SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaștem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul trei: Elina Svitolina. Iubește un sport de care, probabil, nu ați auzit, s-a apucat de tenis din gelozie și a mers la academia deținută de rivala jucătoarei pe care o idolatriza în copilărie

SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaștem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul trei: Elina Svitolina. Iubește un sport de care, probabil, nu ați auzit, s-a apucat de tenis din gelozie și a mers la academia deținută de rivala jucătoarei pe care o idolatriza în copilărie
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Serialul ‘8 cu 8″ al celor opt protagoniste de la Turneul Campioanelor continuă. Am început cu Garbine Muguruza, prima jucătoare calificată la Singapore, i-am salvat Simonei Halep partea leului și vom lăsa povestea actualei ocupante a fotoliului de lider mondial pentru marele final, ne-am îndreptat atenția spre Karolina Pliskova, iar acum vom continua cu prezentarea Elinei Svitolina, în episodul trei.

Elina Svitolina s-a calificat oficial la ediția 2017 a Turneului Campioanelor la începutul lunii octombrie. Reprezentanții WTA au făcut anunțul concomitent pentru ea, Pliskova, Halep și Venus Williams. Svitolina a preluat șefia în Cursa pentru Singapore după jumătatea sezonului de zgură – mai precis după ce s-a impus la Roma, apoi a fost la un game de semifinale la Roland Garros, însă la scorul de 6-3 și 5-1 nu a găsit puterea să finalizeze în fața Simonei Halep și s-a trezit de partea greșită a uneia dintre cele mai spectaculoase reveniri ale ediției 2017 a French Open-ului.

Sezonul de iarbă i-a fost marcat de o accidentare la picior, care i-a scurtat pregătirea înainte de Wimbledon. Chiar și așa, Svitolina și-a stabilit un nou personal best pe gazonul londonez – optime de finală, înainte de a fi învinsă de Jelena Ostapenko. Totuși, mai departe, titlul de la Rogers Cup a lăsat-o fără energie pe Svitolina, care a pierdut în turneul imediat următor șefia în Race to Singapore în favoarea Simonei, după ce a părăsit în optimi întrecerea de la Cincinnati. Pe mai departe, ucraineanca a mai atins o singură dată faza ‘sferturilor’, la Beijing. Ultimul turneu înainte de Singapore l-a încheiat prin abandon – înaintea turului doi de la Hong Kong. 

ProSport vă propune să o cunoaștem pe Eliina Svitolina, cea mai bună jucătoare de tenis a Ucrainei.

1. Elina are cele mai multe titluri pe 2017


52 de victorii și 52 de motive să zâmbească pentru Elina Svitolina în 2017. Foto: Elina Svitolina via Facebook

Elina Svitolina a câștigat cinci trofee în 2017 și deține recordul în acest moment pentru cele mai multe titluri în sezon. Sportiva din Ucraina s-a impus în trei turnee de categorie Premier 5 – la Dubai (hard), Roma (zgură) și Toronto (hard) și în două turnee International – la Taipei și la Istanbul (zgură). Impresionant este și procentajul de reușită al Elinei: nu a pierdut nicio finală jucată în acest an.

„Încerc mereu să iau fiecare meci în parte. Îmi spun – nu este finala! Gândește-te că este un sfert de finală – pentru că aș putea juca împotriva acestei jucătoare și într-o semifinală, sau într-un sfert de finală. În finală, ai mereu mai multă presiune, pentru că ești atât de aproape de victorie și, în același timp, atât de departe. Este important să ai abordarea corectă înaintea unui astfel de meci”,
Elina Svitolina

2. Jurnaliștii francezi au vorbit despre „Svitolina mode”, un fel de „beast mode”

Meciul din optimile de la Roland Garros i-a făcut pe jurnaliștii francezi să treacă un nou termen în argoul tenisului: „Svitolina mode”. Petra Martic (290 WTA) câștigase primul set cu 6-4, apoi Svitolina a trăit periculos. A revenit și a egalat la seturi, luând  manșa secundă cu 6-3, dar și-a pierdut serviciul în game-ul șase al decisivului. Martic a avut 4-2 și 5-2, însă din acel moment al meciului, Elina s-a metamorfozat complet, a devenit fluentă pe teren, și-a găsit și inspirația și a luat, lin, cinci game-uri la rând, pentru a se impune cu 7-5. De la 5-2 la 5-7, Petra Martic a mai câștigat doar patru puncte. Ulterior, administratorii site-ului oficial al French Open-ului au avut un moment de inspirație, scriind că la scorul de 5-2 s-a declanșat „Svitolina Mode”.


Prima victorie la Turneul Campioanelor o duce pe Elina în ‘double digits’ la capitolul victorii pe 2017 în fața jucătoarelor din Top 8 WTA. Foto: Elina Svitolina via Facebook

„Svitolina Mode” este o stare de grație, o conectare la „the zone„, înspăimântătoare pentru adversare. Este un fel de transă similară celei în care intră uneori și Simona Halep, sau mai des – Serena Williams. „Rețineți această sintagmă, pentru că ucraineanca a inventat expresia care descrie forța fenomenală de revenire de care este capabilă atunci când vrea cu adevărat să câștige”, scriau francezii. Revenirea Svitolinei s-a hrănit cu alte elemente decât ceea ce s-a văzut la Paris în primele nouă zile: motorul nu a fost publicul francez, ca în cazul lui Mladenovic, nici experiența superioară sau valoarea propriu-zisă. Mai degrabă, a fost vorba despre o forță interioară aparte, caracteristică jucătoarelor de top. Ucraineanca a aflat, în meciul imediat următor, cum se simte și o „Svitolina mode” în oglindă.

„Am lucrat foarte mult cu echipa pe partea mentală. Încrederea contează foarte mult, am câștigat mult astăzi. Uneori, lucrurile pur și simplu se leagă și totul merge. Față de anul trecut, în primul rând echipa mea a devenit mai mare. Sunt mulți oameni care au grijă de sănătatea mea, de pregătirea mea fizică, de tenisul meu. Sunt multe bucăți mari, totul se așează acum. Mă simt mult mai bine pe teren, fizic. Am și un antrenor nou…”,
Elina Svitolina despre maturizarea ei

3. Antrenor consultant: omul din loja lui Tsonga

Thiery Ascione nu face acum circuit complet alături de Svitolina, însă programul de antrenament îi apaține, iar influența se vede. Omul care reușește să îl strunească pe capriciosul și parcă mereu dependentul de public Jo Wilfred Tsonga este cel care și-a pus amprenta asupra jocului și mentalității Svitolinei în 2017.  „Desigur, el este în principal antrenorul lui Jo, are familie și, de aceea, încerc să vin cât mai des aici, la Paris, unde stă el. Când are timp, mă antrenez cu el. Merg pe circuit cu un sparing partner care îmi este și antrenor, Andrew Bettles. Toată lumea știe ce este mai bine pentru mine și, acum, este rândul meu să ies la rampă, să dau tot ce am mai bun pe teren„.

4. Matură, matură, dar se și distrează

Elina Svitolina este o jucătoare care s-a maturizat rapid și care emană de cele mai multe ori un aer serios, peste vârsta din buletin. Asta nu înseamnă însă că nu are și o latură rea, și o latură rebelă. Iubește muzica lui Eminem, dar prin 2014 fredona ca nebuna ‘Stay’ de la „RiRi” Rihanna – cea care de altfel a și semnat colaborări de succes cu celebrul rapper. Ellina regretă acum enorm faptul că nu a mers să îl vadă în concert pe Michael Jackson.

Vă mai spunem că îi place un sport de care cel mai probabil nici nu ați auzit – wakeboarding – da, este un sport nautic extrem, un schi nautic practicat cu o placă asemănătoare celei de snowboarding! Îi plac și săriturile în apă mai convenționale, iar ca mâncare adoră bucatele mexicane, aromate, iuți și surprinzătoare.


Elina se declară și o fană a fraților Kliciko. Nu ezită nici să pună mănușile de box în mână și nici să intre în ring. Foto: Elina Svitolina via Facebook

5. S-a apucat de tenis pentru că era geloasă pe fratele ei și a ajuns la academia de tenis deținută de rivala numărul unu a jucătoarei pe care o iubea în copilărie

Fratele meu, Yulian Svitolin, era jucător profesionist de tenis. Este cu nouă ani mai mare decât mine. Eu mergeam la terenuri doar ca să mă distrez cu alți copii. Dar mereu mi-a plăcut jocul. Așa că părinții m-au înscris într-o grupă de copii, pe la 6-7 ani. Apoi, eram geloasă pentru că părinții mei mergeau tot timpul la turnee alături de fratele meu. Și tata, și mama erau mereu alături de el. Mi-am dorit nespus să fiu din ce în ce mai bună, ca să pot să călătoresc cu ei. Părinții mei m-au ajutat foarte mult, la fel și fratele meu. Pe la 8 ani am început să joc turnee naționale – ieșeam mereu pe locul 1 sau 2. La 13 ani m-am mutat la Harkov, pentru că am găsit un sponsor. Este extrem de greu să te antrenzi în Ucraina pentru că Federația nu se implică mai deloc„, a povestit Svitolina. Apoi, Elina a ajuns la Academia Justine Henin, în Belgia. Asta deși în copilărie o iubea pe… Kim Clijsters, conaționala minionei Justine.


Elina nu se sfiește să posteze fotografii în care apare în lenjerie intimă. Foto: Elina Svitolina via Facebook

6. Yuri Sapronov este ‘sponsorul ei’

Yuri Sapronov este politician și om de afaceri ucrainian. În ultimii 20 de ani, a investit masiv în jucătorii de tenis din țara sa. Surorile Bondarenko, dar și Alexander Dolgopolov, au beneficiat de pe urma mecenatului său. Sapronov a construit special pentru jucătorii săi un teren de tenis pe iarbă la hotelul pe care îl deține la Harkov. Elina a fost remarcată de Sapronov de la 11 ani și este de atunci ‘protejata’ sa.

7. Jumătatea ei este un jucător de cricket

Nu știam nimic despre acest sport. Credeam că este sportul cu măturica”, a povestit Elina cu umor, în presa britanică. A învățat însă diferențele dintre curling și cricket, pentru că în viața ei a apărut Reece Topley. Cei doi s-au întâlnit la Londra, în 2016, în sala de forță. Între timp, Elina a aflat ce este cricketul, ba chiar și-a testat puțin abilitățile, folosindu-se de rever. Fără succes însă. „Încerc să învăț cât de multe pot despre cricket, pentru că este sportul lui și atunci când are o zi proastă trebuie să știu asta și să nu pun întrebări stupide„, a povestit Elina pentru Independent.


Sexy și rea. Foto: Elina Svitolina via Facebook

8. A debutat în Fed Cup împotriva Serenei Williams

Serena Williams a răspuns convocărilor echipei de Fed Cup a Statelor Unite doar în șase ani, timp în care a adunat 9 confruntări. La 18 ani, Svitolina a avut parte de un moment ‘wow‘: a debutat în naționala țării sale, iar de partea cealaltă a fileului s-a aflat Serena Williams. „Chiar a fost o surpriză să o văd la Harkov. Nu ne așteptam ca ea să vină să joace. Așa că prima mea experiență în Fed Cup a fost împotriva ei (n.r. – americanca a câștigat cu 6-2, 6-1) și a fost minunată. Eram nouă în WTA și voiam să văd cum e să joci împotriva unei sportive de asemenea calibru„.

Elina a reușit să o și învingă o dată pe Serena, la a cincea partidă directă: a făcut-o tot într-un meci în care juca mai mult ca oricând pentru Ucraina – la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016.


Mândria Ucrainei. Foto: Elina Svitolina via Facebook

CV pe scurt

Data nașterii: 12 septembrie 1994 (23 ani)
Locul nașterii: Odessa, Ucraina
Înălțime: 1,74 m 
Cea mai bună clasare WTA: 3 WTA (11 septembrie 2017)
Titluri de Mare Șlem: 0. Are doar două ‘sferturi’ la Roland Garros
Repere în carieră:

  • Este prima jucătoare care câștigă trei turnee Premier 5 într-un sezon. Din 2009, când circuitul WTA a introdus actualele categorii de turnee (Premier Mandatory, Premier 5, Premier și International), doar patru jucătoare au reușit să câștige două titluri Premier 5 într-un an: Serena Williams – în două rânduri (2013 și 2014), Maria Șarapova – în 2011, Caroline Wozniacki – în 2010 și Victoria Azarenka – în 2013. Pentru cei care caută ‘coincidențe’, statistici și indicii ascunse, trebuie spus că toate jucătoarele care au reușit într-un sezon să câștige două Premier 5-uri au urcat și pe prima poziție în clasamentul WTA. Svitolina a avut și ea această șansă, la US Open, dar nu și-a valorificat-o.
  • Este prima sportivă din Ucraina ajunsă în Top 10 WTA.
  • Este a doua ucraineancă după Katerina Bondarenko (Wimbledon 2004) care câștigă un titlu de Mare Șlem la junioare. Elina a triumfat la Roland Garros în 2010, la doi ani după ce Simona Halep triumfa în concursul junioarelor. Avea doar 15 ani!
  • În 2014, potrivit Sports Illustrated, era cea mai bine clasată adolescentă în clasamentul WTA (la 19 ani, locul 35 WTA – o depășea pe Madison Keys). „Nu m-am comparat niciodată cu celelalte fete de vârsta mea. încerc pur și simplu să rămân concentrată pe jocul meu, meci de meci și nici nu pun mare preț pe clasament. Mă interesează jocul meu. Dacă îți faci jocul, dacă ai încredere, clasamentul și tot restul vor veni„, le povestea Svitolina jurnaliștilor americani.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 52 – 12
Titluri în 2017: 5 (Taipei, Dubai, Istanbul, Roma, Toronto)
Palmares versus Top 8 în 2017:  9 victorii, 3 înfrângeri. Elina a legat câte trei victorii în fața fetelor din Top 8 de două ori, la 2 turnee Premier 5 pe care le-a și câștigat (la Toronto, pe Muguruza – 4 WTA, Halep – 2 WTA și Wozniacki – 6 WTA, apoi la Roma pe Halep – 4 WTA, Muguruza – 7 WTA  și Pliskova – 3 WTA). Svitolina mai are trei victorii obținute în partide contra nemțoaicei Angie Kerber la Brisbane, Dubai și în Fed Cup. În 2017 a fost învinsă de Halep (4 WTA) – la Roland Garros, de Muguruza (7 WTA) – la Indian Wells și de Pliskova (6 WTA) – la Brisbane.
Prezențe la Turneul Campioanelor: prima
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor: 

Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii – înfrângeri)

  • 2-2 cu Simona Halep, 2-1 în 2017
  • 4-3 cu Garbine Muguruza, 2-1 în 2017
  • 1-5 cu Karolina Pliskova, 1-1 în 2017
  • 1-1 cu Venus Williams, 1-0 în 2017
  • 3-0 cu Caroline Wozniacki, 2-0 în 2017
  • 0-1 cu Jelena Ostapenko, 0-1 în 2017
  • 1-1 cu Caroline Garcia, 0-1 în 2017


Elina Svitolina are victorii în 2017 la cinci dintre jucătoarele prezente la Singapore. Doar pe ultimele două calificate nu le-a bătut. Foto: Elina Svitolina via Facebook

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată Simonei Halep?

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup