SPECIAL | FR de Tenis umilește tinerele talente, dar cheltuie bani pentru „susținerea” Simonei Halep. Părinții unor juniori de clasă mondială se revoltă: „N-am primit nici măcar o minge”

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 08 Jun. 2015, 21:39 Actualizat: 08 Jun. 2015, 23:35 Tenis

Părinții români își trimit copiii la tenis cu speranța că micuții vor călca pe urmele Simonei Halep, dar cei mai mulți își dau seama, pe parcurs, că drumul către marea performanță este presărat cu numeroase obstacole. Majoritatea sunt de natură financiară, iar Federația Română de Tenis nu oferă niciun fel de sprijin material, spre deosebire de celelalte foruri din Europa de Est. ProSport a aflat că oficialii FR de Tenis cheltuie sume importante pentru a sprijini ori a se afișa alături de jucătoarele deja consacrate, în timp ce juniorii nu primesc nici măcar o minge de antrenament.

George Cosac (47 de ani) a dezvăluit, într-o discuție cu ProSport, că s-a oferit să îi aducă Simonei, la Turneul Campioanelor de la Singapore, un antrenor și un preparator fizic, in condițiile in care sportiva îi avea deja în lojă pe tehnnicianul Wim Fissette și pe fizioterapeutul Teo Cercel.

George Cosac, președintele forului, a cheltuit o sumă considerabilă pentru a merge să o susțină pe Simona Halep (3 WTA), deși competiția respectivă a fost organizată de Asociația Feminină de Tenis (WTA). Fără vreo legătură cu FRT, însă Cosac a considerat că trebuie să contribuie financiar la consolidarea staffului Simonei, chiar dacă a treia jucătoare a lumii a strâns peste 8,5 milioane de dolari din tenis.


George Cosac (foto stânga) a așteptat-o pe Simona Halep la aeroport după finala jucată în 2014 la Roland Garros, turneu la care șeful federației a asistat din tribune.

George Cosac: „Suma cheltuită la Singapore nu a fost mare, doar 5.000 de euro”

Așadar, doar biletele de avion rezervate pentru trei persoane, George Cosac, antrenorul Daniel Dobre și un alt preparator fizic, au costat 5.000 de euro, spune președintele FRT: „Noi am făcut tot posibilul să o ajutăm pe Simona, dintotdeauna. Suma cheltuită de federație pentru a o susține pe Simona Halep la Singapore nu este una mare, doar trei bilete de avion în valoare de 5.000 de euro. Nu am fost solicitați de sportivă, dar FR de Tenis a considerat că îi este datoare Simonei Halep și, fiind pentru prima dată când merge la Turneul Campioanelor, am hotărât să o ajutăm cu un antrenor și un preparator fizic. S-a dovedit că nu ne-am înșelat și a ajuns în finală”, a spus Cosac, care a mers în 2014 la mai multe turnee WTA pentru a o încuraja pe Halep.


INFO: Suma invocată de George Cosac ar fi reală dacă aceștia ar fi călătorit la clasa economic. În cazul în care ar fi mers la clasa business, federalii ar fi cheltuit 9.000 de euro pentru trei bilete. George Cosac nu a specificat însă cine a suportat cazarea și celelalte costuri pe durata desfășurării turneului (19-26 octombrie 2014)


„Ajutorul” de cel puțin 5.000 de euro alocat de George Cosac pentru Simona Halep nu este însă resimțit și de tinerii jucători care n-au împlinit 18 ani. Părinții acuză politica oficialilor federali, iar tații celor mai buni doi juniori români la categoria de vârstă U14 au povestit umilințele pe care le îndură din partea FRT.

Juniorul numărul 1 din echipa națională nu primește nici măcar o minge de antrenament

Nini Dica se află pe locul 9 în Europa și pe locul 2 în România la categoria de vârstă U14. Tatăl său invocă o lipsă totală de susținere din partea FRT. Primele semne de ajutor ar fi apărut abia după o revoltă a părinților: „În primul rând, ar trebui creat un sistem, pentru că în momentul de față nu avem unul. Nu există un om de marketing, iar antrenorii federali uită să trimită echipele la turnee. Atunci când ieșim afară și vedem ce bugete au alții, iar noi cu 2.500 de euro pe lună din fonduri personale, ne spunem că nu ne-am născut în locul potrivit. Până acum două luni nu am primit nici măcar o minge din partea federației, deși Nini a fost numărul 1 în echipa națională. Nu mai zic de rachete sau de suplimente. Au mers în Belarus și le-au dat copiilor ciorbă de varză, în timp ce domnul antrenor de lot a stat cu banii în buzunar. Copilul s-a plâns că are o alimentație extrem de proastă, dar a fost pus să scrie în fișă că a fost sfătuit să-și cumpere mâncare. Am fost amenințat că mă vor exclude, dar mie nu-mi place să pup în fund. Mă duc și mă legitimez în Serbia”.


Nini Dica și Filip Jianu (penultimul și ultimul din dreapta), componenți ai echipei României U14, ocupă primele două locuri ale clasamentului național.

Dica spune că primul ajutor a venit recent, după ce a făcut front comun cu mai mulți părinți: „Este drept că s-a făcut un prim pas, după o întâlnire pe care am avut-o la federație. Ni s-a promis că încep să ne susțină. Au fost suportate cheltuielile de către federație la două turnee din Cehia. Au plătit transportul și ne-au mai dat o parte din diurnă și cazare”.

Ce primește cel mai bine clasat junior român

Filip Jianu este lider în clasamentul național U14 și al cincilea jucător în Europa. Dan Jianu, tatăl său, ne-a explicat, în detaliu, cum funcționează sistemul din România: „FRT nu sprijină jucătorii, doar componenții loturilor au anumite facilități la Centrul National de Tenis, foarte puține, și nu ele sunt grosul cheltuielilor acestor sportivi. Componenții loturilor beneficiaza de 3-5 ori pe săptămână, în funcție de vârstă, de teren gratuit (ceea ce le oferă și cluburile unde sunt legitimați). FRT asigură sportivilor de lot două circuite de testări medicale pe an (individual ar fi costat 250 ron/circuit) la INMS și un cantonament de pregătire fizică de 8-10 zile la munte, în perioada de toamnă-iarnă, cu cazare la hotel de două stele.

Mai sunt cheltuielile pentru cele 2-3 turnee de obiectiv ale FRT (cum ar fi Campionatele Europene Individuale și Winter/Summer Cups care sunt turnee echivalente Campionatelor Europene pe echipe) și care sunt suportate de FRT, dar nici acestea în întregime (susținătoarele de efort, racordajele, chiar pantofii de sport până astă iarnă, sunt din fondurile părinților). Suportarea cheltuielilor pentru aceste turnee de obiectiv este realizată de toate federațiile europene pentru echipele lor, nefiind un ajutor, ci o normalitate atunci când iți reprezinti tara, solicitat fiind de federație”.


Filip Jianu a câștigat finala campionatului național din 2015 în fața lui Nini Dica.

Ce fac alte federații europene pentru juniorii lor de top:

  • Cel mai bun junior din Bulgaria primește de la Federația Bulgară 3.500 de euro pe lună
  • Cel mai bun junior din Slovacia beneficiază de facilități de la Federația Slovacă în valoare de 40.000 de euro pe an. Cei mai slab cotați primesc 25.000 de euro.
  • Cel mai bun junior din Spania primește 4.000 de euro pe lună.
  • Ungaria oferă 20.000 euro pe an celor clasați în primii 10 Tennis Europe.
  • Serbia oferă 15.000 de dolari pe an pentru cei clasați în primii 15 Tennis Europe, apoi sume descrescătoare pentru cei din primii 30, 50. Plus un bonus în cazul fiecărei victorii contra sportivilor de top 5, 10, 15 Tennis Europe.
  • Macedonia oferă primilor clasați în clasamentul intern câte șase turnee Tennis Europe unde merg însoțiți de antrenor.
  • Cehii au un alt sistem. Susțin financiar sportivii pe bază de contract, urmând ca dacă ajung profesioniști să returneze un procent de 10-15% din câștiguri, sume care se reîntorc în sistem pentru susținerea juniorilor.
  • Franța oferă sportivilor din lotul național cazare, masă, școală și antrenamente, în cadrul federației.
  • Bulgaria și Serbia oferă primilor clasați la U14, U15 și U16 ani wildcard-uri la toate turneele ITF desfășurate în țările lor de origine

„Este mai ușor să iei jucători gata formați și să faci poze cu ei”

Dan Jianu spune că s-a descurcat pe cont propriu până în prezent, la fel cum au făcut-o și ceilalți tenismeni consacrați din România: „Restul cheltuielilor, echipament, antrenor, preparator fizic, recuperare fizică, turnee, susținătoare de efort, sunt din bugetul personal al fiecăruia, acestea fiind grosul. Mai ales turneele. Un contract de sponsorizare pentru echipament și rachete, racordaje, ajută. Sponsorii pentru echipament și rachete au fost găsiți personal, prin prisma rezultatelor, FRT necontribuind cu nimic la atragerea lor. Efortul financiar personal de a-l expune internațional a făcut să fie remarcat și recompensat. Spre deosebire de România, în Anglia, Serbia și alte țări, federația colaborează cu aceste companii și componenții loturilor au contracte. Toți jucătorii români cu rezultate au fost sprijiniți de persoane private, inclusiv Halep, Tecău, Copil, Hănescu, nicidecum de FRT. Este mai ușor să iei jucători gata susținuți financiar și formați de alții, să te etalezi cu ei pe la diverse turnee și să faci poze. Pe teren, pe aeroport, oriunde. Cât mai multe și mai frumoase”.


Jianu a fost felicitat de Ilie Năstase și George Cosac, însă n-au existat și recompense financiare pentru performanțele sale de pe teren.

„Oficiali ai federației ne-au adus prejudicii”

Jianu povestește un episod halucinant, care scoate la suprafață lipsa de profesionalism a antrenorilor români: „Au fost momente, am trecut peste ele, în care aveam impresia că mă bat cu morile de vânt. Am ajuns să-i spun unui antrenor federal: «Domnule, dacă tot nu mă poți ajuta cu nimic, măcar nu mă încurca». Nu ni se răspundea la mesaje cu săptămânile. Explicația a fost ca nu a avut timp să verifice mesajele. Dar eu nu-i scrisesem pe adresa personală de mail, ci pe cea de serviciu. Antrenorul federal mi-a spus: «Vă rog să nu mă mai deranjați», ca și cum eu l-aș fi deranjat de pe canapeaua de acasă, și nu la marginea unui teren de tenis, în miezul zilei, în timpul programului de lucru al domniei sale.

Pur și simplu, din neștiință si delăsare, căci nu pot să cred că era rea-voință, oficiali ai federației îți aduceau prejudicii, căci nu accesau în timp util anumite facilități oferite de către organizatorii internaționali de turnee. Deci, după ce că FRT nu te susținea cu un euro, nu puteai beneficia nici măcar de aceste facilități pe care nu le plătea FRT, ci le plăteau alții”.

A făcut finală la al doilea turneu de seniori la care a participat, dar nu mai vrea să reprezinte România: „Nimeni nu a încercat să mă convingă să rămân”

În condițiile în care FR de Tenis cheltuie bani grei pentru un loc în pozele cu Simona Halep, iar tinerele talente nu primesc nici măcar o minge de antrenament, mai mulți juniori aleg varianta de a reprezenta alte țări. Este și cazul lui Dragoș Mădăraș (17 ani), jucător finalist la al doilea turneu ITF de seniori la care a participat în carieră, care va reprezenta Suedia în viitor. Dragoș a vorbit pentru ProSport în timul turneului de la Roland Garros (19 mai – 8 iunie), acolo unde s-a aflat pentru competiția juniorilor: „M-am mutat de trei ani în Suedia cu toată familia, locuim toți acolo. Mă antrenez în Suedia, ce să zic, e mult mai bine. Ai mai multe șanse și avantaje pentru a deveni un jucător de top. În mod normal, ca să primesc pașaport trebuie să stau cinci ani în Suedia. Eu am stat doar trei ani, dar managerul meu, Erik Ullsten, încearcă să-mi obțină pașaportul cât mai repede posibil. Nimeni de la federația din România nu a încercat să mă convingă să mă răzgândesc”. De asemenea, Sabina Dădaciu (14 ani), o mare speranță, a schimbat recent tricolorul cu steagul SUA.


Dragoș Mădăraș (1046 ATP) a uimit lumea tenisului din Suedia, după o finală de turneu Futures, obținută abia la a doua participare. A urmat o accedere pe tabloul principal de la Roland Garros juniori, venind din calificări.

Cosac: „Bugetul nu ne permite să-i ajutăm pe toți”

George Cosac consideră că ajutorul pe care îl oferă copiilor este unul important, constând în organizarea mai multor turnee din țară: „FR de Tenis organizează 24 de turnee Futures, pentru ca juniorii să nu mai cheltuie bani pe transport. Bugetul nu-ți permite să ajuți toți copii, la câți copii sunt în România ar însemna să cheltuim tot bugetul MTS. Unul dintre obiectivele mele este acela de a prelua greutățile de pe spatele copiilor”. Fostul tenismen care se află la conducerea FRT din februarie 2013 este contrazis de tatăl lui Nini Dica: „Turneele Futures nu se adresează juniorilor. La un turneu de 10.000 pot participa și jucători de 30 de ani. Acum spuneți-mi și mie, cum poate bate un copil de 14 ani pe unul de 30 de ani? În primul rând, pentru a te înscrie la un Futures ai nevoie de un clasament, pe care copiii de 14 ani nu îl au. Îți trebuie wild-carduri, dar acestea se dau pe bani”.

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 08 Jun. 2015, 21:39 Actualizat: 08 Jun. 2015, 23:35 Tenis
Pe aceeași temă
Ți se rupe sufletul! Cum arată acum Mihaiță Neșu, la 9 ani de la accidentarea care l-a lăsat paralizat de la brâu în jos
Ți se rupe sufletul! Cum arată acum Mihaiță Neșu, la 9 ani de la accidentarea care l-a lăsat paralizat de la brâu în jos
Poveştile a doi militari români din lagărele sovietice: unul a rămas prizonier, celălalt a trădat
Poveştile a doi militari români din lagărele sovietice: unul a rămas prizonier, celălalt a trădat
Firea RENUNTA la Primaria Capitalei!? BOMBA anului in politica
Firea RENUNTA la Primaria Capitalei!? BOMBA anului in politica
Steven Spielberg sprijină decizia uneia dintre fiicele sale de a deveni actriţă porno
Steven Spielberg sprijină decizia uneia dintre fiicele sale de a deveni actriţă porno
RUPTURA TOATALA intre conducere si vestiar! Leo Messi RUPE TACEREA in cel mai TARE INTERVIU acordat: „A atacat jucatorii!”
RUPTURA TOATALA intre conducere si vestiar! Leo Messi RUPE TACEREA in cel mai TARE INTERVIU acordat: „A atacat jucatorii!”
Cum arată farfuria ideală de slăbit - explică nutriţionistul Ramona Duna
Cum arată farfuria ideală de slăbit - explică nutriţionistul Ramona Duna
Cum merge Dacia Duster cu motorul de MERCEDES. Merită banii?
Cum merge Dacia Duster cu motorul de MERCEDES. Merită banii?
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
VIDEO Bărbat stâlcit în bătaie la Arad de o armată de bodyguarzi, în plină stradă. Victima a încasat peste 50 de lovituri
VIDEO Bărbat stâlcit în bătaie la Arad de o armată de bodyguarzi, în plină stradă. Victima a încasat peste 50 de ...
Pregătiţi-vă, salariile explodeză! Industria unde salariile vor sări în aer. NU este în IT
Pregătiţi-vă, salariile explodeză! Industria unde salariile vor sări în aer. NU este în IT
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ sânii femeilor. Beneficiul uriaş a fost confirmat acum de ştiinţă
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ sânii femeilor. Beneficiul uriaş a fost confirmat acum de ştiinţă
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă lovitura anului şi îl vinde pe Coman direct în Premier League. Se face mutarea de zeci de milioane de euro
Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă lovitura anului şi îl vinde pe Coman direct în Premier League. Se face mutarea de ...
România dă marea lovitură! Poate fi campioană în toată Europa
România dă marea lovitură! Poate fi campioană în toată Europa
Anna Lesko, IMAGINI interzise minorilor! Vedeta a renunțat la haine și ... Fanii sunt în delir
Anna Lesko, IMAGINI interzise minorilor! Vedeta a renunțat la haine și ... Fanii sunt în delir
SOC in PSD! Sondaj DEVASTATOR pentru Ciolacu! Cat ar obtine PNL si USR la viitoarele ALEGERI
SOC in PSD! Sondaj DEVASTATOR pentru Ciolacu! Cat ar obtine PNL si USR la viitoarele ALEGERI
Este oficial: Un nou MILIARDAR în România. Este de-a dreptul spectaculos cum a dat lovitura
Este oficial: Un nou MILIARDAR în România. Este de-a dreptul spectaculos cum a dat lovitura
Nu e banc! Câți lei primește Vulpița pe zi ca să se facă de râs la Acces Direct
Nu e banc! Câți lei primește Vulpița pe zi ca să se facă de râs la Acces Direct
Această tânără a vrut să meargă cu bicicleta, dar era în fustă. A scos un obiect banal din portofel, iar ce a făcut după aceea este INCREDIBIL. Toată lumea a rămas uimită. „Aşa ceva nu am mai văzut!” [VIDEO]
Această tânără a vrut să meargă cu bicicleta, dar era în fustă. A scos un obiect banal din portofel, iar ce a făcut ...
Andreea Antonescu a fost amendată pentru apel fals. Motivul pentru care a sunat la 112
Andreea Antonescu a fost amendată pentru apel fals. Motivul pentru care a sunat la 112
George Burcea s-a dat de gol! Ce a putut să declare după ce a lipsit toată noaptea de acasă
George Burcea s-a dat de gol! Ce a putut să declare după ce a lipsit toată noaptea de acasă
Alexandra Stan și-a uimit din nou fanii. Cântăreața a postat pe Story o fotografie în care este goală – FOTO
Alexandra Stan și-a uimit din nou fanii. Cântăreața a postat pe Story o fotografie în care este goală – FOTO
ȘOCANT! Iubita lui Al Pacino s-a despărțit de el pentru că este bătrân și zgârcit. Incredibil ce a putut să spună despre iubitul actor
ȘOCANT! Iubita lui Al Pacino s-a despărțit de el pentru că este bătrân și zgârcit. Incredibil ce a putut să spună ...
APARIȚII SEXY! Care este secretul unui corp perfect? Aflăm TOTUL chiar de la vedete
APARIȚII SEXY! Care este secretul unui corp perfect? Aflăm TOTUL chiar de la vedete
N-o sa îți vină să crezi cine e noul român infectat cu coronavirus
N-o sa îți vină să crezi cine e noul român infectat cu coronavirus
Noua SKODA OCTAVIA are un preț imbatabil în România
Noua SKODA OCTAVIA are un preț imbatabil în România
FOTO. Vica Blochina i-a lăsat mască pe toți. 'Nea Piți, uită-te aici, frate…' Cum arată şi ce elastică este, la 44 de ani, fosta balerină
FOTO. Vica Blochina i-a lăsat mască pe toți. 'Nea Piți, uită-te aici, frate…' Cum arată şi ce elastică este, la ...
FOTO. Anna Lesko s-a pozat iar GOALĂ, iar fanii au luat foc! Imaginile controversate de pe net: ce s-a văzut!
FOTO. Anna Lesko s-a pozat iar GOALĂ, iar fanii au luat foc! Imaginile controversate de pe net: ce s-a văzut!
Câţi parteneri sexuali trebuie să ai pentru a nu creşte riscul de cancer
Câţi parteneri sexuali trebuie să ai pentru a nu creşte riscul de cancer