Turneul Campionilor | Grigor Dimitrov este „furios și iute”, încheie neînvins faza grupelor. Goffin completează tabloul semifinalelor: Thiem a ‘vărsat’ sânge, dar belgianul a revenit fantastic de la 0-3 și a defilat până la final. FOTO & VIDEO + programul de sâmbătă

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 17 Nov. 2017, 23:34 Actualizat: 17 Nov. 2017, 23:44 Tenis
 • Turneul Campionilor pune punct fazei grupelor, vineri.
 • Belgianul David Goffin (8 ATP) s-a calificat, vineri după amiază, în semifinalele Nitto ATP Finals, cu o victorie categorică în fața austriacului Dominic Thiem și va juca, sâmbătă, împotriva lui Roger Federer.
 • Grigor Dimitrov, deja câștigător al grupei „Pete Sampras”, a încheiat cu accelerația la podea grupa „Pete Sampras”: l-a depășit în 59 de minute pe ibericul Pablo Carreno Busta, intrat din postura de rezervă la Nitto ATP Finals. După un 6-1, 6-1 în fața numărului 10 ATP, „Grisha” încheie neînvins faza grupelor, cu aceeași linie de clasament ca Roger Federer (3 victorii în 3 meciuri, dar un set mai puțin pierdut) și se pregătește pentru semifinala cu surprinzătorul american Jack Sock. Bulgarul și-a adăugat, vineri, 200 de puncte aferente unui succes în grupă care îl apropie mai mult de treapta a treia a podiumului final ATP, plus 36.000 de dolari.

23:30 Grigor Dimitrov câștigă al treilea meci din trei în faza grupelor, 6-1, 6-1 în fața spaniolului Pablo Carreno Busta, expediind 15 lovituri câștigătoare și greșind de două ori mai puțin decât adversarul său (9-21 raportul de ‘unforced errors’).


17:31 Federer, atacat de debutanți. Jucătorul cu cele mai multe trofee la Turneul Campionilor (6) va juca semifinala împotriva belgianului David Goffin – aflat la prima participare din postura de titular la competiția de final de an. În 2016, Goffin a intrat din postura de rezervă, însă abia în 2017 s-a calificat „pe bune” la ATP Finals. Cei doi vor juca primul meci de simplu sâmbătă, de la ora 16:00 (ora României).

Semifinala a doua, de la ora 22:00, îi aduce față în față pe Grigor Dimitrov și Jack Sock, ambii la prima prezență din carieră la ATP Finals. Evident, Federer este singurul jucător care a mai disputat în carieră o semifinală în cadrul ATP Finals.


17:25 DAVID GOFFIN completează tabloul semifinalelor la ediția 2017 a Turneului Campionilor. Belgianul încheie cu retur câștigător partida contra unui Dominic Thiem complet ieșit din formă și, aparent, cu gândul în altă parte. 6-4, 6-1, în 71 de minute.


17:19 Goffin confirmă al doilea break, printr-un game maraton de 11 minute. Și astfel, partida trece cu greu de granița de o oră de joc. Belgianul conduce cu 6-4, 5-1.


17:05 Seria de mingi trimise în fileu continuă pentru Dominic Thiem. Goffin obține al doilea break în setul decisiv și este cu un picior în semifinale. Conduce cu 4-1, iar cel mai clar barometru pentru ceea ce se întâmplă pe teren este faptul că primul jucător de sub 80 kgajuns în Top 10 de la Simon încoace a reușit as pe serviciul doi pentru a confirma break-ul. Nu întâmplător Thiem a câștigat un singur meci din 14 în fața jucătorilor de Top 10, pe hard.


16:55 Break Goffin! Setul doi începe cu câte o tură de serviciu adjudecată la zero, mai întâi pentru Thiem, apoi pentru Goffin. Însă belgianul atacă și este răsplătit. Break la 15 și 2-1 pe tabelă.


16:44 Set Goffin! 6-4, în 31 de minute. Belgianul închide manșa cu un passing în lung de linie fantastic. Și pare că tot ce face Thiem, Goffin face mai bine, întrucât austriacul ratase o lovitură de trecere, mai simplă, chiar în punctul anterior.

Thiem a vărsat sânge – s-a julit la genunchi, dar tot nu a fost de ajuns: ajunge cu întârziere la cele mai multe lovituri de rever, este ezitant pe serviciu și are foarte multe ratări directe.

Austriacul a primit îngrijiri medicale la final de set.


16:40 Thiem rezistă. Întrerupe seria adversă cu game alb pe serviciu. Goffin va servi la 5-4.


16:37 David Goffin câștigă al cincilea game consecutiv. Thiem servește la 3-5 pentru a rămâne în set, însă procentajul la primul serviciu este doar de 41%.


16:35 Goffin trece la conducere, cu al patrulea game câștigat la rând, 4-3. Thiem trimite a treia dublă greșeală, este atacat de pe retur de belgian și ratează decisiv cu dreapta.


16:28 David Goffin revine și recuperează break-ul. S-a defectat reverul lui Thiem, dar și serviciul, pentru că Goffin primește break-ul cadou, pe dublă greșeală. Vedem secvențe din meciurile anterioare ale celor doi protagoniști la Nitto ATP Finals.


16:25 Goffin punctează pe tabelă. Serviciul bine plasat este cel care îl scoate din bucluc pentru moment.


16:22 Thiem rulează rapid game-urile. 3-0.


16:20 Thiem 2.0, Goffin 2-0. Dominic Thiem pare că iese pe teren cu același elan precum în meciul doi din grupă: câștigă primele trei puncte pe serviciu, este împins la egalitate, apoi reia seria de „consecutive”. Apără lansarea și reușește imediat break alb/ Goffin este la fel de ezitant ca în meciul doi – scorul ia proporții în defavoarea sa. Cu Dimitrov, a pierdut primele nouă game-uri în meci. Deocamdată, este 2-0 pentru Dominic.


16:05 Start joc! O2 Arena este pregătită pentru duelul Thiem – Goffin. Suntem încă în faza grupelor, dar practic acest meci este eliminatoriu, echivalentul unui sfert de finală.


Meciul care interesează pe toată lumea este cel dintre Dominic Thiem și David Goffin. Învingătorul merge în semfinale, acolo unde va avea însă o misiune aproape imposibilă, în fața unui Roger Federer în formă impresionantă.

Austriacul Thiem se bazează pe jocul de pe linia de fund a terenului, pe lovituri puternice și pe o rezistență feroce. La Londra însă, Thiem nu a reușit să arate constanță în niciunul dintre cele două meciuri, încheiate cu o victorie și o înfrângere în set decisiv, iar reverul său cu o mână, celebru deja în circuit, a cam dat rateu după rateu.

„Sunt foarte bucuros și mulțumit că am șansa de a juca pentru un loc în semifinale vineri. Împotriva lui David am avut câteva meciuri importante în trecut, meciuri din fazele superioare la turneele de Mare Șlem. Ne știm foarte bine. ia mingea foarte devreme, nu-mi dă mult timp. Mai ales pe această suprafață mai rapidă, este greu pentru mine. Voi încerca totuși să fiu eu cel care îl pune primul în dificultate, nu invers. El a avut un meci foarte bun aici, apoi unul foarte slab. Nu știu la ce să mă aștept. Sper că va fi un meci strâns și voi lupta din răsputeri pentru a trece mai departe, în semifinale”,
Dominic Thiem

De partea cealaltă a fileului, David Goffin mizează pe creativitate și variație, însă tenismenul de categorie „super-ușoară” este jucătorul cu bagajul mai greu în spate: genunchiul stâng a fost bandajat de la primul punct jucat pe tărâm britanic, meciul cu Rafael Nadal l-a stors de energie, putere și resurse, iar evoluția în duelul cu Dimitrov, în care a pierdut nouă game-uri consecutiv, i-a scos în evidență vulnerabilitățile și epuizarea.

„îl știu foarte bine. Mă antrenez adesea cu Dominic. Știu cam ce am de făcut, din punct de vedere tactic, pentru că am jucat de atâtea ori împotriva lui. Nu va fi deloc ușor”,
David Goffin

 

Dominic Thiem

David Goffin

Data nașterii

3 septembrie 1993 (24 ani)

7 decembrie 1990 (26 ani)

Locul nașterii

Wiener Neustadt, Austria

Rocourt, Belgia

Înălțime

1,85 m 

1,80 m

Cea mai bună clasare

4 ATP (6 noiembrie 2017)

8 ATP (6 noiembrie 2017)

Titluri de Mare Șlem

0

0

Victorii / înfrângeri pe 2017

48 – 25

54 – 22

Palmares vs Top 8 în 2017

3 victorii, 6 înfrângeri. Thiem nu a mai întâlnit jucători de Top 8 de la Roland Garros – acolo unde a reușit „șocul turneului” – victorie la Novak Djokovic. Dominic a arătat în 2017 că o victorie în fața unui jucător din „Big 4” îl sleiește de puteri – scenariul de la Roland Garros (victorie la Djokovic, înfrângere imediat după la Nadal, cu 0-6 în setul 3) a fost o repetiție a celui de la Roma și de la Barcelona. La Foro Italico, Thiem i-a administrat lui Nadal (4 ATP) singura înfrângere pe zgură pe 2017, apoi nu a câștigat decât un singur game în fața lui Djokovic (2 ATP). La Barcelona, Thiem l-a învins pe Murray (1 ATP), dar a pierdut imediat la Nadal (5 ATP). Ibericul l-a mai învins o dată pe Thiem, în finala de la Madrid. Pe hard, Thiem a întâlnit o singură dată un sportiv din Top 8 și a pierdut în fața lui Wawrinka (3 ATP) – la Indian Wells. La ATP Finals a fost învins de Dimitrov (6 ATP)

4 victorii, 5 înfrângeri. Goffin a strălucit la Australian Open, unde, în optimi l-a învins pe Thiem (8 ATP). Pe zgură, Goffin a jucat de două ori meciuri consecutive cu jucători de Top 8: la Monte Carlo a reușit victoria sezonului în fața lui Djokovic (2 ATP), apoi a fost învins de Nadal (7 ATP). Apoi, l-a învins pe Raonic (6 ATP) la Madrid și din nou a pierdut meciul imediat următor la Nadal (5 ATP). Cilic (8 ATP) – la Roma, apoi Federer (2 ATP) – la Basel l-au învins pe Goffin. La ATP Finals, a obținut prima victorie a carierei în fața deținătorului numărului unu ATP – Rafael Nadal și a fost învins de Grigor Dimitrov (6 ATP).

Participări la Turneul Campionilor

a doua prezență la ATP Finals, are un singur meci câștigat în grupă, în 2016, la Monfils

prima prezență din postura de „titular”. În 2016 a intrat pentru un meci în grupe în locul accidentatului Monfils

David Goffin are avantaj pe linie în întâlnirile directe cu Thiem: 2-0 în 2017, însă de fiecare dată cu set cedat, 6-3 la general, 3-1 pe hard, 1-1 în condiții de sală – însă victoria pe hard, indoor a lui Thiem este de fapt rezultatul unui abandon al lui Goffin.

Dominic Thiem, reperele carierei

 • Este al doilea cel mai de succes jucător de tenis al Austriei, după Thomas Muster (fost număr unu mondial, un adevărat specialist pe zgură)
 • Deși cele mai mari victorii ale lui Thiem au venit pe suprafața roșie, Dominic este un jucător complet, cu titluri pe trei suprafețe – zgură, hard (Acapulco 2016) și iarbă (Stuttgart 2016)
 • În 2011, a jucat finala juniorilor la Roland Garros. Cea mai bună clasare a sa în clasamentul juniorilor a fost poziția a 2-a. A pus capăt aventurii la juniorat cu trei turnee câștigate – inclusiv prestigiosul Orange Bowl.
 • Este al treilea jucător al Austriei intrat în Top 10 ATP, după Muster și Jurgen Melzer
 • Este doar al doilea jucător după Stan Wawrinka care i-a învins pe zgură pe toți cei din „Big 4”: Nadal, Federer, Djokovic, Murray

David Goffin, reperele carierei

 • este primul jucător din Belgia intrat în Top 10 ATP
 • este cel mai „ușor” jucător calificat la Turneul Campionilor în ultimii 9 ani, dar și primul sportiv de sub 80 de kg din top 10 de la Gilles Simon încoace
 • este primul „Lucky Loser” de la Dick Norman în 1995, la Wimbledon, care s-a calificat în optimile de finală ale unui turneu de Mare Șlem. A fost vorba despre debutul lui Goffin la Roland Garros, cu victorii pe main draw la Stepanek, Clement și Kubot și un „final” cu set smuls lui Federer. Coincidența face ca Norman, precedentul „lucky loser” ajuns atât de departe la un Grand Slam, să fi fost tot belgian.

Un altfel de 1 la 1

Într-un interviu inedit, ATP-ul i-a pus față în față pe Dominic Thiem și pe David Goffin cu misiunea de a stabili cine e mai bun, la ce. Thiem este „tipul-care-știe-tot” când vine vorba de sport, băieții ar face oricând schimb de voleuri și de accent la limba engleză, dar și-ar păstra cu siguranță reverul.

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 17 Nov. 2017, 23:34 Actualizat: 17 Nov. 2017, 23:44 Tenis
Pe aceeași temă
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
O poveste demnă de filme: A fost rezervă la Voluntari în iulie, acum a jucat cu Barcelona
O poveste demnă de filme: A fost rezervă la Voluntari în iulie, acum a jucat cu Barcelona
Forumului Economic Mondial: Maşinile vor face ”jumătate din toate sarcinile de lucru până în 2025”
Forumului Economic Mondial: Maşinile vor face ”jumătate din toate sarcinile de lucru până în 2025”
„Seamana in joc cu Zidane pe PlayStation, s-a lovit mingea de el ca de coltul mesei!” Un nou atac in directia lui Ianis! „Mirel Radoi i-a dat o ‘palma’ lui Gica Hagi”
„Seamana in joc cu Zidane pe PlayStation, s-a lovit mingea de el ca de coltul mesei!” Un nou atac in directia lui Ianis! ...
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
Distrus după divorţ! Ce s-a ales de Bănel Nicoliţă după ce s-a afişat cu amanta. A rămas fără bani şi are grave probleme cu legea
Distrus după divorţ! Ce s-a ales de Bănel Nicoliţă după ce s-a afişat cu amanta. A rămas fără bani şi are grave ...
VIDEO Revolta unui client care a văzut cu ochii lui cum se găteşte în restaurant. „Toţi aerosolii au ajuns în pizza mea”
VIDEO Revolta unui client care a văzut cu ochii lui cum se găteşte în restaurant. „Toţi aerosolii au ajuns în pizza mea”
Informații scandaloase despre asistenta de la ATI bătută după ce a avut relații intime cu anestezistul
Informații scandaloase despre asistenta de la ATI bătută după ce a avut relații intime cu anestezistul
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au dat de gol relația / PAPARAZZI
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au ...
DOCUMENT: Bomba dimineții în politică. Decizia luată de PNL în scandalul momentului
DOCUMENT: Bomba dimineții în politică. Decizia luată de PNL în scandalul momentului
Monica Bârlădeanu, de 20 de ani cu o siluetă perfectă. Care este secretul său de slăbit
Monica Bârlădeanu, de 20 de ani cu o siluetă perfectă. Care este secretul său de slăbit
Cum face un român 400.000 de lei vânzând ceva la care nu v-aţi fi gândit. Ideea i-a venit la început de pandemie
Cum face un român 400.000 de lei vânzând ceva la care nu v-aţi fi gândit. Ideea i-a venit la început de pandemie
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce urmează e ULUITOR
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce urmează e ULUITOR
COVID-19. În câte localităţi din România a fost depăşită rata de infectare de 3 la mia de locuitori
COVID-19. În câte localităţi din România a fost depăşită rata de infectare de 3 la mia de locuitori
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
FOTO. Cum se menține în formă Anna Lesko! Vedeta a dezvaluit secrete unei siluete impecabile
FOTO. Cum se menține în formă Anna Lesko! Vedeta a dezvaluit secrete unei siluete impecabile
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Actorii din „Avengers” îşi încurajează fanii să voteze cu Joe Biden
Actorii din „Avengers” îşi încurajează fanii să voteze cu Joe Biden
Dacia a lansat cel mai așteptat model din gama DUSTER. Nu este deloc IEFTIN!
Dacia a lansat cel mai așteptat model din gama DUSTER. Nu este deloc IEFTIN!
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos
×