INTERVIU | „Îi spun că e mare, îi spun că e tare!” Omul care i-a betonat mentalul lui Copil a făcut un raid în Federer-land: „Săptămâna asta, Marius a crescut de la pământ la cer” + cuvintele care l-au adus pe Pavel în echipă

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 30 Oct. 2018, 07:14 Actualizat: 30 Oct. 2018, 07:15 Tenis
INTERVIU | „Îi spun că e mare, îi spun că e tare!” Omul care i-a betonat mentalul lui Copil a făcut un raid în Federer-land: „Săptămâna asta, Marius a crescut de la pământ la cer” + cuvintele care l-au adus pe Pavel în echipă

A luat avionul doar pentru a merge la super-finala turneului de la Basel dintre Marius Copil și Roger Federer, în ceea ce va rămâne prima întâlnire a tenisului românesc masculin cu emoțiile unei finale cu miză pentru unul de-al nostru în era de aur a sportului alb care îi vede pe Federer, Nadal și Djokovic împingând barierele imaginabilului în cea mai competitivă perioadă din istoria tenisului (precedenta finală mare în ATP o jucase Andrei Pavel, contra lui Rafter, în 2001, la Montreal). Și a fost un raid, pentru că Ioan Popoviciu s-a întors în aceeași zi, seara, după finală, cu inima plină.

Prima finală a arădeanului la nivel ATP 500, al treilea palier valoric din patru în circuitul tenisului masculin, a fost un motiv de sărbătoare pentru fanii sportului românesc, dar și pentru intervievatul ProSport, unul dintre specialiștii din diferite domenii cooptați de sportivul în vârstă de 28 de ani în stafful său. Psihologul sportiv a intrat oficial în echipa lui Marius în octombrie 2016, iar duminică a fost ziua în care Ioan Popoviciu a pătruns în Federer-land, în St. Jakobshalle, pentru un meci de gală, care i-a adus nu doar bucurie, ci și emoție pură plus satisfacția de a-și vedea elevul dându-i replica apăsat celui considerat de mulți cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor.

Un fan al tenisului în primul rând, un profesionist extrem de activ în domeniul psihologiei sportive și un pilon de nădejde pentru Marius Copil, acum, al 60-lea jucător de tenis al lumii, Ioan Popoviciu a vorbit pentru ProSport despre momentul-reper al carierei singurului român din Top 100 ATP, la simplu.

  • Marius Copil a pornit din calificări, a câștigat șase meciuri la rând, a reușit primele două victorii ale carierei în fața unor jucători din Top 10 ATP (7-5. 7-6/2 cu Marin Cilic și 6-3, 6-7/6, 6-4 cu Alexander Zverev), apoi i-a dat o replică dârză lui Roger Federer în finală, cedând manșele la tiebreak și, respectiv, la 4.

O finală de turneu ATP cu un român. Cum a fost experiența de a trăi pe viu un astfel de meci, Marius Copil – Roger Federer, făcând parte din echipa lui Marius?
Foarte multă mândrie! Am foarte mult respect pentru tot ce a făcut el ca să ajungă să joace de la egal la egal cu jucători din Top 10 ATP!

„Un mental exact așa cum îmi place mie să văd”

De-a lungul săptămânii, Marius a avut evoluții excelente atât din punct de vedere al jocului, cât și din punct de vedere mental, al concentrării. Nu e simplu să învingi doi jucători din Top 10 și să îi faci față în finală lui Roger Federer. Cum ați perceput evoluția lui Marius?
Am văzut un joc bun, foarte matur, un joc agresiv și mai ales am văzut un mental extraordinar de puternic, foarte matur, foarte focusat. A fost un mental exact așa cum îmi place mie să văd. 

Cât de mult a evoluat Marius Copil din punct de vedere mental?
În săptămâna asta, de la cer la pământ sau de la pământ la cer. Diferența a fost extraordinar de mare, vorba lui – până în săptămâna asta, se bătea singur. Dar săptămâna asta a trecut peste toate și a învins adversari dintre cei mai buni. Șapte meciuri jucate, cu jucători peste el, Top 50 în mod special, jucători buni. A fost ceva special. A jucat extraordinar de matur. A știut ce vrea, a fost disciplinat și așa a obținut victoriile despre care vorbim acum. Dar nu numai că a câștigat, a jucat excelent.

„Îi spun că e un jucător bun. A știut ce vrea”

Ce îi spuneți unui jucător care tocmai a câștigat un prim meci împotriva unui adversar din Top 10 (n.r. – în optimi, contra lui Marin Cilic, 7 ATP, campion la US Open în 2014)?
Îi spun că e mare. Îi spun că e tare. Îi spun că e un jucător bun. Îi spun că are tot ceea ce îi trebuie să continue. Și că trebuie să aibă convingerea în potențialul lui.

Pe de altă parte, trebuia și capacitat pentru următorul meci, pentru că știm că se întâmplă în tenis ca după o victorie mare să te relaxezi puțin, să sărbătorești prea mult, ori să fii șocat de propriul succes. Cum s-a capacitat Marius Copil?
El a știut ce vrea. Obiectivul lui a fost să rămână concentrat, să maximizeze tot ceea ce poate el controla în meci. El a făcut o disciplină în mintea lui, în mentalul lui, astfel încât să ignorăm ceea ce nu putem controla. Am reușit să punem pe standby ceea ce nu putem influența și să vedem acele lucruri pe care le putem controla.

Cât ați vorbit înainte de finală?
Doar dimineață, niște mesaje scurte și VoiceMail. Nu am fost lângă el. Am ajuns doar la amiază, doar pentru meci.

Momentul de magie „federerească”, în care până și psihologul se bucură că racheta a aterizat pe suprafața de joc: „A fost o reacție de bucurie și uimire”

Din finală, eu am reținut acel punct din setul doi, de la 4-2, 15-15, un raliu lung de 21 de lovituri, încheiat de Marius cu un lob spectaculos. Racheta a ajuns pe teren, dar nu a fost o răbufnire nervoasă, cum mai vedeam că i se întâmpla lui Marius Copil pe terenurile cu zgură de la arenele BNR, ci a fost  – o reacție de bucurie? Ce ați „citit” din acel moment?
A fost o reacție de bucurie, da, și de uimire. A fost despre un moment în care realizezi că toată munca depusă a contat. Când ești într-un asemenea raliu, faptul că ești răsplătit în punctul acela pentru efort îți dă mai multă încredere. El s-a bucurat acolo, a fost un moment de bucurie, de împlinire.

Este genul de moment în care până și psihologul sportiv și antrenorul se bucură că racheta ajunge pe suprafața de joc?
Da, sigur. Și ne bucurăm pentru fiecare reușită, pentru fiecare punct.

L-ați simțit pe Marius că a fost capacitat sută la sută din punct de vedere mental toată săptămâna?
Da! Da!

Sau s-a întrecut? Pare a fi mereu marea provocare și eterna întrebare…
Aș spune că a fost capacitat la maxim, pentru că el poate și mai mult decât ne-a arătat aici.

Știu că vă place să vă felicitați sportivii după performanțe cu acea vorbă – „felicitări pentru muncă”…
Și „pentru autodepășire”…

Ce i-ați spus în acest caz lui Marius Copil?
I-am spus simplu: că a fost o plăcere să particip la meciul lui, a fost o plăcere și o bucurie imensă să văd ascensiunea lui și să mă bucur alături de el. Pur și simplu m-am dus la finală mai mult din postura de prieten-spectator, nu neapărat din perspectiva unui psiholog sportiv, ca să mă bucur de toată munca depusă și de tot efortul din ultimul timp.

„Avem obiective să mergem mai sus, Top 50 – primul pas, apoi și mai sus. Jocul lui, calitățile și disciplina lui permit acest lucru”
Marius Copil

„Mai mult decât fericit, cred că a fost împlinit”. Ce i-a spus Copil lui Pavel pentru a-l aduce în echipă: „Uite, vreau să…”

Cât de mult a contat venirea lui Andrei Pavel în loja lui? Știm că încă de când era copil Marius Copil, Andrei Pavel a însemnat mult în dezvoltarea lui, s-au antrenat împreună, Andrei a deschis niște porți pentru Marius în Germania, la Halle (n.r. – detalii AICI despre OAMENII LUI COPIL), apoi a fost un moment în care Marius l-a angajat ca antrenor, au intervenit niște limitări financiare care au determinat încheierea colaborării, iar acum, iată, Pavel îi este antrenor cu normă întreagă și… se vede.
Se pare că îl ajută foarte mult. Au o chimie bună. Se simte respectat, se simte implicat la antrenamente – iar asta face lucrurile pozitive, evident. Marius este foarte mulțumit de situația asta. Jocul lui este agresiv. I-a spus Marius – uite, vreau să mă ajuți, pentru că am progresat mult în ultimul timp la antrenamente, dar încă nu transfer în joc ceea ce am acumulat la antrenamente și vreau să vii alături de mine, pentru următoarea perioadă. Se pare că în această colaborare Marius a acumulat foarte mult, repede și a reușit să devină un jucător mai bun. Ca atare, pe lângă pregătirea mentală, implicarea lui Pavel l-a ajutat să fie un jucător puternic.

La finalul meciului, Marius Copil era un jucător fericit, sau era un jucător foarte extenuat?
Nu am rămas alături de el la vestiare. Pe noi ne aștepta avionul pe pistă, să spun așa, el a rămas acolo pentru partea lui de recuperare, dar am vorbit cu el după aterizare. Obosit, sigur, dar împlinit. Mai mult decât fericit, cred că a fost împlinit. Așa l-am simțit. Poate că a simțit și că se putea puțin mai mult, în câteva momente importante, în setul doi, dar este foarte greu cu Roger Federer, la el acasă. A fost împlinit de ascensiune, de valoarea pe care a găsit-o în el și de acest parcurs până în finală. Este foarte motivat să meargă mai departe și să crească mai mult ca jucător în perioada care urmează, știind că poate și mai mult.

  • Marius Copil a urcat, luni, pe poziția 60 ATP, stabilindu-și un nou cel mai bun rezultat al carierei.
Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 30 Oct. 2018, 07:14 Actualizat: 30 Oct. 2018, 07:15 Tenis
Pe aceeași temă
Nu are nici chiloți! Roxana Vașniuc, fotografiată dezbrăcată complet
Nu are nici chiloți! Roxana Vașniuc, fotografiată dezbrăcată complet
Femeia care şi-a trimis soţul să moară într-un duel medieval cu amantul
Femeia care şi-a trimis soţul să moară într-un duel medieval cu amantul
Luis Lazarus, in DOLIU! A MURIT...Anuntul facut in urma cu putin timp! Dumnezeu sa o ierte
Luis Lazarus, in DOLIU! A MURIT...Anuntul facut in urma cu putin timp! Dumnezeu sa o ierte
Patru bărbaţi acuzaţi de viol în grup şi crimă, ucişi de poliţie „în timpul reconstituirii”. Localnicii au sărbătorit moartea lor cu focuri de artificii
Patru bărbaţi acuzaţi de viol în grup şi crimă, ucişi de poliţie „în timpul reconstituirii”. Localnicii au sărbătorit ...
Pleaca Ianis Hagi de la Genk dupa 6 luni?! Petrescu a anuntat la ce echipa din Liga 1 ar putea juca: „Acolo i-ar fi cel mai bine!”
Pleaca Ianis Hagi de la Genk dupa 6 luni?! Petrescu a anuntat la ce echipa din Liga 1 ar putea juca: „Acolo i-ar fi cel ...
Este vestea tristă a zilei! A MURIT în Ajun de Moș Nicolae
Este vestea tristă a zilei! A MURIT în Ajun de Moș Nicolae
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO
Impiegatul CFR care a vrut să facă sex cu o profă de matematică de 27 de ani. Cum a păcălit-o că este agent SIE: „«Mă simt pierdută». «Mă laşi să te găsesc eu?»“
Impiegatul CFR care a vrut să facă sex cu o profă de matematică de 27 de ani. Cum a păcălit-o că este agent SIE: „«Mă ...
S-a terminat: Euro ar putea fi ÎNLOCUIT
S-a terminat: Euro ar putea fi ÎNLOCUIT
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 kg şi poate face multe - VIDEO
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 kg şi poate face multe - VIDEO
Anunţul SURPRIZĂ al ANAF: Ce trebuie să ştie TOŢI românii despre
Anunţul SURPRIZĂ al ANAF: Ce trebuie să ştie TOŢI românii despre "DESCINDERILE " în apartamentele românilor
Partida de amor fatală! Au urmat
Partida de amor fatală! Au urmat "orgii, filme porno". Incredibil prin câte a trecut tânăra
Sancțiunile nu sunt deloc ușoare! Olguța Vasilescu a anunțat ce ne așteaptă
Sancțiunile nu sunt deloc ușoare! Olguța Vasilescu a anunțat ce ne așteaptă
Surpriză la Vocea României! Nimeni nu se aștepta ca tocmai el să plece acasă. A fost...
Surpriză la Vocea României! Nimeni nu se aștepta ca tocmai el să plece acasă. A fost...
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Tragedie de Mos Nicolae! Doamne fereste! In ce HAL a MURIT...Lumea e in SOC
Tragedie de Mos Nicolae! Doamne fereste! In ce HAL a MURIT...Lumea e in SOC
TOP 30 - Vedetele noaste au pățit-o rău. Unele nici nu au chiloți
TOP 30 - Vedetele noaste au pățit-o rău. Unele nici nu au chiloți
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui şofer s-a viralizat [VIDEO]
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui ...
Un poliţist celebru va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne Vela
Un poliţist celebru va fi numit şef de cabinet al ministrului de Interne Vela
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Anamaria Ferentz, accident groaznic de mașină, în America! Ce se întâmplă acum cu vedeta
Anamaria Ferentz, accident groaznic de mașină, în America! Ce se întâmplă acum cu vedeta
A fost considerată cea mai sexy femeie din lume, dar astăzi a ajuns de nerecunoscut. Și-a distrus fața cu operațiile estetice
A fost considerată cea mai sexy femeie din lume, dar astăzi a ajuns de nerecunoscut. Și-a distrus fața cu operațiile ...
SOC! A fost surprins de mana cu o alta femeie, iar acum a facut primele declaratii! Mesajul public catre sotia sa a facut inconjurul internetului
SOC! A fost surprins de mana cu o alta femeie, iar acum a facut primele declaratii! Mesajul public catre sotia sa a facut ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au văzut ce maşină a venit pentru înmatriculare – GALERIE FOTO
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au văzut ce maşină a venit pentru înmatriculare – GALERIE FOTO
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. Transformarea e DRAMATICĂ
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. ...
Doliu în muzica populară românească! A murit una dintre cele mai mari voci
Doliu în muzica populară românească! A murit una dintre cele mai mari voci
Horoscop Zodia Pești 7 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 7 Decembrie 2019
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie