Roger Federer – Novak Djokovic, finala Wimbledon 2019. Victorie clară în fața lui Rafael Nadal pentru veșnic-tânărul elvețian, care a scăpat dintr-un final incandescent, fructificând a cincea minge de meci în „Fedal XL”: „Sunt epuizat!”

Roger Federer - Novak Djokovic, finala Wimbledon 2019. Victorie clară în fața lui Rafael Nadal pentru veșnic-tânărul elvețian, care a scăpat dintr-un final incandescent, fructificând a cincea minge de meci în
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Roger Federer – Rafael Nadal, 7-6(3), 1-6, 6-3, 6-4 în semifinalele Wimbledon 2019. Finala masculină de la All England Club îi aduce, așadar, față în față, pe primii doi favoriți, deținătorul trofeului și pe cel mai titrat campion: Novak Djokovic (#1) – Roger Federer (#2).
  • Al 40-lea „Fedal” în meciurile oficiale a adus revanșa mult dorită de Federer în fața omului care i-a întrerupt o serie de cinci victorii consecutive la Wimbledon în urmă cu 11 ani. Elvețianul a reușit să surprindă dominându-și marele rival chiar și în schimburile lungi de mingi, a transformat în armă returul de rever speculat în trecut de Nadal, a expediat 51 de lovituri câștigătoare pe lângă iberic, a servit impecabil și a răspuns impresionant după o cădere semnificativă în setul doi.
  • Între 2006 și 2008, Federer și Nadal s-au înfruntat în trei finale consecutive la All England Club. Pe prima, elvețianul a câștigat-o în patru seturi, deschizând cu un 6-0 rarisim în această rivalitate, pe a doua a câștigat-o tot Federer, dar în cinci seturi, lăsându-l pe Nadal în lacrimi în vestiar, descumpănit, iar a treia a adus o adevărată răsturnare cosmică de situație, Nadal impunându-se în decisiv, după ce luase un start prompt, 2-0 la seturi. De atunci, Federer și Nadal nu au mai disputat vreun meci pe iarbă până vineri, 12 iulie.

„Sunt epuizat! Rafa a avut niște execuții incredibile în final de meci, am avut o doză de șansă. Sunt extrem de încântat de acest rezultat, mă bucur că am reușit să câștig„, a declarat Federer la final de meci.

Partida a început sub semnul unei dominații clare a serviciilor. Mai puțin spectaculos, duelul a înaintat spre un previzibil tiebreak, cu o singură oportunitate de break trecută în dreptul lui Federer. Jucătorul care și-a găsit primul reperele și inspirația la retur a fost Federer, elvețianul fiind astfel mai bine înarmat pentru tiebreak. Chiar dacă ambii au ridicat evident nivelul în tiebreak, iar ibericul a luat de două ori avantaj cu punct făcut pe retur până la schimbul de terenuri, inspirația lui Federer, combinată cu o doză în plus de agresivitate controlată au decis soarta unei manșe de 51 de minute.

Setul doi a început cu un dialog fabulos în două game-uri extrem de echilibrate, în care, pe rând, Federer și Nadal au salvat câte două mingi de break. Nadal a ieșit în avantaj din încleștare, reușind să câștige de la 1-1 toate game-urile până la final. Pe de o parte, ibericul a reușit să își impună inițiativa, pe de altă parte, Federer a declanșat atacuri la granița nechibzuirii și a greșit mult. În final de manșă, elvețianul aproape că a intrat pe modul de atac total, lăsând impresia că cedează deliberat lupta, păstrându-se pentru următorul set.

Că a fost sau nu un moment de respiro luat voluntar, Federer revenea pe teren în setul trei cu un cu totul alt nivel de joc. Dacă forehandul lui Nadal a suferit la capitolul lungime, vineri, returul de rever de regulă fragil al elvețianului a făcut cu adevărat diferența. Agresiv, extrem de performant la fileu (25 din 33 atacuri reușite), reușind voleuri de excepție, Federer a intrat într-o zonă de performanță în care l-a dominat pe Nadal în schimburile prelungite de mingi – o reală surpriză.

Nadal a căzut pradă emoțiilor negative, dar și capcanei unei poziționări defensive și a unei lipse de inițiativă. 25 de greșeli neforțate, față de 27 ale elvețianului, au dăunat mult mental și pe tabelă. Un break în game-ul patru al setului trei i-a fost suficient lui Federer pentru a lua avantaj la general, istoria repetându-se în manșa a patra, Federer câștigând la retur în game-ul șapte. Abia în momentul în care Federer a ajuns în marja de două game-uri până la victorie, Nadal a dat semnele de combativitate și eficiență în raliu de care ar fi avut nevoie pentru a-l deranja pe Federer. La 3-5, Nadal a salvat cu ași două mingi de meci, apoi la retur, a pus presiune cu minge de break. Ibericul a fost în controlul punctului, dar a ratat cu reverul în fileu în cele din urmă, pentru ca apoi, cu toate că a anulat alte două mingi de meci, să se lovească de Federer ca de un zid ermetic la fileu.

â–º GAME, SET, MECI ȘI CALIFICARE ÎN FINALĂ‚ PENTRU ROGER FEDERER. Federer începe cu un as contestat de Nadal, dar dat bun de reluarea video. Nadal ia punctul doi, surprinzându-l pe Federer pe partea de rever. Diagonala lui Federer face apoi 30-15. Nadal lovește deranjant cu reverul-cross, iar replica lui Federer nu prinde terenul, elvețianul irosindu-și și ultimul Challenge disponibil. E 30-30, Nadal returnează scurt pe centru, Federer nu închide punctul din prima, apoi ratează incredibil un smash lovit cu rama. E minge de break pentru Nadal. Ibericul returnează, ia controlul cu două lovituri de rever, schimbă cu slice, însă Federer rezistă, iar Nadal se încovoaie după ce reverul îl trădează. La egalitate, Federer se transformă în zid la fileu și finalizează câștigător în trei timpi. Nadal salvează, cu un raliu în care loviturile se aud în templul încremenit în tăcere ca împușcături de pistol. Ibericul atacă, tribuna oftează la o minge cu fileul, forehandul lui cade din ce în ce mai scurt, Federer pierde un tempo, iar Nadal execută un forehand perfect.

La egalitate, Federer face as, Nadal își consumă și el ultimul Challenge. La a patra minge de meci, Nadal inventează un magic passing de rever în cross. Pe cât a.muncit nadal, pe atât de ușor vine match point-ul vine după combinație serviciu-forehand câștigător. Federer nu mai ratează: un rever al lui Nadal ratează ținta și Federer închide meciul după un final incandescent.

â–º NADAL SALVEAZĂ‚ DOUĂ‚ MINGI DE MECI, cu servicii imparabile! Nadal ajunge la 40-15 și încearcă, în premieră în meci, tactica serviciu-voleu. Trimite voleul în plasă și este egalat după un nou schimb prelungit controlat de Federer și închis cu dreaptă câștigătoare în lung de linie, al 45-lea winner în meci. Federer arată de ce urăște Hawk-Eye-ul: contestă serviciul bun al lui Nadal, deși executase un retur câștigător perfect. Repară salvând minge de game a lui Nadal cu o nouă urcare fulminantă la fileu. Obține minge de meci cu un retur decisiv în lung de linie. Nadal salvează cu servă la teu. Un as, tot la teu, îi aduce o nouă minge de 4-5. Federer inventează un nou rever magic, care îl surprinde pe Nadal fără reacție. Este din nou egalitate, Nadal ratează primul serviciu, Federer returnează din nou cu reverul în lung de linie, mingea îi sare prost ibericului și răspunsul eșuează în fileu. A doua minge de meci a elvețianului e anulată cu servă în exterior de iberic. Nadal face, probabil, cel mai bun punct din ultimele game-uri, accelerând cu reverul și finalizând apoi cu stop. Sărbătorește, apoi închide game-ul cu un nou as la exterior. Federer va servi la 5-4.

Meciul se joacă de două ore și 54 de minute!

â–º Din meniul zilei gândit de Federer, care mai include retururi excelente cu reverul, servicii-trasor, vedem în acest game o nouă lecție despre cum să faci voleul. 2-1 la seturi, 5-3.

â–º Federer impresionează din nou cu o cursă impecabilă și o diagonală la același nivel după o scurtă a ibericului. Nadal se agață de scor grație serviciilor. Strânge din nou diferența de scor la o unitate în setul 4, 3-4.

â–º Contrastul este evident. Federer calm, cu soluții simple în puncte importante, Nadal – nervos, risipitor, deconectat. Serviciul lui Federer este o mare armă în acest moment, la 2-1 la seturi și 4-2.

â–º Federer renunță parcă să mai atace în game-ul cinci al setului patru. Nadal strânge scorul, neconvingător. Pat Cash analizează: Rafa arată tare amărât. Joacă scurt și îi oferă lui Federer multe greșeli neforțate (20). Este în mare dificultate. Mai poate găsi o dată soluția în fața unui Roger aproape perfect?

â–º Game-bliț pe serviciu pentru Federer, care ajunge la 12 ași în meci. Este al șapteleas game pe lansare în care Federer nu pierde punct în acest meci.

â–º BREAK FEDERER: este la patru game-uri de finală. Problemele pe lansare continuă pentru Nadal. O minge lovită cu rama îl duce pe elvețian la 0-30, Nadal ridică mâinile sus în aer după ce fileul îl ajută la un rever, îngropând mingea în terenul lui Federer. Returul lui Federer este excelent, vin două mingi legate de break. Ibericul servește cu mingea a doua și taxează un retur moale, cu diagonală câștigătoare expediată cu reverul. Punctul ce urmează e crucial: pe rând, Federer și Nadal contestă deciziile arbitrilor, ambii se înșală, Nadal pierde primul serviciu, iar Federer face punct cu un retur de clasă.

â–º În spatele serviciului, Federer face spectacol cu serviciul. Nadal anulează o minge de game cu un forehand pe tușă, dar Federer este lucid și închide cu contre-pied la mingea următoare. 1-1 în setul patru.

â–º Nadal intră cu dublă greșeală în setul patru, dar se redresează, riscând cu serviciul doi, inspirat, pe serviciul doi. Ibericul câștigă game-ul răspunzând cu un lung de linie aproape perfect unui retur în diagonală razant cu fileul al lui Federer.

â–º SETUL TREI ÎI REVINE LUI FEDERER, 6-3. Octuplul campion de la Wimbledon deschide game-ul cu două servicii pe care Nadal nu are ce face. Ibericul spreă la al treilea punct, însă venirea sa la fileu este o invitația la passing în lung de linie pentru reverul lui Federer. Din nou defensiv, Nadal ratează o tentativă de lung de linie, în fileu, iar Federer ia avantaj de două manșe la una, cu hold la zero.

15 – 5 raportul loviturlor câștigătoare și un incredibil 2 – 6 la greșeli neforțate, cifrele statistice care explică scorul de pe tabelă în setul doi.

â–º Nadal începe din nou game-ul pe lansare de la 0-30, într-un scenariu în care Federer arată ca un adevărat lider all-time al victoriilor pe iarbă. Cu puncte scurte, Nadal se salvează o dată în plus, strângând scorul și obligându-l pe elvețian să servească pentru manșă, la 5-3.

â–º Federer îl izolează mult pe Nadal în zona de rever și continuă să servească excelent în drum spre 40-0. Sclipirile lui Nadal sunt izolate, iar Federer degajă dezinvoltură. Taxează din nou prompt o tentativă de lob a ibericului, pentru 5-2 în setul doi.

â–º Nadal este în situația în care era Federer în setul doi. Elvețianul este necruțător cu o combinație scurtă-lob-scurtă, domină basleine-ul, iar forehandul ibericului mai și zboară spre tribună. Totuși, ibericul anulează două mingi consecutive de break, ultima – cu o accelerație în diagonală ucigătoare, care îl face pe iberic să strângă pumnul într-o celebrare exuberantă. Un serviciu imparabil la teu îi pune în cont game-ul lui Nadal, care nu își trădează spiritul de luptător.

â–º FEDERER ÎI REFUZĂ‚ REBREAK-ul LUI NADAL, rezistând mai bine în schimburile mai lungi! Nadal răspunde cu plus de agresivitate, câștigă primele două puncte ale game-ului de retur și are două mingi de break după o primă dublă greșeală a lui Federer. Elvețianul găsește un serviciu în exterior uriaș și închide prompt cu smash. Nadal ratează o oportunitate imensă  într-un raliu de 23 de lovituri, în care a jucat constant cu forehandul, cu mingi extrem de variate. Ratează însă reverul și a doua minge de break. Obține o a treia cu retur lung, deranjant, pe care însă nu reușește să facă prea multe cu returul mingii trimise la teu de Federer. Mult înapoia liniei de fund, nu are din nou nicio șansă cu reverul. Ibericul greșește din nou în capătul unui raliu intens, în care a avut avantajul forehandului, Federer luând avantaj și închizând apoi game-ul, pentru 4-1.

Elvețainul acoperă 15,5 m la fiecare punct al acestui set, iar poziționarea defensivă a ibericului îi dăunează lui Nadal.

â–º PRIMUL BREAK ÎN CONTUL LUI FEDERER. Elvețianul este acum mult mai lucid. Revine seria inspirată de retururi, rămâne priponit pe linia de fund a terenului și trimite trasoare spre lateralele terenului, trecând winnere consecutive pe lângă defensivas lui Nadal. La 15-40, Nadal urcă la fileu după un lung de linie cu reverul, nu face însă suficient cu stopul, nici mai apoi cu un voleu trimis într-o zonă liberă a terenului, iar elvețianul nu iartă, demonstrându-și superioritatea la plasă. 3-1 în setul trei.

â–º Federer și-a recăpătat siguranța la serviciu. Pune pe tabelă al doilea hold la zero în startul setului doi.

â–º Nadal începe game-ul pe lansare cu dublă greșeală, însă mingile încărcate de efect îl ajută să pună lucrurile la punct. Serviciul la teu îi aduce game-ul, la al patrulea punct câștigat consecutiv. Terenul Central este acum pe sfert acoperit de umbră. Pe un baseline se joacă din umbră.

â–º Federer pune punct seriei de cinci game-uri a ibericului, servește impecabil, reia jocul agresiv și deschide setul trei cu game la zero pe lansare.

â–º SET DOI, NADAL, 6-1. Este egalitate la manșe acum. Nadal are un game ușor pe lansare, Federer încercând în disperare să returneze de la jumătatea distanței dintre baseline și linia careului de serviciu. Este un eșec total, iar elvețianul adună 11 greșeli neforțate într-un set care începuse cu două game-uri de foc.

â–º DUBLU BREAK NADAL! Federer cedează un nou break și siptomele ne duc cu gândul la vechiul complex Nadal. Federer ratează un forehand din centrul terenului, pentru a-l trimite pe Nadal la 5-1. Este o superioritate clară a ibericului în aceste momente pe teren.

â–º Nadal se desprinde în setul doi, la 4-1. Trei game-uri la rând pentru iberic, un hold autoritar care sugerează căp Federer nu mai este la fel de sigur și calm. Federer și Nadal sunt acum la egalitate la winners, 6-6, dar raportul la greșeli neforțate e 2-7 pentru Nadal. Ușor surprinzător, Federer returnează mai puțin eficient serviciul secund al ibericului.

â–º BREAK LA ZERO PENTRU NADAL! Federer își ratează game-ul pe serviciu, iar Nadal fructifică primul din trei mingi de break consecutive. Sebastian, tatăl său, pare epuizat, odihnindu-și capul și brațele pe balustrada din față. Dispare din cadrul televiziunii pe un retur pe mingea a doua, apoi conduce ferm cu forehandul până când Federer ajunge să trimită, sub o presiune fantastică, reverul în plasă.

â–º DOUĂ‚ MINGI DE BREAK SALVATE ȘI DE NADAL. Federer vrea să îl facă pe Nadal să plătească pentru șansele ratate anterior. Returnează excelent, îl surprinde cu scurta, iar ibericul se vede la 15-40, după o minge trimisă lângp tușă. Nadal sevrește excelent cu primul, în exterior, pe prima minge de break, apoi trimite câștigător forehandul în locul din care tocmai plecase Federer. Pe a doua minge joacă înșelător cu doiul, iar Federer ratează în plasă returul. La 40-40, Nadal pierde un tempo apelând la minge slice, lungă, după două măciuci trimise în lung de linie cu forehandul, însă Federer îl ajută cu eroare de rever. Nadal răsuflă ușurat, închizând game-ul cu un as – al patrulea său punct consecutiv.

â–º FEDERER SALVEAZĂ‚ DOUĂ‚ MINGI DE BREAK! Nadal turează reverul și îl execută pe Federer venit neconvingător la fileu cu un passing-cross perfect. Elvețianul merită puncte bonus pentru arcuirea elegantă la rever, dar ibericul duce game-ul la 30-30, executând nemilos. Vine o nouă minge de break după o mostră de defensivă din zilele cele mai bune ale lui Nadal, reverul fiind din nou sursă de winner. Federer anulează, urmărind la fileu primul serviciu și încheind cu smash în forță. Nadal aleargă draconic și contrează din nou, executând un nou lung de linie care îi aduce minge de break – a doua în game. Federer joacă din nou cartea atacului și domină fileul, returnându-i tot unui Nadal aflat pe baseline, care trimite prea central pentru a face ravagii. Federer trece în avantaj cu un-doi și forehand câștigător, însă este întors la egalitate de încăpățânarea lui Nadal. După câteva lovituri geniale, reverul îl trădează pe Nadal, iar Federer închide un game trecut de trei ori pe la egalitate cu un serviciu tare, pe care Nadal nu îl poate returna.

â–º Nadal trece cu bine testul primului game pe serviciu din setul secund. Federer a insistat cu mingi razante cu fileul, iar banda i-a scos în out mingea de trei ori.

â–º Nadal ia pauză de vestiare, după un set de 50 de minute. Federer a câștigat ultimele trei tiebreak-uri disputate contra lui Nadal la Wimbledon. Ibericul câștigase două astfel de manșe cu Nick Kyrgios.

â–º SET FEDERER, 7-3 în tiebreak. Jucătorul care a retunat mai bine în ultima parte a primului set se impune, având și 16-7 avantaj la winners. 

Se joacă cu garda jos în start de tiebreak. Pe mingea a doua, Federer atacă, urcă la plasă, face un voleu aproape perfect, care însă primește o replică de nota 10 de la iberic, din rever. Primul punct e câștigat contra serviciului, la fel ca și al doilea, după un retur bun de tot al lui Federer. Nadal face însă 2-1, servind impecabil. Federer răspunde cu aceeași monedă, apoi ibericul ia din nou punct pe retur: Federer a pus primul o diagonală pe tușă, Nadal a reluat și a pus mingea cu mână pe diagonală în tușa opusă, uar Federet nu a mai putut face nimic cu reverul. Federer recuoerează din nou mini-break-ul, jucând foarte iute returul, surprinzându-l pe Nadal. Elvețianul ajunge ca o felină la plasă, iar Nadal trimite prea lung lobul. Se schimbă terenurile la 3-3.

Federer ia în premieră conducerea, executându-l cu dreapta pe Nadal, din a doua lovitură. La 3-4, Nadal returneazp scurt, Federer este acolo și închide cu smash violent. Elvețianul nu transpiră și are trei mingi de set, la 6-3. Nadal alege serviciul la teu, se izolează însă în colțul de rever și este executat fără milă ăîn terenul descoperit de Federer, cu o dreaptă cu marjă de siguranță.

â–º MERGEM ÎN TIEBREAK, după un game greu pe serviciul lui Nadal. Agresiv la retur, Federer profită de două ori serviciul doi al lui Nadal, de la 40-0. Elvețianul punctează apoi și contra primului serviciu al lui Nadal, executându-l magistral cu dreapta. Nadal joacă bine sub presiune la egalitate, punând forehandul contra reverului lui Federer, până cîând elvețianul se mută pentru dreapta inversă, schimbă direcția și trimite mult afară. Campionul de la Roland Garros scapă și egalează la 6.

â–º Federer domină terenul intrând bine în puncte cu serviciul. Nadal, așteptând la retur dincolo de zona curățată de iarbă din spatele baseline-ului, nu citește suficient de bine și nu găsește inspirația la retur. 6-5. Este un dialog dominat de servicii decisive, care încă nu se ridică nici pe jumătate la nivelul finalei din 2008.

â–º Nadal pierde punct cu prima dublă greșeală a meciului, însă îl surprinde excelent cu variația plasamentului la serviciu pe Federer și încheie cu semi-as pe mingea a doua. 5-5

â–º Roger Federer pare în dificultate la 30-30, însă risipește emoțiile cu ași consecutivi, care îl duc la 5-4.

â–º PRIMA MINGE DE BREAK A PARTIDEI, anulată cu un raliu marcă-înregistrată de Nadal. Nevoit să se apere cu reverul-tăiat în start de game, Nadal este depășit de Federer. Ibericul joacă scurt, încearcă o diagonală razantă cu fileul, dar banda intervine și îi pune mingea în rachetă pentru o finalizare facilă lui Federer, Nadal neavând nicio șansă cu passingul de rever. este 15-30, Nadal ratează primul serviciu, dar crește imediat nivelul de agresivitate, ajunge la fileu și ține lucrurile sub control, pentru 30-30. Nadal răspunde bine unui retur în diagonală iute și lung al lui Federer, face un pas în teren și îl are unde îl dorește pe elvețian, dar trimite prea lung reverul și îi oferă minge de break lui Federer.

La 30-40, Nadal joacă un punct special, preluând frâiele jocului cu forehanduri succesive, care nu au semănat unul cu altul. A alternat stânga-dreapta, a variat lungimea mingii, a balonat două execuții, de tribuna a oftat nefiind sigură că mingea va mai apuca să coboare înainte de baseline. Cel mai lung și mai intens schimb de mingi este câștigat de Nadal, după ce Federer îngroapă reverul în fileu. Nadal se scutură și leagă punctele spre 4-4.

â–º Într-un recital al serviciilor, se inserează un punct jucat excelent de Federer cu reverul, nadal nereușind passingul. În finalul unui nou game alb, Federer urcă la fileu, anticipează bine lobul spaniolului și închide cu smash ferm. 4-3.

â–º Nadal egalează la 3 cu un game în care Federer nu a pus vreo minge în teren, Nadal expediind servicii câștigătoare consecutive. 4-2 raportul așilor pentru elvețian.

â–º Federer se mișcă extrem de iute pe servicu. As, domină apoiu punctul al doilea cu dreapta. Nadal îi refuză game-ul la zero, lobvind tare, însă primul serviciu al elvețianului funcționează la turație maximă și pune punct manșei la 15. Octuplul campion a servit de 12 ori cu prima minge și a câștigat 11 puncte. 3-2

â–º Cu doiul, Nadal caută serva spre corpul lui Federer, iar la a doua lovitură Federer ajunge târziu pentru executarea reverului și greșește. Federer pune presiune cu slice-ul în diagonală, după un forehand în forță al ibericului, iar mingea pusă pe tușa laterală de elvețian îl face pe Nadal să trimită în fileu cu arma de bază, scorul ducându-se la 15-15. Federer încearcă să atace serviciul doi al spaniolului, pășind în teren, însă lovește returul cu rama, în afara terenului. Ibericul obține două mingi de game cu o combinație clasică, serviciu în exxterior spre rever și forehand câștigător în terenul liber. Un forehand ratat de Nadal prelungește game-ul, însă serva intervine din nou câștigător, fără ca Federer să mai poată returna.

â–º Roger Federer revine în avantaj, 2-1, răspunzând la game-ul alb de pe serviciul lui Nadal cu propriul hold la zero. Deocamdată, nu vedem raliuri prea lungi.

â–º Nadal joacă primul punct pe lansare cu serviciul doi, evident, spre reverul lui Federer, iar punctul vine. Urmează servă nereturnabilă și un as la teu, tot spre rever. În al patrulea punct, Federer pune returul pe tușă, dar la scurt timp, reverul lui Federer se oprește în plasă. 1-1

â–º Spre deosebire de finala din 2008, de această dată Federer deschide meciul cu as la teu. Punctul secund în revine lui Nadal, deși ibericul a lovit cam scurt cu forehandul în primele faze ale raliului, însă reverul-cross îl aduce în avantaj, forehandul lui Federer chircindu-se sub presiune și dând rateu. Federer servește spre forehandul lui Nadal, trimite un nou as, apoi un serviciu nereturnabil. O primă ratare de pe reverul lui Federer prelungește game-ul, dar elvețianul închide la 30 game-ul, evitând emoțiile. 1-0

În tribune este și legendarul manager al lui Manchester United, Sir Alex Ferguson.

â–º Roger Federer, primul, urmat de Rafael Nadal, intră pe Terenul Central. În tribună, la fel cum s-a întâmplat și la semifinalele feminine, se află icon-ul numărul unu din sportul britanic, David Beckham. În primele rânduri se vede și Jude Law, iar camerele de luat vederi vor surprinde, cu siguranță, și mai multe staruri mondiale. Nu suntem la New York, ci în templul venerabil al tenisului, dar it’s showtime!  Roger Federer deschide semifinala cu serviciul. Britanicul James Keothavong este arbitrul de scaun.

Este primul Fedal pe iarba de la Londra cu un Federer îmbrăcat de Uniqlo. Aerul elegant se păstrează însă.

â–º „Cu siguranță mă voi uita la această semifinală. Sunt un fan al acestor înfruntări. Federer versus Nadal este una dintre rivalitățile epice din istoria sportului, este grozav că ei doi joacă astăzi”, a transmis Novak Djokovic după calificarea în a șasea finală de Wimbledon a carierei.

Cine este de acord cu sentimentele acestui fan al rivalității Fedal?

18:00 Undă verde pentru semifinala Roger Federer – Rafael Nadal. Novak Djokovic a trecut în patru seturi de Roberto Bautista Agut și completează o a 22-a finală de Grand Slam între membrii Big 3, a 7-a la Wimbledon.

17:00 Se joacă de o oră și 45 de minute pe Terenul Central, Novak Djokovic și Roberto Bautista-Agut împărțindu-și primele două seturi, astfel încât startul anticipat, optimist, al semifinalei Federer – Nadal se mută cu cel puțin o oră. iată însă o selecție cu cele mai spectaculoase puncte ale finalei din 2008 dintre cei doi mari campioni. Mats Wilander ne anunța că, probabil, vom vedea mai puține schimburi de mingi atât de lungi (detalii AICI). Vom vedea astfel de puncte magice astăzi? Și câte?


Înainte de startul turneului, Rafael Nadal a pierdut un loc pe lista capilor în dauna lui Roger Federer, pe baza formulei de calcul unice în peisajul tenisului mondial. Cei doi, favoriți 2 și 3, se înfruntă acum pentru un loc în finală. Careul de ași are, în 2019, potrivit statisticienilor ATP, cea mai ridicată medie de vârstă, „mezinul” semifinalelor fiind Roberto Bautista-Agut, în vârstă de 31 de ani.

Tim Henman îl dă favorit pe Rafael Nadal. „Cred că în ultima săptămână a fost cel mai bun jucător, pe mine m-a impresionat cel mai mult. În primul rând cred că asta se datorează faptului că e sănătos, iar al doilea – faptului că are încredere uriașă, după ce a câștigat pentru a 12-a oară Roland Garros-ul. Dacă ar fi să aleg un câștigător al semifinalei, aș spune Nadal”, a declarat fostul jucător britanic, citat de publicația Express.

Surprizele din statistică: cine e agresorul mai eficient la Wimbledon 2019?

O analiză a celor de la ESPN aduce argumente de ordin statistic. Intuitiv, privind stilurile de joc ale celor doi, am spune că Roger Federer este jucătorul mai agresiv. Cifrele arată însă că Nadal a debordat la acest capitol pe iarba de la Londra. Un aspect al jocului la care Nadal a lucrat insistent cu rezultate vizibile încă de la US Open 2010, Nadal a încheiat primele cinci runde având un raport lovituri câștigătoare / greșeli neforțate superior lui Federer (2,42 față de 2,31). În ultimele trei meciuri, avantajul este mai clar în favoarea lui Nadal (3,21 față de 2,36). Nu vă grăbiți să trageți concluzia că asta se datorează faptului că Nadal nu ratează. Ibericul a reușit 109 lovituri câștigătoare, de peste trei ori mai multe decât greșelile neforțate (34). Numărul doi mondial l-a bătut pe Querrey având cinci winners în plus (44-38), iar pe Tsonga și Sousa i-a executat având de peste două ori mai multe winnere. Doar Nick Kyrgios a lovit în raliu mai multe lovituri câștigătoare decât ibericul, în turul doi.

Chiar și la capitolul serviciu, acolo unde Federer a avut, întotdeauna, un avantaj în fața sa, Nadal a reușit mai mulți ași, jucând un set în minus (47 la 42). Confruntîndu-se cu jucători cu servicii mult mai redutabile decât cei înfruntați de Federer, Nadal și-a creat 55 de oportunități de a face break, valorificând 25 de breakpoint-uri. Federer are 24 din 45 rată de conversie, dar, ne aducem aminte cum l-a învins Nadal pe elvețian în urmă cu 11 ani, Roger convertind doar 1 din 13 mingi de break.

Citește și: Zeus versus Hercule pe terenul de tenis. „Acum nu mai adormi, ok?” Cum a arătat „cel mai mare meci din istoria tenisului”. Toate emoțiile finalei din 2008 dintre Roger Federer și Rafael Nadal: „masca exasperării”, „șah-viteză”, căzătura, reverul sfidător și ritmul loviturilor

Citește și: Ce spun doi reputați antrenori români despre finala Wimbledon 2008, dintre Federer și Nadal. „Acel meci s-a remarcat datorită spectaculozității, ca valoare artistică”

Citește și: Cronica celui mai recent „Fedal”. Ca Rafala în finală! Nadal dă recital și îl învinge pe Federer în cel mai așteptat meci de la Roland Garros 2019

24 – 15 ste scorul meciurilor directe dintre Nadal și Federer

10-3 pentru Nadal este scorul în Grand Slam-uri

6-3, 6-4, 6-2 pentru Nadal este scorul ultimului meci direct, din semifinalele Roland Garros 2019

2-1 în favoarea lui Federer este scorul duelurilor pe iarbă, cei doi înfruntându-se pe această suprafață doar la Wimbledon

  • Rafael Nadal este în căutarea celui de-al 19 titlu de Mare Șlem al carierei, care l-ar apropia la o lungime de recordul absolut al lui Federer, de 20 de trofee.
  • Cu succesul din sferturile Wimbledon 2019, Roger Federer a devenit primul jucător din istorie cu 100 de victorii la același turneu de Mare Șlem. Nadal are cele mai multe titluri la același Grand Slam – 12 titluri la Roland Garros.

Parcursul lui Roger Federer spre semifinală:

  • tur 1: 3-6, 6-1, 6-2, 6-2 cu Lloyd Harris
  • tur 2: 6-1, 7-6(3), 6-2 cu Jay Clarke
  • tur 3: 7-5, 6-2, 7-6(4) cu Lucas Pouille (favorit 27)
  • optimi: 6-1, 6-2, 6-2 cu Matteo Berrettini (favorit 17)
  • sferturi: 4-6, 6-1, 6-4, 6-4 cu Kei Nishikori (favorit 8)

Parcursul lui Rafael Nadal spre semifinală:

  • tur 1: 6-3, 6-1, 6-3 cu Yuichi Sugita
  • tur 2: 6-3, 3-6, 7-6(5), 7-6(3) cu Nick Kyrgios
  • tur 3: 6-2, 6-3, 6-2 cu Jo Wilfred Tsonga
  • optimi: 6-2, 6-2, 6-2 cu Joao Sousa
  • sferturi: 7-5, 6-2, 6-2 cu Sam Querrey
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…