Jurnal de antrenament, Halep, minut cu minut! ProSport a stat cu ochii pe Simona înaintea debutului la Roma. Am „spionat” şi antrenamentele lui Federer şi Nadal la Foro Italico!

15 mai 2019 2195 afişări Tenis
Jurnal de antrenament, Halep, minut cu minut! ProSport a stat cu ochii pe Simona înaintea debutului la Roma. Am „spionat” şi antrenamentele lui Federer şi Nadal la Foro Italico!
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Corespondenţă de Valentin Lupu (Roma)

Luni, ora 16:40, terenul 5. Unicul exclusivist, care le permite starurilor circuitelor ATP şi WTA să ţină mai la distanţă valul de admiratori şi gură-cască. Ba chiar şi presa. Seamănă cu modelul antrenamentelor închise de la fotbal. Cu o derogare a organizatorilor, îl privim de sus, la propriu, pe Rafa Nadal şi e de-a dreptul fascinant cum catapultează minge după minge spre colţurile terenului, sub girul lui Uncle Toni. Se face ora 17 şi surpriză, în locul Simonei Halep, pe hârtie programată imediat după Rafa, apar Horia Tecau şi Jean Julien Rojer, plus antrenorul Irinei Begu, Victor Crivoi, pe post de sparring-partener pentru cei doi. Se vede treaba că, după Madrid, corpul i-a cerut Simonei o zi de odihnă în plus, astfel încât echipa a luat o decizie last-minute: anulăm pregătirea de astăzi.

Marţi, ora 9:00, terenul 5. Iar terenul 5? Din tribunele arenei alăturate, ca la un semn, pâlcuri de suporteri escaladează scările şi pornesc în goana spre „central”. Pentru că şi în cazul lui Federer a apărut o schimbare neprevăzută. Îşi face apariţia „Numero Uno del Universo”, aşa cum îl strigă o italiancă din tribună. Măria Sa Roger ia, după trei ani, din nou pulsul arenei principale, cu Andreas Seppi, un specialist pe zgură, de partea cealaltă a fileului. După doar 20 de minute, îşi iau „jucăriile”, se urcă într-un golf cart şi se mută totuşi pe terenul 5. Aici, încep şi un set pe puncte, ce se prelungeşte până cu câteva minute înaintea apariţiei elveţianului în faţa armatei de jurnalişti strânşi ca la urs în sala de conferinţe.

Roger Federer: „Sunt foarte fericit să fiu aici. Iubesc oraşul. Întotdeauna mi-a plăcut să joc în Italia. În Elveţia condiţiile sunt dure în perioada aceasta a anului şi m-am gândit să fac nişte meciuri mai la nivelul mării. Ieri dimineaţă erau 5 grade când m-am trezit, de exemplu. Plus că simţeam nevoia de meciuri. Am jucat bine la Madrid. Va fi mai interesant decât pe terenurile de antrenament de acasă”.

Marţi, ora 12:00, terenul 7. Ora 12 a sosit şi Halep a venit! Niciun minut intârziere. Urmează, după două zile de pauză, singurul antrenament înainte de primul meci la Roma 2019. Daniel Dobre şi Teo Cercel o însoţesc, în vreme ce mama Simonei şi sparring-ul Vasile Antonescu îşi făcuseră apariţia un pic mai devreme. Din primele minute, de hitting pe mijlocul terenului, o vedem tonică, focusată, dar în acelaşi timp destinsă. Apoi trec la teme, cu Brică dirijor pentru partenerul de antrenament al Simonei. Nu se bate mingea pur şi simplu, ci e o geometrie în spaţiu exersată, repetată iar şi iar, după coordonate studiate, ce te duc în varf şi te menţin acolo ani şi ani. În total, 78 de minute de antrenament În crescendo, ce au darul de a o trece pe Simona prin toată materia, înaintea unui nou examen vital. 

 

ÎNĂLŢIMEA LOVITURILOR PE REVER

12:08 „Dă-i câteva mai joase, ca să fandeze mai mult!” Ritmul se intensifică.

12:10 Câteva schimburi şi apoi o nouă intervenţie: „Mai lungi aici, pe rever!”. Coach-ul vine lângă Simona şi îi arată cum poate să realizeze mai eficient transferul greutăţii corpului spre înainte, ducând mai mult braţul în faţă şi evitand să se aplece cu spatele. „Tot acolo, înca doua-trei, mai înalte!”

12:13 Pauză

 

DIRECŢIA LOVITURILOR 

12:15 „Batem un pic crosurile. Începi cu crosurile pe rever”...Şi se vede cât de important e, pe lângă antrenor, un sparring de calitate, capabil să pună în practică un anumit tip de minge, stăpânind perfect cele 5 variabile (direcţie, lungime, înălţime, viteză, efect). Iar cu Antonescu, Team Simo pare că a găsit ingredientul ideal al reţetei spre consistenţă în înalta performanţă.

12:19 Se trece la diagonale pe forehand, „câteva jos, cateva sus”...„Bravo Simo!”, se aude din mijlocul fanilor români. 

12:21 Micile detalii contează. „Dă-i mai inalt, să dea cu dreapta de aici!”

12:22 Pauză

CONSISTENŢĂ PE DIAGONALĂ + SCHIMBARE DE DIRECŢIE

12:25 „Tot cu reverul, iar dacă dă lung de linie, te muţi cu dreapta şi ţii crosul şi de dreapta”, continuă să-i indice Daniel Dobre schemele. Sparring-ul îi testează Simonei capacitatea de a se adapta la orice situaţie de joc şi de a reacţiona în fracţiuni de secundă cu cadenţa, uşurinţa şi puterea unui motor de avion. 

12:30 Pauză. Antonescu către Halep: „Ai simţit că am obosit!”. Dobre se interesează de modul în care jucătoarea lui se adaptează condiţiilor de la Roma: „Cum e terenul, îl simţi?”; „Mingile par mai pufoase ca inainte”

 

JOC DE ATAC

12:34 SCHIMBAREA DIRECTIEI LOVITURILOR + AVANSARE IN TEREN

Schimburi de mingi pe diagonală, apoi pe lung de linie şi gestionarea cu un plus de agresivitate a unei mingi mai scurte.

12:36 „Dă-i cu reverul mai scurt de acolo”. Şi mici reglaje: „Pune umărul pe lung de linie şi stai acolo pe lovitură”.

12:39 „Atac pe rever, Vasile, începem cu crosul!”

12:41 „Trecem pe lung de linie”

12:42 Pauză. Dobre către Simona: „Foarte bine!”. Un minut în care îşi citeşte câteva mesaje pe telefon...

 

COACH HAND FEED.

Dobre îi va arunca mingi din coş, lăsându-i însă acum Simonei libertatea de a alege tema.

12:44 Halep: „Daţi-mi mai spre mijloc, una în dreapta, una în stânga”.

Dobre: „Şi mingi scurte şi mingi lungi”. Simona are misiunea de a deschide agresiv terenul cu fiecare minge. Îi face semn antrenorului să-i trimită în zona ei de lovire.

Dobre: „Iţi dau cu efect sau tot aşa, drept?”

Halep: „Tot aşa!”

12:49  Pauză. Şi aplauze ale fanilor. Simo, marcată de efort, e mulţumită.

12:52 VOLEURI Vasile Antonescu îşi reintră în rol, iar Daniel Dobre îi indica: „Dai din mijloc câteva, apoi din fiecare colţ”

12:53 VOLEURI + SMASH. „Stai în colţ, ea dă una-două la tine, apoi îi dai pentru smash”. Vasile trimite spre voleul Simonei, mai intâi din colţul de rever, apoi din cel de forehand.

12:56 SERVICII din careul de egalitate. „Serveşte ea. Poţi să te încălzeşti la retur”.

12:58 SERVICII + RETUR PE MINGEA A 2-A. Simona serveşte mai întâi pe forehand şi returul vine în cros, „unul mai scurt, unul mai înalt”, mai apoi pe rever, din careul de avantaj.

13:03 RETUR agresiv. Sparring-ul variază unghiurile cu serviciul, în exterior şi la T.

13:06 Halep: „Dă un pic mai tare şi mai jos!”

13:07 HALEP: „PAUZĂ”. JUCĂM TIE-BREAK

Unul intens. La 5-3, Simona ratează un passing-shot cu voleul drive şi zâmbeşte: „Ce m-am grăbit!”. Se face 6-6, după o minge salvată cu ajutorul fileului. Halep câştiga mai apoi un schimb spectacol la fileu şi se agaţă cu dârzenia campionului într-un moment hotărâtor. Şi se face 9-8, pentru că a mai trecut un passing cu netul.

13:18 FINAL 10-8 pentru Simona. Câteva mingi cu autograf pentru copiii de pe margine şi ieşirea din scenă. Simona e pregătită de o nouă luptă!

„De obicei, pe zgură îmi place să joc diferit, de la caz la caz. Nu neapărat un singur stil. Aici încerc să deschid terenul. Îmi place să fac adversarul să alerge mai mult, pentru că pe zgură e uzura mult mai mare. Şi, bineînţeles, şi pe înălţime, pentru că îmi permite suprafaţa de joc să joc şi mai înalt”.

„M-a lăsat Vasile azi în tiebreak! Mi-a dat unde eram eu. Nu scorul contează, e doar o metodă de a mă motiva în antrenament. Când sunt zile în care punem pariuri pe câte o clătită sau o îngheţată, atunci jucăm serios. Şi, mă cam bate...”.

 

DIN PROGRAMUL ZILEI DE MIERCURI LA ROMA 

TERENUL CENTRAL (START ORA 12:00)

Joao SOUSA – Roger FEDERER

Jeremy CHARDY – Rafael NADAL

Naomi OSAKA – Dominika CIBULKOVA

Nu inainte de 20:30:

Novak DJOKOVIC – Denis SHAPOVALOV

PIETRANGELI (12:00)

Johanna KONTA – Sloane STEPHENS

Simona HALEP – Marketa VONDROUSOVA

Taylor FRITZ – Kei NISHIKORI

StefanosTSITSIPAS – Jannik SINNER

Mihaela BUZARENESCU – Julia GOERGES

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.