LIVE BLOG | Roger, uriașul. „Este incredibil ce mi se întâmplă”. Federer scrie istorie la Wimbledon: este unicul jucător cu opt trofee pe iarba londoneză și 19 titluri de Mare Șlem în palmares. VIDEO: imaginile bucuriei

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Roger Federer (5 ATP) a câștigat marea finală a ediției 2017 a Wimbledonului, 6-3, 6-1, 6-4 cu Marin Cilic (6 ATP) și a rescris reperele tenisului.

Ediția cu numărul 131 a Wimbledonului a tras cortina, duminică, peste sezonul 2017 de iarbă cu o finală masculină nu doar cu trofeul pe masă, ci și cu file grele de istorie în așteptare. Roger Federer și-a corectat cu o unitate propriile recorduri: de acum, este singurul jucător cu opt coroane la All England Club, dar și cu 19 titluri de Mare Șlem în palmares.

Roger Federer recâștigă coroana la Wimbledon și își confirmă statutul de rege de All England Club. Fără set pierdut – pentru prima dată de la Borg încoace, fără emoții, fără contestatari, fără dubii, „Expresul de Basel” a câștigat sub privirile neastâmpărate ale gemenilor săi și arată că, de fapt, este „Expres de Wimbledon”. Elvețianul a câștigat la pas o finală sub standardul general de la Wimbledon 2017, în care adversarul său, Marin Cilic, a suferit mult, a și plâns și a căutat zadarnic ajutor la medicii turneului. Dominația regelui rămâne însă epică. La 35 de ani, Roger Federer impresionează mai mult ca oricând cu eleganța sa.

Cu 21 de lovituri câștigătoare, 6 ași și un procentaj la primul serviciu de 77%, Roger Federer a mai rescris o dată reperele tenisului. Ca un asterisc, după 11 luni, va reveni în Top 3 ATP. Și clipele de glorie ale Regelui sunt mai strălucitoare ca oricând, udate cu câteva lacrimi și mult chef de glumă.

18:10 Roger Federer este cel mai bun jucător al momentului„, trage concluzia Mats Wilander.


18:05 Și legendele plâng câteodată… Imaginile bucuriei.


18:00 Recordmenul Roger Federer, ia cuvântul pe Central.

„Este crud să nu te simți bine în finală, dar ar trebui să fii mândru, Marin. Ai făcut un turneu incredibil. Ești un erou. Este magic să câștig aici fără set pierdut, este prea mult! Nu știu – poate o să îmi iau încă șase luni de pauză. Nu știu dacă aș reuși să mai revin la fel de spectaculos, este incredibil ce mi se întâmplă. Nu eram sigur că voi reveni într-o finală aici, după ce s-a întâmplat. Dar am reînceput să cred și acum, sunt aici. este foarte special, pentru că este o sărbătoare a tenisului. Sper că nu este ultimul meu meci aici – vreau să vin aici anul viitor pentru a încerca să îmi apăr cuvintele”


17:58 Marin Cilic, finalistul ediției 2017

„Am jucat cel mai bun tenis al carierei mele. A fost o călătorie incredibilă. Toată cariera am dat ce am avut, asta am făcut și astăzi – atât cât am putut. Sper să revin aici”,
Marin Cilic


17:50 VICTORIE ÎN MINIMUM DE SETURI pentru ROGER FEDERER, 6-3, 6-1, 6-4.  Roger, uriașul. Federer scrie istorie la Wimbledon: este unicul jucător cu opt trofee pe iarba londoneză și 19 titluri de Mare Șlem în palmares.


17:42 Roger Federer este la două game-uri distanță de trofeu: face break în game-ul șapte, la 15. Patru greșeli directe ale croatului l-au propulsat în față pe septuplul campion care oricum domină cu un joc agresiv-controlat.


17:40 Egalitate în setul 3. 3-3. Meciul curge cu rapiditate, iar Federer este departe de a simți vreo amenințare. Cilic se luptă pentur a menține avantajul primului serviciu în set. Până acum și-a dus misiunea la bun sfârșit de trei ori.


17:30 Cilic salvează o primă minge de break în setul trei și păstrează conducerea, 2-1 în manșă.


17:20 Setul 2, bref. Federer domină la serviciu, domină totul.


17:15 Marin Cilic primește din nou îngrijiri medicale, la pauza dintre seturi. Fizioterapeutul îi tratează niște bășici în talpă.


17:12 O oră de joc, o lungime de istorie. Roger Federer câștigă setul doi la 1, iar superlativele pentru jocul său par prea mici. „Este cea mai bună versiune a celui mai bun”, se pun de acord comentatorii partidei. Elvețianul se îndreaptă spre titlul 19 de Mare Șlem și spre un al optulea trofeu la All England Club, câștigat în premieră fără set pierdut.

12-7 este raportul loviturilor câștigăaore în partidă, în favoarea elvețianului.


17:05 Cilic a încheiat 1-1 acest schimb de terenuri. Este vizibil încurcat, iar dominația elvețianului și mai clară. Set și 4-1 avantaj pentru Federer.


17:00 Publicul reacționează. După ce au arătat clar că vor titlul 19 pentru Federer, sprijinindu-l de la primul punct în ciuda faptului că, de regulă, tribuna este alături de under-dog, spectatorii îl aplaudă frenetic pe Cilic, încercând să îl încurajeze. Croatul se ridică cu greu de pe bancă, după ce și-a ascuns seub prosop ultimele suspine și lacrimi. Federer a trecut spre jumătatea lui de teren, pe lângă scaunul arbitrului încercând să nu arunce nicio privire spre rivalul său.


16:55 Federer defilează. Elvețianul câștigă primele trei game-uri ale setului doi, lăsându-i doar trei puncte în total lui Cilic. Croatul a greșit neforțat deja de 14 ori. Iar croatul izbucnește în lacrimi pe bancă, în timp ce staff-ul medical vine pentru a-i acorda îngrijiri medicale.


16:48 PRIM SET, FEDERER, 6-3. Elvețianul face ravagii pe serviciul lui Marin Cilic, al cărui procentaj la prima minge s-a prăbușit sub 50% Al doilea break al setului îi aduce victoria în manșă septuplului campion, în 36 de minute.


16:45 Federer, la un game de victorie în primul set, după 30 de minute de joc. Elvețianul ajunge la 5-3 cu o a doua tură albă de serviciu consecutivă.


16:40 Cilic are probleme chiar și în ceea ce părea a fi un game alb pentru el pe lansare. Prima sa dublă greșeală a meciului aduce egalitatea pe tabelă, însă pericolul este depășit.


16:35 Nicio surpriză: Federer consolidează avantajul break-ului cu un game alb de serviciu. Lejer, ca întotdeauna.


16:30 Tenisul jucat de Federer e crud: abia ce salvase o minge de break, că stăpânul terenului central de la Wimbledon are trei mingi consecutive de break. Cilic este trimis de-a dreptul la pământ, Roger a ajuns deja de trei ori la fileu – de fiecare dată câștigător, greșelile craotului se înmulțesc, ajungând la cota 5, iar concluzia este simplă pentru moment; Federer este de neoprit. Are break și va servi la 3-2.


16:25 Cilic arată mult curaj pe teren: după ce își trecuse în cont cel mai spectaculos punct al meciului pe prima minge de serviciu a lui Federer în game-ul doi, croatul returnează superb la 2-1 și 30-30 în game-ul doi al elvețianului. Duelul cros îl duce pe Cilic la o primă minge de break a partidei, însă serviciul doi, spre corp al lui Federer, perfect controlat, rezolvă problema și ține finala în logica serviciilor apărate. 2-2


16:20 Federer, jucătorul emblemă la Wimbledon, are și el emoții. Cea mai bună dovadă: în game-ul său inaugural se strecoară o dublă greșeală care duce game-ul la egalitate. Mingea de break este însă evitată, iar tabela înregistreazaă o primă egalitate. 1-1.


16:15 Marin Cilic deschide finala cu Federer la serviciu. Emoțiile începutului se văd, serviciul unu prinde doar o dată din două lansări careul corect, iar croatul este împins de Federer la egalitate, după ezitări vizibile. Totuși, elvețianul nu ajunge la minge de break.


16:00 Marin Cilic și Roger Federer se luptă pentru cel mai râvnit trofeu din tenis. Pentru cine este cu noroc ziua a 13-a de la Wimbledon? În 2016, Cilic l-a condus, în sferturi, cu 2-0 pe Federer. A ratat minge de meci, iar elvețianul a evadat cu victoria.


Ediția cu numărul 131 a Wimbledonului trage astăzi cortina peste sezonul 2017 de iarbă, cu o finală masculină nu doar cu trofeul pe masă, ci și cu file grele de istorie în așteptare. La finalul unei zile care programează în total zece partide, Roger Federer și Marin Cilic, cei doi sportivi care își dispută victoria la simplu masculin, vor avea laolaltă 20 de titluri de Mare Șlem. Urmărim împreună deznodământul poveștii, în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro.

Roger Federer se anunța mare favorit la Wimbledonul după un start de sezon 2017 excepțional, în care a reușit să scuture extrem de rapid orice urmă de stânjeneală după operația de la genunchi suferită cu aproximativ șase luni în urmă. La 35 de ani, Federer a câștigat Australian Open-ul, a regăsit rătăcita cheie a succesului în finalele de Mare Șlem împotriva marelui său rival – Rafael Nadal, a transformat în realitate visul titlului cu numărul 18 și a mai făcut o dată lumea să se căiască pentru zeci de etichete nedrepte de „terminat” sau – mai blând spus – de „jucător ale cărui zile de glorie au rămas în urmă”. „Mister Perfect” și-a pus numele pe lista favoriților la Wimbledon în momentul în care l-a învins în 53 de minute pe extrem de incomodul reprezentant al noii generații de tenismeni – Sascha Zverev, în finala de la Halle.

De la înfrângerea la Tommy Haas, la primul meci pe iarbă din sezon, Federer a defilat pe covorul de gazon, chiar și atunci când terenul a chelit și s-a transformat într-o probă a pământului. Are 27 de seturi câștigate consecutiv la startul finalei de la Wimbledon, iar miza sa este trofeul pe care îl prețuiește cel mai mult și pe care l-a cuprins în brațe pentru a-l săruta de șapte ori.

De partea cealaltă a fileului – Marin Cilic este un jucător care explodează parcă surprinzător de târziu pe iarbă, în turneul cel mai important, dar cu procentaj perfect în finalele de mare Șlem jucate – o finală, o victorie. În 2014, anul marelui său triumf la US Open, Cilic făcea un salt spectaculos de la nivelul sferturilor la victorie. În 2017, la Wimbledon, croatul își stabilește pentru a doua cel mai bun rezultat la unul dintre cele patru turnee de Mare Șlem, îmbunătățind după trei sferturi de finală consecutiva la All England Club.

Reperele și întrebările finalei. Cinci lucruri de știut

1. „Bel18ve” devine „Bel19eve”?

Roger Federer deține deja recordul pentru cele mai multe titluri de Mare Șlem câștigate la simplu masculin, la trei lungimi în fața lui Rafael Nadal (15 titluri). Elvețianul poate lua deja la țintă numărul 20 și mai departe, recordul all-time al lui Margaret Court, care izvorăște însă înaintea Erei Open – 24 titluri.

2. Cilic îl depășește pe Goran?

Doi este cifra care pare a domina sezonul lui Marin Cilic. Croatul de 1,98 m a câștigat al doilea titlu al carierei pe zgură, caută al doilea titlu de Mare Șlem al carierei și are șansa de a-și depăși idolul: cu un succes astăzi, ar deveni primul jucător din Croația cu două victorii în Grand Slam-uri, întrecându-l astfel pe Goran Ivanisevic, învingător o singură dată, în 2001, la Wimbledon.

3. A 15-a victorie consecutivă pentru un membru „Big Four” la Wimbledon?

Semifinalele masculine ale ediției 2017 de Wimbledon au oferit o surpriză uriașă tenisului mondial: niciunul dintre primii patru tenismeni ai lumii nu au ajuns în careul de ași. Totuși, Roger Federer (5 ATP, dar cap de serie 4 pe lista turneului) poate prelungi domni „Big Four” la All England Club. Din 2003 încoace, când „Expresul de Basel” prelua coroana de la australianul Lleyton Hewitt, doar Federer, Nadal, Djokovic ;i Murray au mers la balul c\;tig[torilor de la Wimbledon din postura de campioni la simplu masculin.

4. Cine urcă în clasament?

Din punct de vedere al clasamentului ATP, miza este și ea una importantă, Un succes l-ar apropia pe Federer de Nadal în lupta pentru numărul unu mondial în final de sezon. Elvețianul ar reveni în primul rând în Top 3, de luni, după o absență de 11 luni, și ar fi la 920 de puncte în spatele ibericului, fără a mai avea de apărat vreun punct până la final de an. Cei doi mari rivali ar duce o luptă în doi pentru șefia ATP, ca în anii de glorie ai rivalității Fedal și ar deține toate cele trei titluri de Mare Șlem ale sezonului.

De partea cealaltă, Marin Cilic poate accede în premieră în Top 5 ATP cu un succes astăzi, scenariu în care Federer ar rămâne pe poziția 6 ATP.

5. Primul succes fără set pierdut pentru Federer la All England Club?

În istoria modernă a Wimbledonului, există un record care îi lipesește lui Federer: nu a câștigat niciodată fără a pierde set la Londra. În acest moment, elvețianul împarte prima poziție în clasamentul celor mai multe victorii la SW19 – șapte titluri, cu Pete Sampras. Doar Bjorn Borg, în 1976, triumfa la All England Club cu record perfect, de 21 de seturi câștigate din 21 jucate.

Federer are un triumf la Australian Open fără set pierdut (2007), în timp ce Nadal este omul obișnuit cu astfel de parcursuri în zilele noastre, ibericul reușind chiar în acest an, la French Open, al treilea parcurs al carierei fără set pierdut spre trofeu.

Duelul serviciilor. Dar Cilic impresionează cu cifrele la retur în ediția 2017 a Wimbledonului

130 de ași a servit Marin Cilic până în finala turneului de la Wimbledon. Doar Sam Querrey a reușit mai multe servicii neatinse de adversar la această edișie. Totuși, Federer este și el un jucător cu serviciu de speriat, care îi poate câștiga meciuri și titluri la Wimbledon – așa cum a simțit-o dureros pe pielea sa Andy Roddick. În 2017, la Wimbledon, Federer a trimis 64 de ași, ocupând locul 7 în clasamentul celor mai multe servicii as.

1% în plus pentru Cilic la eficiența primului serviciu. Procentajele celor doi jucători la punctele câștigate în spatele primului serviciu sunt comparabile –  84% pentru Cilic și 83% pentru Federer, de-a lungul primelor șase meciuri la Wimbledon 2017. Elvețianul are însă avantaj net pe serviciul doi în fața lui Cilic: este un jucător constant, care câștigă în medie 66% puncte pe mingea a doua de serviciu.

26 – 20 raporul break-urilor. Cilic este jucătorul cu cele mai multe break-uri realizate la Wimbledon 2017 (26). Cilic și-a lucrat însă și returul: este numărul unu în turneu la numărul de puncte câștigate cu returul pe primul serviciu advers (139) și locul doi ca număr de puncte câștigate cu returul pe mingea a doua: 133 puncte, față de 100 în cap pentru Federer.

103 lovituri câștigătoare în plus are Cilic față de Federer la ediția 2017 a Wimbledonului. 336 winners are Cilic conform statisticii oficiale prezentate pe site-ul de la Wimbledon, față de 233 winners – Federer.

Știri despre
Pe aceeași temă
Imagini INCENDIARE! S-au iubit pe plajă fără nicio JENĂ. Sângele a dat în clocot pe litoral
Imagini INCENDIARE! S-au iubit pe plajă fără nicio JENĂ. Sângele a dat în clocot pe litoral
Rusia a ordonat închiderea conductei prin care România importă petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia
Rusia a ordonat închiderea conductei prin care România importă petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia
Paula Badosa, după înfrângerea în faţa Simonei Halep: „Nu sunt Rafa Nadal şi nici nu voi fi
Paula Badosa, după înfrângerea în faţa Simonei Halep: „Nu sunt Rafa Nadal şi nici nu voi fi"
Reacție incredibilă a lui Gigi Becali după primul gol al lui Dawa la FCSB: „A dat gol? E bun!”
Reacție incredibilă a lui Gigi Becali după primul gol al lui Dawa la FCSB: „A dat gol? E bun!”
WOW! Anamaria Prodan, în braţele unui bărbat celebru: „El este numărul unu!”
WOW! Anamaria Prodan, în braţele unui bărbat celebru: „El este numărul unu!”
Pământul se ÎNDEPĂRTEAZĂ de Soare?! Ce se va întâmpla cu OMENIREA dacă...
Pământul se ÎNDEPĂRTEAZĂ de Soare?! Ce se va întâmpla cu OMENIREA dacă...
O cunoscută prezentatoare TV din România a divorțat! CANCAN.RO are primele declarații. „Da, este adevărat! Eu…”
O cunoscută prezentatoare TV din România a divorțat! CANCAN.RO are primele declarații. „Da, este adevărat! Eu…”
EXCLUSIV: Iohannis îşi dă DEMISIA! Anunţul care zguduie scena politică: E foarte interesant
EXCLUSIV: Iohannis îşi dă DEMISIA! Anunţul care zguduie scena politică: E foarte interesant
Turiștii români rup tăcerea! Ce s-a întâmplat pe plaja din Egipt, după ce trupul Roxanei a fost găsit
Turiștii români rup tăcerea! Ce s-a întâmplat pe plaja din Egipt, după ce trupul Roxanei a fost găsit
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
A golit dulapul soției moarte, iar obiectul ascuns găsit l-a mâniat: „Nu mă lăsa să umblu prin lucrurile ei”
A golit dulapul soției moarte, iar obiectul ascuns găsit l-a mâniat: „Nu mă lăsa să umblu prin lucrurile ei”
MAE român salută semnarea Protocoalelor de aderare la NATO de către Finlanda şi Suedia
MAE român salută semnarea Protocoalelor de aderare la NATO de către Finlanda şi Suedia
BANCUL ZILEI: Un tip își spiona vecinul când făcea dragoste cu nevasta: “Îți fac cadou un binoclu”
BANCUL ZILEI: Un tip își spiona vecinul când făcea dragoste cu nevasta: “Îți fac cadou un binoclu”
Ce spun britanicii despre capturarea oraşului Lîsîceansk şi cum va schimba asta cursul războiului
Ce spun britanicii despre capturarea oraşului Lîsîceansk şi cum va schimba asta cursul războiului
S-a „iubit” cu Elvis și Marlon Brando, dar ceva a șocat-o. Din divă a devenit călugăriță!
S-a „iubit” cu Elvis și Marlon Brando, dar ceva a șocat-o. Din divă a devenit călugăriță!
Topul vedetelor care au arătat TOTUL prin chiloțeii mulați și transparenți! Imaginile vor face istorie!
Topul vedetelor care au arătat TOTUL prin chiloțeii mulați și transparenți! Imaginile vor face istorie!
Cea mai bună motorizare pentru ROMÂNIA. Cât costă mașina pe care ”UIȚI” să o alimentezi?
Cea mai bună motorizare pentru ROMÂNIA. Cât costă mașina pe care ”UIȚI” să o alimentezi?
FOTO. Ana Baniciu, imagini interzise cardiacilor în costum de baie!
FOTO. Ana Baniciu, imagini interzise cardiacilor în costum de baie!
FOTO. Vica, în costum de baie animal print! Cum arată la 47 de ani fosta balerină
FOTO. Vica, în costum de baie animal print! Cum arată la 47 de ani fosta balerină