Nadal – Djokovic, semifinală pe contre, în condiții speciale. Cronica unui meci neterminat pe care îl vom trăi la prezentul continuu și sâmbătă. Partida întreruptă la scorul de 1-2 se reia la ora 15:00

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 14 Jul. 2018, 12:58 Actualizat: 14 Jul. 2018, 12:59 Tenis
Nadal – Djokovic, semifinală pe contre, în condiții speciale. Cronica unui meci neterminat pe care îl vom trăi la prezentul continuu și sâmbătă. Partida întreruptă la scorul de 1-2 se reia la ora 15:00

Semifinala dintre Rafael Nadal și Novak Djokovic s-a întrerupt, sâmbătă noapte, cu victoria parțială a sârbului, cotat cu șansa a 12-a la trofeu, scor 6-4, 3-6, 7-6(9). Meciul s-a jucat contra-cronometru, în condiții de sală – din cauza startului târziu de meci impus de duelul de 6 ore și 36 de minute dintre Kevin Anderson și John Isner – și se va relua sâmbătă, de la ora 15:00 (ora României), tot cu acoperișul tras.

O evoluție excelentă a lui Novak Djokovic la serviciu, concretizată cu 13 ași și lansări de nereturnat în momente-cheie, plus o agresivitate superioră în debut de meci au setat tonul unei partide cu nivel excelent. Sârbul a fost aproape de forma dinaintea accidentării și l-a pus pe Nadal în situația de a recupera teren și de a apela la nou-adoptatele rutine, cu urcări la fileu repetate și ruperi de ritm prin scurte.

Start de meci Djoko-minator: Nadal, mereu sub presiune pe serviciu

Djokovic, omul care juca marbles în vestiar în așteptarea încheierii primei semifinale dintre Anderson și Isner, începe în atac, deși este la retur. Un forehand câștigător, care prinde tușa exterioară, anunță intențiile sârbului. Se joacă în sală, sunetul mingii e diferit. Un al doilea atac al sârbului, tot cu forehandul, ratează ținta. Nadal egalează la 30 cu as. Trece în față. Dar Djokovic atacă spre rever, ia inițiativa în punct și forehandul lui Nadal nu mai poate salva când sârbul schimbă direcția. Primul game ajunge deja la egalitate. Nadal revine la tipul de finalizare pe care s-a bizuit în meciul cu Del Potro: voleu din apropierea plasei, pe o minge înaltă a lui Djokovic. E winner, avantaj pentru campionul de la Roland Garros și un serviciu apăsat la teu, care nu acceptă replică. Peste cinci minute de joc în primul game. Un game etalon pentru zecile de minute de după.

Pentru Djokovic, prima tură de serviciu trece fără emoții. O câștigă la 15 și Nadal este invitat, din nou, să servească. Contrastul este evident între problemele ibericului și lejeritatea sârbului pe serviciu. Spaniolul însă își pune în funcțiune forehandul, dar și inteligența tactică, alegând contre-pied-ul, lovitura trimisă în locul din care tocmai plecase adversarul. Însă, din nou, ca și în primul game, liderul mondial trece pe la egalitate: își etalează intuiția în jocul la fileu, mai lovește o dată în spatele unui Djokovic pornit în sprint spre colțul celălalt al terenului și închide cu un forehand din interiorul terenului, brutal, pe care sârbul încearcă să îl trimită înapoi, fără succes.

Djokovic vine și el cu variație în debutul game-ului patru. Scurta sa este prinsă de Nadal, returnată în lung de linie, iar punctul îi revine până la urmă ibericului, după o nouă mostră de virtuozitate în preajma plasei. De partea cealaltă, Djokovic variază inspirat plasamentul loviturilor sale și, susținut de o frecvență de 100% la primul serviciu, trece din nou fără emoții de tura pe lansare, punând o dată în plus presiunea pe Nadal.

Jocul agresiv al sârbului dă roade, fiind aproape de break. De două ori, la 30-30 și apoi 40-40, Nadal alege soluția complicată, mizând pe contre-pied – însă de această dată, sârbul nu mai este surprins, ci așteaptă mingea. Spaniolul ratează astfel un smash, cu ochii pe adversar, apoi un voleu și oferă două mingi de break. Liderul mondial rezistă însă, chiar dacă joacă doar cu mingea a doua, iar game-ul îi intră în cont după ce banda fileului îi prăvălește convenabil mingea în terenul lui Djokovic. Aproape jumătate de oră de joc pentru 5 game-uri și 3-2 pe tabelă pentru Nadal. Cu eforturi considerabile însă.

Șansele ratate în game-ul precedent apasă. Vine un prim game echilibrat pe serviciul lui Djokovic, condus în premieră de Nadal, 15-30. Sârbul inventează o lovitură excelentă de rever, apoi greșește și ibericul gustă prima egalitate pe retur a meciului. Elevul lui Marian Vajda își regăsește ritmul la serviciu și evită mingea de break, egalând scorul la 3.

Djokovic returnează excelent și profită de ultimul game disputat cu mingi uzate. Sârbul pune returul pe linie, își cere dreptul cu un Challenge atunci când arbitrul de linie anunță OUT la reverul său și mai-mai că îl ucide pe oficial cu privirea, apoi uită incidentul și convertește a doua minge de break a jocului. Favoritul 12 confirmă imediat și se desprinde la 5-3, cu o nouă demonstrație de forță la serviciu.

22 de lovituri s-au împărțit de-a lungul primelor 9 game-uri (12-10 pentru Djokovic). Este rândul lui Djokovic să se încarce rapid pentru revenirea la linia de serviciu, după un prim game alb adjudecat pe lansare de Nadal, miza fiind câștigarea primului set. Nole este, o dată în plus, dominator și pune punct manșei cu game la zero, pentru 6-4.

Setul deșteptării pentru Nadal

Djokovic este peste Nadal în primul game al manșei a doua, dar și în al treilea. La 1-1 se duce un război important: Nadal greșește cu reverul, apoi cu directa de forehand – în lung de linie, din teren și, o dată în plus este în dificultate pe serviciu. Ca și în pirmul set, anulează o primă minge de break direct cu un serviciu doi decisiv. Djokovic rămâne agresiv, iar Nadal se salvează doar în extremis, pentru a doua oară în startul setului doi.

Game-ul trei a rupt însă ceva din calmul lui Djokovic. Relevantă este o ratare de pe forehand care îi face pe fanii sârbului să își pună mâinile în cap, iar pe Vajda să murmure. Două greșeli consecutive de forehand îi pun break-ul în tolbă lui Nadal. Sârbul rămâne însă surprinzător de calm. Și dă replica pe teren, sub forma rebreak-ului, cu atacuri brutale pe forehand, un lob de generic – la care Nadal renunță să mai ducă racheta sus, realizând că mingea zboară prea departe deasupra capului său, dar va coborî în teren.

Nadal comandă însă o nouă răsturnare de situație. A ridicat nivelul de agresivitate și este, de această dată, inspirat. Face pasul la 4-2.

Urmează calmul dinaintea furtunii. Două ture ferme pe lansare. Apoi, Nadal servește pentru set, la 5-3, și începe cu o scurtă ratată. Își ia revanșa în același game, cu un drop shot perfect. Suferă din nou, hărțuit de excelentele mingi plate și lungi ale lui Djokovic. Mingea zboară din tușă în tușă, cu plus pentru Djokovic. Dar pe mingile de break, Nadal pune în teren servicii ideale – o dată în exterior, o dată la teu. De aici, construiește evadarea și egalează scorul general la seturi, după un 6-3 care a durat mai mult decât primul, de zece game-uri.

Actul trei

Mai rapid. Așa este începutul de set trei. Puncte mai puține câștigate pe retur, evoluție mai lină. Până la game-ul șase, în care Nadal se trezește la 0-30, după erori la limită. Ibericul accesează buzunarul cu servicii de avarie și anulează șansele lui Djokovic, egalând la 3. De o porție de suspans are parte și favoritul 2, chiar dacă își începe game-ul cu as (un capitol la care domină autoritar după două ore și 10 minute de meci, 12-2), având de gestionat la rândul său un 30-30.

Djokovic deschide game-ul 8 cu dublă greșeală. Jelena Djokovic trădează oboseala, cu mâinile așezate pe marginea balustradei și capul îngropat în spatele acestora. Novak însă este ambiționat și alert. Sprintează spre fileu împingând parcă mingea. Sau fiind tras de forța mingii abia plecate din rachetă. Tabela arată 5-4 pentru sârb. Nu au fost egalități, nici mingi de break.

Într-un game al supraviețuirii pentru liderul mondial, lucrurile se succed cu rapiditate. Ramă Djokovic, forehand fioros în lung de linie marca Nadal, Djokovic clatină din cap. Forehandul lui Nadal dă eroare, apoi serviciul iese la rampă de două ori. Și setul ajunge în prelungiri.

La 5-5, liderul mondial mușcă apăsat din game-ul de retur: voleu de rever câștigător, apoi o superbă succesiune de lovituri în lung de linie îl duc la jumătatea distanței față de break. Până unde îl lasă serva tare a sârbului. Djokovic, deși tocmai declarase că ar vrea cronometru între servicii, bate acum mingea de mai multe ori până simte că are serviciul câștigător în rachetă. O face de două ori și închide conturile, asigurându-și tiebreak-ul.

Deși începe cu dublă greșeală, prima a meciului, Nadal câștigă patru puncte la rând – două cu drop-shot, sic! și setul se decide la tiebreak.

Tiebreak-ul loviturilor fanteziste: trei scurte îl ridică pe Nadal, una îl îngroapă

Djokovic deschide tiebreak-ul cu dublă greșeală, dar Nadal nu confirmă avantajul mini-break-ului, deși construiește bine punctul cu forehand-ul. Creativitatea lui Nadal este cea care îl îngroapă, îl salvează și apoi îl îngroapă pe spaniol: un voleu ratat îl ajută pe Djokovic să schimbe terenul la 4-2, o scurtă îl face pe Nadal să recupereze mini-break-ul (4-5) și să construiască revenirea spre 5-5, apoi o alta îi aduce prima minge de set 3, la 6-5.

Djokovic se agață cu serviciul, dar și cu lovituri care trec la limită fileul, iar pe mingea de set de pe serviciul lui Nadal (de la 7-6), sârbul își crează avantaj cu reverul în lung de linie și apoi trimite o scurtă inspirată din execuțiile anterioare ale ibericului. Nadal insistă cu scurta și trece o dată în plus în avantaj, la 8-7, apoi privește neputincios cum Djokovic se salvează lin cu servicii imparabile și păcătuiește insistând cu o a patra scurtă, care este returnată impresionant de Nole. Sârbul concretizează pe serviciu, salvând un set trei în care, pe alocuri, a fost pe minus.

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 14 Jul. 2018, 12:58 Actualizat: 14 Jul. 2018, 12:59 Tenis
Pe aceeași temă
Mohamed, complicele lui Cezar Petcu, s-a predat la poliție! Este acuzat de tentativă de omor după ce l-a tăiat cu briceagul pe Bebino. FOTO + VIDEO
Mohamed, complicele lui Cezar Petcu, s-a predat la poliție! Este acuzat de tentativă de omor după ce l-a tăiat cu briceagul ...
Avionul prăbuşit în Afganistan aparţinea
Armatei SUA. Talibanii au revendicat
doborârea
aeronavei
Avionul prăbuşit în Afganistan aparţinea Armatei SUA. Talibanii au revendicat doborârea aeronavei
Cine i-a fost alaturi Cristinei Topescu cand A MURIT! Si-a dat SUFLAREA langa ea! Rasturnare de situatie
Cine i-a fost alaturi Cristinei Topescu cand A MURIT! Si-a dat SUFLAREA langa ea! Rasturnare de situatie
De ce s-a prăbuşit elicopterul lui Kobe Bryant. Ultimul avertisment adresat pilotului. AUDIO
De ce s-a prăbuşit elicopterul lui Kobe Bryant. Ultimul avertisment adresat pilotului. AUDIO
L-au confundat pe Kobe Bryant cu o alta legenda din NBA! Clipul video care a starnit milioane de reactii! Ce s-a intamplat
L-au confundat pe Kobe Bryant cu o alta legenda din NBA! Clipul video care a starnit milioane de reactii! Ce s-a intamplat
Cele mai bombate posterioare de pe Instagram! Galerie foto incendiară cu fetele la sală
Cele mai bombate posterioare de pe Instagram! Galerie foto incendiară cu fetele la sală
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
De ce este atât de ieftin acest LOGAN pe OLX? Proprietarul a primit mii de mesaje
De ce este atât de ieftin acest LOGAN pe OLX? Proprietarul a primit mii de mesaje
Cum arată femeia pe care soţul ei, chirurg estetician, a operat-o timp de 15 ani pentru „a fi aproape de perfecţiune“
Cum arată femeia pe care soţul ei, chirurg estetician, a operat-o timp de 15 ani pentru „a fi aproape de perfecţiune“
CUTREMUR în piaţă. Mutarea de 800 de milioane de euro făcută de RCS & RDS
CUTREMUR în piaţă. Mutarea de 800 de milioane de euro făcută de RCS & RDS
Moştenirea lui Hitler provoacă OROARE după zeci de ani! Descoperire tulburătoare într-un INSTITUT medical din Strasbourg
Moştenirea lui Hitler provoacă OROARE după zeci de ani! Descoperire tulburătoare într-un INSTITUT medical din Strasbourg
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Alertă la FCSB! Dezastru financiar pentru Gigi Becali. Anunţ teribil primit de patronul roş-albaştrilor, care e în plină criză
Alertă la FCSB! Dezastru financiar pentru Gigi Becali. Anunţ teribil primit de patronul roş-albaştrilor, care e în plină ...
Iohannis îl înlocuiește pe Orban!? Pe cine va propune premier
Iohannis îl înlocuiește pe Orban!? Pe cine va propune premier
Bianca Drăgușanu și Botezatu, scene fierbinți în pădure! Imaginile care au încins showbiz-ul
Bianca Drăgușanu și Botezatu, scene fierbinți în pădure! Imaginile care au încins showbiz-ul
Si-a dat DEMISIA din PSD! Vestea momentului in politica
Si-a dat DEMISIA din PSD! Vestea momentului in politica
Ofertă extraordinară dacă vreţi să vă căsătoriţi şi să faceţi copii: 30.000 de euro şi reducere la impozit pe VIAŢĂ
Ofertă extraordinară dacă vreţi să vă căsătoriţi şi să faceţi copii: 30.000 de euro şi reducere la impozit pe VIAŢĂ
Cu cine a făcut amor Alex Velea! Vestea neașteptată primita de Antonia
Cu cine a făcut amor Alex Velea! Vestea neașteptată primita de Antonia
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Două gafe uriaşe după decesul lui Kobe Bryant. BBC şi MSNBC au atras furia fanilor după greşelile comise după accidentul teribil | VIDEO
Două gafe uriaşe după decesul lui Kobe Bryant. BBC şi MSNBC au atras furia fanilor după greşelile comise după accidentul ...
Cristina Țopescu avea o fetiță, Eva Maria! Ce s-a întâmplat cu micuța a marcat-o pe viață!
Cristina Țopescu avea o fetiță, Eva Maria! Ce s-a întâmplat cu micuța a marcat-o pe viață!
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Kobe Bryant, omagiat la Premiile Grammy 2020!  Vedetele i-au adus un tribut emotionant fostului baschetbalist
Kobe Bryant, omagiat la Premiile Grammy 2020! Vedetele i-au adus un tribut emotionant fostului baschetbalist
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Tragedie aviatică. Avion Prăbușit sunt cel puțin 83 de morți
Tragedie aviatică. Avion Prăbușit sunt cel puțin 83 de morți
Un Porsche din 1988 este de vânzare. La cât de bine a fost întreținut pare abia ieșit din fabrică
Un Porsche din 1988 este de vânzare. La cât de bine a fost întreținut pare abia ieșit din fabrică
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii