România – Luxemburg 1-1, în Cupa Davis, după prima zi | Marius Copil ne-a salvat, cu o evoluție impecabilă, după ce Ugo Nastasi ne-a dat electroșoc: nu există în clasamentul ATP și are doar 4 meciuri disputate în 17 luni, dar a câștigat primul punct, pentru oaspeți

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • România – Luxemburg, partida din Grupa II Euro-Africană a Cupei Davis, se află la egalitate, scor 1-1, după prima zi.
  • Primul punct a revenit Luxemburgului, după ce Nicolae Frunză (596 ATP) a fost învins de un jucător fără clasament ATP, cu doar 4 meciuri de simplu jucate în ultimele 17 luni – Ugo Nastasi.
  • Marius Copil (92 ATP) a câștigat punctul pentru România, învingându-l pe Christophe Tholl, un alt sportiv fără clasament ATP, în meciul secund al zilei de sâmbătă.

Marius Copil, jucătorul numărul unu al României, a salvat echipa de Cupa Davis condusă în premieră de Gabi Trifu și aflată față în față cu o echipă de amatori, care nu punctează în clasamentul jucătorilor profesioniști de tenis. Ziua de sâmbătă a început cu o mare palmă dată tenisului românesc masculin: Nicolae Frunză a greșit mult și a fost învins de Ugo Nastasi, un sportiv cu doar patru meciuri de simplu jucate în ultimele 17 luni – toate în Cupa Davis!

Nicolae Frunză a ratat patru mingi de break în primul set, apoi a clacat în partea a doua a tiebreak-ului, risipind un avantaj de 4-0 luat devreme. Românul a reușit să se adune în setul doi, pe care l-a dominat și l-a câștigat cu 6-1, însă cursul jocului s-a schimbat din nou în start de set decisiv. Erorile bucureșteanului, cumulate cu un joc impresionant din partea lui Nastasi, care a surprins prin prospețimea fizică, au decis practic soarta partidei. 7-6(5), 1-6, 6-3 – scorul cu care Ugo Nastasi a făcut liniște în Sala Polivalentă din Piatra Neamț.

Revenit în echipa de Cupa Davis a României, Marius Copil și-a impus valoarea: l-a învins în 58 de minute pe Christophe Tholl, scor 6-3, 6-2. Arădeanul nu i-a dat nicio șansă adversarului său: a servit zece ași și, în plus, a avut procentaj de peste 90% mingi câștigate și pe primul, și pe al doilea serviciu.

Duminică, partida România – Luxemburg se reia în Sala Polivalentă din Piatra Neamț, de la ora 11:00, cu meciul de dublu și apoi cu ultimele două partide de simplu.

EVOLUȚIA PRIMEI ZILE A PARTIDEI DIN GRUPA A II-A EUROPA / AFRICA, ROMÂNIA – LUXEMBURG, CADRU CU CADRU:

15:52 Marius Copil aduce punct României și echilibrează duelul, la finalul primei zile de întreceri! Arădeanul a închis partida cu as, la a patra minge de meci avută. România – Luxemburg 6-3, 6-2, după 58 de minute de joc (1-1 la general).


15.45 Dublu break. Marius Copil ia avans liniștitor pe tabelă, cu același joc sigur, cu incursiuni la fileu, voleuri și finalizări spectaculoase. România – Luxemburg 6-3, 4-1 (0-1 la general).


15:37 Tholl a echilibrat puțin aspectul jocului și rezistă în al doilea game pe serviciu. România – Luxemburg 6-3, 2-1 (0-1 la general).


15:28 BREAK pentru Marius, frustrare pentru Tholl. Cel mai bun jucător român deschide manșa a doua cu break la zero, iar asta zdruncină serios încrederea lui Tholl. România – Luxemburg 6-3, 1-0 (0-1 la general).


15:25 Marius Copil câștigă primul set, în 29 de minute. A fost la un pas să își treacă în cont o manșă fără punct pierdut pe serviciu, însă la 40-0 a ratat primul serviciu și a forțat pe al doilea – drept pentru care și-a stricat statistica din cauza unei duble greșeli. România – Luxemburg 6-3 (0-1 la general).


15:15 Copil face 16 puncte din 16 pe serviciu. Patru ași, eficient și la teu, și în exterior – este exact ce ne trebuie pentru a ne liniști. România – Luxemburg 5-2 (0-1 la general).


15:09 Marius este ‘on fire’. își numără seriile în drum spre bancă – 12 puncte la rând câștigate pe serviciu, trei jocuri consecutive. Totul, în doar 13 minute. România – Luxemburg 4-1 (0-1 la general).


15:06 Marius Copil reușește break-ul. Își impune valoarea, returnează bine, câștigă jocul la zero și strânge pumnul. România – Luxemburg 3-1 (0-1 la general).


15:03 Andrei Mlendea, la consultări cu Gabi Trifu. Antrenorul de pe circuit al lui Marius Copil are câteva cuvinte de transmis. Marius este sigur pe serviciu. România – Luxemburg 2-1 (0-1 la general).


15:00 Tholl face un prim game curajos, însă deja vedem la lucru un prim retur fantastic al lui Marius Copil, expediat câștigător cu reverul-cross. România – Luxemburg 1-1 (0-1 la general).


14:57 Marius Copil începe autoritar partida, cu game alb pe serviciu. România – Luxemburg 1-0 (0-1 la general).


14:45 Presiunea se mută pe umerii lui Marius Copil, racheta numărul unu a României. Intră pe teren la 0-1, împotriva unui jucător de 23 de ani.


Foto: Facebook @Romania Davis Cup Team


14:25 Halucinant! Luxemburg conduce România după prima partidă, prin victoria unui jucător cu doar patru meciuri de simplu jucate în ultimele 17 luni. Frunză prelungește meciul cu game alb pe serviciu. Și începe excelent game-ul de la 3-5: rever pe diagonală scurtă câștigător. Nu rezistă însă în raliul următor și este 15-15. Ugo joacă inteligent și game-ul ajunge la 30-30. Frunză ratează returul cu mult și oferă minge de meci. Nastasi joacă cu serva a doua, dar chiar și așa Frunză ratează returul! 


14:18 La un game de victorie este Luxemburgul. Horia Tecău e stană de piatră. România – Luxemburg 6-7(5), 6-1, 2-5.


14:14 Scurtcircuit pentru Frunză la serviciu. Încă o ratare majoră îl duce din nou în avantaj pe Nastasi. Deși nu a pierdut niciun punct pe serviciul doi în acest set, din 9 disputate, Frunză și-a pierdut pentru a doua oară tuea de lansare.  România – Luxemburg 6-7(5), 6-1, 2-4.


14:08 Frunză recuperează break-ul după un game în care parcă disperarea s-a pasat dintr-o parte a fileului în cealaltă, nu mingea. Nicu este la limita răbdării în momentul în care arbitra de linie oprește jocul pe prima minge de break pe care o are, aparent eronat. Românul din scaun nu vede mingea, iar Frunză se ia cu mâinile de cap. Se răzbună însă pe adversar: găsește o lovitură de trecere pe care Nastasi o îngroapă în fileu. Iar luxemburghezul cedează – face dublă greșeală la a ddoua minge de break a românului și decisivul se reia în logica serviciului. România – Luxemburg 6-7(5), 6-1, 2-3.


14:04 NIcolae Frunză scapă ca prin urechile acului de un dublu break. Caută răspunsuri la erbitrul de scaun, la arbitrii de linie. România – Luxemburg 6-7(5), 6-1, 1-3.


13:59 Ugo Năstase lasă semne că a obosit, dar continuă să alerge. Iar Nicolae Frunză îl ajută, ratând trei oportunități de break. Imaginea game-ului și a neputinței: românul are probleme chiar și cu echipamentul. România – Luxemburg 6-7(5), 6-1, 0-3.


13:47 Luxemburgul are primul break în decisiv. Ugo Nastasi se strecoară pe lângă Frunză, deși românul câștigase primele două puncte pe serviciu. România – Luxemburg 6-7(5), 6-1, 0-2.


13:36 DECISIV! Nicolae Frunză pune punct manșei cu un smash apăsat, în 29 de minute. Solid la serviciu, cu 6 puncte din 6 câștigate pe serviciul doi, românul transformă partida într-un sprint de un set spre 1-0 la general în disputa România – Luxemburg. România – Luxemburg 6-7(5), 6-1.


13:33 Respirăm! Frunză pune pe tabelă al doilea break consecutiv. Ugo Nastasi nu mai prinde terenul, iar tânărul nostru, de doar 20 de ani, va servi pentru decisiv. România – Luxemburg 6-7(5), 5-1.


13:27 În sfârșit, vine break-ul! Nicolae Frunză câștigă un game uriaș, și la propriu, și la figurat: un maraton de peste 10 minute pe serviciul lui Nastasi, cu cinci egalități și cinci mingi de break. Românul are din nou o evoluție oscilantă: nu are soluții pentru serviciul pe corp al luxemburghezului, risipește câteva puncte, însă are ultimul cuvânt, prinzând un retur bun pe a cincea oportunitate de break. România – Luxemburg 6-7(5), 3-1.


13:15 Niolae Frunză are avantajul de a servi primul în setul doi. Valorifică serva eficient. România – Luxemburg 6-7, 2-1.


13:06 Luxemburgul câștigă primul set al duelului cu România, 7-5 în tiebreak. Frunză începe apăsat tiebreak-ul: mini-break, apoi două servicii tari și bine plasate, la teu. Românul primește cadou al patrulea punct din partea lui Ugo Nastasi și face 4-0. Vine însă seria greșelilor românului: atac ratat, apoi dublă greșeală și ecart înjumătățit, 4-2.

Nicu își pierde al doilea punct pe serviciu, după o dreaptă trimisă prea tare. Dreapta trădează din nou, în lung de linie și este al patrulea punct consecutiv pentru Ugo Nastasi. Iar colapsul continuă: la 5-4, românul nu poate trimite peste fileu o scurtă slabă și prost mascată de luxemburghez – al cincilea punct risipit. Tot reverul lui Nicolae Frunză dă rateu și aduce minge de set, pe serviciu pentru Nastasi, care, cumva, lovește overhead-ul la lobul încercat de Frunză și pune punct manșei. România – Luxemburg 6-7.


12:58 Replici tăioase de pe forehand. Nastasi lovește primul, decisiv, la 30-30 și obține prima minge de break a meciului, echivalentă cu minge de set. Frunză le dă emoții spectatorilor: ratează primul serviciu, însă anulează șansa adversarului cu o accelerație eficientă de pe forehand. România – Luxemburg 6-6.


12:53 Nicolae Frunză nu mai are decât varianta tiebreak-ului. Un nou retur bun rămâne izolat, iar Nastasi câștigă și al șaselea game pe serviciu. Frecvența primului serviciu al românului a coborât, de la +70% la 67%, însă Frunză nu a pierdut decât șase puncte pe lansare. România – Luxemburg 5-6.


12:49 Prelungiri în primul set. Lucrurile se complică mai mult decât ne-am fi așteptat: România – Luxemburg 5-5.


12:40 Semne de frustrare pentru racheta #2 a României. Frunză face spectacol la fileu, preluând eficient o minge foarte joasă și încheind cu passing decisiv: își procură astfel două mingi de break. Forțează cu scurta și este pedepsit, apoi Nastasi are inițiativa și prelungește game-ul. Iar românul rămâne doar cu punctul game-ului, pentru că Ugo este inspirat și își valorifică la maximum resursele. România – Luxemburg 3-4.

Zero mingi de break convertite, din patru avute de Nicolae Frunză, cel mai tânăr jucător convocat în cele două echipe.


12:30 Primul game alb este câștigat, puțin surprinzător, de Ugo Nastasi, pe serviciu România – Luxemburg 2-3.


12:22 Nicolae Frunză amenință serviciul advers, cu puțină șansă la retur. Are două mingi de break, însă Nastasi folosește inspirat serviciul spre corp și atacuri viclene, evitând duelul de pe fundul terenului, în care este clar în dezavantaj. România – Luxemburg 1-2.


12:18 Nicolae Frunză trece cu puține emoții de primul game de serviciu, din pricina unei duble greșeli și a unei rame. Gabi Trifu îl încurajează și, deși ușor nemulțumit, ‘Nicu’ își apără lansarea. România – Luxemburg 1-1.


12:08 Ugo Nastasi are primul serviciu în partidă. Luxemburghezul câștigă primele trei puncte, avansând în teren. Frunză punctează și el pe tabelă, după un prim raliu bine purtat de pe linia de fund a terenului, acolo unde loviturile tari ale românului se dovedesc mai eficiente. Totuși, game-ul în revine lui Ugo Nastasi. România – Luxemburg 0-1.


12:00 60 de lei pe zi au costat biletele pentru această partidă dintre România și Luxemburg. Oaspeții au venit în România fără vedeta Gilles Muller.


11:55 Prezentarea oficială. Echipele României și Luxemburgului salută cei aproximativ 1000 de spectatori din Sala Polivalentă din Piatra Neamț. 


România începe cursa pentru promovarea în Grupa I Euro-Africană a Cupei Davis în acest weekend, la Piatra Neamț, împotriva echipei similare a Luxemburgului. Gabi Trifu a preluat cârma echipei României și, la ora debutului în postura de căpitan-nejucător, se bucură de sprijinul celor mai buni jucători de tenis ai României – Marius Copil (92 ATP la simplu), și speciliștii probei de dublu – Horia Tecău și Florin Mergea.

Nicolae Frunză – Ugo Nastasi este meciul de deschidere al întâlnirii de Cupa Davis România – Luxemburg, urmat de întâlnirea dintre Marius Copil și Christophe Tholl.

În ziua a doua a întâlnirii de la Piatra Neamț, în meciul de dublu vor evolua perechile Florin Mergea / Horia Tecău și, repsectiv, Ugo Nastasi / Christophe Toll, iar apoi sunt programate ultimele două meciuri de simplu, Marius Copil – Ugo Nastasi și Nicolae Frunză – Christophe Tholl.

Primul meci direct dintre România și Luxemburg deschide evoluția tricolorilor în Grupa a II-a Europa / Africa – al treilea eșalon valoric al competiției pe națiuni din tenisul masculin, în care România nu a mai evoluat din 1993. Echipa pregătită de Gabi Trifu are nevoie de trei victorii în această Grupa a II-a pentru a reveni în Grupa I Euro-Africană.

  • Partida România – Luxemburg este transmisă în direct pe canalele DigiSport 1 și Telekom Sport.

Marius Copil a ales să dea câteva explicații înaintea acestui meci, prin intermediul blogului său

Îmi amintesc de primul meu meci, în 2009, la dublu. Am jucat alături de Horia Tecău, și ne-am confruntat cu adversari extrem de capabili. Marat Safin obișnuia să fie numărul 1 în întreaga lume și partenerul său, Dmitri Tursunov, era extrem de bine pregătit, de asemenea.

Acești băieți au lucrat foarte bine în echipă și ca jucători individuali, de asemenea. Deoarece a fost primul meu meci de Cupa Davis, am vrut să îl încep, așa că prima mea servă a fost la fel de puternică precum te-ai aștepta. Cu toate acestea, e greu să te concentrezi când atât de multă presiune este pusă pe umerii tăi, așa că mi-am pierdut serva din cauza câtorva greșeli minore. Eu și Horia am reușit să câștigăm meciul după 5 seturi și 4 ore și șapte minute timp de joc, dar s-a simțit minunat.

De la acest meci de la Sibiu, am fost nominalizat de 14 ori să joc pentru România în echipa pentru Cupa Davis, și trebuie să spun că este o mare onoare pentru un jucător profesionist de tenis să își reprezinte țara în competițiile internaționale.

In 2017, am luat o decizie strategică de a nu mă alătura colegilor mei pentru Cupa Davis. Din moment ce am vrut să-mi apăr poziția pe prea multe fronturi, am ales să nu fac parte din echipa de Cupa Davis de anul trecut. Cu toate acestea, îi sunt recunoscător lui Andrei Pavel, care a insistat să fac parte din echipa extinsă pentru Cupa Davis, atunci când aveam doar 16 ani, și, de asemenea, mi-a oferit șansa de a concura împotriva lui Safin.

Voi fi alături de echipa noastră în 2018 și voi lupta pentru România, din nou„, a scris Marius Copil.

Pe aceeași temă
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Novak Djokovici, exclus de la turneele majore: Anunţul francezilor îl interzice şi la French Open
Novak Djokovici, exclus de la turneele majore: Anunţul francezilor îl interzice şi la French Open
Cât de utile sunt antiviralele pentru tratarea infecţiilor cu coronavirus
Cât de utile sunt antiviralele pentru tratarea infecţiilor cu coronavirus
După Mbappe și Haaland, încă un star a fost refuzat de Barca! Putea fi adus cu 18 milioane, iar acum se cer 80 pentru el
După Mbappe și Haaland, încă un star a fost refuzat de Barca! Putea fi adus cu 18 milioane, iar acum…
E CUTREMUR! Anamaria Prodan a publicat imaginile necenzurate
E CUTREMUR! Anamaria Prodan a publicat imaginile necenzurate
Filmul complet al accidentului în care Raisa a fost ucisă de mașina de poliție! Se vede clar!
Filmul complet al accidentului în care Raisa a fost ucisă de mașina de poliție! Se vede clar!
Loredana Groza s-a pozat cum nu a mai făcut-o până acum. Cum arată la 51 de ani
Loredana Groza s-a pozat cum nu a mai făcut-o până acum. Cum arată la 51 de ani
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Lidl: Două dispozitive, pentru birou și acasă, disponibile în această săptămână
Lidl: Două dispozitive, pentru birou și acasă, disponibile în această săptămână
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului a spus, în sfârşit, tot
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului a spus, în sfârşit, tot
Klaus Iohannis, în stare de șoc. Lovitură umilitoare din interior: Asta e realitatea
Klaus Iohannis, în stare de șoc. Lovitură umilitoare din interior: Asta e realitatea
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Unde se grăbea polițistul care a lovit-o mortal pe Raisa, pe o trecere de pietoni din București. Lucian Bode a adus clarificări
Unde se grăbea polițistul care a lovit-o mortal pe Raisa, pe o trecere de pietoni din București. Lucian Bode a…
Greșeala de 2 milioane de dolari făcută de „Așii Amanetului”
Greșeala de 2 milioane de dolari făcută de „Așii Amanetului”
Prinţul Harry solicită protecţia poliţiei pentru a se putea întoarce în Marea Britanie
Prinţul Harry solicită protecţia poliţiei pentru a se putea întoarce în Marea Britanie
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac amor cu tine chiar acum!”
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac amor cu tine chiar acum!”
Metoda „cabana”, ultima găselniţă a ţeparilor „de meserie”. Cum acţionează infractorii
Metoda „cabana”, ultima găselniţă a ţeparilor „de meserie”. Cum acţionează infractorii
ANAF scoate tunurile grele: Verificări masive pentru cine a obţinut venituri din aceste surse. Ce trebuie să ştie milioane de români pentru a nu plăti amenzi usturătoare
ANAF scoate tunurile grele: Verificări masive pentru cine a obţinut venituri din aceste surse. Ce trebuie să ştie milioane de…
Copilul din „Doi bărbați și jumătate”, de nerecunoscut după ce a câștigat 20 mil. $, apoi a dispărut
Copilul din „Doi bărbați și jumătate”, de nerecunoscut după ce a câștigat 20 mil. $, apoi a dispărut
Anamaria Prodan, o nouă replică dură pentru Laurențiu Reghecampf și amanta sa. Ce a spus despre Corina Caciuc: ”Spălată e ca nouă”
Anamaria Prodan, o nouă replică dură pentru Laurențiu Reghecampf și amanta sa. Ce a spus despre Corina Caciuc: ”Spălată e…
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Cele mai ieftine SUV-uri de FAMILIE de vânzare pe AUTOVIT
Cele mai ieftine SUV-uri de FAMILIE de vânzare pe AUTOVIT
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la 66 de ani!
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la 66 de ani!
FOTO. Transformarea spectaculoasă a Minodorei! Cum arată în costum de baie, după ce a slăbit 40 de kilograme
FOTO. Transformarea spectaculoasă a Minodorei! Cum arată în costum de baie, după ce a slăbit 40 de kilograme