Simona Halep, mărturisiri emoționante: „Ascund teama bine, dând impresia că nu-mi pasă”. De ce a avut mereu antrenor personal și care este „singurul lucru pe care Șarapova îl face mai bine”. „Eu îmi doresc să termin cariera cu antrenorul pe care îl am acum”

Simona Halep, mărturisiri emoționante:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Simona Halep a fost invitatul special al primei ediții „Garantat 100%” din 2016, emisiune cu profil cultural lansată în 1999 de Televiziunea Română. Cătălin Ștefănescu a descusut-o de secrete pe Simona, într-un dialog înregistrat înainte de plecarea jucătoarei de pe poziția a doua a clasamentului WTA spre Australia natală a antrenorului său, Darren Cahill, și primul turneu de Mare Șlem al anului.

Simona Halep a ajuns, de la o discuție despre performanță, să facă mărturisiri despre felul său de a fi, în platoul TVR: „Sunt un om, sunt o fire sensibilă, cedez destul de repede la critici, dar sunt și puternică, atunci când îmi doresc cu adevărat ceva. Ca sportiv de performanță, sunt multe momente în care te simți singur. Mai ales când pierzi. Te simți neputicions, gol pe interior, pentru că simți poate că ai fi putut câștiga acel meci. Atunci când ești departe de casă, te simți singur. Mi s-a reproșat că îmi iau prea mult familia la meciuri, simt nevoia. Am nevoie de oameni. Dar, părinții au și ei viața lor și trebuie să stea și în România. Sunt multe jucătoare care își iau familia, dar nu se știe„, a explicat Simona, dezvăluind o latură vulnerabilă a sa.

Lumea, prin ochii Simonei Halep, are lumini și umbre, bucurii, dar și suferință. Lumea unei sportive din Top 5 mondial se țese departe de casă, cu sacrificii. Iar universul Simonai Halep arată cam așa:

Performanța înseamnă sacrificii – renunți la copilărie, la adolescență, la ieșit în cluburi, la ieșit cu prieteni în timpul nopților. Trebuie să ai un program foarte strict și eu cred că l-am avut. Trebuie să fii prezent în ceea ce faci și să fii convins că ceea ce faci este bine. Am avut mulți ani în tenis, în care am adunat experiențe, am fost campioană la juniori, am fost în top acolo. De aceea, am fost pregătită să urc la  nivelul următor. Poate nu eram pregătită să fiu în vârf-în vârf, pentru că acolo se joacă fiecare punct, până la ultimul. Tot timpul. Când eram la junioare, dacă luam primul set, meciul era terminat. A trebuit să învăț. Trebuia să cred în mine mult mai mult și să conștientizez că am valoare să fiu acolo”

Tenisul, un sport scump și secretul succesului personal:  „Am avut de la început antrenor individual. De la patru ani și jumătate, părinții mei m-au susținut. Nu îmi plăcea în grupă, pentru că ajungeam să lovesc puțin. Stăteam la rând. Apoi, terenul este scump. Pantofii sport, echipamentul – am avut întotdeauna echipament de cea mai bună calitate. Deplasările, biletele de avion -, toate  aceste cheltuieli trebuie să le suporți tu, dar când ești mic nu poți, așa că le suportă părinții”.

Rivalitatea sportivă: „Când mergem pe teren, fiecare dorește să câștige. Sunt rivalități. În afara terenului… nu este o prietenie foarte profundă, dar suntem prietene. Râdem, glumim în vestiar. Avem multe petreceri la care trebuie să mergem. Nu întotdeauna dorim să mergem la petreceri, dar este o obligație pe care trebuie să o respectăm. Maria Șarapova nu vorbește deloc, are rutina ei. Și nici Bouchard, cred că de fapt o imită. Dar, toți avem idoli. Înveți să accepți și asta”.

Modelul Hagi: „În viață, reperul meu este Gheorghe Hagi. Ca model, ca ambiție și ca încredere”.


Captură TVR 1: Simona Halep s-a destins pe măsură ce dialogul a avansat. Sursă: Garantat 100%

Serena Williams: „O simpatizez mult pe Serena. O respect mult. Este incredibil faptul că ea nu a jucat la juniori. O admir pentru faptul că salută, că vorbește cu tine în vestiar, chiar și pe teren. O admir enorm pentru ceea ce este și pentru felul cum este”

Cum a învins-o pe Serena Williams: „Și când joacă prost, ea joacă bine. La Singapore, am avut o încredere enormă, Așa mi-a venit din interior, așa am început meciul, convinsă că o pot bate, și așa am crezut tot meciul. Dar dacă am bătut-o, nu înseamnă că mă compar cu ea”.

Reacțiile fanilor și articolele de presă: „Nu este ușor să primești reacțiile oamenilor. Au fost multe reacții anul trecut, care m-au făcut să sufăr, dar m-au și întărit. Doare când mă judecă fără știe detaliile. Nici laudele nu sunt bune, pentru că intri puțin cu capul în nori. Am citit reacții până anul acesta. Pentru că orice sportiv are timp de orice dorește. Trebuie să îți faci tu un plan cu ceea ce dorești să fii prezent. Dar anul acesta nu am citit niciun rând din ceea ce s-a scris. Și sunt mult mai liniștită”

Obsesia pentru alimentație: „Mănânc de toate. Pot să spun? Mănânc de toate, cu grijă. Pentru că am și avut probleme în trecut. Mănânc paste, pui foarte mult. Orez înainte de meci. Paste goale, fără sos, fără nimic, pentru că mă ajută înainte de meci. Mănânc dulciuri, îmi place foarte mult ciocolata. Dimineața mai mănânc și cereale. Eu mă ocup de asta, vorbesc și cu echipa mea, ne consultăm, ceea ce ar fi mai bine să mănânc. Dar eu am grijă în general ce mănânc, sunt foarte atentă”

„Am teamă de accidentare. nu vreau să ajung la o accidentare gravă”, Simona Halep

Relația cu Darren Cahill: „Tehnic, încă mă învață. Tactic – ceea ce este foarte important în tenisul actual – analizează ceea ce fac eu în meciuri. Sunt statistici, acum există acea tabletă cu care înveți chiar în timpul meciului. Pregătire fizică – este și el atent și ajută să fac ceea ce trebuie pentru meciuri. În plus, este foarte deschis să lucreze cu echipa mea. Eu cred că este foarte greu să analizezi tenisul pe tabletă, dar antrenorul face asta și mă ajută foarte mult. Îmi spune ce trebuie să facem pe teren”.

„Jocul Mariei Șarapova cred că este matematic sută la sută. Făcut pe tabletă. Ea joacă la fel, are o idee clară de joc de la primul la ultimul punct. Și la 5-0, și la orice scor. Ceea ce este de apreciat”, Simona Halep

O moștenire românească: „Noi, românii, nu avem încredere suficientă în ceea ce putem face. Sunt foarte isteți, pricepuți, talentați, dar nu credem că putem fi ca oricine altcineva. În afară, este puțin greu, pentru că oarecum nu ești respectat în celelalte țări. M-am întâlnit cu situația asta, mai demult. Eu am scos întotdeauna România în față, pentru că suntem ok, suntem sufletiști. Ne lipsește însă încrederea. Mi-a lipsit încrederea. Am fost foarte timidă în trecut, pentru că nu sunt dintr-o țară renumită. Acum am trecut de acest pas și cred că de aceea am și ajuns la cel mai înalt nivel în tenis, pentru că mi-am scos limitele”.

Momentele de cădere din meciuri: „Nu ies din meci. Apare un pic teama, pentru că nu mai controlez ceea ce trebuie să fac. Intru în panică. Nu îmi place să cedez, ascund teama bine, dând impresia că nu-mi pasă. Dar nu cedez”.

„Complexul” Șarapova: „Nu este o treabă mentală, nu am un complex cum se spune. Pur și simplu nu s-a putut să o înving. Ea are mai mult curaj când încheie un game important. Cred că este singurul lucru pe care îl face mai bine decât mine”.

Motivație: „Eu joc tenis pentru că îmi place. Nu mai joc pentru bani, pentru că am un viitor asigurat. Nu joc pentru faimă, pentru că nu-mi place. Eu am o pasiune. Dacă nu joc trei zile, o iau razna, mi-e dor. Tot ceea ce fac, fac cu zâmbetul pe buze. Mă duc unde sunt obligată, în rest, am viața mea simplă, departe de centrul atenției”

Industria tenisului: „Este foarte comercial totul, în tenis. Pe mine pot să zic că mă deranjează reclamele și muzica, când schimbăm terenul, la pauză. Este foarte obositoare. Bineînțeles, acum m-am obișnuit. Cu experiența, înveți să treci peste și să nu mai bagi în seamă. Reclamele – nu le putem controla. Dar până la urmă, tot pentru noi este mai bine, pentru că așa premiile sunt mai mari. Dar pentru asta a trebuit să mă și antrenez cu muzică, ca să îmi fie mai ușor în meciuri. Este și frumos, nu pot să spun că nu este frumos, în momentul în care intri pe teren, să cânte o melodie care îți place. Mereu mă întreabă la turneu, când mă duc, ce melodie prefer. Dar nu-mi pun melodia preferată, îi las pe ei să aleagă, pentru că este mai bine. Altfel sunt distrasă de acest lucru și prefer să nu. Eu sunt mai strictă”.

„Cred că mulți sportivi devin mecanici. Cei care mai au puterea să și zâmbească, cred că fac sport din plăcere. Toți cei din top avem opțiunea de a nu mai juca, pentru că avem o bază asigurată. Eu nu sunt de acord să fiu un robot. Vreau să fiu umană, vreau să fiu normală. Nu cunosc interiorul lor, dar așa, din exterior, unii par roboți”, Simona Halep.

Doping în tenis? „Sunt sportivi care aleargă foarte, foarte mult. Eu sunt printre ei, alerg, alerg, o oră, două ore, dar la un moment dat, nu mai pot. Unii pot alerga patru-cinci ore. Poate au muncit mult mai mult decât mine și au ajuns să poată alerga atât în mod natural”

Pauze de mers la toaletă folosite tactic: „Este o metodă de a scoate adversarul din ritm, din mână. Cred că cele care fac asta au un avantaj mental. Am pățit-o, am fost scoasă din ritm. Totul este mental în tenis – de fapt, este același lucru – pentru că și ea a stat opt minute, dar tu ești mai jos, la începutul noului set, pentru că tu crezi că a încercat să își creeze avantaj. Nu pot răspunde cu aceeași monedă, mi s-a recomandat. Aș fi falsă, nu pot. Mă încurc pe mine”

Reacțiile nervoase la adresa staff-ului: „Mi-am cerut scuze întotdeauna după meci. Sunt momente în care te crezi singur și ceri ajutor de pe margine. Am nevoie de oameni. Am nevoie să simt că și ei resimt presiunea, dar de fapt, ești singur. Am reacționat urât și am greșit de multe ori. Dar cei din echipa mea, mă înțeleg”

8 antrenori schimbați în doi ani: „Mă amuz. Eu știu cine mi-a fost antrenor și cine mi-a fost partener de antrenament. Eu dau totul pe teren și atunci cer foarte mult. Cer în felul meu. De aici apar problemele sau discuțiile. Nu am renunțat la antrenori, nu am concediat prin SMS, doamna Ruzici s-a ocupat de tot, a gestionat situația așa cum a crezut. Eu am niște probleme de comunicare. Nu mi-e ușor să discut niște probleme. Acum am găsit un antrenor cu care mă înțeleg. Nu vreau să fixez o perioadă cât lucrăm – lucrăm atât timp cât avem nevoie unul de altul. Am vrut echipă românească, din aceeași pornire – sunt din România, joc pentru România. Eu îmi doresc să termin cu antrenorul pe care îl am acum,  (n.r. – Darren Cahill), pentru că mă înțeleg foarte bine cu el, ca om. Nu doar ca antrenor – tenisul sunt 3-4 ore pe zi. Dar în rest, departe de casă, tot cu el stau”.

„Nu cred că aș putea lucra cu Patrick Mouratoglou. Îl știu foarte bine, dar este alt stil. Simt că nu este pe aceeași lungime cu mine. Este puțin mai agresiv în modul de a comunica informația, din ceea ce văd din afară. Mouratoglu este un antrenor foarte bun, foarte isteț, foarte pasionat de ceea ce face, are și experiență – vă dați seama ce trăiește cu Serena! Dar nu cred că ne-am potrivi ca stil de viață!”, Simona Halep


Simona Halep a început deja să se gândească la viața de după tenis. Tânjește după o familie atunci când va pune punct final carierei, dar vrea apoi și o nouă provocare, o nouă carieră. Deocamdată, garantează că este sută la sută cu gândul la tenis.


Simona Halep, alături de gazda emisiunii, Cătălin Ștefănescu, în decorul cunoscut al emisiunii „Garantat 100%”

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup