Tenismenii și banii lor. De la conturile pe minus ale tinerilor, la milioanele lui Halep și Pavel

Tenismenii și banii lor. De la conturile pe minus ale tinerilor, la milioanele lui Halep și Pavel
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Simona Halep (2.739.187 dolari) și Andrei Pavel (5.225.028 dolari) conduc topul celor mai bogați români din tenis. ProSport vă prezintă modul în care un jucător  neinclus în top 500 se sacrifică pentru a urca în ierarhie


Jucătorii de tenis produc un spectacol care face deliciul tribunelor de pe întreg mapamondul, dar și al milioanelor de telespactatori. Acest aspect propulsează sportul alb în topul celor mai bine plătite domenii, dacă ne referim la nivel înalt.

Talentul nativ și munca reprezintă două calități esențiale pentru ca tenismenii să atingă poturile de milioane de dolari, însă nu sunt de ajuns. Simona Halep face și ea istorie pe plan mondial, iar probabil mulți copii care încă nu și-au ales drumul către un sport își doresc să țină racheta în mână.  Părinții lor investesc considerabil în echipamente, deplasări la turnee, terenuri de antrenament și antrenori. În urma acestor constatări, apare și întrebarea: când vor fi recuperate sumele investite?

Tenismenii strâng bani din orice sursă posibilă pentru a-și acoperi cheltuielile
Dacă aruncăm o scurtă privire pe site-ul oficial ATP, sportivii care nu se regăsesc în Top 500 au strâns în toată cariera cel mult 20.000 de dolari. Astfel, jucătorii mai slab clasați au nevoie să-și acopere cheltuielile și recurg des la participarea în competiții care nu se regăsesc în calendarul oficial. Respectivele turnee au loc în țări precum Germania, SUA, Cehia, având formatul de ligi ale respectivelor state, cu premii între 5.000 și 10.000 de dolari. „Masa și cazarea sunt asigurate de ligile respective și poate participa orice profesionist, indiferent de vârsta sau naționalitate. Există și turnee demonstrative la care pot lua parte amatori, profesioniști și celebrități, gustate din plin de consumatorii de sport”, explică pentru ProSport un oficial al FRT.

Pe de altă parte, în afară de premiile strict sportive, se pot obține venituri și din contractele de publicitate. Atunci când un meci care face parte dintr-un eveniment notabil este transmis la televizor, reclamele de pe tricourile lor capătă preț. Companiile private plătesc de la câteva mii de dolari la câteva zeci de mii, în funcție de importanța respectivei partide. Dacă ne referim la țările în care se găsesc producători importanți de articole sportive, tinerii tenismeni locali încasează diverse recompense pentru folosirea echipamentelor. Ca o concluzie, există și jucători care nu se află în vârful ierarhiei și se pot descurca pe plan financiar, chiar dacă performanțele lor nu intră în atenția publicului.

„Jucătorii din Top 100 se află pe plus. Doar cei din Top 50 își permit momente de răsfăț”
Pentru a plasa informațiile într-un context mai larg, ProSport a stat de vorbă cu Patricia Țig (19 ani), o promițătoare jucătoare din România, dacă luăm în calcul recentele competiții câștigate. Gălățeanca a dezvăluit faptul că în turneele Futures la care majoritatea tinerilor români participă, costurile se ridică mult peste câștiguri!

„La nivel ITF (n.r. – Turnee Futures) cheltuielile sunt duble, poate chiar triple față de câștiguri. De exemplu, la un turneu în valoare de 10.000 de dolari, fata care cucerește trofeul primește puțin peste 800 de dolari. Doar cheltuielile sportivului la o astfel de competiție totalizează în jur de 1.500 de dolari. Aici se mai adaugă și banii care trebuie destinați antrenorului. La o radiografie, cred că numai jucătorii din Top 100 se află pe plus. Cei din Top 50, mulți câștigând deja turnee ATP sau WTA, își permit momente de răsfăț”.
Patricia a triumfat în cinci turnee de tip Futures, dotate cu premii totale în valoare de 10.000 de dolari, într-un interval de doar câteva luni. Respectivele competiții au avut loc în Turcia, pe zgură. Ea a strâns 24.220 de dolari din tenis, atât la simplu cât și la dublu.

Jucători consacrați, cu reședință în paradisuri fiscale
Câștigurile sunt supuse și  impozitelor, iar ca o ironie a sorții, tenismenii consacrați încasează sute de mii de euro și plătesc dări mai mici, raportat la venituri. Asta pentru că avocații și băncile constituie factori esențiali, ce fac diferența.

„Bogații” tenisului își aleg ca reședință state în care fiscalitatea este cât se poate de relaxată, cele mai frecvente fiind Monte Carlo și Elveția. Frumusețea locurilor din cele două țări n-are nimic de-a face cu alegerea lor, sportivii petrecându-și majoritatea timpului prin orașele în care merg la turnee sau cu familiile lor. Monte Carlo reprezintă un adevărat paradis fiscal, ținând cont că impozitele sunt fine infime, fie inexistente.

În Elveția se poate remarca o stare de fapt și mai interesantă: persoanele cu o situație materială impresionantă pot negocia cu guvernul. În acest mod, rămân mulțumite ambele părți: înstăriții scapă ieftin de impozite, iar guvernul obține bani ușor de la ei. Cele mai elocvente exemple se disting în cazul în cazul lui Novak Djokovic din Serbia (reședința în Monte Carlo), Jo-Wilfried Tsonga din Franța (reședința în Elveția), Richard Gasquet din Franța (reședință în Elveția), Tomas Berdych din Cehia (reședință în Monte Carlo), toți jucători din Top 10 ATP.  

Românii și banii lor
Multe dintre turneele importante au loc în orașe aflate la mare distanță de România, iar dezavantajele sunt numeroase pentru Simon Halep, Victor Hănescu și colegii lor. Biletele de avion implică sume consistente, acestea neputând fi achiziționate dinainte, din cauza calendarului încărcat al circuitului profesionist. Pe de altă parte, cea mai ieftină cameră de hotel la o competiție importantă costă minimum 150 de dolari pe zi!

De-a lungul timpului românii au câștigat sume impresionante din tenis, dacă nu luăm în considerare și cheltuielile: Simona Halep – deține recordul tuturor timpurilor în clasamentul feminin: 2.739.187 de dolari (total) și 699.542 în 2014, Irina Spîrlea 2.653.966 de dolari, Sorana Cîrstea 2.623.750 de dolari (total) și 58.991 în 2014, Monica Niculescu 2.482.649 de dolari (total) și 145.070 în 2014, Ruxandra Dragomir 1.861.423.

La  masculin s-au învârtit sume  considerabile la competițiile obișnuite, dar și la turneele de Grand Slam, acolo unde valoarea cecurilor s-a egalizat între timp cu cele de la feminin. Astfel, cei mai importanți tenismeni români au acumulat premii: Andrei Pavel 5.225.028 de dolari, Victor Hănescu 4.044.274 de dolari (total) și 82.996 în 2014, Ilie Năstase 2.076.761 de dolari, Adrian Voinea 1.836.277 de dolari, Horia Tecău 1.761.889 de dolari (total) și 57.716 în 20114, Adrian Ungur 738.305 de dolari (total) și 3.288 în 2014.

 

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
”10 ani să nu mai intre!”. Florin Prunea a văzut ce au făcut suporterii FCSB-ului cu Rapid și nu s-a abținut
”10 ani să nu mai intre!”. Florin Prunea a văzut ce au făcut suporterii FCSB-ului cu Rapid și nu s-a…
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să am de-a face cu el"
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată a Adinei Maria
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată…
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…