Marketa i-a arătat uş(ov)a. Halep pierde în optimi la Indian Wells şi va coborî cel puţin o poziţie în clasament. Două seturi de coşmar contra Vondrousovei pentru Simona

13 mar 2019 21787 afişări Tenis
Marketa i-a arătat uş(ov)a. Halep pierde în optimi la Indian Wells şi va coborî cel puţin o poziţie în clasament. Două seturi de coşmar contra Vondrousovei pentru Simona
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Simona Halep încheie cursa la Indian Wells 2019 în optimi de finală, fiind învinsă de reprezentanta Cehiei, Marketa Vondrousova, a 61-a jucătoare de tenis a lumii. Tânăra reprezentantă a Cehiei şi-a trecut în cont prima victorie în faţa unei sportive din Top 10 mondial, 6-2, 3-6, 6-2. Românca nu îşi va păstra locul 2 WTA la finalul turneului, urmând a fi depăşită de Petra Kvitova, însă şi Karolina Pliskova, Elina Svitolina sau Angelique Kerber o pot depăşi, în funcţie de rezultatele înregistrate în această săptămână.

Marketa Vondrousova a exploatat la maximum slăbiciunile din jocul Simonei Halep, într-o zi cum puţine a prins în ultimul timp românca. Ritmul i-a lipsit Simonei, în mod evident, la serviciu, statistica rece arătând faptul că, decupând manşa a doua, Simona nu a reuşit în niciun chip să îşi apere lansarea. Ritmul a lipsit însă şi în raliu, greşelile neforţate au fost multe şi au ajutat-o mult pe o Vondrosuova care a strălucit în calupuri bine-definite ale partidei.

Vondrousova a câştigat toate cele patru ture pe serviciul Simonei în primul set, fiind jucătoarea mult mai agresivă şi fiind recompensată pentru asta. Lucrurile au stat la fel în decisiv: Halep a servit de patru ori şi a cedat break de tot atâtea ori, în ciuda faptului că, în statistică, procentajul primului serviciu a arătat bine - frecvenţă 78%. Această frecvenţă nu s-a tradus însă şi în eficienţă, asta pentru că Simona a dat cam emotiv în minge, lăsându-se dominată şi greşind execuţii pe care le reuşeşte 99 din 100 în mod normal.

Victoria din setul doi a indicat cum ar fi putut să arate meciul - curat pentru Simona Halep, însă explicaţia dominaţiei româncei, extrem de zgârcită cu execuţiile câştigătoare marţi, pe Stadium 2 (6 winners în întreg meciul de 3 seturi), a fost legată mai mult de evidentul recul din jocul Vondrousovei şi de folosirea constanţei pentru a contabiliza punctele necesare. Cehoaica a comis atunci 19 dintre cele 40 de greşeli neforţate ale partidei, atacând practic fără orizont.

Surprinzător a fost momentul de ruptură în jocul Simonei Halep: după ce a suferit evident la fiecare scurtă pusă de Vondrousova, românca a reuşit două recuperări de excepţie în game-ul inaugural al decisivului. Două contra-scurte de efect i-au adus, practic, break-ul, însă paradoxal, acest teoretic declic a funcţionat parcă împotriva Simonei. Deşi în mod normal un astfel de moment alimentează serii şi victorii, pentru Halep a fost ca un cântec de lebădă în partidă, jucătoarea noastră trezindu-se rapid sub tunurile Marketei, redevenită extrem de tare în raliu. Poate că aici a fost unul dintre momentele evidente în care, de lângă Simona, a lipsit omul care, cu o vorbă bine ticluită, să evite prăbuşirea, sau să pună propteaua în care preia greutatea şi să o ajute pe româncă să se sustragă din calea dezastrului.

Vondrousova a fost însă cea care, mai departe, a adunat greşelile din partea cealaltă a terenului şi chiar dacă a ratat în primă fază închiderea meciului, la 5-1, a păstrat impresia de dominanţă a finalului de meci neştirbită.

00:16 VICTORIE pentru Marketa Vondrousova, 6-2, 3-6, 6-2, într-o oră şi 30 de minute. Sportiva din Cehia încheie meciul cu break, profitând de un nou lanţ de erori al Simonei, care caută linia, dar ratează ţinta.

00:13 Simona rezistă! Vondrousova a servit pentru victorie, dar nu ia decât un punct. Simona nu a mai greşit, în schimb cehoaica a făcut-o chiar şi pe centrul terenului.

00:09 Bring Simo back! Hitul lui Justin Timberlake ales de organizatori nu a inspirat-o pe Simona Halep, care este mai departe fragilă cu reverul, fravilă pe linia de fund a terenului. Vondrousova se pune la adăpost pe tabelă cu un dublu break, la 5-1. Cehoaica a câştigat al cincilea game consecutiv.

00:06 Nici nu mai poţi număra de câte ori a dat de pământ Simona cu racheta Wilson! Marketa se distanţează la 4-1 pe tabelă, iar jocul Simonei s-a dezintegrat, pur şi simplu, necaracteristic, după cele mai spectaculoase puncte reuşite în meci. Două cuvinte pentru a-i descrie jocul acum: neinspirat şi pasiv.

00:04 Simona strică statistica perfectă a meciului, cu procentaje de sută la sută mingi de break fructificate de ambele părţi, anulând cu joc perfect cu dreapta, stânga-dreapta primul break-point al cehoaicei. Însă, Marketa smulge break-ul, după un nou scurtcircuit pe reverul numărului doi mondial. 3-1 pentru Vondrousova

23:59 Marketa Vondrousova a renăscut şi este fabuloasă în raliu. Uitaţi de reverul de sticlă, fragil din setul doi. Uitaţi de mingile în fileu sau out. Ambele jucătoare rămân fără suflu după ce se luptă mai ceva ca Făt-Frumos cu Zmeul Zmeilor, dar Marketa iese pe plus. 2-1 în decisiv. 

23:52 De ce, Simona? După un set doi cu doar cinci greşeli neforţate, Halep parcă vrea să se revanşeze în faţa Vondrousovei. Îi dă înapoi cele două greşeli din game-ul anterior, pune şi alte cadouri în mix, iar tabela indică imediat 1-1. Halep este în pragul unei crize de nervi şi dă tare în minge, de mai că te temi că va rupe cimentul american.

23:50 Cea mai bună reacţie a Simonei la o scurtă a Vondrousovei aduce egalitatea în game-ul de debut al setului decisiv (contra-scurtă şi un reflex de zile mari, care prăvăleşte mingea în terenul advers), dreapta îi construieşte splendid punctul şi vine o nouă contra-scurtă perfectă, pentru ca românca să îşi păstreze procentajul perfect la mingile de break convertite.â

23:41 Aplaudă loja Simonei, după 6-3 în setul doi, care introduce actul trei în partidă: Vondrosova nu mai face punct pe lansarea Simonei decât dacă e vorba de o dublă greşeală. Românca închide fără probleme manşa, dar cere intervenţia fizioterapeutei, pentru a lucra puţin la bandajele de la piciorul drept.

23:40 Vondrousova rămâne stăpâna fielului, Simona alergând parcă degeaba în spatele liniei de fund a terenului. Strânge scorul, însă românca va servi la 5-3 pentru a împinge meciul în decisiv.

23:34 La încheierea primei ore de joc, Simona halep arată stăpână pe teren, la 5-2 în setul secund. Jucătoarea care nu îşi putea apăra lansarea în actul întâi tocmai a pus pe tabelă al treilea game la zero pe lansare, iar atacurile Vondrousovei par acum, pur şi simplu, disperate. Simona, de partea cealaltă, nu mai greşeşte. Reverul Vondrousovei a risipit de două ori mai multe puncte decât cel al Simonei.

23:28 Vondrousova trece printr-un moment clar de cădere în joc. Numărul greşelilor neforţate a sărit în aer, la 25, iar românca adună punct cu punct spre 4-1. Halep are acum 100% puncte câştigate în spatele primului serviciu. În continuare, constănţeanca rămâne cu cele două lovituri câştigătoare din primul set.

23:25 Break şi desprindere pentru Simona Halep: 3-1 în setul secund. Vondrousova a capotat, comiţând dublă greşeală la minge de break.

23:19 Simona Halep a pus stop greşelilor neforţate, iar asta se vede pe tabelă, românca fiind din nou la conducere în setul doi, 2-1, după o nouă tură confirmată pe lansare.

23:14 Vondrousova rezistă, revenind de două ori în game-ul pe lansare: se ajută cu primul său as, apoi sm ulge din nou urale după o scurtă perfect executată, care o transformă în ţintă clară la fileu pe Simo, în ciuda faptului că românca şi-a făcut treaba, a alergat, a prins mingea şi a dat cumva, înapoi, însă exact în racheta adversarei. Simona cedează game-ul cu un lung de linie ratat, care o face să se lovească în picior, cu putere. 1-1 în setul doi

23:11 Vondrousova cheamă antrenorul la consultări, Simona e cea care parcă rezolvă o ecuaţie, reuşind, în fine, să îşi apere tura pe lansare. Dar, trebuie să spunem şi că Marketa a ratat ţinta.

23:06 SET Vondrousova, 6-2. Marketa pune punct manşei întâi cu o tură sigură pe serviciu, făcându-i din nou zile fripte româncei cu scurta. În plus, Simona a ajuns şi ea la a 10-a greşeală neforţată, numărul celor forţate fiind de asemenea sus pentru o sportivă de calibrul ei.

7-2 raportul loviturilor câştigătoare pentru Vondrousova

14-10 raportul greşelilor neforţate

23:04 Marketa Vondrousova a pus mâna adânc pe acest prim set. Se duce la 5-2 înainte de schimbarea mingilor, cu un nou break şi nu poţi să nu remarci încrederea care radiază din tânăra cehoaică: forehandul pică exact pe tuşă şi o trimite mult în exterior pe Simona, care este apoi executată în terenul liber.

23:00 A fost nevoie de 24 de minute pentru a vedea primul hold în acest meci. Marketa Vondrousova este autoarea. Ecuaţia e simplă: Simona nu face suficient de mult cu lovitura de raliu, iniţiativa e la Marketa, care intră şi în teren, dă şi lob, şi smash şi se desprinde, în consecinţă, la 4-2.

22:55 Cu zece greşeli neforţate în primele trei game-uri împărţite de cele două jucătoare, meciul rămâne sub semnul break-urilor. Marketa foloseşte inspirat contre-pied-ul pentru a desprinde la 30-0, însă nu se simte prea confortabil sub asediul lansat de Simona spre reverul său, iar Halep, cu patru puncte câştigate la rând, recuperează din nou, egalând scorul la 2. între timp, Vondrousova a ajuns în double digits  cu numărul de greşeli neforţate. Rămânem mai departe tot în logica lui "nicio minge de break apărată": vine al cincilea break la rând, într-un game în care vedem şi tipul de puncte care vor împinge limitele fizice ale celor două jucătoare, dar şi atingerea fină şi abilitatea excelentă a Vondrousovei de a-şi masca ruperile de ritm. Rece, tabela indică 3-2 pentru Vondrousova.

22:45 Simona repară rapid, câştigând rebreak-ul la zero, în faţa unei sportive care parcă a uitat curajul şi ideile la copiii de mingi, însă Vondrousova se scutură, returnează bine chiar şi pe nişte servicii bune ale Simonei şi îşi pune deja la lucru scurta. Aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori şi în duelul cu Kozlova, Simona nu are replică la ruperea de ritm a cehoaicei şi partida curge mai departe în logica break-urilor - trei la număr în primele trei game-uri, cu avantaj 2-1 pentru Marketa.

22:39 Vondrousova începe meciul cu break. Organizatorii dau drumul la muzică, din greşeală, după doar trei puncte disputate şi e de rău-augur pentru "Simo", care, deşi greşeşte un singur prim serviciu, este uşor nesigură, îi dă şansa Marketei să se distanţeze după puncte în care a dictat, apoi predă game-ul cu o greşeală în. finele unui schimb prelungit, care ar fi trebuit să o avantajeze.

22:25 Organizatorii ne introduc în atmosferă pe acordurile melodiei "Eye of the tiger". Simona va avea mai degrabă nevoie de ochi de vultur pentru a dibui rapid scurtele Vondrousovei, dar şi viteză în picioare. Marketa a câştigat tragerea la sorţi şi a ales primirea, astfel încât pe Simona o vom vedea la serviciu în deschidere.

22:15 Surprize, surprize în start de zi pe Stadium 2. Polonezul Hubert Hurkacz (67 ATP) revine după pierderea primului set şi îl execută pe fostul finalist de la US Open, Kei Nishikori, 4-6, 6-4, 6-3. A doua cea mai mare arenă a complexului californian le aşteaptă pe Simona Halep şi pe Marketa Vondrousova.

21:35 Kei Nishikori nu ne prea ajută să o vedem mai repede pe Simona Halep. După un prim set în care s-a detaşat devreme şi în care a reuşit să conserve fără emoţii avantajul luat, pentru a se impune cu 6-4, japonezul a irosit două mingi de break în final de set doi, la scorul de 4-4, iar polonezul Hubert Hurkacz (67 ATP) l-a pedepsit în game-ul imediat următor, împingând partida de pe Stadium 2 în decisiv, cu un 6-4 în oglindă. Meciul se joacă deja de 90 de minute.

21:30 Julia Roberts în rolul Simonei Halep? Aşa şi-ar imagina românca filmul biografic, potrivit celui mai recent interviu pentru Tennis Channel. Trecem peste cei şapte centimetri diferenţă, peste cei 24 de ani diferenţă, sau, mai simplu, ne mulţumim pentru moment să sperăm la un "happy ending" în duelul cu Vondrousova precum cel din "Frumuşica".


Simona Halep încearcă să acceadă pentru a cincea oară în carieră în sferturile de finală ale turneului de la Indian Wells - singura competiţie de nivel Premier Mandatory câştigată în carieră de româncă pe hard, în 2015.

Ziua de marţi programează toate cele opt partide din optimile tabloului de simplu feminin, iar primele două jucătoare ale lumii - Simona Halep şi Naomi Osaka - nu au prins loc pe terenul central, cel care are o capacitate de 16.000 de locuri. Aşa cum a făcut-o şi la meciul de debut, fosta elevă a lui Darren Cahill va evolua pe Stadium 2, cu o capacitate de 8.000 de locuri, în timp ce la concurenţă, pe Central, se va afla în desfăşurare meciul dintre Rafael Nadal (favorit 2) şi Diego Schwartzman (cap de serie 25).

Festin pentru fanii tenisului: Novak Djokovic va reveni şi el pe teren pentru a încheia un meci întrerupt de ploaie luni noapte.

Programul zilei pe Stadium 1:

 • de la ora 20:00 - Kiki Bertens (#7) - Garbine Muguruza (#20)
 • Rafael Nadal (#2) - Diego Schwartzman (#25) - aprox. 21:30
 • Novak Djokovic (#1) - Philipp Kohlschreiber - aprox. 23:00
 • Venus Williams - Mona Barthel - aprox. ora 00:30
 • de la ora 3:00 - Roger Federer (#4) - Stan Wawrinka
 • de la ora 5:00 - Angelique Kerber (#8) - Aryna Sabalenka (#9)

Programul zilei pe Stadium 2:

 • de la ora 20:00 - Kei Nishikori (#6) - Hubert Hurkacz
 • Simona Halep (#2) - Marketa Vondrousova - aprox. 22:00
 • Kyle Edmund (#22)  - Radu Albot - aprox. 01:00 - după un meci de dublu
 • de la ora 3:00 - Naomi Osaka (#1) - Belinda Bencic (#23)

Drumul Simonei Halep spre optimile turneului de la Indian Wells:

 • tur 1 - liber
 • tur 2: 6-2, 6-4 cu Barbora Strycova (50 WTA)
 • tur 3: 7-6(3), 7-5 cu Kateryna Kozlova (114 WTA)

Drumul Marketei Vondrouva spre optimile turneului de la Indian Wells:

 • tur 1: 6-4, 7-6(6) cu Laura Siegemund (105 WTA)
 • tur 2: 6-2, 6-1 cu Daria kasatkina (cap de serie 14)
 • tur 3: 4-6, 6-3, 6-4 cu Jelena Ostapenko (cap de serie 22)

Simona Halep este pregătită să renunţe la viaţa pe cont propriu, fără antrenor: la Miami, ea va fi ajutată de Daniel Dobre, potrivit informaţiilor furnizate de Florin Segărceanu.

Românca poartă un duel de la distanţă Naomi Osaka, care va juca pe acelaşi teren, dar în deschiderea sesiunii de seară (3:00 - ora României), împotriva Belindei Bencic. Simona Halep trebuie să câştige trofeul pentru a avea şanse să o depăşească pe niponă, iar aceasta ar trebui să rateze finala.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.