Nadal - Djokovic, semifinală pe contre, în condiţii speciale. Cronica unui meci neterminat pe care îl vom trăi la prezentul continuu şi sâmbătă. Partida întreruptă la scorul de 1-2 se reia la ora 15:00

14 iul 2018 3598 afişări Tenis
Nadal - Djokovic, semifinală pe contre, în condiţii speciale. Cronica unui meci neterminat pe care îl vom trăi la prezentul continuu şi sâmbătă. Partida întreruptă la scorul de 1-2 se reia la ora 15:00

Semifinala dintre Rafael Nadal şi Novak Djokovic s-a întrerupt, sâmbătă noapte, cu victoria parţială a sârbului, cotat cu şansa a 12-a la trofeu, scor 6-4, 3-6, 7-6(9). Meciul s-a jucat contra-cronometru, în condiţii de sală - din cauza startului târziu de meci impus de duelul de 6 ore şi 36 de minute dintre Kevin Anderson şi John Isner - şi se va relua sâmbătă, de la ora 15:00 (ora României), tot cu acoperişul tras.

O evoluţie excelentă a lui Novak Djokovic la serviciu, concretizată cu 13 aşi şi lansări de nereturnat în momente-cheie, plus o agresivitate superioră în debut de meci au setat tonul unei partide cu nivel excelent. Sârbul a fost aproape de forma dinaintea accidentării şi l-a pus pe Nadal în situaţia de a recupera teren şi de a apela la nou-adoptatele rutine, cu urcări la fileu repetate şi ruperi de ritm prin scurte.

Start de meci Djoko-minator: Nadal, mereu sub presiune pe serviciu

Djokovic, omul care juca marbles în vestiar în aşteptarea încheierii primei semifinale dintre Anderson şi Isner, începe în atac, deşi este la retur. Un forehand câştigător, care prinde tuşa exterioară, anunţă intenţiile sârbului. Se joacă în sală, sunetul mingii e diferit. Un al doilea atac al sârbului, tot cu forehandul, ratează ţinta. Nadal egalează la 30 cu as. Trece în faţă. Dar Djokovic atacă spre rever, ia iniţiativa în punct şi forehandul lui Nadal nu mai poate salva când sârbul schimbă direcţia. Primul game ajunge deja la egalitate. Nadal revine la tipul de finalizare pe care s-a bizuit în meciul cu Del Potro: voleu din apropierea plasei, pe o minge înaltă a lui Djokovic. E winner, avantaj pentru campionul de la Roland Garros şi un serviciu apăsat la teu, care nu acceptă replică. Peste cinci minute de joc în primul game. Un game etalon pentru zecile de minute de după.

Pentru Djokovic, prima tură de serviciu trece fără emoţii. O câştigă la 15 şi Nadal este invitat, din nou, să servească. Contrastul este evident între problemele ibericului şi lejeritatea sârbului pe serviciu. Spaniolul însă îşi pune în funcţiune forehandul, dar şi inteligenţa tactică, alegând contre-pied-ul, lovitura trimisă în locul din care tocmai plecase adversarul. Însă, din nou, ca şi în primul game, liderul mondial trece pe la egalitate: îşi etalează intuiţia în jocul la fileu, mai loveşte o dată în spatele unui Djokovic pornit în sprint spre colţul celălalt al terenului şi închide cu un forehand din interiorul terenului, brutal, pe care sârbul încearcă să îl trimită înapoi, fără succes.

Djokovic vine şi el cu variaţie în debutul game-ului patru. Scurta sa este prinsă de Nadal, returnată în lung de linie, iar punctul îi revine până la urmă ibericului, după o nouă mostră de virtuozitate în preajma plasei. De partea cealaltă, Djokovic variază inspirat plasamentul loviturilor sale şi, susţinut de o frecvenţă de 100% la primul serviciu, trece din nou fără emoţii de tura pe lansare, punând o dată în plus presiunea pe Nadal.

Jocul agresiv al sârbului dă roade, fiind aproape de break. De două ori, la 30-30 şi apoi 40-40, Nadal alege soluţia complicată, mizând pe contre-pied - însă de această dată, sârbul nu mai este surprins, ci aşteaptă mingea. Spaniolul ratează astfel un smash, cu ochii pe adversar, apoi un voleu şi oferă două mingi de break. Liderul mondial rezistă însă, chiar dacă joacă doar cu mingea a doua, iar game-ul îi intră în cont după ce banda fileului îi prăvăleşte convenabil mingea în terenul lui Djokovic. Aproape jumătate de oră de joc pentru 5 game-uri şi 3-2 pe tabelă pentru Nadal. Cu eforturi considerabile însă.

Şansele ratate în game-ul precedent apasă. Vine un prim game echilibrat pe serviciul lui Djokovic, condus în premieră de Nadal, 15-30. Sârbul inventează o lovitură excelentă de rever, apoi greşeşte şi ibericul gustă prima egalitate pe retur a meciului. Elevul lui Marian Vajda îşi regăseşte ritmul la serviciu şi evită mingea de break, egalând scorul la 3.

Djokovic returnează excelent şi profită de ultimul game disputat cu mingi uzate. Sârbul pune returul pe linie, îşi cere dreptul cu un Challenge atunci când arbitrul de linie anunţă OUT la reverul său şi mai-mai că îl ucide pe oficial cu privirea, apoi uită incidentul şi converteşte a doua minge de break a jocului. Favoritul 12 confirmă imediat şi se desprinde la 5-3, cu o nouă demonstraţie de forţă la serviciu.

22 de lovituri s-au împărţit de-a lungul primelor 9 game-uri (12-10 pentru Djokovic). Este rândul lui Djokovic să se încarce rapid pentru revenirea la linia de serviciu, după un prim game alb adjudecat pe lansare de Nadal, miza fiind câştigarea primului set. Nole este, o dată în plus, dominator şi pune punct manşei cu game la zero, pentru 6-4.

Setul deşteptării pentru Nadal

Djokovic este peste Nadal în primul game al manşei a doua, dar şi în al treilea. La 1-1 se duce un război important: Nadal greşeşte cu reverul, apoi cu directa de forehand - în lung de linie, din teren şi, o dată în plus este în dificultate pe serviciu. Ca şi în pirmul set, anulează o primă minge de break direct cu un serviciu doi decisiv. Djokovic rămâne agresiv, iar Nadal se salvează doar în extremis, pentru a doua oară în startul setului doi.

Game-ul trei a rupt însă ceva din calmul lui Djokovic. Relevantă este o ratare de pe forehand care îi face pe fanii sârbului să îşi pună mâinile în cap, iar pe Vajda să murmure. Două greşeli consecutive de forehand îi pun break-ul în tolbă lui Nadal. Sârbul rămâne însă surprinzător de calm. Şi dă replica pe teren, sub forma rebreak-ului, cu atacuri brutale pe forehand, un lob de generic - la care Nadal renunţă să mai ducă racheta sus, realizând că mingea zboară prea departe deasupra capului său, dar va coborî în teren.

Nadal comandă însă o nouă răsturnare de situaţie. A ridicat nivelul de agresivitate şi este, de această dată, inspirat. Face pasul la 4-2.

Urmează calmul dinaintea furtunii. Două ture ferme pe lansare. Apoi, Nadal serveşte pentru set, la 5-3, şi începe cu o scurtă ratată. Îşi ia revanşa în acelaşi game, cu un drop shot perfect. Suferă din nou, hărţuit de excelentele mingi plate şi lungi ale lui Djokovic. Mingea zboară din tuşă în tuşă, cu plus pentru Djokovic. Dar pe mingile de break, Nadal pune în teren servicii ideale - o dată în exterior, o dată la teu. De aici, construieşte evadarea şi egalează scorul general la seturi, după un 6-3 care a durat mai mult decât primul, de zece game-uri.

Actul trei

Mai rapid. Aşa este începutul de set trei. Puncte mai puţine câştigate pe retur, evoluţie mai lină. Până la game-ul şase, în care Nadal se trezeşte la 0-30, după erori la limită. Ibericul accesează buzunarul cu servicii de avarie şi anulează şansele lui Djokovic, egalând la 3. De o porţie de suspans are parte şi favoritul 2, chiar dacă îşi începe game-ul cu as (un capitol la care domină autoritar după două ore şi 10 minute de meci, 12-2), având de gestionat la rândul său un 30-30.

Djokovic deschide game-ul 8 cu dublă greşeală. Jelena Djokovic trădează oboseala, cu mâinile aşezate pe marginea balustradei şi capul îngropat în spatele acestora. Novak însă este ambiţionat şi alert. Sprintează spre fileu împingând parcă mingea. Sau fiind tras de forţa mingii abia plecate din rachetă. Tabela arată 5-4 pentru sârb. Nu au fost egalităţi, nici mingi de break.

Într-un game al supravieţuirii pentru liderul mondial, lucrurile se succed cu rapiditate. Ramă Djokovic, forehand fioros în lung de linie marca Nadal, Djokovic clatină din cap. Forehandul lui Nadal dă eroare, apoi serviciul iese la rampă de două ori. Şi setul ajunge în prelungiri.

La 5-5, liderul mondial muşcă apăsat din game-ul de retur: voleu de rever câştigător, apoi o superbă succesiune de lovituri în lung de linie îl duc la jumătatea distanţei faţă de break. Până unde îl lasă serva tare a sârbului. Djokovic, deşi tocmai declarase că ar vrea cronometru între servicii, bate acum mingea de mai multe ori până simte că are serviciul câştigător în rachetă. O face de două ori şi închide conturile, asigurându-şi tiebreak-ul.

Deşi începe cu dublă greşeală, prima a meciului, Nadal câştigă patru puncte la rând - două cu drop-shot, sic! şi setul se decide la tiebreak.

Tiebreak-ul loviturilor fanteziste: trei scurte îl ridică pe Nadal, una îl îngroapă

Djokovic deschide tiebreak-ul cu dublă greşeală, dar Nadal nu confirmă avantajul mini-break-ului, deşi construieşte bine punctul cu forehand-ul. Creativitatea lui Nadal este cea care îl îngroapă, îl salvează şi apoi îl îngroapă pe spaniol: un voleu ratat îl ajută pe Djokovic să schimbe terenul la 4-2, o scurtă îl face pe Nadal să recupereze mini-break-ul (4-5) şi să construiască revenirea spre 5-5, apoi o alta îi aduce prima minge de set 3, la 6-5.

Djokovic se agaţă cu serviciul, dar şi cu lovituri care trec la limită fileul, iar pe mingea de set de pe serviciul lui Nadal (de la 7-6), sârbul îşi crează avantaj cu reverul în lung de linie şi apoi trimite o scurtă inspirată din execuţiile anterioare ale ibericului. Nadal insistă cu scurta şi trece o dată în plus în avantaj, la 8-7, apoi priveşte neputincios cum Djokovic se salvează lin cu servicii imparabile şi păcătuieşte insistând cu o a patra scurtă, care este returnată impresionant de Nole. Sârbul concretizează pe serviciu, salvând un set trei în care, pe alocuri, a fost pe minus.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.