Roger Federer - Novak Djokovic, finala Wimbledon 2019. Victorie clară în faţa lui Rafael Nadal pentru veşnic-tânărul elveţian, care a scăpat dintr-un final incandescent, fructificând a cincea minge de meci în "Fedal XL": "Sunt epuizat!"

12 iul 2019 17080 afişări Tenis
Roger Federer - Novak Djokovic, finala Wimbledon 2019. Victorie clară în faţa lui Rafael Nadal pentru veşnic-tânărul elveţian, care a scăpat dintr-un final incandescent, fructificând a cincea minge de meci în "Fedal XL": "Sunt epuizat!"
 • Roger Federer - Rafael Nadal, 7-6(3), 1-6, 6-3, 6-4 în semifinalele Wimbledon 2019. Finala masculină de la All England Club îi aduce, aşadar, faţă în faţă, pe primii doi favoriţi, deţinătorul trofeului şi pe cel mai titrat campion: Novak Djokovic (#1) - Roger Federer (#2).
 • Al 40-lea "Fedal" în meciurile oficiale a adus revanşa mult dorită de Federer în faţa omului care i-a întrerupt o serie de cinci victorii consecutive la Wimbledon în urmă cu 11 ani. Elveţianul a reuşit să surprindă dominându-şi marele rival chiar şi în schimburile lungi de mingi, a transformat în armă returul de rever speculat în trecut de Nadal, a expediat 51 de lovituri câştigătoare pe lângă iberic, a servit impecabil şi a răspuns impresionant după o cădere semnificativă în setul doi.
 • Între 2006 şi 2008, Federer şi Nadal s-au înfruntat în trei finale consecutive la All England Club. Pe prima, elveţianul a câştigat-o în patru seturi, deschizând cu un 6-0 rarisim în această rivalitate, pe a doua a câştigat-o tot Federer, dar în cinci seturi, lăsându-l pe Nadal în lacrimi în vestiar, descumpănit, iar a treia a adus o adevărată răsturnare cosmică de situaţie, Nadal impunându-se în decisiv, după ce luase un start prompt, 2-0 la seturi. De atunci, Federer şi Nadal nu au mai disputat vreun meci pe iarbă până vineri, 12 iulie.

"Sunt epuizat! Rafa a avut nişte execuţii incredibile în final de meci, am avut o doză de şansă. Sunt extrem de încântat de acest rezultat, mă bucur că am reuşit să câştig", a declarat Federer la final de meci.

Partida a început sub semnul unei dominaţii clare a serviciilor. Mai puţin spectaculos, duelul a înaintat spre un previzibil tiebreak, cu o singură oportunitate de break trecută în dreptul lui Federer. Jucătorul care şi-a găsit primul reperele şi inspiraţia la retur a fost Federer, elveţianul fiind astfel mai bine înarmat pentru tiebreak. Chiar dacă ambii au ridicat evident nivelul în tiebreak, iar ibericul a luat de două ori avantaj cu punct făcut pe retur până la schimbul de terenuri, inspiraţia lui Federer, combinată cu o doză în plus de agresivitate controlată au decis soarta unei manşe de 51 de minute.

Setul doi a început cu un dialog fabulos în două game-uri extrem de echilibrate, în care, pe rând, Federer şi Nadal au salvat câte două mingi de break. Nadal a ieşit în avantaj din încleştare, reuşind să câştige de la 1-1 toate game-urile până la final. Pe de o parte, ibericul a reuşit să îşi impună iniţiativa, pe de altă parte, Federer a declanşat atacuri la graniţa nechibzuirii şi a greşit mult. În final de manşă, elveţianul aproape că a intrat pe modul de atac total, lăsând impresia că cedează deliberat lupta, păstrându-se pentru următorul set.

Că a fost sau nu un moment de respiro luat voluntar, Federer revenea pe teren în setul trei cu un cu totul alt nivel de joc. Dacă forehandul lui Nadal a suferit la capitolul lungime, vineri, returul de rever de regulă fragil al elveţianului a făcut cu adevărat diferenţa. Agresiv, extrem de performant la fileu (25 din 33 atacuri reuşite), reuşind voleuri de excepţie, Federer a intrat într-o zonă de performanţă în care l-a dominat pe Nadal în schimburile prelungite de mingi - o reală surpriză.

Nadal a căzut pradă emoţiilor negative, dar şi capcanei unei poziţionări defensive şi a unei lipse de iniţiativă. 25 de greşeli neforţate, faţă de 27 ale elveţianului, au dăunat mult mental şi pe tabelă. Un break în game-ul patru al setului trei i-a fost suficient lui Federer pentru a lua avantaj la general, istoria repetându-se în manşa a patra, Federer câştigând la retur în game-ul şapte. Abia în momentul în care Federer a ajuns în marja de două game-uri până la victorie, Nadal a dat semnele de combativitate şi eficienţă în raliu de care ar fi avut nevoie pentru a-l deranja pe Federer. La 3-5, Nadal a salvat cu aşi două mingi de meci, apoi la retur, a pus presiune cu minge de break. Ibericul a fost în controlul punctului, dar a ratat cu reverul în fileu în cele din urmă, pentru ca apoi, cu toate că a anulat alte două mingi de meci, să se lovească de Federer ca de un zid ermetic la fileu.

► GAME, SET, MECI ŞI CALIFICARE ÎN FINALĂ PENTRU ROGER FEDERER. Federer începe cu un as contestat de Nadal, dar dat bun de reluarea video. Nadal ia punctul doi, surprinzându-l pe Federer pe partea de rever. Diagonala lui Federer face apoi 30-15. Nadal loveşte deranjant cu reverul-cross, iar replica lui Federer nu prinde terenul, elveţianul irosindu-şi şi ultimul Challenge disponibil. E 30-30, Nadal returnează scurt pe centru, Federer nu închide punctul din prima, apoi ratează incredibil un smash lovit cu rama. E minge de break pentru Nadal. Ibericul returnează, ia controlul cu două lovituri de rever, schimbă cu slice, însă Federer rezistă, iar Nadal se încovoaie după ce reverul îl trădează. La egalitate, Federer se transformă în zid la fileu şi finalizează câştigător în trei timpi. Nadal salvează, cu un raliu în care loviturile se aud în templul încremenit în tăcere ca împuşcături de pistol. Ibericul atacă, tribuna oftează la o minge cu fileul, forehandul lui cade din ce în ce mai scurt, Federer pierde un tempo, iar Nadal execută un forehand perfect.

La egalitate, Federer face as, Nadal îşi consumă şi el ultimul Challenge. La a patra minge de meci, Nadal inventează un magic passing de rever în cross. Pe cât a.muncit nadal, pe atât de uşor vine match point-ul vine după combinaţie serviciu-forehand câştigător. Federer nu mai ratează: un rever al lui Nadal ratează ţinta şi Federer închide meciul după un final incandescent.

► NADAL SALVEAZĂ DOUĂ MINGI DE MECI, cu servicii imparabile! Nadal ajunge la 40-15 şi încearcă, în premieră în meci, tactica serviciu-voleu. Trimite voleul în plasă şi este egalat după un nou schimb prelungit controlat de Federer şi închis cu dreaptă câştigătoare în lung de linie, al 45-lea winner în meci. Federer arată de ce urăşte Hawk-Eye-ul: contestă serviciul bun al lui Nadal, deşi executase un retur câştigător perfect. Repară salvând minge de game a lui Nadal cu o nouă urcare fulminantă la fileu. Obţine minge de meci cu un retur decisiv în lung de linie. Nadal salvează cu servă la teu. Un as, tot la teu, îi aduce o nouă minge de 4-5. Federer inventează un nou rever magic, care îl surprinde pe Nadal fără reacţie. Este din nou egalitate, Nadal ratează primul serviciu, Federer returnează din nou cu reverul în lung de linie, mingea îi sare prost ibericului şi răspunsul eşuează în fileu. A doua minge de meci a elveţianului e anulată cu servă în exterior de iberic. Nadal face, probabil, cel mai bun punct din ultimele game-uri, accelerând cu reverul şi finalizând apoi cu stop. Sărbătoreşte, apoi închide game-ul cu un nou as la exterior. Federer va servi la 5-4.

Meciul se joacă de două ore şi 54 de minute!

► Din meniul zilei gândit de Federer, care mai include retururi excelente cu reverul, servicii-trasor, vedem în acest game o nouă lecţie despre cum să faci voleul. 2-1 la seturi, 5-3.

► Federer impresionează din nou cu o cursă impecabilă şi o diagonală la acelaşi nivel după o scurtă a ibericului. Nadal se agaţă de scor graţie serviciilor. Strânge din nou diferenţa de scor la o unitate în setul 4, 3-4.

► Contrastul este evident. Federer calm, cu soluţii simple în puncte importante, Nadal - nervos, risipitor, deconectat. Serviciul lui Federer este o mare armă în acest moment, la 2-1 la seturi şi 4-2.

► Federer renunţă parcă să mai atace în game-ul cinci al setului patru. Nadal strânge scorul, neconvingător. Pat Cash analizează: Rafa arată tare amărât. Joacă scurt şi îi oferă lui Federer multe greşeli neforţate (20). Este în mare dificultate. Mai poate găsi o dată soluţia în faţa unui Roger aproape perfect?

► Game-bliţ pe serviciu pentru Federer, care ajunge la 12 aşi în meci. Este al şapteleas game pe lansare în care Federer nu pierde punct în acest meci.

► BREAK FEDERER: este la patru game-uri de finală. Problemele pe lansare continuă pentru Nadal. O minge lovită cu rama îl duce pe elveţian la 0-30, Nadal ridică mâinile sus în aer după ce fileul îl ajută la un rever, îngropând mingea în terenul lui Federer. Returul lui Federer este excelent, vin două mingi legate de break. Ibericul serveşte cu mingea a doua şi taxează un retur moale, cu diagonală câştigătoare expediată cu reverul. Punctul ce urmează e crucial: pe rând, Federer şi Nadal contestă deciziile arbitrilor, ambii se înşală, Nadal pierde primul serviciu, iar Federer face punct cu un retur de clasă.

► În spatele serviciului, Federer face spectacol cu serviciul. Nadal anulează o minge de game cu un forehand pe tuşă, dar Federer este lucid şi închide cu contre-pied la mingea următoare. 1-1 în setul patru.

► Nadal intră cu dublă greşeală în setul patru, dar se redresează, riscând cu serviciul doi, inspirat, pe serviciul doi. Ibericul câştigă game-ul răspunzând cu un lung de linie aproape perfect unui retur în diagonală razant cu fileul al lui Federer.

► SETUL TREI ÎI REVINE LUI FEDERER, 6-3. Octuplul campion de la Wimbledon deschide game-ul cu două servicii pe care Nadal nu are ce face. Ibericul spreă la al treilea punct, însă venirea sa la fileu este o invitaţia la passing în lung de linie pentru reverul lui Federer. Din nou defensiv, Nadal ratează o tentativă de lung de linie, în fileu, iar Federer ia avantaj de două manşe la una, cu hold la zero.

15 - 5 raportul loviturlor câştigătoare şi un incredibil 2 - 6 la greşeli neforţate, cifrele statistice care explică scorul de pe tabelă în setul doi.

► Nadal începe din nou game-ul pe lansare de la 0-30, într-un scenariu în care Federer arată ca un adevărat lider all-time al victoriilor pe iarbă. Cu puncte scurte, Nadal se salvează o dată în plus, strângând scorul şi obligându-l pe elveţian să servească pentru manşă, la 5-3.

► Federer îl izolează mult pe Nadal în zona de rever şi continuă să servească excelent în drum spre 40-0. Sclipirile lui Nadal sunt izolate, iar Federer degajă dezinvoltură. Taxează din nou prompt o tentativă de lob a ibericului, pentru 5-2 în setul doi.

► Nadal este în situaţia în care era Federer în setul doi. Elveţianul este necruţător cu o combinaţie scurtă-lob-scurtă, domină basleine-ul, iar forehandul ibericului mai şi zboară spre tribună. Totuşi, ibericul anulează două mingi consecutive de break, ultima - cu o acceleraţie în diagonală ucigătoare, care îl face pe iberic să strângă pumnul într-o celebrare exuberantă. Un serviciu imparabil la teu îi pune în cont game-ul lui Nadal, care nu îşi trădează spiritul de luptător.

► FEDERER ÎI REFUZĂ REBREAK-ul LUI NADAL, rezistând mai bine în schimburile mai lungi! Nadal răspunde cu plus de agresivitate, câştigă primele două puncte ale game-ului de retur şi are două mingi de break după o primă dublă greşeală a lui Federer. Elveţianul găseşte un serviciu în exterior uriaş şi închide prompt cu smash. Nadal ratează o oportunitate imensă  într-un raliu de 23 de lovituri, în care a jucat constant cu forehandul, cu mingi extrem de variate. Ratează însă reverul şi a doua minge de break. Obţine o a treia cu retur lung, deranjant, pe care însă nu reuşeşte să facă prea multe cu returul mingii trimise la teu de Federer. Mult înapoia liniei de fund, nu are din nou nicio şansă cu reverul. Ibericul greşeşte din nou în capătul unui raliu intens, în care a avut avantajul forehandului, Federer luând avantaj şi închizând apoi game-ul, pentru 4-1.

Elveţainul acoperă 15,5 m la fiecare punct al acestui set, iar poziţionarea defensivă a ibericului îi dăunează lui Nadal.

► PRIMUL BREAK ÎN CONTUL LUI FEDERER. Elveţianul este acum mult mai lucid. Revine seria inspirată de retururi, rămâne priponit pe linia de fund a terenului şi trimite trasoare spre lateralele terenului, trecând winnere consecutive pe lângă defensivas lui Nadal. La 15-40, Nadal urcă la fileu după un lung de linie cu reverul, nu face însă suficient cu stopul, nici mai apoi cu un voleu trimis într-o zonă liberă a terenului, iar elveţianul nu iartă, demonstrându-şi superioritatea la plasă. 3-1 în setul trei.

► Federer şi-a recăpătat siguranţa la serviciu. Pune pe tabelă al doilea hold la zero în startul setului doi.

► Nadal începe game-ul pe lansare cu dublă greşeală, însă mingile încărcate de efect îl ajută să pună lucrurile la punct. Serviciul la teu îi aduce game-ul, la al patrulea punct câştigat consecutiv. Terenul Central este acum pe sfert acoperit de umbră. Pe un baseline se joacă din umbră.

► Federer pune punct seriei de cinci game-uri a ibericului, serveşte impecabil, reia jocul agresiv şi deschide setul trei cu game la zero pe lansare.

► SET DOI, NADAL, 6-1. Este egalitate la manşe acum. Nadal are un game uşor pe lansare, Federer încercând în disperare să returneze de la jumătatea distanţei dintre baseline şi linia careului de serviciu. Este un eşec total, iar elveţianul adună 11 greşeli neforţate într-un set care începuse cu două game-uri de foc.

► DUBLU BREAK NADAL! Federer cedează un nou break şi siptomele ne duc cu gândul la vechiul complex Nadal. Federer ratează un forehand din centrul terenului, pentru a-l trimite pe Nadal la 5-1. Este o superioritate clară a ibericului în aceste momente pe teren.

► Nadal se desprinde în setul doi, la 4-1. Trei game-uri la rând pentru iberic, un hold autoritar care sugerează căp Federer nu mai este la fel de sigur şi calm. Federer şi Nadal sunt acum la egalitate la winners, 6-6, dar raportul la greşeli neforţate e 2-7 pentru Nadal. Uşor surprinzător, Federer returnează mai puţin eficient serviciul secund al ibericului.

► BREAK LA ZERO PENTRU NADAL! Federer îşi ratează game-ul pe serviciu, iar Nadal fructifică primul din trei mingi de break consecutive. Sebastian, tatăl său, pare epuizat, odihnindu-şi capul şi braţele pe balustrada din faţă. Dispare din cadrul televiziunii pe un retur pe mingea a doua, apoi conduce ferm cu forehandul până când Federer ajunge să trimită, sub o presiune fantastică, reverul în plasă.

► DOUĂ MINGI DE BREAK SALVATE ŞI DE NADAL. Federer vrea să îl facă pe Nadal să plătească pentru şansele ratate anterior. Returnează excelent, îl surprinde cu scurta, iar ibericul se vede la 15-40, după o minge trimisă lângp tuşă. Nadal sevreşte excelent cu primul, în exterior, pe prima minge de break, apoi trimite câştigător forehandul în locul din care tocmai plecase Federer. Pe a doua minge joacă înşelător cu doiul, iar Federer ratează în plasă returul. La 40-40, Nadal pierde un tempo apelând la minge slice, lungă, după două măciuci trimise în lung de linie cu forehandul, însă Federer îl ajută cu eroare de rever. Nadal răsuflă uşurat, închizând game-ul cu un as - al patrulea său punct consecutiv.

► FEDERER SALVEAZĂ DOUĂ MINGI DE BREAK! Nadal turează reverul şi îl execută pe Federer venit neconvingător la fileu cu un passing-cross perfect. Elveţianul merită puncte bonus pentru arcuirea elegantă la rever, dar ibericul duce game-ul la 30-30, executând nemilos. Vine o nouă minge de break după o mostră de defensivă din zilele cele mai bune ale lui Nadal, reverul fiind din nou sursă de winner. Federer anulează, urmărind la fileu primul serviciu şi încheind cu smash în forţă. Nadal aleargă draconic şi contrează din nou, executând un nou lung de linie care îi aduce minge de break - a doua în game. Federer joacă din nou cartea atacului şi domină fileul, returnându-i tot unui Nadal aflat pe baseline, care trimite prea central pentru a face ravagii. Federer trece în avantaj cu un-doi şi forehand câştigător, însă este întors la egalitate de încăpăţânarea lui Nadal. După câteva lovituri geniale, reverul îl trădează pe Nadal, iar Federer închide un game trecut de trei ori pe la egalitate cu un serviciu tare, pe care Nadal nu îl poate returna.

► Nadal trece cu bine testul primului game pe serviciu din setul secund. Federer a insistat cu mingi razante cu fileul, iar banda i-a scos în out mingea de trei ori.

► Nadal ia pauză de vestiare, după un set de 50 de minute. Federer a câştigat ultimele trei tiebreak-uri disputate contra lui Nadal la Wimbledon. Ibericul câştigase două astfel de manşe cu Nick Kyrgios.

► SET FEDERER, 7-3 în tiebreak. Jucătorul care a retunat mai bine în ultima parte a primului set se impune, având şi 16-7 avantaj la winners. 

Se joacă cu garda jos în start de tiebreak. Pe mingea a doua, Federer atacă, urcă la plasă, face un voleu aproape perfect, care însă primeşte o replică de nota 10 de la iberic, din rever. Primul punct e câştigat contra serviciului, la fel ca şi al doilea, după un retur bun de tot al lui Federer. Nadal face însă 2-1, servind impecabil. Federer răspunde cu aceeaşi monedă, apoi ibericul ia din nou punct pe retur: Federer a pus primul o diagonală pe tuşă, Nadal a reluat şi a pus mingea cu mână pe diagonală în tuşa opusă, uar Federet nu a mai putut face nimic cu reverul. Federer recuoerează din nou mini-break-ul, jucând foarte iute returul, surprinzându-l pe Nadal. Elveţianul ajunge ca o felină la plasă, iar Nadal trimite prea lung lobul. Se schimbă terenurile la 3-3.

Federer ia în premieră conducerea, executându-l cu dreapta pe Nadal, din a doua lovitură. La 3-4, Nadal returneazp scurt, Federer este acolo şi închide cu smash violent. Elveţianul nu transpiră şi are trei mingi de set, la 6-3. Nadal alege serviciul la teu, se izolează însă în colţul de rever şi este executat fără milă ăîn terenul descoperit de Federer, cu o dreaptă cu marjă de siguranţă.

MERGEM ÎN TIEBREAK, după un game greu pe serviciul lui Nadal. Agresiv la retur, Federer profită de două ori serviciul doi al lui Nadal, de la 40-0. Elveţianul punctează apoi şi contra primului serviciu al lui Nadal, executându-l magistral cu dreapta. Nadal joacă bine sub presiune la egalitate, punând forehandul contra reverului lui Federer, până cîând elveţianul se mută pentru dreapta inversă, schimbă direcţia şi trimite mult afară. Campionul de la Roland Garros scapă şi egalează la 6.

► Federer domină terenul intrând bine în puncte cu serviciul. Nadal, aşteptând la retur dincolo de zona curăţată de iarbă din spatele baseline-ului, nu citeşte suficient de bine şi nu găseşte inspiraţia la retur. 6-5. Este un dialog dominat de servicii decisive, care încă nu se ridică nici pe jumătate la nivelul finalei din 2008.

► Nadal pierde punct cu prima dublă greşeală a meciului, însă îl surprinde excelent cu variaţia plasamentului la serviciu pe Federer şi încheie cu semi-as pe mingea a doua. 5-5

► Roger Federer pare în dificultate la 30-30, însă risipeşte emoţiile cu aşi consecutivi, care îl duc la 5-4.

► PRIMA MINGE DE BREAK A PARTIDEI, anulată cu un raliu marcă-înregistrată de Nadal. Nevoit să se apere cu reverul-tăiat în start de game, Nadal este depăşit de Federer. Ibericul joacă scurt, încearcă o diagonală razantă cu fileul, dar banda intervine şi îi pune mingea în rachetă pentru o finalizare facilă lui Federer, Nadal neavând nicio şansă cu passingul de rever. este 15-30, Nadal ratează primul serviciu, dar creşte imediat nivelul de agresivitate, ajunge la fileu şi ţine lucrurile sub control, pentru 30-30. Nadal răspunde bine unui retur în diagonală iute şi lung al lui Federer, face un pas în teren şi îl are unde îl doreşte pe elveţian, dar trimite prea lung reverul şi îi oferă minge de break lui Federer.

La 30-40, Nadal joacă un punct special, preluând frâiele jocului cu forehanduri succesive, care nu au semănat unul cu altul. A alternat stânga-dreapta, a variat lungimea mingii, a balonat două execuţii, de tribuna a oftat nefiind sigură că mingea va mai apuca să coboare înainte de baseline. Cel mai lung şi mai intens schimb de mingi este câştigat de Nadal, după ce Federer îngroapă reverul în fileu. Nadal se scutură şi leagă punctele spre 4-4.

► Într-un recital al serviciilor, se inserează un punct jucat excelent de Federer cu reverul, nadal nereuşind passingul. În finalul unui nou game alb, Federer urcă la fileu, anticipează bine lobul spaniolului şi închide cu smash ferm. 4-3.

► Nadal egalează la 3 cu un game în care Federer nu a pus vreo minge în teren, Nadal expediind servicii câştigătoare consecutive. 4-2 raportul aşilor pentru elveţian.

► Federer se mişcă extrem de iute pe servicu. As, domină apoiu punctul al doilea cu dreapta. Nadal îi refuză game-ul la zero, lobvind tare, însă primul serviciu al elveţianului funcţionează la turaţie maximă şi pune punct manşei la 15. Octuplul campion a servit de 12 ori cu prima minge şi a câştigat 11 puncte. 3-2

► Cu doiul, Nadal caută serva spre corpul lui Federer, iar la a doua lovitură Federer ajunge târziu pentru executarea reverului şi greşeşte. Federer pune presiune cu slice-ul în diagonală, după un forehand în forţă al ibericului, iar mingea pusă pe tuşa laterală de elveţian îl face pe Nadal să trimită în fileu cu arma de bază, scorul ducându-se la 15-15. Federer încearcă să atace serviciul doi al spaniolului, păşind în teren, însă loveşte returul cu rama, în afara terenului. Ibericul obţine două mingi de game cu o combinaţie clasică, serviciu în exxterior spre rever şi forehand câştigător în terenul liber. Un forehand ratat de Nadal prelungeşte game-ul, însă serva intervine din nou câştigător, fără ca Federer să mai poată returna.

► Roger Federer revine în avantaj, 2-1, răspunzând la game-ul alb de pe serviciul lui Nadal cu propriul hold la zero. Deocamdată, nu vedem raliuri prea lungi.

► Nadal joacă primul punct pe lansare cu serviciul doi, evident, spre reverul lui Federer, iar punctul vine. Urmează servă nereturnabilă şi un as la teu, tot spre rever. În al patrulea punct, Federer pune returul pe tuşă, dar la scurt timp, reverul lui Federer se opreşte în plasă. 1-1

► Spre deosebire de finala din 2008, de această dată Federer deschide meciul cu as la teu. Punctul secund în revine lui Nadal, deşi ibericul a lovit cam scurt cu forehandul în primele faze ale raliului, însă reverul-cross îl aduce în avantaj, forehandul lui Federer chircindu-se sub presiune şi dând rateu. Federer serveşte spre forehandul lui Nadal, trimite un nou as, apoi un serviciu nereturnabil. O primă ratare de pe reverul lui Federer prelungeşte game-ul, dar elveţianul închide la 30 game-ul, evitând emoţiile. 1-0

În tribune este şi legendarul manager al lui Manchester United, Sir Alex Ferguson.

► Roger Federer, primul, urmat de Rafael Nadal, intră pe Terenul Central. În tribună, la fel cum s-a întâmplat şi la semifinalele feminine, se află icon-ul numărul unu din sportul britanic, David Beckham. În primele rânduri se vede şi Jude Law, iar camerele de luat vederi vor surprinde, cu siguranţă, şi mai multe staruri mondiale. Nu suntem la New York, ci în templul venerabil al tenisului, dar it's showtime!  Roger Federer deschide semifinala cu serviciul. Britanicul James Keothavong este arbitrul de scaun.

Este primul Fedal pe iarba de la Londra cu un Federer îmbrăcat de Uniqlo. Aerul elegant se păstrează însă.

► "Cu siguranţă mă voi uita la această semifinală. Sunt un fan al acestor înfruntări. Federer versus Nadal este una dintre rivalităţile epice din istoria sportului, este grozav că ei doi joacă astăzi", a transmis Novak Djokovic după calificarea în a şasea finală de Wimbledon a carierei.

Cine este de acord cu sentimentele acestui fan al rivalităţii Fedal?

18:00 Undă verde pentru semifinala Roger Federer - Rafael Nadal. Novak Djokovic a trecut în patru seturi de Roberto Bautista Agut şi completează o a 22-a finală de Grand Slam între membrii Big 3, a 7-a la Wimbledon.

17:00 Se joacă de o oră şi 45 de minute pe Terenul Central, Novak Djokovic şi Roberto Bautista-Agut împărţindu-şi primele două seturi, astfel încât startul anticipat, optimist, al semifinalei Federer - Nadal se mută cu cel puţin o oră. iată însă o selecţie cu cele mai spectaculoase puncte ale finalei din 2008 dintre cei doi mari campioni. Mats Wilander ne anunţa că, probabil, vom vedea mai puţine schimburi de mingi atât de lungi (detalii AICI). Vom vedea astfel de puncte magice astăzi? Şi câte?


Înainte de startul turneului, Rafael Nadal a pierdut un loc pe lista capilor în dauna lui Roger Federer, pe baza formulei de calcul unice în peisajul tenisului mondial. Cei doi, favoriţi 2 şi 3, se înfruntă acum pentru un loc în finală. Careul de aşi are, în 2019, potrivit statisticienilor ATP, cea mai ridicată medie de vârstă, "mezinul" semifinalelor fiind Roberto Bautista-Agut, în vârstă de 31 de ani.

Tim Henman îl dă favorit pe Rafael Nadal. "Cred că în ultima săptămână a fost cel mai bun jucător, pe mine m-a impresionat cel mai mult. În primul rând cred că asta se datorează faptului că e sănătos, iar al doilea - faptului că are încredere uriaşă, după ce a câştigat pentru a 12-a oară Roland Garros-ul. Dacă ar fi să aleg un câştigător al semifinalei, aş spune Nadal", a declarat fostul jucător britanic, citat de publicaţia Express.

Surprizele din statistică: cine e agresorul mai eficient la Wimbledon 2019?

O analiză a celor de la ESPN aduce argumente de ordin statistic. Intuitiv, privind stilurile de joc ale celor doi, am spune că Roger Federer este jucătorul mai agresiv. Cifrele arată însă că Nadal a debordat la acest capitol pe iarba de la Londra. Un aspect al jocului la care Nadal a lucrat insistent cu rezultate vizibile încă de la US Open 2010, Nadal a încheiat primele cinci runde având un raport lovituri câştigătoare / greşeli neforţate superior lui Federer (2,42 faţă de 2,31). În ultimele trei meciuri, avantajul este mai clar în favoarea lui Nadal (3,21 faţă de 2,36). Nu vă grăbiţi să trageţi concluzia că asta se datorează faptului că Nadal nu ratează. Ibericul a reuşit 109 lovituri câştigătoare, de peste trei ori mai multe decât greşelile neforţate (34). Numărul doi mondial l-a bătut pe Querrey având cinci winners în plus (44-38), iar pe Tsonga şi Sousa i-a executat având de peste două ori mai multe winnere. Doar Nick Kyrgios a lovit în raliu mai multe lovituri câştigătoare decât ibericul, în turul doi.

Chiar şi la capitolul serviciu, acolo unde Federer a avut, întotdeauna, un avantaj în faţa sa, Nadal a reuşit mai mulţi aşi, jucând un set în minus (47 la 42). Confruntîndu-se cu jucători cu servicii mult mai redutabile decât cei înfruntaţi de Federer, Nadal şi-a creat 55 de oportunităţi de a face break, valorificând 25 de breakpoint-uri. Federer are 24 din 45 rată de conversie, dar, ne aducem aminte cum l-a învins Nadal pe elveţian în urmă cu 11 ani, Roger convertind doar 1 din 13 mingi de break.

Citeşte şi: Zeus versus Hercule pe terenul de tenis. "Acum nu mai adormi, ok?" Cum a arătat "cel mai mare meci din istoria tenisului". Toate emoţiile finalei din 2008 dintre Roger Federer şi Rafael Nadal: "masca exasperării", "şah-viteză", căzătura, reverul sfidător şi ritmul loviturilor

Citeşte şi: Ce spun doi reputaţi antrenori români despre finala Wimbledon 2008, dintre Federer şi Nadal. "Acel meci s-a remarcat datorită spectaculozităţii, ca valoare artistică"

Citeşte şi: Cronica celui mai recent "Fedal". Ca Rafala în finală! Nadal dă recital şi îl învinge pe Federer în cel mai aşteptat meci de la Roland Garros 2019

24 - 15 ste scorul meciurilor directe dintre Nadal şi Federer

10-3 pentru Nadal este scorul în Grand Slam-uri

6-3, 6-4, 6-2 pentru Nadal este scorul ultimului meci direct, din semifinalele Roland Garros 2019

2-1 în favoarea lui Federer este scorul duelurilor pe iarbă, cei doi înfruntându-se pe această suprafaţă doar la Wimbledon

 • Rafael Nadal este în căutarea celui de-al 19 titlu de Mare Şlem al carierei, care l-ar apropia la o lungime de recordul absolut al lui Federer, de 20 de trofee.
 • Cu succesul din sferturile Wimbledon 2019, Roger Federer a devenit primul jucător din istorie cu 100 de victorii la acelaşi turneu de Mare Şlem. Nadal are cele mai multe titluri la acelaşi Grand Slam - 12 titluri la Roland Garros.

Parcursul lui Roger Federer spre semifinală:

 • tur 1: 3-6, 6-1, 6-2, 6-2 cu Lloyd Harris
 • tur 2: 6-1, 7-6(3), 6-2 cu Jay Clarke
 • tur 3: 7-5, 6-2, 7-6(4) cu Lucas Pouille (favorit 27)
 • optimi: 6-1, 6-2, 6-2 cu Matteo Berrettini (favorit 17)
 • sferturi: 4-6, 6-1, 6-4, 6-4 cu Kei Nishikori (favorit 8)

Parcursul lui Rafael Nadal spre semifinală:

 • tur 1: 6-3, 6-1, 6-3 cu Yuichi Sugita
 • tur 2: 6-3, 3-6, 7-6(5), 7-6(3) cu Nick Kyrgios
 • tur 3: 6-2, 6-3, 6-2cu Jo Wilfred Tsonga
 • optimi: 6-2, 6-2, 6-2 cu Joao Sousa
 • sferturi: 7-5, 6-2, 6-2 cu Sam Querrey
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.