sper că acesta este anul meu la Madrid", a spus cu ochii umezi jucătoarea care a acces fără set pierdut în finala turneului de la Madrid.

Bertens iubeşte viaţa. Iubeşte ceea ce îi oferă acum viaţa pe circuit, când a adunat şapte luni de şedere în Top 10. O iubeşte mai mult după ce, în urmă cu doar patru ani, a trăit un coşmar. "Un an de zile nu am putut să dorm. Eram distrusă. Nu mă puteam antrena cum trebuie şi în condiţiile astea îmi era imposibil să practic sportul profesionist", dezvăluia Bertens potrivit Tennis World USA.

Un test de rutină i-a dat viaţa peste cap

Chinul ei a început cu un test de rutină la Miami, care a dezvăluit o umflătură la nivelul gâtului. Medicii nu au putut da un diagnostic ferm. "Dilema lor era dacă e malignă sau benignă. A fost foarte dificil. Alte teste pe care le-am făcut indicau doar o iritaţie. Mă obişnuisem cu gândul că am o tumoare. Ştiam că o operaţie implica riscuri, aşa că am decis să nu fac nimic. Eram pregătită pentru ce e mai rău, dar am acţionat cu inconştienţă. Am continuat să joc", avea să povestească, abia la doi ani distanţă, Bertens.

Verdictul izbăvitor l-a primit după 12 luni: umflătura nu îi pune viaţa în pericol şi doar după 10-15 ani, va fi, eventual, nevoie de operaţie. A fost momentul în care Bertens a izbucnit în plâns, de fericire. "A fost o explozie emoţională. Apoi, îmi amintesc că dormeam câte 12 ore pe zi, corpul meu avea nevoie de recuperare", încheia subiectul Kiki Bertens.

În tot acest timp, puţini au înţeles drama prin care trecea, ori de ce a alunecat în afara Top 100, până pe 132 WTA. Doar în faţa a doi conaţionali Bertens şi-a deschis sufletul: Richel Hogenkamp şi Paul Haarhuis. Kiki a dorit să evite o tiradă de întrebări.

Bilanţ bun în finale

Sâmbătă, Kiki Bertens dispută a 11-a finală WTA a carierei. A câştigat opt trofee, a pierdut de două ori, procentajul său fiind superior celui al Simonei Halep, aflată la finala cu numărul 35 (18 victorii, 16 înfrângeri până în prezent). Începând cu 2015, Bertens a câştigat şi 10 titluri WTA la dublu, disputând alte cinci finale.

Deşi este cu doar două luni şi jumătate mai mică decât Simona Halep, Kiki Bertens şi-a câştigat statutul de jucătoare profesionistă de tenis cu trei ani mai târziu decât românca, în 2009. În timp ce românca a rupt bariera Top 100 în 2010, Bertens a aşteptat până în 2012 pentru a intra între prima sută mondială.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.