Roland Garros 2019: Novak Djokovic, învins după 26 de meciuri în turneele de Mare Șlem! Dominic Thiem, cu nervi de oțel și scurte fabuloase, l-a răpus pe sârb și va juca a doua finală consecutivă împotriva lui Nadal, pe zgura de la Paris

Roland Garros 2019: Novak Djokovic, învins după 26 de meciuri în turneele de Mare Șlem! Dominic Thiem, cu nervi de oțel și scurte fabuloase, l-a răpus pe sârb și va juca a doua finală consecutivă împotriva lui Nadal, pe zgura de la Paris
  • Publicat:
  • Actualizat:

Corespondență din Paris

Dominic Thiem a reușit, după patru ore și 13 minute de joc efectiv, cinci seturi împărțite de-a lungul a două zile de joc și o demonstrație superbă de tenis, să se califice pentru a doua oară consecutiv în finala turneului de la Roland Garros, învingându-l, sâmbătă, pe liderul mondial, Novak Djokovic, scor 6-2, 3-6, 7-5, 5-7, 7-5.

Austriacul a pus, astfel, capăt cursei lui Novak Djokovic pentru un al patrulea titlu consecutiv în turneele de Mare Șlem și completarea unui al doilea Nole Slam al carierei. Sârbul a suferit prima înfrângere în turneele de Mare Șlem după o serie fabuloasă, de 26 de victorii.

Finala masculină de la Roland Garros 2019 îi va aduce, așadar, față în față, pe Rafael Nadal, de 11 ori campion la Paris, și pe Dominic Thiem, într-o rejucare a finalei de anul trecut.

Deși a fost jucătorul mai bun și mai spectaculos pe întreaga durată a meciului, Dominic Thiem a fost aproape de a scăpa incredibil victoria din mâini, Djokovic, cu experiența sa superioară, reușind după fiecare întrerupere majoră să iasă de la cabine ca RER-ul de mare viteză francez. Thiem conducea cu 4-1 în decisiv când ploaia a intervenit ultima dată, a cedat break-ul la reluare și a irosit apoi două mingi de meci, pe lansare, la 5-3.

Cu un joc mult mai bine adaptat la condițiile de vânt extrem, un procentaj aproape perfect la atacurile la plasă (18 din 20 mingi câștigate), 52 de lovituri câștigătoare și două arme care l-au înnebunit pe Djokovic – slice-ul de pe baseline și scurta – Thiem a reușit să treacă de un Djokovic frustrat în multe momente, care s-a certat cu arbitrul, a fost cel care a cerut de fiecare dată ca meciul să fie oprit.

FILMUL, PAS CU PAS, AL UNUI MECI ÎN TREI ACTE

Ce s-a întâmplat vineri, până la întreruperea partidei de la scorul de 6-2, 3-6, 3-1 pentru Dominic Thiem

Vântul puternic a stricat în mare parte planul de joc al sârbului, un sportiv care nu se simte deloc confortabil în astfel de condiții. Cum loviturile de precizie, de pe linia de fund a terenului aveau, vineri după-amiază, șanse minime de reușită, sârbul a încercat cartea atacului la fileu (16 atacuri, doar 6 reușite), ba chiar și să facă serviciu-voleu pentru a se pune la adăpost în fața unui Thiem care, cu joc de zgură perfect, cu mult spin, și-a permis să joace cu marjă de eroare și să pună, practic, mereu, o minge în plus în teren.

Austriacul a reușit un prim break în game-ul trei al semifinalei, apoi, de la 3-2, a câștigat ultimele trei jocuri ale manșei inaugurale. Cu opt greșeli neforțate și un singur winner, Djokovic s-a văzut surclasat cu 6-2 de un Thiem matur și calculat.

Neînvins în turneele de Mare Șlem începând cu Wimbledon 2018, Djokovic a reușit să întoarcă balanța în setul doi. Apelând mult mai des la slice și jucând cartea câștigătoare până la acel moment pentru Thiem, sârbul a devenit sportivul dominant, ermetizându-și defensiva și trecând, totodată, cu balanța winners / unforced errors pe plus: 10-7.

S-a mers cap la cap pe serviciu timp de șapte game-uri. După primele cinci, jucătorii au părăsit Centralul Philippe Chatrier pentru șapte minute. Din acest motiv, partida s-a reluat direct cu Thiem servind la 6-2, 2-3 și 30-0, fără încălzire, iar Djokovic a găsit breșa în game-ul cu numărul opt, încheind practic manșa cu 12 puncte câștigate din 14 disputate și un 6-3.

Dominic Thiem a reluat controlul în setul trei, fiind omul cu inițiativa. Thiem a impresionat cu scurta, cu constanța și, în game-ul doi, și-a adjudecat și cel mai spectaculos punct al manșei, convingându-i chiar și pe membrii fan-clubului liderului mondial să îl aplaude. Austriacul tocmai obținuse break-ul în setul trei, când partida a fost întreruptă.

ACTUL DOI, sâmbătă, de la ora 13:00: Revenirea lui Djokovic, înnăbușită în setul trei de omul cu scurtele de aur

  • Deși Thiem a dominat, Djokovic a reușit, totuși, să forțeze accederea în decisiv, având o rată de conversie a mingilor de break net superioară (5 din 9 mingi de break convertite, față de 7 din 19 pentru Thiem).

Scurta a fost lovitura de paradă a lui Dominic Thiem, sâmbătă, la reluarea partidei de la scorul de 6-2, 3-6, 3-1, dar passingurile i-au câștigat manșa a treia, după ce fusese ținut constant sub presiune la retur, la fineleui unui game pe serviciul lui Djokovic extrem de disputat, cu șase egalități, austriacul valofiriând a patra minge de set avută.

Dominic Thiem a avut nevoie de câte schimburi pentru a se reconecta la meci. Djokovic ar fi putut recupera din start break-ul cedat chiar înainte de întreruperea de vineri, contabilizând greșelile lui Dominic. Thiem și-a reglat însă suficient de rapid tirul cu dreapta, salvându-se cu un winner de toată frumusețea la finele unui raliu aprig, de 23 de lovituri. Alipind imediat alte două lovituri câștigătoare, finalistul de anul trecut s-a desprins la 4-1 pe tabelă.

Sârbul a răspuns în forță, cu serie de trei game-uri. Breakul a venit pe fondul a trei greșeli neforțate ale austraicului, plus o dublă greșeală, într-un interval în care, totuși, punctele cele mai apluadate i-au aparținut: o scurtă extrem de bine amortizată și un schimb purtat în viteză la fileu.

Pentru prima dată, sâmbătă, fanii sârbi s-au făcut auziți la 4-4. Intrat la meciul cu Djokovic din postura jucătorului care comisese cele mai puține greșeli neforțate până în faza semifinalelor la Roland Garros 2019, Thiem a continuat să fie pus sub presiune pe lansare, greșind cu dreapta din teren imediat după returul adversarului și având și o doză de neșansă cu fileul. Transformat într-un adevărat zid de returnat mingi înapoi, Djokovic a scos mingi din poziții clare austriacului, Thiem având nevoie de intervenția fileului pentru a se impune. Excelentul camuflaj la scurtă i-a adus din nou beneficii austriacului, Djokovic trimițând în disperare racheta în fileu  în tentativa de a atinge mingea. Cu două mingi de game apărate în game-ul nouă, Thiem a reușit apoi să se detașeze mult mai clar pe lansare oferindu-și răgazul necesar pentru a ataca pe retur.

Cu doar opt lovituri câștigătoare față de 20 ale adversarului său, Djokovic a capotat în final de set trei în fața unor atacuri extrem de bine gândite ale lui Dominic. Mingea austriacului a venit aspru, returul a fost percutant, iar Djokovic a alunecat în zona în care cautpă soluții prelungind excesiv pauzele dintre servicii. A fost avertizat de arbitru dar, după ce s-a scos de două ori la minge de break surprinzând cu servicii uriașe – mai întâi țintite spre rever, apoi spre dreapta austriacului, a fost taxat cu lovituri de trecere excelente de către Thiem, care a închis manșa cu retur decisiv în picioarele unui Djokovic ajuns la plasă pentru a face serviciu-voleu, fiind absolut letal pentru serviciul doi al lui Nole – 7 din 9 puncte câștigate.

Hopa cu decisivul: colapsul lui Thiem pe serviciul doi

Thiem s-a lăsat atras într-un joc deschis în setul secund. După două game-uri, Djokovic a început seria break-urilor, Thiem a răspuns cu o doză de șansă, trecându-l pe sârb cu un lob înălțat spre plapuma de nori de fileu, apoi sârbul s-a detașat din nou, cu break la zero.

Apropiindu-se rapid de double digits cu erorile neforțate, Thiem a rămas la 2-4 după ce a cedat opt puncte la rând, însă Djokovic nu a reușit să mențină avantajul, fiind împins într-o defensivă fără orizont de reușită și predând avantajul pe un slice oprit imediat de fileu.

La 5-5, Thiem și-a pierdut serviciul pe o dublă greșeală, având, per total, daună totală pe serviciul doi (1 din 9 puncte câștigate). Austriacul a încercat să declanșeze atacuri devreme, să facă puncte și cu dreapta, și cu reverul, însă fără a fi și eficient.Avandonând slice-ul, a devenit vulnerabil, încheind cu 18 greșeli setul care l-a dus pe Djokovic în decisiv. Un detaliu incredibil din statistică: sârbul a atacat la fileu de 57 de ori, cu procentaj de reușită de 45%.

Pentru cine vine ploaia?

După trei ore și cinci minute de joc efectiv, Djokovic și Thiem părăseau amândoi arena, pentru o pauză de vestiare înainte de setul decisiv al semifinalei a doua de pe tabloul masculin. Pe o vreme în care aerul a părut că trimite temperatura în jos în loc să o urce, cu pale de vânt care te fac să simți frigul până în măduva oaselor, meciul ajunge într-o fază în care ambii jucători caută finalizarea la fileu sau ruperea de ritm.

Thiem deschide cu hold autoritar și imediat pune sub presiune serva lui Djokovic. Sârbul supraviețuiește, irosește apoi două mingi de break, însă brațul pare că îi cade, greoi. La 1-2, îngroapă un voleu în fileu și lansează sprintul spre victorie al lui Thiem.

La 4-1 pentru Thiem și 40-30 pe serviciul său, Djokovic face o pauză în decisiv. A început ploaia, iar sârbul nu ar vrea să mai continuie. Prelungește pauza, pentru că în tribună se deschid umbrele și este rumoare. Se mai joacă un punct, iar arbitrul anunță întreruperea partidei, sârbul fiind la două game-uri de eliminare și o primă înfrângere în turneele de Mare Șlem după 26 de victorii consecutive, serie începută la Wimbledon 2018.

ACTUL TREI, sâmbătă, de la ora 16:10. Carpe Thiem, nu Pasărea Phoenix

Ora 16:05. Organizatorii au scos prelata și pregătesc reluarea meciului Novak Djokovic (#1) – Dominic Thiem (#4).

Ora 16:20. Jucătorii au revenit pe teren după exact o oră de pauză. Djokovic și Thiem au la dispoziție 5 minute pentru încălzire.

Djokovic reîncepe cu serviciul, sub amenințare de break. Sigur pe el, ooprește punctul, considerând că mingea lui Thiem a aterizat dfincolo de linia de fund a terenului. Arbitrul coboară din scaun, verifică, însă dă minge bună. Djokovic se lamentează, mai ales că mai avusese un episod abrupt cu centralul (când sârbul a fost avertizat pentru depășirea timpului dintre servicii). Rezultatul: în timp ce sârbul dă cu racheta de pământ, publicul huiduie arbitrul.

Djokovic anulează mingea de break rezultată cu serviciu imparabil, apoi închide prompt game-ul, fiind mai sigur pe execuții decât Thiem.

Liderul mondial vine apoi ca uraganul la fileu, este mai prompt pe voleuri și mult mai eficient cu dreapta în diagonală, în timp ce Thiem pare deja mult prea predictibil cu slice-ul, dar și cu scurtele sale. Cu două lovituri câștigătoare pune al doilea game consecutiv pe tabelă și reduce ecartul austriacului, urmând să servească la 3-4 pentru a egala în decisiv.

Thiem reușește un nou break și servește la 5-3. Sârbul salvează de două ori la minge de meci și prelungește duelul, ajuns deja la startul celei de-a cincea ore de joc.

Dramatismul continuă: egalat la 30 de Thiem, Djokovic este în dificultate în dialogul cross de rever, însă fileul îi scoate mingea afară numărului patru mondial. Thiem forțează din nou, în lung de linie, iar mingea sa este dată out de arbitrul central, duop verificarea urmei mingii. Se face 5-5 în decisiv!

Thiem trece din nou în față, cu hold la zero. Are 6-5, iar imediat obține break-ul.

  • Rafael Nadal a câștigat, vineri, prima semifinală, 6-3, 6-4, 6-2 în fața elvețianului Roger Federer și a acces penrtu a 12-a oară în finala Openului Francez.
  • Semiifala Novak Djokovic – Dominic Thiem a fost întreruptă, vineri, la scorul de 1-1 la seturi și 3-1 pentru Thiem, apoi, pentru a doua oară, sâmbătă, la scorul de 6-2, 3-6, 7-5, 5-7, 4-1 și 40-40 în favoarea favoritului 4, Dominic Thiem.
  • Novak Djokovic a avut șansa, la Paris, de a reuși pentru a doua oară în carieră Nole Slam-ul, fiind în acest moment deținătorul trofeelor de la Wimbledon, US Open și Australian Open. Sârbul nu a cedat set la Paris în drumul spre semifinale. Sârbul nu a pierdut niciuna dintre ultimele 10 semifinale disputate în turneele de Mare Șlem până la duelul cu Thiem.

25 km/h viteza vântului anunță prognoza meteo pusă la dispoziție de organizatori pentru prima parte a zilei de sâmbătă. Acesta ar trebui să scadă în intensitate pe măsură ce ora avansează.

Citește și: „Mă gândeam la asta în timpul meciului!” Roger Federer a explicat de ce este atât de greu contra lui Rafa Nadal pe zgură, după victoria lină a ibericului din semifinalele Roland Garros 2019

Citește și: LIVE BLOG | Ca Rafala în finală! Nadal dă recital și îl învinge pe Federer în cel mai așteptat meci de la Roland Garros 2019: va lupta, duminică, pentru al 12-lea trofeu al carierei la Paris. Roger, aclamat în picioare

Citește și: Barty sau Vondrousova? Astăzi aflăm cine preia trofeul de la Simona Halep: 10 lucruri de știut despre finala feminină la Roland Garros 2019

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen