S-a decis primul finalist la Wimbledon 2019! Deţinătorul trofeului rămâne în cursa de apărare a coroanei. Cronica primei semifinale masculine, dintre Novak Djokovic şi Roberto Bautista Agut

12 iul 2019 1776 afişări Tenis
S-a decis primul finalist la Wimbledon 2019! Deţinătorul trofeului rămâne în cursa de apărare a coroanei. Cronica primei semifinale masculine, dintre Novak Djokovic şi Roberto Bautista Agut Wimbledon 2019 va aduce o a şaptea finală între membrii Big 3 din tenis. Novak Djokovic este primul finalist. Foto: AELTC / Simon Brudy via wimbledon.com

Novak Djokovic este primul finalist al tabloului masculin la Wimbledon 2019. Deţinătorul trofeului va încerca să îşi apere coroana, duminică, începând de la ora 16:00, după ce a câştigat prima semifinală în faţa lui Roberto Bautista Agut, scor 6-2, 4-6, 6-3, 6-2. Liderul mondial va juca a şasea sa finală pe iarba de la All England Club, urmând să fie protagonistul unei a şaptea finale între componenţii Big 3 din istoria turneului londonez, în condiţiile în care adversarul său se alege dintre Roger Federer şi Rafael Nadal, partidă pe care o urmărim împreună în format LIVE BLOG. Per total, va fi a 22-a finală de Grand Slam monopolizată de trioul Federer, Nadal, Djokovic.

În faţa unui jucător care a păşit în premieră pe Terenul Central, deţinătorul trofeului s-a desprins rapid pe tabelă, fiind clinic în spatele primului serviciu şi obţinând break-ul în game-ul secund, cu doar două puncte cedate în primele două game-uri. Cu 10 greşeli neforţate în puţin peste trei game-uri, încurcat de slice-ul eficient al omului-de-cauciuc din tenisul masculin, Bautista Agut şi-a pierdut încă o dată serviciul în finalul primului set, Djokovic reuşind execuţii superbe şi încheind cu 12 lovituri câştigătoare.

De la 5 la 13 greşeli neforţate şi avertisment trimis de Bautista Agut

Replica ibericului a venit în start de set doi, pe care l-a început cu scor în oglindă faţă de primul, 2-0 în faţa lui Djokovic, strunindu-şi mai bine forehandul. La 1-3, Djokovic a trebuit să aştepte înainte de a servi din cauza unui incident în primele rânduri ale tribunei, când unui spectator i s-a făcut rău şi a trebuit să primească îngrijiri medicale. La reluare, Djokovic a găsit asul pentru a salva minge de dublu break, numărul greşelilor neforţate din dreptul său crescând însă cu o rată neobişnuită pentru sârb.

Spaniolul, cu două victorii pe hard în decisiv în faţa lui Djokovic în 2019, a continuat să pună presiune pe lansarea adversarului, avansând totodată fără probleme în game-urile pe serviciu, reuşind să acopere eficient terenul, fiind extrem de performant în schimburile lungi şi accesând o zonă în care a părut incapabil să greşească. Cel mai tânăr semifinalist de la Wimbledon 2019 - la 31 de ani!, spaniolul a pecetluit soarta manşei secunde având o doză de şansă cu fileul la un forehand violent, aruncat în sus de banda albă şi prăvălit în terenul sârbului.

Răzbunarea reverului: Djokovic şi-a reabilitat lovitura-problemă din setul doi

Novak Djokovic a reaccesat un nivel superior de joc, reuşind, la retur, în game-ul doi al setului trei, să trimită un mesaj puternic prin câştigarea celui mai lung schimb de mingi de până atunci, un raliu de 34 de lovituri, purtat cu precădere în dialog cross de rever, pentru 30-15. Bautista Agut a răspuns însă lovind în unghiuri extreme cu reverul, pentru a reveni în game, sârbul cedând în cele din urmă în defensivă, în încercarea de a se repooziţiona la centru în eventualitatea unei schimbări a direcţiei de atac alese de iberic. Un serviciu impunător l-a dus pe Bautista Agut la 1-1.

Game-ul şapte a adus break-ul, după două puncte de excepţie reuşit de sârb - un passing aterizat la extrema tuşei laterale şi un smash de forehnad care a încununat o combinaţie de joc sublim cu tranziţii eficiente între defensivă şi atac, campionul din 2011, 2014, 2015 şi 2018 preluând conducerea, 4-3. "Bati" a avut în rachetă mingea de rebreak, însă după o săritură neortodoxă a mingii, dreapta sa a eşuat în fileu. "Nole" a jucat apoi senzaţional pe al doilea breakpoint consecutiv, recuperând după un retur în picioare trimis de iberic, câştigând câte un pic de control cu fiecare lovitură într-un raliu imens pe care l-a finalizat cu un rever câştigător demn de pus în ramă. Descătuşarea lui Djokovic a spus totul despre importanţa punctului, mai ales în condiţiile în care reverul fusese punctul slab în setul anterior, o sursă de opt greşeli inestetice şi costisitoare. Sârbul a câştigat şi următoarele două puncte, sprijinindu-se pe servicii percutante, pentru 5-2. La debutul celei de-a treia ore de joc, Djokovic a luat avantaj 2-1 la seturi pe tabelă, cu hold autoritar.

Urletul tribal al lui Djokovic

Startul setului patru a fost cum nu se poate mai captivant şi intens. Nivelul de joc al lui Bautista Agut a ameninţat limita cerului. La 30-30, Terenul Central s-a cutremurat la un urlet tribal al lui Djokovic, după un rever de mare importanţă ratat fără a fi fost sub presiune. Succedându-se la fileu, cei doi jucători au oferit spectacol, nativul din Castellon de la Parma anulând trei mingi de break şi supravieţuind game-ului după ce a etalat o abilitate fantastică la voleuri.

Într-un game trei în care a ajuns la pământ, nu pentru prima dată în meci, după ce a fost surprins pe contre-pied de iberic, Djokovic a smuls un nou break, având şansă la un lob puţin prea lung al ibericului şi primind apoi jocul după o execuţie cu reverul ratată de Roberto Bautista Agut, pentru 2-1. Un nou break în game-ul al cincilea a netezit drumul lui Djokovic spre victorie.

La 2-5, Roberto Bautista Agut a salvat două mingi de meci, prima graţie unei alegeri pretenţioase a sârbului, urmată de execuţie imprecisă, iar a doua, datorită unui forehand pe linie, pentru care însă ibericul a fost nevoit să ceară probă video pentru a-l primi. Djokovic a irosit cu greşeli alte două mingi de meci, înainte de a o valorifica graţie serviciilor percutante pe a cincea, după două ore şi 48 de minute de joc.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.