Nole și restul lumii: Djokovic l-a spulberat pe Murray în finala de la Australian Open! Sârbul devine sextuplu campion la Melbourne

Nole și restul lumii: Djokovic l-a spulberat pe Murray în finala de la Australian Open! Sârbul devine sextuplu campion la Melbourne
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Novak Djokovic (1 ATP) și-a apărat cu succes titlul de la Australian Open, învingându-l duminică pe Andy Murray (2 ATP), în finală, scor 6-1, 7-5, 7-6(3)!
  • Nole câștigă astfel al 6-lea său titlu la Melbourne, record absolut în Era Open, patru dintre ele fiind adjudecate după finale contra lui Andy Murray. Totodată, sârbul cucerește al 11-lea Grand Slam al carierei, egalându-l pe suedezul Bjorn Borg la acest capitol.

Novak Djokovic (28 de ani), liderul mondial din tenisul masculin, și-a adjudecat finala ediției din 2016 a Australian Open în două ore și 23 de minute de joc, controlând în mare parte meciul cu Andy Murray (28 de ani), favoritul doi al competiției. Sârbul a început în forță toate cele trei manșe, prima dintre ele fiind dominată într-un mod categoric de acesta. Murray a reușit să echilibreze jocul atât în setul doi, cât și în manșa a treia (rebreak la 3-3, respectiv 4-4), dar nu a putut rezista pe final, în fața unui Djokovic dezlănțuit. Practic, forța impresionantă a lui Novak, mentală dar și fizică, s-a arătat pe finalul seturilor, în momentele în care britanicul dădea semne de revenire. Djokovic s-a deplasat excelent pe teren, nu a arătat niciun semn de slăbiciune, iar punctele importante i-au aparținut în totalitate.

Liderul mondial s-a impus cu 6-1, 7-5, 7-6, în a patra finală câștigată în fața locului 2 ATP la Melbourne. Precedentele trei au fost tranșate în trei seturi în 2011 (6-4, 6-2, 6-3), în patru seturi în 2013 (6-7, 7-6, 6-3, 6-2) și tot în patru seturi în 2015 (7-6, 6-7, 6-3, 6-0). Djokovic a câștigat 123 de mingi în finală, cu 24 mai multe decât rivalul său, care conduce totuși în statistica așilor (12-7). Pentru a șasea oară în carieră, după ce a mai făcut-o și în anii 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, Nole câștigă potul cel mare la Melbourne, în valoare de 2,2 milioane de euro la ediția din acest an. În contul sârbului vor intra și 2.000 de puncte ATP, în timp ce Andy Murray se va mulțumi cu un cec de 1,1 milioane de euro și 1.200 de puncte ATP. 


UPDATE 14:10 Djokovic, fair-play ca de obicei: „Respect pentru Andy. Este un prieten și un campion adevărat”. Nole și-a felicitat adversarul și i-a urat succes în viitoarea postură de tată: „Vă urez, ție și lui Kim, mult noroc și sper că veți trăi o experiență asemănătoare cu a mea. Eu și soția mea am trăit o bucurie imensă, iar asta vă doresc și vouă”. Novak nu îi putea uita pe fanii sârbi care l-au încurajat exemplar: „Ați fost minunați și vă mulțumesc pentru că ați venit din toate colțurile lumii să mă susțineți”.


UPDATE 13:50 Boris Becker, antrenorul lui Novak, plânge de bucurie în lojă, sârbii din tribune sunt în delir, asta pentru că e momentul lor! Novak Djokovic dă dovadă de una dintre cele mai clare dominații din istoria tenisului mondial. Djokovic face încă un turneu fabulos, fiind neînvins în cele 6 finale de la Australian Open. Turneul din 2016 este și el impresionant: victorie în semifinale contra lui Roger Federer, 6-1, 6-2, 3-6, 6-3, și succes în minimum de seturi în fața lui Andy Murray, 6-1, 7-5, 7-6 în ultimul act.


UPDATE 13:40 Victorieeeeee Novak Djokovic, scor 6-1, 7-5, 7-6(3) în fața favoritului doi al competiției, Andy Murray! Liderul mondial dă dovadă de o putere fantastică și își umilește din nou adversarul pe care în acest moment îl conduce cu 22-9 la meciurile directe. Novak sărută suprafața pe care a câștigat 6 titluri de Grand Slam (2008, 2011, 2012, 2013, 2015 și 2016), distanțându-se de Roger Federer și Andre Agassi, triumfători în patru rânduri la Melbourne.


UPDATE 13:33 Murray mai face o dublă și Nole are 5-1! Liderul mondial e la două puncte de al 11-lea Grand Slam al carierei!


UPDATE 13:30 Tie-break pe Rod Laver Arena! Liderul mondial se dezlănțuie și face repede 3-0, ajutat de o dublă greșeală a britanicului.


UPDATE 13:23 Nole continuă să joace fantastic în momentele importante și egalează la 5, în timp ce Andy devine ezitant atunci când trebuie să închidă punctele sub presiune. Britanicul a ajuns la 60 de greșeli neforțate!


UPDATE 13:15 Pe măsură ce setul se apropie de final, cresc și emoțiile fanilor celor doi jucători. Suporterii britanici și-au mai revenit din depresie după ultimele evenimente, favoritul lor ducând scorul la 5-4. Djokovic servește pentru a rămâne în set, la fel cum a făcut-o și în actul secund.


UPDATE 13:03 Djokovic salvează încă o minge de break, dar cedează la a doua, iar Murray mai păstrează o șansă în setul al treilea, egalând la 3. Statistica punctelor câștigate în total de cei doi finaliști: 101-79 pentru sârb.


UPDATE 12:55 Murray ratează o ocazie de a reintra în manșa a treia, Djokovic anulând mingea de break cu sânge rece, scor 6-1, 7-5, 3-1. Sârbul se apropie la 3 game-uri de un titlu prin care l-ar egala pe Bjorn Borg la numărul de Grand Slamuri câștigate (11).


UPDATE 12:45 Djokovic este magnific în continuare și avem toate șansele să asistăm la una dintre cele mai scurte finale din istoria turneului: 6-1, 7-5 și 2-0 pentru campionul sârb, după 2 ore de joc. Nole se află în control și în manșa a treia, folosind extraordinar în favoarea sa unghiurile încercate de Andy.


UPDATE 12:35 SET Djokovic, 6-1, 7-5! Nole câștigă mai greu decât în primul act, însă finalul setului îi aparține în totalitate. Campionul en-titre a avut probleme atunci când a fost condus cu 5-4, însă a revenit superb cu trei game-uri adjudecate la rând.


UPDATE 12:25 Djokovic  revine de la 15-30 și egalează la 5. S-a găsit explicația pentru care Djokovic joacă mai bine decât în finala din 2015. Nole defilează pe teren, pentru că în tribune nu se mai află iubita lui Andy Murray, care îl „ataca” din priviri pe sârb la acea vreme, așa cum vedem mai jos. Kim Sears nu îl mai poate ajuta pe Andy astăzi, pentru că urmează să nască în zilele ce urmează.


UPDATE 12:20 Andy Murray știe că dacă pierde setul doi îi va fi aproape imposibil să revină în fața lui Nole Djokovic, iar britanicul se luptă pentru fiecare punct. Murray face 5-4 după un game cu 4 egalități, ajutat și de serviciu, iar Nole are emoții în manșa secundă.


UPDATE 12:05 Atunci când credeam cu toții că Djokovic a rupt echilibrul și în manșa secundă, Murray are o tresărire de orgoliu și își ia break-ul înapoi, 4-4!


UPDATE 11:50 Murray începe să opună rezistență, iar Djokovic se întrebuințează serios pentru a face punctele: 3-2 pentru britanic. Nole a făcut un șpagat care îi amintește comentatorului Eurosport de Kim Clijsters. Pentru cei care nu urmăresc tenisul în mod obișnuit, nu este vorba despre vreo gimnastă din generație cu Nadia Comăneci, ci fosta elevă a lui Wim Fissette, antrenorul Simonei Halep din 2014.


UPDATE 11:40 Continuă chinul lui Andy, care salvează patru mingi de break într-un game și își face serviciul cu mare dificultate, 2-1.


UPDATE 11:30 Avem imagini și pentru fanii muzicii: Niall Horan, starul trupei One Direction, asistă la finala de la Melbourne. Irlandezul s-a așezat pe locurile pe care Marcel Pavel, un alt interpret faimos, le rezervase înaintea turneului, dar la care a renunțat după eliminarea Simonei Halep din primul tur (4-6, 3-6 cu Shuai Zhang).

📷 | Niall at the Australian Open tonight 🎾 pic.twitter.com/JC3awdOGuq


UPDATE 11:22 Murray conduce pentru prima dată astăzi, 1-0 în actul doi! Jucătorul antrenat de Amelie Mauresmo a câștigat 73% din punctele jucate cu primul serviciu pe întreaga durată a turneului. În ziua finalei însă, cifrele sunt dezastruoase: 48% mingi câștigate cu primul serviciu.


UPDATE 11:17 SET Djokovic, 6-1, după 30 de minute de joc. Andy Murray evoluează prea modest pentru nivelul fantastic al sârbului. Vedem o imagine grăitoare, cu un Nole care a zburat pe teren atât la propriu, cât și la figurat.

He’s flying…

Djokovic wraps up the first set 6-1 in 30 minutes #AusOpen pic.twitter.com/NcoBKMLgL1


UPDATE 11:10 Câștigă și britanicul un game, după un raliu adjudecat printr-un forehand din alergare, dar sârbul servește imediat pentru primul set.


UPDATE 11:02 Nole Djokovic se mișcă extraordinar, defilează pe teren și conduce cu un scor incredibil, 5-0, după doar 20 de minute


UPDATE 10:55 Break Dokovic, 2-0! După ce a salvat o minge de break în primul game, Nole se dezlănțuie la retur și câștigă pe serviciul adversa. A fost ajutat și de Murray, care a încheiat game-ul cu dublă greșeală.


UPDATE 10:45 Djokovic începe lupta pentru apărarea trofeului la serviciu! Antrenorul Simonei Halep, Darren Cahill, comentează pentru ESPN, postând și fotografia tradițională dinaintea tragerii la sorți. Sondaj – În comentariul cui ați dori să urmăriți meciul: Radu Antofi la Eurosport sau Darren Cahill la ESPN?

Novak Djokovic vs Andy Murray warming up for the Australian Open Men’s Final on ESPN now. @ESPNTennis pic.twitter.com/2yBpy7cUpX


UPDATE 10:40 Leii au ieșit din cușcă! Djokovic și Murray își fac încălzirea înaintea marelui meci.

Final time! Andy Murray and Novak Djokovic are out on RLA #AusOpen Watch more https://t.co/Ek545Zh2D9 https://t.co/hUpveOJp5z


UPDATE 10:35 Înaintea meciului, pe arena Rod Laver, a fost intonat imnul național al Australiei. Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului, ar fi contrariată de obiceiul australienilor.

So thrilled to hear David Hobson sing our #nationalanthem @AustralianOpen #mensfinal @OperaAustralia pic.twitter.com/BvdTegfgLu


UPDATE 10:30 Aflăm sfaturi utile de la Nole Djokovic, care a vorbit pentru Eurosport: „Înaintea finalelor este recomandat să mănânci ușor”. Cu siguranță că Simona Halep nu este de acord cu Nole. Sportiva noastră adoră papanașii, o mâncare tradițională care l-a cucerit chiar și pe antrenorul ei, Darren Cahill.


UPDATE 10:20 Salutare! Favoritul 1 și favoritul 2 au fost așteptați de fani în complexul din Melbourne, iar noi vedem cum și-a făcut Djokovic intrarea în arena Rod Laver. Nole a salutat mulțimea, oamenii primindu-l zgomotos pe campionul sârb. Observăm că automobilul din care a coborât Djokovic este puțin mai ieftin decât cele din garajul auto deținut de FR de Tenis. Eu sunt Alex Tăcină și voi urmări împreună cu voi marea finală!

Here he is! Defending champ @DjokerNole arrives for his 6th #ausopen final appearance. pic.twitter.com/8MUmwpTguf


Djokovic vs Murray, reeditarea finalelor din 2011, 2013 și 2015

Spre satisfacția organizatorilor de la Australian Open, Novak Djokovic (Serbia) și Andy Murray (Marea Britanie), primii doi favoriți ai turneului, se întâlnesc duminică dimineață în finală. Nole și Andy se luptă pentru trofeul unui turneu pe care ambii îl adoră, rezultatele vorbind de la sine: Djokovic deține 5 titluri la Melbourne, cele mai multe din Era Open, în timp ce Murray a disputat patru finale la Australian Open, pierzându-le însă pe toate.

Britanicul deținător a două trofee majore (US Open 2012 și Wimbledon 2013) a mai fost învins de sârb în finala primului Grand Slam al anului în anii 2011, 2013 și 2015: cu trei seturi în 2011 (6-4, 6-2, 6-3), în patru seturi în 2013 (6-7, 7-6, 6-3, 6-2) și tot în patru seturi în 2015 (7-6, 6-7, 6-3, 6-0).

Murray a mai disputat un ultim act la ediția din 2010 a Australian Open, pierdut în fața lui Roger Federer (Elveția), scor 6-3, 6-4, 7-6. Dacă Andy este eternul finalist de la Australian Open, Novak și-a câștigat renumele de cel mai prolific jucător de la Melbourne. Liderul mondial deține recordul titlurilor de la Australian Open (5), fiind urmat de Andre Agassi și Roger Federer, cu câte patru turnee câștigate. 

Murray: „Trecutul nu contează”

Nole Djokovic, care poate câștiga al 11-lea trofeu de Grand Slam al carierei, are șansa să îl egaleze pe suedezul Bjorn Borg la acest capitol. Jucătorul care în acest moment domină categoric tenisul mondial a vorbit despre meciul care va putea fi urmărit pe Eurosport: „Acestea sunt partidele pentru care muncești și te antrenezi o viață întreagă. Acestea sunt ocaziile care te definesc ca jucător de tenis”.

Andy Murray, cel care a pierdut 21 din cele 30 de dueluri cu sârbul, realizează că pornește cu șansa a doua: „E adevărat că puțini oameni se așteaptă să câștig. Trebuie să cred în mine, pentru că nu contează ce s-a întâmplat în trecut în meciurile dintre noi”.

Cei doi campion, ambii în vârstă de 28 de ani, se bat pentru un premiu de 3,4 milioane de dolari australieni și 2.000 de puncte ATP.

 

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…