Rafael Nadal a fixat ținta pe titlul de Grand Slam cu numărul 19: s-a calificat în finala US Open 2019. „Sunt foarte fericit!” | Cronica meciului cu Berrettini

Rafael Nadal a fixat ținta pe titlul de Grand Slam cu numărul 19: s-a calificat în finala US Open 2019.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Rafael Nadal și-a ocupat locul în finala US Open 2019, după o victorie logică, scor 7-6(6), 6-4, 6-1, după două ore și 34 de minute, în fața italianului Matteo Berrettini (cap de serie 24). Spaniolul își continuă, astfel, cursa pentru al 19-lea titlu de Grand Slam al carierei, devenind doar al doilea jucător din istorie cu minim cinci finale disputate în fiecare dintre cele 4 turnee de Mare Șlem din tenis (după Roger Federer). Semifinala Nadal – Berrettini a încântat cu un prim set jucat la intensitate maximă, Rafa crescând ulterior nivelul de joc, la fel ca în partida cu Marin Cilic, pe măsură ce s-a avansat în meci, pentru a încheia într-un veritabil ritm de croazieră, cu 30 de lovituri câștigătoare și 18 greșeli neforțate.

Forța atacurilor lui Berrettini l-a provocat pe Nadal, ibericul având nevoie de zece mingi de break pentru a obține primul game contra serviciului advers în partidă, abia la jumătatea setului secund. Pe măsură ce meciul a avansat însă, forehandul campionului din 2010, 2013 și 2017 a început să provoace daune din ce în ce mai mari, netezindu-i fiului favorit al Mallorcăi calea spre a treia finală de Grand Slam a sezonului.

Duminică, de la ora României 23:00, Rafael Nadal va disputa a cincea finală a carierei la Flushing Meadows, avându-l ca adversar pe rusul Daniil Medvedev, pe care l-a învins clar luna trecută, 6-3, 6-0, în finala de la Rogers Cup.

Sunt foarte fericit că sunt din nou în finală. Primul set a fost destul de frustrant, pentru că am ajuns în tiebreak după atâtea șanse de break ratate, Matteo neavând niciuna. Mingea venea tare spre mine, iar în tiebreak am avut noroc. Apoi, am început la fel setul doi, doar că, în sfârșit, după alte mingi de break ratate, am obținut în sfârșit break-ul! De acolo, cred că meciul s-a schimbat. Nu vreau să uit să îl felicit pe Matteo: este unul dintre cei mai buni jucători ai lumii, este foarte tânăr și are un viitor frumos în față. Duminică joc cu cel mai în formă jucător al momentului, în finală se poate întâmpla orice. Pentru mine însă, este foarte important că sunt în finală„, a declarat ibericul la interviul de pe teren.

Ecuație complicată pentru Nadal în primul set al semifinalei cu Berrettini: 6 mingi de break ratate și o revenire în tiebreak de la 4-6

Aflat la primul meci disputat sub acoperișul tras la această ediție a US Open-ului, Nadal a jucat agresiv de la primul punct, transmițând un mesaj important către adversarul său cu un forehand câștigător. Cu un prim hold în cont, spaniolul a exercitat presiune la retur luând la țintă reverul advers, iar Berrettini a primit confirmarea că este dependent de primul serviciu. Înaltul italian nu s-a lăsat impresionat, a anulat prima minge de break avută de Nadal cu un un-doi apăsat, serviciu în exterior plus forehand în lung de linie, reușind după patru egalități să egaleze la 1, grație unui dropshot pe care ibericul nu l-a putut ajunge, dezvăluind deja una dintre soluțiile tactice gândite pentru acest duel și care avea să îi aducă destule satisfacții în setul inaugural al semifinalei.

S-a avansat mai departe cap la cap până la schimbarea mingilor, cu ture autoritare de serviciu. La 4-3, Nadal a presat cu retururi apăsate, creându-și mingi de break într-o secvență de joc în care s-a remarcat cu un passing spectaculos. Dacă pe primele două mingi de break ibericul nu a avut ce face, acestea fiind anulate cu servicii uriașe de Berrettini – as la teu, urmat de un serviciu puternic spre exterior imparabil – lucrurile au stat ușor diferit la al treilea breakpoint, acolo unde Rafa a avut în mare măsură finalizarea în rachetă, ratând însă cu reverul în lung de linie. Un veritabil shot-maker, Berrettini a lovit violent pentru a ieși din încurcătură și a egala scorul la 4.

La 50 de minute de la startul partidei, Nadal a fost nevoit să privească din nou cum o minge de break (a 6-a a setului) se scurge pe lângă el, anulată de un nou serviciu de calitate al italianului de 1,96 m. Cu o minge de set deja salvată, Berrettini a împins setul inaugural în tiebreak, cu o primă tură adjudecată la zero pe serviciu, în care a punctat din nou decisiv cu lovitura sa de paradă pentru acest start de meci – scurta.

Cu doar 6 din 30 puncte făcute la retur în cele șase game-uri de pe serviciul lui Nadal, Berrettini a primit un cadou imens în primul punct al tiebreak-ului – o dublă greșeală a lui Rafa. Ibericul a fost aproape de a recupera imediat, însă banda fileului a intervenit și i-a trimis mingea în out, Matteo dându-i șah-mat triplului campion de la US Open cu un retur-trasor trimis cu reverul în diagonală, pentru 4-0. Nadal a reușit să întrerupă însă seria italianului, după un serviciu mai performant, dând start unei reveniri inspirate. Cu un prim punct recuperat la retur, Nadal a forțat mai departe returul și a trimis prea lung, lungimea mingii sale fiind în general scurtă în acest tiebreak, Berrettini ajungând astfel la 5-2 și două puncte de victoria în manșă. Elevul lui Vincenzo Santopadre și-a oferit două mingi de set, cu o nouă scurtă excelentă, ajunsă de această dată de Nadal, dar întoarsă doar cât să îi faciliteze o finalizare facilă italianului. Luptătorul Nadal a revenit însă, profitând de două greșeli ale italianului, scorul devenind 6-6 după o primă scurtă îngropată de Matteo în fileu, în ciuda unui retur și a unor mingi de intensitate medie venite de la Nadal. Un raliu aspru, condus excelent de Nadal cu forehandul a smuls eroare de pe rever din racheta lui Berrettini și o a doua minge de set pentru triplul campion de la New York. Nadal a returnat mai inspirat, s-a apărat bine, iar atacul lui Berrettini pe o minge scurtă a depășit linia, trecând setul în contul ibericului, după mai bine de 70 de minute de luptă intensă, elevul lui Carlos Moya și al lui Francisco Roig fiind jucătorul care, per total, a avut inițiativa și reușite mai importante la retur, chiar dacă raportul loviturilor câștigătoare i-a fost favorabil italianului, 22-13, iar frecvența la primul serviciu a încremenit la 52% pentru „Matador”.

6 scurte câștigătoare a reușit Berrettini în primul set, ratând una singură – dar într-un moment important, la minge de set, în tiebreak

Berrettini a continuat lupta, Nadal a rupt „blestemul” la mingi de break

Jocul a păstrat aceleași coordonate generale și în primele șase game-uri ale setului secund: Nadal a menținut presiunea la retur fără să poată converti cele trei mingi de break create, avansând însă cu lejeritate pe lansare.

Game-ul șapte a produs schimbarea, Nadal obținând un prim break, la a zecea minge de break avută în partidă, Berrettini ratând din nou, la fel ca și în finalul tiebreak-ului din primul set cu scurta și fiind apoi surprins de un retur nu foarte adânc al numărului doi mondial. Ajuns la linia de serviciu pentru a confirma break-ul, Nadal a avut un prim game complicat pe lansare, cu o egalitate, însă ibericul a gestionat excelent momentul.

Două lovituri câștigătoare (smash, apoi serviciu-voleu), urmate de puncte disputate în deplin control și încheiate cu ratări ale italianului, l-au ajutat pe Nadal să se desprindă la 2-0 la seturi, cu un game la zero pe lansare.

Finiș în forță pentru Nadal în semifinala cu Berrettini

Rafael Nadal și-a impus dominația de pe linia de fund a terenului încă din start de set trei. Cu execuții excelente, a fructificat prima minge de break avută, confirmând apoi cu hold la zero, pentru 2-0.

Spaniolul a descoperit terenul adversarului cu mai multă ușurință, obținând al doilea break, pentru 4-1: italianul a revenit în primă fază de la 0-40, profitând de un atac ratat din preajma fileului de Rafa și scoțând mai apoi din joben alte două lovituri câștigătoare  – un rever în lung de linie și o nouă scurtă, însă ibericul a lovit mai agresiv, îndeplinindu-și misiunea la a patra minge de break avută. Lovituri brutale de forehand l-au dus pe Nadal la 5-1, în ovațiile tribunei, iar un nou break a pus capăt partidei, după o diagonală trimisă câștigător cu forehandul de numărul doi mondial.

0 mingi de break a înfruntat Nadal în semifinala cu Matteo Berrettini. Ibericul a înregistrat aceeași statistică curată și în turul trei, în fața lui Hyeon Chung

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup