SERIAL 8 cu 8 | Ei sunt protagoniștii de la Turneul Campionilor. Episodul 3: „Grisha” Dimitrov, de la inimă neagră la contractul cu Rolex și introspecția din momentele grele: „Oare Rafa ar face asta?”

SERIAL 8 cu 8 | Ei sunt protagoniștii de la Turneul Campionilor. Episodul 3:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Grigor Dimitrov a început anul 2017 pe poziția a 17-a în clasamentul ATP.

A făcut senzație la Australian Open, fiind protagonistul unei semifinale de pus în ramă, împotriva lui Nadal.

Cele cinci seturi disputate de cei doi s-au purtat la o intensitate fabuloasă, iar bulgarului i-au lipsit vreo câțiva centimetri de două-trei ori pentru a-și asigura victoria. „Grisha” a reacționat foarte bine: a câștigat imediat după titlul la turneul de casă, însă căderea tot a venit: trei meciuri câștigate la următoarele cinci turnee și trei eliminări consecutive de la primul joc. Bulgarul a intrat în Top 10 abia la jumătatea lunii iulie, după un tur patru la Wimbledon – la trei ani de la prima vizita în clubul select al celor mai buni zece jucători de tenis ai lumii. Este acum al șaselea – la cea mai bună clasare a carierei în tenisul profesionist. Momentul de vârf al sezonului l-a înregistrat pe tărâm american, la Cincinnati, acolo unde a câștigat primul său titlu în seria Masters 1000.

  • ProSport vă propune, exact ca și la Turneul Campioanelor, un serial ‘8 cu 8’ de PROrtrete al celor opt protagoniști de la ATP Finals. Am pornit în ordine inversă, de la cel mai surprinzător și cel mai recent nume adăugat pe lista calificaților, Jack Sock, l-am descoperit David Goffin, acum ne vom aținti atenția asupra carismaticului Grigor Dimitrov și vom ajunge în top, la „greii” care se anunță favoriți, pe măsură ce și startul competiției se apropie.

Pe Grigor Dimitrov vi-l prezentam la jumătatea lunii august, atunci când „Grisha” a câștigat prima finală ATP importantă disputată de sportivi din generația ’90. Ne reamintim cele „7 tușe ale lui Grisha” și mai adăugăm una. În finala de la Cincinnati, Dimitrov l-a învins cu 6-3 și 7-5 pe australianul Nick Kyrgios.

1. Triunghiul ‘devastator’ al lui 2017. Înfrângerea carierei – deriva carierei – victoria carierei

2017 a avut un început fantastic pentru Grigor Dimitrov. Australia a fost tărâm magic pentru Grisha, cu titlu la Brisbane urmat de semifinală în turneul de la Australian Open. Pe lista învinșilor: Thiem, Raonic, Nishikori, Chung, Gasquet, Goffin. Bulgarul și-a arătat în sfârșit forța mentală, revenind în semifinala cu  Nadal de la 0-1 și 1-2 la seturi. A avut trei mingi de break în decisiv și, chiar dacă nu a câștigat, partida tranșată cu 6-4 de Rafa a intrat automat în seria de candidate pentru meciul turneului și nu ar fi fost, probabil, detronat, dacă finala nu ar fi fost Federer – Nadal și un nou meci de cinci seturi.

Cel mai spectaculos meci jucat de Dimitrov a fost urmat însă de bâlbâieli memorabile: înfrângere după ce a ratat patru mingi de meci la Indian Wells cu Sock, trei turnee încheiate în primul tur și altă înfrângere dureroasă, la Madrid, cu Thiem, după cinci mingi de meci irosite.

Borna salvatoare: Cincinnati. Titlu și o explozie de bucurie: „Sunt fericit. Este incredibil”. Tipul luat deja la mișto pentru felul în care a capotat în acest sezon îl învingea pe medaliatul cu argint de la Rio – Juan Martin del Potro, îl învingea și pe Isner, omul care și-a pierdut serviciul doar de trei ori de la Wimbledon încoace (146 game-uri câștigate pe serviciu, din 149 jucate). „Este o veste excelentă înainte de US Open, dar cel mai important pentru mine este să rămân concentrat, cu picioarele pe pământ„, spunea Dimitrov.

2. „Hot duo” cu Dani Vallverdu

Grigor Dimitrov lucrează și și-a croit cărare înapoi în Top 10 alături de Dani Vallverdu – fostul confident al lui Andy Murray, îndepărtat în 2014 de britanic pentru a-i da mână liberă și a-și demonstra atașamentul față de Amelie Mauresmo. Vallverdu nu a găsit chimia cu Berdych, iar după un eșec zdravăn, Tomas l-a pus pe liber.

Sigur că tactica meciului o faci în funcție de punctele forte și de minusurile jucătorului tău, dar consider că mai importantă este abordarea jucătorului, mentalitatea și chiar și anturajul. Sezonul este lung și toți cei care se află în jurul unui sportiv trebuie să fie pe aceeași lungime de undă. Toți trebuie să fie trup și suflet pentru tenis, pentru cauză și obiectiv. De aceea cred că nu se rezumă totul la tactică, la care este lovitura pe care trebuie să o îmbunătățești – sunt importante atitudinea, liniștea interioară și determinarea. Toți jucătorii din top pot juca extrem de bine, dar cei care reușesc într-adevăr să iasă în față sunt cei care mențin implicarea psihică de-a lungul întregului an„, povestea Dani Vallerdu într-un material special pentru site-ul ATP. Obiectivele lui Grigor sunt acum stabilite de la săptămână la săptămână, mici ținte de urmărit și de îmbunătățit, iar obiectivele pe termen mediu se stabilesc pentru următoarele trei luni.

Nu a fost simplu pentru el să aibă suișurile și coborâșurile pe care le-a avut în ultimii ani, dar a fost în vârf, și sper ca asta să îi fi servit ca o experiență din care să fi învățat multe„, mai spunea Vallverdu

Life of Grigor Dimitrov Winning on the court : ✔️ Winning off the court: ✔️

A post shared by Troll Tennis (@officialtrolltennis) on

 

3. „Baby Fed” forever?

Într-un circuit masculin în care lovitura de rever clasică, executată cu o singură mână, este pe cale de dispariție, Dimitrov a fost comparat imediat cu Roger Federer, datorită tehnicii de lovire a backhand-ului, dar și a talentului și a unei ușurințe înnăscute. De parcă asta nu ar fi fost de ajuns, la 18 ani, Dimitrov începea un parteneriat de aproximativ un an de zile cu Peter Lundgren, fost antrenor al lui Marat Safin și al lui Roger Federer. Lundgren a afirmat la acea vreme că Dimitrov „este mai bun decât era Federer la aceeași vârstă”, completând pentru The Guardian că atât Roger, cât și Grigor „trebuie să facă greșeala pentru ca abia apoi să învețe„.

Și „Baby Fed” i-a rămas eticheta. Chiar dacă din 2013, Federer a intervenit el însuși pentru a-l scăpa de tinicheaua greoaie.

 

Credits: Dahab

A post shared by Troll Tennis (@officialtrolltennis) on

4. Un tip franc

Grigor Dimitrov nu s-a ferit să vorbească, să anunțe ce îl  nemulțumește și, pe alocuri, să își arate și vulnerabilitățile. Dimitrov a încetat la un moment dat să mai protesteze împotriva poreclei rostogolite ca un bulgăre de fani, comentatori tv, titluri din ziare.

Așa a ajuns, în 2017, în primăvară, să uite de această poreclă. „Nici nu știu de când nu am mai auzit comparația asta și de când nu am mai fost nevoit să vorbesc despre asta. Cred că s-a întâmplat natural. Lumea este mereu interesantă de ceea ce este mai nou. Când apare ‘noua jucărie’, uită ce a fost. Cred că am avut destule încercări de-a lungul carierei mele. Am acumulat experiență și acum, simt că mi-am găsit echilibrul. Și sunt mult mai entuziasmat de fiecare meci, pentru că am realizat că nu știi niciodată cât mai reziști pe tur”, declara Grisha într-un interviu pentru publicația britanică Metro. „Deja, 26 de ani este borna aceea la care începi să te gândești – ah, sunt bătrân. Dar simt că îmi ating punctul de maxim din punct de vedere fizic, cred că asta îmi deschide mai multe uși, iar lucrurile sunt din ce în ce mai interesante pentru mine. Învăț zi de zi„, a completat Grisha.

Înfrângerile te învață cel mai mutl, cred eu. Dar sunt dificile. Nu am de ce să mint. Sunt de c****. Este teribil. Nu dormi două nopți. Ești furios. Nu vorbești cu nimeni. Nu mănânci. Dar, da, așa este normal să te simți. Și trebuie să  te maturizezi cumva. O să te maturizezi câștigând meciuri al dracului de grele și vei învăța pierzând meciuri care dor nespus„, mai recunoștea în acest an, în perioada „derivei”, Dimitrov.

5. Million dollar baby

Ca imagine, Grigor Dimitrov este unul dintre răsfățații circuitului. Considerat unul dintre cei mai frumoși jucători de tenis, la 1,91 m și 80 de kilograme, Dimitrov se instala încă din 2015 (după cea dintâi semifinală de turneu de Mare Șlem a carierei, de la Wimbledon) în top 15 cei mai bine plătiți jucători de tenis – într-un clasament mixt întocmit de Forbes. Veniturile sale din contracte de publicitate erau de trei ori mai mari decât cele din premii: 7,8 milioane de dolari era valoare totală a contractelor sale. Celebrity Glad i-a fixat o cotă de piață de 25 de milioane de dolari, iar Forbes l-a inclus în Top 40 cei mai marketabili tineri sportivi.

Pasionat de ceasuri, Dimitrov este deja imaginea Rolex – ca și Roger Federer.

În 2017, o dată cu victoria de la Cincinnati, Dimitrov a depășit pragul de 10 milioane de dolari premii în bani câștigați în tenis.

  • Dimitrov a câștigat primul titlu al carierei pe zgură, la București. În 2014, Grigor a avut o galerie impresionantă la BRD Năstase-Țiriac Trophy: câțiva bulgari au condus ore în șir pentru a-l vedea la lucru pe Grisha.

6. Un tip cu umor

Grigor Dimitrov este un jucător care și-a însușit la perfecție limba engleză și care impresionează la fiecare interviu, la fiecare conferință de presă și, desigur, la fiecare ședință foto. Umorul este unul dintre ingredientele principale din meniul propus de Dimitrov. fie că își face loc într-un cor exclusivist dar mai degrabă paralel cu muzica, fie că este vorba întrebările provocatoare ale jurnaliștilor.

Cel mai recent exemplu: la Cincinnati, Grisha s-a trezit cu o întrebare îndrăzneață – ‘care este cel mai arătos jucător din circuit?’. Iar Dimitrov a făcut show. „Era mai simplu să mă întrebați despre circuitul WTA. Dar, nu, o să vă răspund la întrebarea asta – ați spus că este ultima întrebare. Feliciano Lopez. Îi spun de fiecare dată la dușuri – arată coapsele acelea puternice”. Concluzia? După titlul câștigat la Cincinnati, Feliciano Lopez l-a felicitat pe „al doilea cel mai arătos jucător din circuit„.

7. Omul cu „Inimă neagră”

Grigor Dimitrov a fost, se pare, centrul universului pentru Serena Williams. Reacția americancei a fost una extremă în momentul în care bulgarul a părăsit-o și, mai mult, a devenit iubitul Mariei Șarapova – antagonista poveștii Serenei. La începutul lui 2012, Grisha Dimitrov era coleg de antrenament la academia lui Patrick Mouratoglou cu Serena, iar între cei doi s-a infiripat o poveste de dragoste. Bulgarul a fost cel care a pus punct relației, iar Williams lăsa clar să se înțeleagă că are inima frântă, anunțând, la două săptămâni distanță: „renunț la întâlnirile amoroase. Lucrurile pur și simplu nu se leagă pentru mine. Sunt o fire emotivă. Mi-am deschis sufletul și am dat totul. Fac greșeli, ca tot omul, dar ultima relație a fost prea mult. Mi-a frânt inima și nu aș mai putea trece prin așa ceva„.

Mai mult, mesajul Serenei pentru Maria Șarapova a fost cât se poate de aspru, în momentul în care aceasta a devenit de nedezlipit de lângă Dimitrov – „hey, dacă ea vrea să fie cu bărbatul cu inimă neagră, n-are decât!”. Mai departe la brațul tipului cu ‘inimă neagră’ a ajuns o Pussycat Doll, Nicole Scherzinger.

8. Inspirația Nadal

Omul comparat la nesfârșit cu Roger Federer a declarat că îi datorează mult din succesul din 2017 lui Rafael Nadal. Bulgarul s-a antrenat o săptămână la Academia actualului număr unu mondial în vară, iar „Grisha” a surprins în declarații. „Rafa Nadal a fost întotdeauna o sursă de inspirație pentru mine. Uneori, când sunt într-o situație dificilă într-un meci, dacă mă înfurii și mă lamentez pe teren îmi spun – ‘oare Rafa ar face asta? Nu cred’. M-a ajutat mult să mă aflu în preajma lui. Nu doar pe teren. Și în afara lui. Mergeam la cină împreună, mergeam la plajă și făceam și alte lucruri de genul ăsta. A fost fantastic. Dar, pe de altă partă, prima jumătate a zilei nu făceam altceva – doar antrenament nonstop. Ajungeam să mă întreb – ‘Doamne, măcar după-amiaza este liberă?‘ A făcut o treabă grozavă acolo iar Rafa e Rafa – unul dintre cei mai buni. Așa că, uneori, îmi vine pur și simplu să pun mâna pe telefon și să îi dau mesaj – hei, ar trebui să mai repetăm isprava

 

CV pe scurt

Data nașterii: 16 mai 1991 (26 ani)
Locul nașterii: Haskovo, Bulgaria
Înălțime: 1,91 m 
Cea mai bună clasare: 6 ATP (6 noiembrie 2017)
Titluri de Mare Șlem: 0
Repere în carieră:

  • este primul jucător din Bulgaria care și-a trecut în CV un titlu ATP, iar momentan are șapte trofee
  • pe 8 septembrie 2008 era cel mai bun junior al lumii (numărul unu), din postura de deținător al trofeelor de la Wimbledon și US Open
  • este cel mai de succes jucător de tenis al Bulgariei – primul reprezentant al acestei țări care depășește un milion de dolari bani câștigați din tenis (între timp a depășit 10 milioane), primul bulgar în Top 10, primul bulgar care a trecut de faza turului trei la un Grand Slam – două semifinale la activ.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 44 – 19
Titluri în 2017: 3 (Brisbane, Sofia, Cincinnati)
Palmares versus Top 8 în 2017:  3 victorii, 3 înfrângeri. Dimitrov a început perfect anul, legând trei victorii în fața sportivilor de Top 8 în drumul spre trofeul de la Brisbane: i-a învins, pe rând, pe Thiem (8 ATP), Raonic (3 ATP) și Nishikori (5 ATP). Bulgarul s-a mai întâlnit de trei ori cu Nadal și a pierdut de fiecare dată, însă doar la Shanghai și Beijing ibericul era în Top 8 (pe prima poziție chiar), nu și la Australian Open. Federer l-a învins și el pe Dimitrov, la Wimbledon, atunci când se afla pe poziția a 5-a.
Cel mai bun rezultat la Turneul Campionilor: prima prezență la ATP Finals

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen