Interviu cu puștiul minune al tenisului românesc: A urcat peste 400 de locuri în 2013 și îi are ca idoli pe Nadal și Roddick

Interviu cu puștiul minune al tenisului românesc: A urcat peste 400 de locuri în 2013 și îi are ca idoli pe Nadal și Roddick
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Patrick Ciorcilă spune că secretul său a constat în încrederea pe care și-a consolidat-o în forțele proprii
  • Tenismenul român este mândru de faptul că l-a pus în încurcătură pe Stakhovsky la București, ca apoi ucraineanul să-l scoată pe Federer de la Wimbledon
  • Clujeanul crede că jucătorul perfect ar trebui să dețină reverul lui Andrei Pavel și spiritul de luptător al lui Djokovic, iar idolii săi în tenis sunt Nadal și Roddick.
  • Iubește fotbalul și cel mai bun prieten al lui Patrick din acest sport este jucătorul lui CFR Cluj, Vasile Maftei.

Tenisul masculin românesc trece printr-o periadă cenușie, cu Victor Hănescu aflat pe final de carieră, cu Adrian Ungur zbătăndu-se să scoată capul din turneele challenger, iar echipa de Cupa Davis, care condusă de „Nasty”, țintea odinioară „Salatiera de Argint”,  trăiește acum din mediocritatea meciurilor cu Danemarca și Finlanda.  

Supraviețuim cu doza de bucurie pe care ne-o injectează trofeele câștigate de Florin Mergea și Horia Tecău, dar, din păcate, proba de dublu a trecut în plan secund în zilele noastre. Prin această umbră se întrevede o flacără care tocmai s-a aprins și încălzește speranțele înghețate ale fanilor. E flacăra unui copil care la 16 ani se afla pe locul 989 ATP, Patrick Ciorcilă. Tocmai ce a împlinit 17 ani și grație unei ascensiuni spectaculoase a urcat nu mai puțin de 415 poziții într-un singur sezon, până pe 574 ATP. Visul lui este acela de a se bate cu jucătorii din prima sută mondială, iar un prim pas a fost făcut după ce l-a învins pe Adrian Ungur la Brașov, într-o partidă despre care povestește cu modestie.  Dar nu rezultatele vorbesc neapărat în cazul clujeanului, ci încrederea în forțele proprii, pe care chiar el o mărturisește ca armă favorită. Sau poate explozia dreptei pe care rar îți este dat să o întâlnești la alți jucători de vârsta lui și care face ca adversarul să bată în retragere atunci când românul se așază pe lovitură. Sau privirea neclintită pe care o are după ce pierde un punct lung în timpul căruia „a arat” zgura, alergând după minge. Dar și pumnul pe care îl strânge în stilul idolului său Nadal, pentru a celebra o minge de break reușită.

Patrick mănâncă tenisul pe pâine și a vorbit pentru ProSport despre aspirațiile lui, dar și despre cum se vede sportul alb din mijlocul terenului de zgură.

„Idolii mei sunt Rafa Nadal și Andy Roddick”

Cum ai inceput sa joci tenis? Cine te-a îndrumat către acest sport?

Părinții jucau tenis de plăcere, iar când am implinit patru ani au decis sa ma trimita și pe mine la acest sport pentru a-mi petrece timpul într-un mod sănătos. În niciun caz nu se gândeau la acea vreme că voi face performanță în tenis.

Ce poți să-mi spui despre antrenorul tău?

De cinci ani lucrez cu Bogdan Nițescu, persoana care mă ajută mereu și îmi e alături la toate turneele si antrenamentele. Mi-a transmis foarte multe lucruri importante în această perioadă și îi mulțumesc. Fără el și fără fizioterapeutul meu, Horea Racolță, mi-ar fi mult mai greu.

Care sunt idolii tăi din tenis?

Rafa Nadal si Andy Roddick. Întotdeauna mi-a plăcut să privesc meciurile spaniolului, probabil și pentru că am avut ocazia să îl urmăresc ca spectator când eram mai mic. Roddick îmi place pentru nebunia si agitația constructivă pe care o avea în teren.

Care e cea mai frumoasă amintire din cariera ta de până acum?

Primul punct ATP nu ai cum să îl uiți. Sferturile turneului challenger de la Brașov au însemnat cel mai bun rezultat al meu, dar și săptămâna de antrenamente de la BRD Năstase Țiriac a fost superbă, pentru că am avut ocazia să joc cu Tipsarevic, Simon, Monfils, Rosol, Garcia-Lopez. Nu întotdeauna ai această șansă. Sper să ajung să mă bat de la egal la egal cu ei.

„M-am ținut bine cu Stakhovky, iar el l-a scos pe Federer de la Wimbledon, după numai o lună”

Spune-mi cel mai greu adversar pe care l-ai întâlnit.

Ca si clasament, cu siguranță Sergiy Stakhovsky. Am pierdut cu 6-3 7-5, la București, dar în setul doi am condus cu 5-2, m-am ținut bine. După o lună, el l-a invins pe Federer la Wimbledon!

Care sunt, in opinia ta, avantajele pe care le ai ca jucator profesionist de tenis? Dar dezavantajele?

Avantajele sunt numeroase, ai ocazia să vezi atâtea locuri frumoase, să întâlnești persoane importante. Sportul te ajută să iți creezi relații în multe domenii. Tenisul e un sport iubit și mulți oameni te apreciază. Ca dezavantaj, clar faptul că lipsești mult de acasă și că ești singur de multe ori, fiind un sport individual. Plus că petreci mult timp în avioane și în aeroporturi, ceea ce mie nu imi place deloc, dar trebuie să faci sacrificii.

Ești prieten cu vreun jucător din circuit?

Mă înțeleg bine cu mulți jucători, dar în special cu cei români din Cupa Davis. Toți sunt băieți de nota zece și mă bucur că am ocazia să petrec timp alături de ei.

Ai avut un sezon foarte bun în 2013. Ce crezi că te-a ajutat să faci saltul și să reușești meciuri excelente?

M-am antrenat mult și bine, iar asta m-a ajutat, dar factorul cheie de multe ori cred că a fost încrederea. În momentele când am câștigat, am fost foarte încrezător in forțele mele. Am început sa joc mai relaxat. În urmă cu un an, dacă un antrenament nu îmi ieșea bine, de multe ori plecam acasă și mă gândeam doar la asta.  Acum încerc când ies de pe teren să mă detașez cât pot, pentru ca a doua zi să fiu cu minte limpede.

„Sper să joc pe tabloul principal la Năstase Țiriac Trophy”

L-ai învins pe Adrian Ungur la Brașov. Cum te-ai simțit si cât de greu a fost?

A fost cel mai bun meci al meu. Adi nu s-a aflat într-o zi bună, el venind de la US Open, acolo unde a jucat pe hard. Eu mi-am vazut de treabă și am făcut un joc constant.

Ce strategie o să adopți în 2014? Vei mai juca turnee futures, sau o sa te concentrezi pe turnee challenger?

O să continui sa joc turnee futures. Trebuie să încep să ajung constant în fazele finale la aceste competiții pentru a trece la următorul nivel, cel de Challenger. În plus, ca să intri pe tabloul principal la un Challenger, trebuie să te afli undeva în jurul locului 200-250, depinde de turneu.

În lumea tenisului se vorbește că pentru a face un progres important în clasament de la o vârstă fragedă, ai nevoie de wild carduri care să-ți faciliteze accesul pe tablourile turneelor ATP. Speri să primești astfel de bilete, mă refer în special la Năstase Țiriac Trophy?

Cu siguranță ai nevoie și de wild carduri. Toți au trecut prin asta la început, mă refer la jucătorii care sunt acum in top. Eu am primit câteva anul acesta la turneele Challenger și asta m-a tras în sus. Bineînțeles că sper să am șansa ca anul viitor să joc pe tabloul principal la Năstase-Țiriac Trophy, dar nu depinde doar de mine. Ar fi o experiență extraordinară.

EXERCIȚIU DE IMAGINAȚIE Jucătorul perfect de tenis în viziunea lui Patrick Ciorcilă

Gândește-te la foști jucători de tenis și la cei care joacă în prezent. Trebuie să construiești jucătorul perfect. Spune-mi de la cine ai lua fiecare calitate in parte:

Serviciu: Andy Roddick

Returul: Andre Agassi

Forehandul: Fernando Gonzalez

Reverul: Andrei Pavel

Jocul de vole: Patrick Rafter

Poziționarea în teren: Andy Murray

Viteza de deplasare: Rafael Nadal

Concentrarea: Rafael Nadal

Spiritul de luptător: Novak Djokovic

Spectaculozitatea: Roger Federer

Dacă ar fi să alegi un turneu de Grand Slam, pe care l-ai prefera?

Hmm…Nu știu dacă se poate alege unul din ele. Chiar îi întrebam pe unii jucători unde le-a plăcut cel mai mult să evolueze, iar toți au spus același lucru, că fiecare are ceva special. Eu le-aș prefera pe toate, doar să ajung acolo.

În afara terenului ce iți place să faci?

Îmi place să ies, să mă distrez, să petrec timp cu prietenii de acasă. Nu sunt genul care să stea închis în casă. Cred că te poți și distra, dar să ai limite.

Care este destinația ta favorită de vacanță?

Londra și New York mi-au plăcut mult pentru că sunt orașe cu viață. Îmi plac și orașele italiene pentru eleganța si luxul lor, în special Roma și Milano.

„Dacă nu joci cu plăcere, n-ai nicio șansă”

Ți-ai setat vreun obiectiv pentru 2014?

Nu va fi un an ușor, am de apărat multe puncte. Obiectivul este să rămân sănătos. Vreau să avansez în clasament, dar în principal să îmi fac jocul cu plăcere. Dacă nu joci cu plăcere e imposibil să îți meargă bine. Aș vrea ca în sezonul care urmează să ajung între primii 400 jucători din ATP. Dacă se poate mai sus, cu atât mai bine.

Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum?

Mi-e greu să mă gândesc la ceva anume. Am primit atât de multe sfaturi și încerc să iau ce e mai bun din fiecare. În special, cele mai bune au fost de la antrenorul meu și de la părinți.

Cum ți-ai caracteriza stilul de joc? Dar lovitura preferată?

Agresiv. Îmi place să lovesc mingea, să mă aflu mereu la conducerea punctului. Niciodată nu mi-a plăcut să joc defensiv, dar trebuie să stăpânești și asta. Cea mai buna lovitură a mea e forehandul.

„Fotbaliștii nu sunt așa cum îi vede lumea din exterior”

Poți să-mi spui cel mai frumos teren pe care ai jucat până acum?

Terenul central de la Brașov. Se joacă la un club incredibil, iar peisajele sunt extraordinare. Am auzit că e unul dintre cluburile de top din Europa, datorită unei astfel de așezări.

Care este visul tau?

Să ajung unde imi doresc: în primii 100 pentru inceput, acolo e tenisul adevărat. Toți tenismenii cand încep să joace, se gândesc la top 100. Apoi cred că e mai ușor să te menții, să faci pasul inainte.

Spune-mi un lucru despre tine pe care nu îl știu mulți oameni.

Mi-ar fi plăcut să joc fotbal. Am mulți prieteni fotbaliști la echipele din Liga 1 și mulți nu sunt așa cum îi vede lumea din exterior. Chiar cel mai bun prieten al meu fotbalist e de la CFR, Vasile Maftei. M-a susținut la multe meciuri, iar eu merg la meciurile lui atunci când sunt acasă.

574 este locul pe care îl ocupă Ciorcilă în ierarhia ATP

989 este poziția pe care a început anul 2013

180 cm măsoară clujeanul în înălțime

10.902 de dolari a câștigat Patrick din premii în tenis (atât din simplu cât și din dublu)

17 ani a împlinit românul în luna septembrie

Lovește mingea cu mâna dreptă și reverul cu două mâini.

Cele mai bune rezultate ale lui Ciorcilă sunt: finală la competiția Futures din India și sferturi la turneul Challenger din Brașov. 

 

 

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele