SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaștem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul 8: Simona Halep. „Păpușile, Liceenii și Paris Forever”

Autori: Andrei Pal, Cezara Paraschiv Publicat: 22 Oct. 2017, 15:47 Actualizat: 22 Oct. 2017, 15:48 Tenis
 • Serialul ‘8 cu 8″ al celor opt protagoniste de la Turneul Campioanelor ajunge la final. I-am salvat Simonei Halep partea leului: povestea actualei ocupante a fotoliului de lider mondial încheie seria de PROrtrete, începută cu Garbine Muguruza și care ne-a purtat mai apoi spre Karolina Pliskova, Elina Svitolina, Venus Williams, Caroline Wozniacki, Jelena Ostapenko  și Caroline Garcia. Episodul opt îi este dedicat celei care a ținut pe jar o Românie întreagă la finala din 2014 de la Roland Garros și care de atunci a rămas un liant și un mobilizator excelent, unul dintre primele subiecte de conversație și dispută.

Simona Halep a început sezonul cu stângul, sau mai exact spus – cu probleme fizice translatate în primele luni ale lui 2017 din noiembrie-decembrie 2016. Problemele fizice au adus fragilitatea în joc, înfrângeri, lipsă de încredere și nervi. Cifrele seci spun că în primele două luni ale anului, Simona a înregistrat exact două victorii în circuit. De aici au apărut acei mulți nervi, răbufnirile și reacțiile mai puțin potrivite pentru o arenă de sport. Darren Cahill și-a demonstrat însă clasa și a arătat de ce merită și de ce TREBUIE să plătești un antrenor de top pentru a fi în top: i-a aplicat un șoc uriaș Simonei, mai mare decât șocul pe care corpul i-l dăduse, un șoc care a trezit-o și a pus-o pe făgașul corect. Șocul s-a numit „Miami” și ‘eu spun stop’. Ce a reușit mai departe Simona a fost să scoată din joben un nou sezon fantastic pe zgură, cu toate cele trei mari turnee ale sezonului european de zgură duse până la ultimul meci de titlu (Premier Mandatory-ul de la Madrid, Premier 5-ul de la Roma și turneul de Mare Șlem de la Roland Garros). Acest parcurs pe 2017 ‘pe roșu’ din care Simona nu a sărit niciun capitol îi asigură acum contănțencei 60% din totalul punctelor care au urcat-o pe prima poziție a clasamentului mondial.


Așa au anunțat reprezentanții WTA calificarea Simonei Halep la Singapore

Dincolo de faptul că și-a apărat cu succes titlul de la Madrid, Halep a fost protagonista circuitului non-stop.18 victorii și 3 înfrângeri este bilanțul Simonei pe zgură în 2017, iar dacă sezonul ei ar trebui caracterizat printr-un cuvânt, acesta ar fi constanță: românca a legat o serie fantastică de zece turnee în care nu a pierdut niciodată înainte de sferturi, acoperind trei suprafețe – hard, zgură, iarbă și din nou hard. Astfel, constanța s-a îmbinat armonios cu un tranzit lin de la suprafață la suprafață.

ProSport vă propune să o redescoperim pe Simona, a cărei stare de nervozitate s-a transmis prin mii de fire spre suflete de români de-a lungul și de-a latul globului, să ne amintim de momentele în care a zâmbit și a pornit epidemie de zâmbete, de aspecte care o fac ‘SuperSimo’, ‘SuperWoman de România’ și, în acest moment, singurul număr unu mondial al sportului românesc urmărit de milioane de oameni.


Simona Halep, la gala tenisului românesc

1. „Visul tatii”

Lumea tenisului reține povestea lui Richard Williams, cel care a văzut-o la televizor pe Virginia Ruzici, a auzit câte zeci de mii de dolari a câștigat aceasta într-o săptămână și a decis că trebuie să existe jucătoare profesioniste de top în familia sa. Varianta românească a poveștii nu este chiar foarte departe: Stere Halep a avut un vis. „Eu de mic copil mi-am dorit să ajung mare sportiv, dar condițiile nu m-au ajutat și atunci mi-am propus ca unul dintre copiii mei să facă asta. Prima dată am încercat cu băiatul, dar după puțin timp visele mi se spulberaseră. După aceea a apărut ‘mica stea’ și, la început, n-am crezut în ea. Am văzut însă că ceva se mișcă la vârsta de șase ani, când a câștigat Cupa Litoralului„.

Nicu fusese împins în zadar spre fotbalul pe care îl iubise și îl jucase și ‘tata Stere’, spre tenis și înot. Destinul ‘programat’ în mintea sa de Stere Halep pentru Nicolae – primul copil al familiei, cu cinci ani mai mare decât Simona, i-a revenit mezinei.

Am început tenisul la patru ani și jumătate. Fratele meu mai mare și verișorii mei jucau de trei ori pe săptămână, i-ar într-o zi părinții m-au luat și pe mine. Mi-a plăcut cum săreau mingile pe-acolo, cum se mișcă dintr-o parte în alta a terenului și primul impuls a fost să iau racheta fratelui și să lovesc. Profesorul Ion Stan m-a văzut și i-a spus tatălui meu să mă aducă la tenis. Prima lui reacție a fost că sunt prea mică și, ce e drept, nu eram nici cât fileul. Domnul Stan a insistat și, după câteva zile, tata a acceptat. Eu nu am zis nici da, nici ba, dar n-am regretat niciodată că m-am apucat de tenis„,
Simona Halep

2. „Fetița ce nu iubea păpușile”

Luată mereu pe la terenuri pentru a urmări antrenamentele fratelui, Simona și-a modelat personalitatea pe croiul unui sport ce a împins-o spre miii de ore de bătut mingea la perete. Mai tăcută, mai introvertită, orientată mai mult spre interior decât spre copiii de vârsta ei, Simona nu a iubit niciodată păpușile. „Am avut o copilărie pe terenul de tenis. N-am avut păpuși sau alte jucării, dar nici nu am cerut. Făceam fileu din ață, găuream asfaltul, băgam doi stâlpi și jucam tenis cu fratele meu. Când ne săturam de tenis jucam fotbal pe stradă„, declara Simona Halep.

3. „Liceeni”

Recent, Ziarul de Constanța a publicat detalii despre viața liceenei Simona Halep. Cea mai bună jucătoare de tenis a lumii a fost colegă de clasă între 2006 și 2010, la Liceul cu program sportiv „Nicolae Rotaru”, cu Ana Maria Sebe, campioană europeană la tenis de masă – la categoria cadeți (în 2009). Ana Maria a fost, o vreme, chiar colega de bancă a Simonei. Ea lua adesea aparatul de fotografiat la ore, așa că a împărtășit câteva instantanee cu foștii colegi, iar acestea au fost preluate mai departe. Simona a ratat banchetul de absolvire, în mai 2010, fiind plecată la turnee.


Ani de liceu cu Simona Halep

4. „Paris forever”

În cartea-album oficială dedicată ediției 2008 a Roland Garros-ului apare pe pagina câștigătorilor și o fotografie a Simonei Halep. O stea se năștea la Paris, într-o finală unică, sută la sută românească. Simona Halep o învingea pe Elena Bogdan, 6-4, 6-7(3), 6-2.

„După tragerea la sorți mi-am spus că Elena are mai multe șanse să joace finala, chiar dacă era pe partea de tablou cu americanca Melanie Oudin, principala favorită la titlu. Despre mine nu știam ce să zic. Îmi doream foarte mult asta și era și obiectivul meu stabilit la început de sezon, însă eram conștientă că avea să-mi fie greu”,
Simona Halep


Poză cu autograf – unul dintre suveniruri care se găsește la vânzare pe platformele de specialitate.

5. „Operațiunea REDUCEREA”

Simona cea care a câștigat în 2008 Roland Garros-ul era o fată cu bust impresionant, iar lumea tenisului a remarcat-o rapid. Decizia pe care o lua la un an distanță de la clipa de glorie de la Paris a dus-o până în paginile publicației britanice ‘The Sun’, care își invita cititorii să semneze o petiție pentru a salva „dotările” Simonei.

Decizia a fost grea, dar Simona a știut că este ceea ce trebuie să facă pentru a continua tenisul, întrucât imediat după titlul câștigat la 17 ani la Roland Garros, s-a trezit cu niște dureri insuportabile de spate. Ajunsese în stadiul în care nu se mai putea mișca, iar un consult în Germania i-a confirmat rapid că nu este vorba de vreo problemă la coloană, ci de dimensiunea sânilor.


O altă Simona

Eu am avut probleme mari la coloană, după Roland Garros am rămas înțepenită, nu mă puteam mișca. Am fost în Germania, la un doctor român: mi-a spus că trebuie să lucrez la altceva, nu la spate. Când am auzit, am vrut să fac operația pe loc. Mi-a fost însă frică, am amânat-o cu șase-șapte luni. Am avut un pic de emoții, poate din cauza anesteziei totale. Plus că nu făcusem nicio operație și nu știam cum va reacționa organismul„, a spus Simona Halep în cadrul documentarului TVR „Fenomenul Halep”.

Minoră fiind, a fost nevoie de acordul părinților, chiar dacă, așa cum a repetat-o de fiecare dată în rarele momente în care a acceptat să vorbească despre acest subiect, a fost decizia ei. „Nu știu cât de ușor au semnat, însă eu mi-am dorit atât de mult acest lucru, încât au acceptat. Mi s-a schimbat viața de atunci. Nu regret nicio secundă că am luat decizia pentru tenis„, a accentuat Simona.

6. „Mulțumesc, Andrei”

Una dintre cele mai dragi amintiri ale Simonei de la ediția 2008 a Roland Garros-ului are în centru legătura pe care a inițiat-o cu Andrei Pavel. „M-am bucurat foarte mult că în perioada turneului am vorbit cu Andrei Pavel, chiar m-am împrietenit cu el. Visul meu e să ajung ca el. Am reușit, ca Andrei Pavel, să câștig Campioantele Europene de 16 ani și Roland Garros-ul la juniori. După finală, i-am trimis un mesaj și i-am spus că am reușit să câștig trofeul. S-a bucurat foarte mult pentru mine„, declara Simona în 2008.


Andrei Pavel a devenit o figură tot mai proeminentă în anturajul Simonei, de-a lungul anilor

Simona și-a câștigat numărul unu mondial cu Andrei Pavel în lojă, la Beijing, acolo unde conform înțelegerii contractuale, Darren Cahill a lipsit. Iar ‘Simo’ a avut numai cuvinte de mulțumire pentru ‘Cneaz’: de la pupitrul Salonului Oficial de la aeroportul Henri Coandă, Simona i-a transmis – ‘a fost idolul meu. Țin minte că i-am cerut manșeta în 2008. O am și acum‘.

7. „Prima dată, ca niciodată”

Simona Halep va juca pentru a patra oară la rând la Turneul Campioanelor. Este singura jucătoare de tenis care, în acest moment, se poate mândri cu faptul că își trece în CV toate edițiile de WTA Finals găzduite de Singapore. În 2014, a avut debutul de vis: a învins-o în premieră pe Serena Williams, 6-0, 6-2.

Victoria Simonei din partida a doua a Grupei Roșii a fost un succes de pus în ramă și de expus pe un perete mare, alb, spre care Simona, dar și toți fanii, adversarele sale și jurnaliștii să își arunce ochii de fiecare dată când apare un semn de întrebare sau o îndoială. Simona a demolat o adevărată ‘instituție’ în tenis, jucătoarea cu o aură de invincibilitate care depășește chiar și monopolul impus de „maestrul” elvețian Roger Federer până la adâncirea fisurilor produse de spaniolul Rafael Nadal.

Pe cât de bine a jucat Simona, pe atât de prost a jucat Serena. De fapt, americanca a jucat de trei ori mai prost de atât. Serena, într-adevăr, „a avut un forehand plecat în vacanță și un serviciu bun la categoria 10 ani”, așa cum singură s-a ironizat americanca, însă acest lucru nu a luat nimic din strălucirea Simonei. Din contră. A fost la momentul respectiv argumentul cel mai solid că Simona învață și este „the real deal”. Pentru că pe cât de adevărat este faptul că „jucătorii de top sunt cei care câștigă meciuri și atunci când nu joacă la cel mai înalt nivel, iar aceste victorii sunt cele mai importante, pentru că ele îți dau șansa de a intra o dată în plus pe teren, șansa de a lupta pentru trofee și de a juca la nivel maxim în meciul următor” – după cum puncta sugestiv Rafael Nadal, pe atât de real este și faptul că un adevărat campion nu iartă niciodată un jucător aflat în corzi.

Simona Halep a avut în fața sa o Serena Williams în corzi, o Serena care a ratat din toate colțurile terenului, cu dreapta, cu reverul, cu voleul, cu serviciul. O Serena care se bătea singură. Aproape. Pentru că niciodată un super-jucător sau o super-jucătoare de talia mezinei Williams nu se bate singură până la capăt. Ultima lovitură, ultimul cui trebuie întotdeauna pus la locul lui de persoana aflată de partea cealaltă a fileului.

8. „Da, Maria, te-am bătut!”

Simona nu a reușit de patru ori în 2017 să valorifice șansa de a fi numărul unu. A ratat victoria de ‘2 în 1’ în finala de la Roland Garros, care i-ar fi pus și cununa cu lauri pentru numărul unu pe frunte, și primul trofeu de Mare Șlem în brațe. Nu și-a putut croi astfel soarta.

Halep a devenit numărul unu la capătul unui turneu în care și-a răpus nemesis-ul. Maria Șarapova a fost mai greu de doborât decât Serena, cu ale ei tertipuri care ating în moalele capului slăbiciunile Simonei și declanșează predispozițiile ei la derivă. A făcut-o cu un meci mai târziu decât și-ar fi dorit-o cam toată lumea – ratându-și astfel US Open-ul. Și-a stăpânit însă entuziasmul, și-a strunit emoțiile și a rămas concentrată pe obiectivul mai larg – obținerea numărului unu mondial. S-a destins abia apoi și asta s-a văzut în rezultatul finalei cu Garcia.

Însă după șapte meciuri de acumulat frustrări, a venit al optulea și Simona poate spune răspicat: „Da, Maria, te-am bătut!”

 CV pe scurt

Data nașterii: 27 septembrie 1991 (26 ani)
Locul nașterii: Constanța, România
Înălțime: 1,68 m 
Cea mai bună clasare WTA: 1 WTA (9 octombrie 2017)
Titluri de Mare Șlem: 0 ( este dublă finalistă la Roland Garros – 2014 și 2017)
Repere în carieră:

 • Este al 25-lea număr 1 din tenisul feminin, prima româncă devenită lider mondial.
 • Este prima jucătoare după Steffi Graf care a reușit să câștige primele șase titluri ale carierei în același an (2013).
 • Este în prezent jucătoarea cu cea mai lungă staționare în Top 10. Simona a intrat în Top 10 WTA pe 27 ianuarie 2014, iar luni va atinge borna 195 de săptămâni consecutive între cele mai bune zece sportive ale lumii. Constanța Simonei este fabuloasă: din momentul în care a făcut pasul în Top 5 (primăvara lui 2014), Simona a părăsit acest top doar timp de nouă săptămâni.
 • Este jucătoarea din România cu cele mai multe titluri în carieră – 15 la nivel WTA.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 44 -15
Titluri în 2017: 1 – la Madrid.
Palmares versus Top 8 în 2017:  4 victorii, 4 înfrângeri. Simona a ajuns să își măsoare forțele cu o jucătoare de top 8 abia la Roland Garros, acolo unde a terminat cu bilanț 2-0, după victorii la Svitolina (6 WTA) și Pliskova (3 WTA). A fost învinsă mai apoi de Wozniacki (6 WTA) – la Eastbourne, de Konta (7 WTA) – la Wimbledon, de Svitolina (5 WTA) – la Toronto. Simona a întrerupt seria de trei înfrângeri la Cincinnati, cu un succes la Konta (7 WTA), însă apoi s-a înclinat în fața Muguruzei (6 WTA). La Beijing, Simona a dus raportul la zero, cu un succes la Ostapenko (8 WTA).
Prezențe la Turneul Campioanelor: a patra
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor: finală (2014)

Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii – înfrângeri)

 • 1-3 cu Garbine Muguruza, 0-1 în 2017
 • 5-1 cu Karolina Pliskova, 1-0 în 2017
 • 2-2 cu Elina Svitolina, 1-2 în 2017
 • 1-3 cu Venus Williams, nu s-au întâlnit în 2017
 • 2-3 cu Caroline Wozniacki, 0-1 în 2017
 • 1-1 cu Jelena Ostapenko, 1-1 în 2017
 • 2-1 cu Caroline Garcia, 1-1 în 2017


Simona este mereu în lumina reflectoarelor

Autori: Andrei Pal, Cezara Paraschiv Publicat: 22 Oct. 2017, 15:47 Actualizat: 22 Oct. 2017, 15:48 Tenis
Pe aceeași temă
Doi români, prinși în timp ce făceau amor nebun lângă un loc de joacă pentru copii, ziua în amiaza mare
Doi români, prinși în timp ce făceau amor nebun lângă un loc de joacă pentru copii, ziua în amiaza mare
„F... YOU!” Primarul din Chicago, Lori Lightfoot, îl înjură pe Trump după revoltele de la Minneapolis VIDEO
„F... YOU!” Primarul din Chicago, Lori Lightfoot, îl înjură pe Trump după revoltele de la Minneapolis VIDEO
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19:
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19: "Punem câte doi pacienţi ...
Curg ofertele pentru Valentin Mihaila! Atacantul Craiovei este dorit de o echipa din Serie A! Ce scriu italienii
Curg ofertele pentru Valentin Mihaila! Atacantul Craiovei este dorit de o echipa din Serie A! Ce scriu italienii
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Surse. Cine ar fi făcut poza din biroul lui Orban. Când a avut
loc chermeza şi cine sunt cei trei liberali care erau în încăpere, dar nu apar în imagine
Surse. Cine ar fi făcut poza din biroul lui Orban. Când a avut loc chermeza şi cine sunt cei trei liberali care erau în ...
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
INCREDIBIL! Cum un ȘOIM a fost UCIS chiar de prada sa. Imaginile care i-au lăsat muți inclusiv pe ecologi
INCREDIBIL! Cum un ȘOIM a fost UCIS chiar de prada sa. Imaginile care i-au lăsat muți inclusiv pe ecologi
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / FOTO
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / ...
Guvernul a pus banii pe masă. Sute de mii de români au aplicat deja să încaseze sumele
Guvernul a pus banii pe masă. Sute de mii de români au aplicat deja să încaseze sumele
Este vorba chiar despre Elena Ionescu, marea câștigătoare Survivor. Totul s-a întâmplat aseară
Este vorba chiar despre Elena Ionescu, marea câștigătoare Survivor. Totul s-a întâmplat aseară
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
Nepoata unui milionar, vecin de ministru, a mers la duș. A descoperit ceva de infarct
Nepoata unui milionar, vecin de ministru, a mers la duș. A descoperit ceva de infarct
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Salariile lui Smiley și Pavel Bartoș dar și a juraților! Sunt ce mai bine plătiți din Europa
Salariile lui Smiley și Pavel Bartoș dar și a juraților! Sunt ce mai bine plătiți din Europa
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban! Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban! Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
O nouă descoperire alarmantă: Suprafaţa care ar trebui să te protejeze, unde coronavirusul rezistă până la 4 zile
O nouă descoperire alarmantă: Suprafaţa care ar trebui să te protejeze, unde coronavirusul rezistă până la 4 zile
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
Avertizări de vreme serveră, RO-ALERT, adăpostiți-vă urgent în case ANM
Avertizări de vreme serveră, RO-ALERT, adăpostiți-vă urgent în case ANM
Explozia TikTok
Explozia TikTok
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega sa
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega ...