SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaştem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul 8: Simona Halep. "Păpuşile, Liceenii şi Paris Forever"

22 oct 2017 5991 afişări Tenis
SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaştem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul 8: Simona Halep. "Păpuşile, Liceenii şi Paris Forever"
GALERIE (11 de imagini) VEZI GALERIA
 • Serialul '8 cu 8" al celor opt protagoniste de la Turneul Campioanelor ajunge la final. I-am salvat Simonei Halep partea leului: povestea actualei ocupante a fotoliului de lider mondial încheie seria de PROrtrete, începută cu Garbine Muguruza şi care ne-a purtat mai apoi spre Karolina Pliskova, Elina Svitolina, Venus Williams, Caroline Wozniacki, Jelena Ostapenko  şi Caroline Garcia. Episodul opt îi este dedicat celei care a ţinut pe jar o Românie întreagă la finala din 2014 de la Roland Garros şi care de atunci a rămas un liant şi un mobilizator excelent, unul dintre primele subiecte de conversaţie şi dispută.

Simona Halep a început sezonul cu stângul, sau mai exact spus - cu probleme fizice translatate în primele luni ale lui 2017 din noiembrie-decembrie 2016. Problemele fizice au adus fragilitatea în joc, înfrângeri, lipsă de încredere şi nervi. Cifrele seci spun că în primele două luni ale anului, Simona a înregistrat exact două victorii în circuit. De aici au apărut acei mulţi nervi, răbufnirile şi reacţiile mai puţin potrivite pentru o arenă de sport. Darren Cahill şi-a demonstrat însă clasa şi a arătat de ce merită şi de ce TREBUIE să plăteşti un antrenor de top pentru a fi în top: i-a aplicat un şoc uriaş Simonei, mai mare decât şocul pe care corpul i-l dăduse, un şoc care a trezit-o şi a pus-o pe făgaşul corect. Şocul s-a numit "Miami" şi 'eu spun stop'. Ce a reuşit mai departe Simona a fost să scoată din joben un nou sezon fantastic pe zgură, cu toate cele trei mari turnee ale sezonului european de zgură duse până la ultimul meci de titlu (Premier Mandatory-ul de la Madrid, Premier 5-ul de la Roma şi turneul de Mare Şlem de la Roland Garros). Acest parcurs pe 2017 'pe roşu' din care Simona nu a sărit niciun capitol îi asigură acum contănţencei 60% din totalul punctelor care au urcat-o pe prima poziţie a clasamentului mondial.


Aşa au anunţat reprezentanţii WTA calificarea Simonei Halep la Singapore

Dincolo de faptul că şi-a apărat cu succes titlul de la Madrid, Halep a fost protagonista circuitului non-stop.18 victorii şi 3 înfrângeri este bilanţul Simonei pe zgură în 2017, iar dacă sezonul ei ar trebui caracterizat printr-un cuvânt, acesta ar fi constanţă: românca a legat o serie fantastică de zece turnee în care nu a pierdut niciodată înainte de sferturi, acoperind trei suprafeţe - hard, zgură, iarbă şi din nou hard. Astfel, constanţa s-a îmbinat armonios cu un tranzit lin de la suprafaţă la suprafaţă.

ProSport vă propune să o redescoperim pe Simona, a cărei stare de nervozitate s-a transmis prin mii de fire spre suflete de români de-a lungul şi de-a latul globului, să ne amintim de momentele în care a zâmbit şi a pornit epidemie de zâmbete, de aspecte care o fac 'SuperSimo', 'SuperWoman de România' şi, în acest moment, singurul număr unu mondial al sportului românesc urmărit de milioane de oameni.


Simona Halep, la gala tenisului românesc

1. "Visul tatii"

Lumea tenisului reţine povestea lui Richard Williams, cel care a văzut-o la televizor pe Virginia Ruzici, a auzit câte zeci de mii de dolari a câştigat aceasta într-o săptămână şi a decis că trebuie să existe jucătoare profesioniste de top în familia sa. Varianta românească a poveştii nu este chiar foarte departe: Stere Halep a avut un vis. "Eu de mic copil mi-am dorit să ajung mare sportiv, dar condiţiile nu m-au ajutat şi atunci mi-am propus ca unul dintre copiii mei să facă asta. Prima dată am încercat cu băiatul, dar după puţin timp visele mi se spulberaseră. După aceea a apărut 'mica stea' şi, la început, n-am crezut în ea. Am văzut însă că ceva se mişcă la vârsta de şase ani, când a câştigat Cupa Litoralului".

Nicu fusese împins în zadar spre fotbalul pe care îl iubise şi îl jucase şi 'tata Stere', spre tenis şi înot. Destinul 'programat' în mintea sa de Stere Halep pentru Nicolae - primul copil al familiei, cu cinci ani mai mare decât Simona, i-a revenit mezinei.

"Am început tenisul la patru ani şi jumătate. Fratele meu mai mare şi verişorii mei jucau de trei ori pe săptămână, i-ar într-o zi părinţii m-au luat şi pe mine. Mi-a plăcut cum săreau mingile pe-acolo, cum se mişcă dintr-o parte în alta a terenului şi primul impuls a fost să iau racheta fratelui şi să lovesc. Profesorul Ion Stan m-a văzut şi i-a spus tatălui meu să mă aducă la tenis. Prima lui reacţie a fost că sunt prea mică şi, ce e drept, nu eram nici cât fileul. Domnul Stan a insistat şi, după câteva zile, tata a acceptat. Eu nu am zis nici da, nici ba, dar n-am regretat niciodată că m-am apucat de tenis",
Simona Halep

2. "Fetiţa ce nu iubea păpuşile"

Luată mereu pe la terenuri pentru a urmări antrenamentele fratelui, Simona şi-a modelat personalitatea pe croiul unui sport ce a împins-o spre miii de ore de bătut mingea la perete. Mai tăcută, mai introvertită, orientată mai mult spre interior decât spre copiii de vârsta ei, Simona nu a iubit niciodată păpuşile. "Am avut o copilărie pe terenul de tenis. N-am avut păpuşi sau alte jucării, dar nici nu am cerut. Făceam fileu din aţă, găuream asfaltul, băgam doi stâlpi şi jucam tenis cu fratele meu. Când ne săturam de tenis jucam fotbal pe stradă", declara Simona Halep.

3. "Liceeni"

Recent, Ziarul de Constanţa a publicat detalii despre viaţa liceenei Simona Halep. Cea mai bună jucătoare de tenis a lumii a fost colegă de clasă între 2006 şi 2010, la Liceul cu program sportiv "Nicolae Rotaru", cu Ana Maria Sebe, campioană europeană la tenis de masă - la categoria cadeţi (în 2009). Ana Maria a fost, o vreme, chiar colega de bancă a Simonei. Ea lua adesea aparatul de fotografiat la ore, aşa că a împărtăşit câteva instantanee cu foştii colegi, iar acestea au fost preluate mai departe. Simona a ratat banchetul de absolvire, în mai 2010, fiind plecată la turnee.


Ani de liceu cu Simona Halep

4. "Paris forever"

În cartea-album oficială dedicată ediţiei 2008 a Roland Garros-ului apare pe pagina câştigătorilor şi o fotografie a Simonei Halep. O stea se năştea la Paris, într-o finală unică, sută la sută românească. Simona Halep o învingea pe Elena Bogdan, 6-4, 6-7(3), 6-2.

"După tragerea la sorţi mi-am spus că Elena are mai multe şanse să joace finala, chiar dacă era pe partea de tablou cu americanca Melanie Oudin, principala favorită la titlu. Despre mine nu ştiam ce să zic. Îmi doream foarte mult asta şi era şi obiectivul meu stabilit la început de sezon, însă eram conştientă că avea să-mi fie greu",
Simona Halep


Poză cu autograf - unul dintre suveniruri care se găseşte la vânzare pe platformele de specialitate.

5. "Operaţiunea REDUCEREA"

Simona cea care a câştigat în 2008 Roland Garros-ul era o fată cu bust impresionant, iar lumea tenisului a remarcat-o rapid. Decizia pe care o lua la un an distanţă de la clipa de glorie de la Paris a dus-o până în paginile publicaţiei britanice 'The Sun', care îşi invita cititorii să semneze o petiţie pentru a salva "dotările" Simonei.

Decizia a fost grea, dar Simona a ştiut că este ceea ce trebuie să facă pentru a continua tenisul, întrucât imediat după titlul câştigat la 17 ani la Roland Garros, s-a trezit cu nişte dureri insuportabile de spate. Ajunsese în stadiul în care nu se mai putea mişca, iar un consult în Germania i-a confirmat rapid că nu este vorba de vreo problemă la coloană, ci de dimensiunea sânilor.


O altă Simona

"Eu am avut probleme mari la coloană, după Roland Garros am rămas înţepenită, nu mă puteam mişca. Am fost în Germania, la un doctor român: mi-a spus că trebuie să lucrez la altceva, nu la spate. Când am auzit, am vrut să fac operaţia pe loc. Mi-a fost însă frică, am amânat-o cu şase-şapte luni. Am avut un pic de emoţii, poate din cauza anesteziei totale. Plus că nu făcusem nicio operaţie şi nu ştiam cum va reacţiona organismul", a spus Simona Halep în cadrul documentarului TVR "Fenomenul Halep".

Minoră fiind, a fost nevoie de acordul părinţilor, chiar dacă, aşa cum a repetat-o de fiecare dată în rarele momente în care a acceptat să vorbească despre acest subiect, a fost decizia ei. "Nu ştiu cât de uşor au semnat, însă eu mi-am dorit atât de mult acest lucru, încât au acceptat. Mi s-a schimbat viaţa de atunci. Nu regret nicio secundă că am luat decizia pentru tenis", a accentuat Simona.

6. "Mulţumesc, Andrei"

Una dintre cele mai dragi amintiri ale Simonei de la ediţia 2008 a Roland Garros-ului are în centru legătura pe care a iniţiat-o cu Andrei Pavel. "M-am bucurat foarte mult că în perioada turneului am vorbit cu Andrei Pavel, chiar m-am împrietenit cu el. Visul meu e să ajung ca el. Am reuşit, ca Andrei Pavel, să câştig Campioantele Europene de 16 ani şi Roland Garros-ul la juniori. După finală, i-am trimis un mesaj şi i-am spus că am reuşit să câştig trofeul. S-a bucurat foarte mult pentru mine", declara Simona în 2008.


Andrei Pavel a devenit o figură tot mai proeminentă în anturajul Simonei, de-a lungul anilor

Simona şi-a câştigat numărul unu mondial cu Andrei Pavel în lojă, la Beijing, acolo unde conform înţelegerii contractuale, Darren Cahill a lipsit. Iar 'Simo' a avut numai cuvinte de mulţumire pentru 'Cneaz': de la pupitrul Salonului Oficial de la aeroportul Henri Coandă, Simona i-a transmis - 'a fost idolul meu. Ţin minte că i-am cerut manşeta în 2008. O am şi acum'.

7. "Prima dată, ca niciodată"

Simona Halep va juca pentru a patra oară la rând la Turneul Campioanelor. Este singura jucătoare de tenis care, în acest moment, se poate mândri cu faptul că îşi trece în CV toate ediţiile de WTA Finals găzduite de Singapore. În 2014, a avut debutul de vis: a învins-o în premieră pe Serena Williams, 6-0, 6-2.

Victoria Simonei din partida a doua a Grupei Roşii a fost un succes de pus în ramă şi de expus pe un perete mare, alb, spre care Simona, dar şi toţi fanii, adversarele sale şi jurnaliştii să îşi arunce ochii de fiecare dată când apare un semn de întrebare sau o îndoială. Simona a demolat o adevărată 'instituţie' în tenis, jucătoarea cu o aură de invincibilitate care depăşeşte chiar şi monopolul impus de "maestrul" elveţian Roger Federer până la adâncirea fisurilor produse de spaniolul Rafael Nadal.

Pe cât de bine a jucat Simona, pe atât de prost a jucat Serena. De fapt, americanca a jucat de trei ori mai prost de atât. Serena, într-adevăr, "a avut un forehand plecat în vacanţă şi un serviciu bun la categoria 10 ani", aşa cum singură s-a ironizat americanca, însă acest lucru nu a luat nimic din strălucirea Simonei. Din contră. A fost la momentul respectiv argumentul cel mai solid că Simona învaţă şi este "the real deal". Pentru că pe cât de adevărat este faptul că "jucătorii de top sunt cei care câştigă meciuri şi atunci când nu joacă la cel mai înalt nivel, iar aceste victorii sunt cele mai importante, pentru că ele îţi dau şansa de a intra o dată în plus pe teren, şansa de a lupta pentru trofee şi de a juca la nivel maxim în meciul următor" - după cum puncta sugestiv Rafael Nadal, pe atât de real este şi faptul că un adevărat campion nu iartă niciodată un jucător aflat în corzi.

Simona Halep a avut în faţa sa o Serena Williams în corzi, o Serena care a ratat din toate colţurile terenului, cu dreapta, cu reverul, cu voleul, cu serviciul. O Serena care se bătea singură. Aproape. Pentru că niciodată un super-jucător sau o super-jucătoare de talia mezinei Williams nu se bate singură până la capăt. Ultima lovitură, ultimul cui trebuie întotdeauna pus la locul lui de persoana aflată de partea cealaltă a fileului.8. "Da, Maria, te-am bătut!"

Simona nu a reuşit de patru ori în 2017 să valorifice şansa de a fi numărul unu. A ratat victoria de '2 în 1' în finala de la Roland Garros, care i-ar fi pus şi cununa cu lauri pentru numărul unu pe frunte, şi primul trofeu de Mare Şlem în braţe. Nu şi-a putut croi astfel soarta.

Halep a devenit numărul unu la capătul unui turneu în care şi-a răpus nemesis-ul. Maria Şarapova a fost mai greu de doborât decât Serena, cu ale ei tertipuri care ating în moalele capului slăbiciunile Simonei şi declanşează predispoziţiile ei la derivă. A făcut-o cu un meci mai târziu decât şi-ar fi dorit-o cam toată lumea - ratându-şi astfel US Open-ul. Şi-a stăpânit însă entuziasmul, şi-a strunit emoţiile şi a rămas concentrată pe obiectivul mai larg - obţinerea numărului unu mondial. S-a destins abia apoi şi asta s-a văzut în rezultatul finalei cu Garcia.

Însă după şapte meciuri de acumulat frustrări, a venit al optulea şi Simona poate spune răspicat: "Da, Maria, te-am bătut!"

 CV pe scurt

Data naşterii: 27 septembrie 1991 (26 ani)
Locul naşterii: Constanţa, România
Înălţime: 1,68 m 
Cea mai bună clasare WTA: 1 WTA (9 octombrie 2017)
Titluri de Mare Şlem:0 ( este dublă finalistă la Roland Garros - 2014 şi 2017)
Repere în carieră:

 • Este al 25-lea număr 1 din tenisul feminin, prima româncă devenită lider mondial.
 • Este prima jucătoare după Steffi Graf care a reuşit să câştige primele şase titluri ale carierei în acelaşi an (2013).
 • Este în prezent jucătoarea cu cea mai lungă staţionare în Top 10. Simona a intrat în Top 10 WTA pe 27 ianuarie 2014, iar luni va atinge borna 195 de săptămâni consecutive între cele mai bune zece sportive ale lumii. Constanţa Simonei este fabuloasă: din momentul în care a făcut pasul în Top 5 (primăvara lui 2014), Simona a părăsit acest top doar timp de nouă săptămâni.
 • Este jucătoarea din România cu cele mai multe titluri în carieră - 15 la nivel WTA.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 44 -15
Titluri în 2017:1 - la Madrid.
Palmares versus Top 8 în 2017:  4 victorii, 4 înfrângeri. Simona a ajuns să îşi măsoare forţele cu o jucătoare de top 8 abia la Roland Garros, acolo unde a terminat cu bilanţ 2-0, după victorii la Svitolina (6 WTA) şi Pliskova (3 WTA). A fost învinsă mai apoi de Wozniacki (6 WTA) - la Eastbourne, de Konta (7 WTA) - la Wimbledon, de Svitolina (5 WTA) - la Toronto. Simona a întrerupt seria de trei înfrângeri la Cincinnati, cu un succes la Konta (7 WTA), însă apoi s-a înclinat în faţa Muguruzei (6 WTA). La Beijing, Simona a dus raportul la zero, cu un succes la Ostapenko (8 WTA).
Prezenţe la Turneul Campioanelor: a patra
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor: finală (2014)

Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii - înfrângeri)

 • 1-3 cu Garbine Muguruza, 0-1 în 2017
 • 5-1 cu Karolina Pliskova, 1-0 în 2017
 • 2-2 cu Elina Svitolina, 1-2 în 2017
 • 1-3 cu Venus Williams, nu s-au întâlnit în 2017
 • 2-3 cu Caroline Wozniacki, 0-1 în 2017
 • 1-1 cu Jelena Ostapenko, 1-1 în 2017
 • 2-1 cu Caroline Garcia, 1-1 în 2017


Simona este mereu în lumina reflectoarelor

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.