Halep, victima unei vechi metehne. Eliminare dureroasă, dramatică şi inestetică la Wimbledon 2018. Cum a pierdut Simona

8 iul 2018 11328 afişări Comentează şi tu Tenis
Halep, victima unei vechi metehne. Eliminare dureroasă, dramatică şi inestetică la Wimbledon 2018. Cum a pierdut Simona Foto: wimbledon.com / Simon Bruty / AELTC 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/17347118/2/out.jpg

Campioana de la Roland Garros a părăsit turneul de la Wimbledon în prima săptămână. În turul trei - nu în primul. Este o ştire ce intră parcă lin sub umbrela unei reguli nescrise a acestei duble extrem de solicitante, în care tenisul schimbă de la roşu la verde, de la lent la rapid, de la patinaj la alunecos, o regulă nescrisă ce spune că ierarhiile se schimbă, iar campioana de la Paris nu este chiar în top la Londra.

Simona Halep nu a reuşit să fie excepţia. Cum fusese în două rânduri Serena Williams. Dezamăgire moderată.

Simona Halep a încheiat însă Wimbledon 2018 într-un meci cu final şocant. O crispare în faţa victoriei, antologică. Eleva lui Darren Cahill nu accesase cel mai bun nivel al tenisului său în primele două tururi. Nu a fost constantă în meciurile de la acest turneu. A ieşit în evidenţă în runda a doua, cu Nara, pentru o serie de zece game-uri câştigate consecutiv. Uşor înşelător. Însă rezista.

Turul trei a propus un match-up inedit, provocator prin unicitatea sa, pentru că aşa cum este greu să joci contra unei adversare de gardă inversă - adică stângace, este greu să joci şi împotriva unei fete care parcă joacă cu două lovituri de rever, mereu cu două mâini. Dificultatea a fost evidentă: primul set a fost în mare parte un concurs al erorilor, început cu cinci break-uri. Halep a ieşit la liman, găsind viteza superioră în final de manşă. Primul set s-a încadrat perfect în logica evoluţiei Simonei Halep la Wimbledon 2018. Bunicică, atât cât să îi permită să pună pe tabelă scorul în favoarea ei.

În setul doi, au apărut semnele îngrijorătoare. Nu în prima parte, atunci când Su-Wei Hsieh a preluat conducerea, 3-1. Au fost greşeli, momente de inspiraţie creatoare pentru Su-Wei. Acesta a fost momentul în care venea provocarea, ca o invitaţie la găsirea unei soluţii. Simona le-a şi găsit. Problema a fost în final de set. Românca a avut probleme cu lungul de linie, cu reverul, cu returul. Şi cu smash-ul. Au fost execuţii complet ratate, greşeli mari. Mingi pe care românca nu a putut să le transforme în winner. Mingi care nu au trecut plasa, ci s-au izbit de bandă. Ca şi în cazul lui Nadal, când cele mai îngrijorătoare ratări sunt cele în care mingea lui este prea joasă pentru a merge către adversar, nu cele care trec centimetri dincolo de tuşă.


Foto: wimbledon.com / Simon Bruty / AELTC

Decisivul a adus mai întâi mobilizare pentru Simona. Voinţă, încrâncenarea de a se agăţa de meci şi de a se căţăra spre borna finişului. 4-1, 5-2. Simona şi-a amintit că trebuie să atace pentru a ajunge la aceste scoruri favorabile. Finalul primului set o prinsese în aşteptare, defensivă, înapoia liniei de fund a terenului. Prea pasivă. Ca în finala de la Roland Garros 2017. Şi ca în destule alte meciuri.

  • Sugestiv, media metrilor alergaţi de Simoan în raliu a crescut constant. În total, 3.407,1 m în întreaga partidă.

Servind pentru meci, la 5-3, la două puncte distanţă de turul 4, Simona Halep a luat piciorul de pe acceleraţie şi s-a bazat pe inerţie. A cedat iniţiativa şi a fost taxată de o jucătoare inspirată, căreia jocul la totul sau nimic i-a ieşit (poveste cunoscută, sic!). Simona se întorsese într-o nebuloasă dinaintea primului titlu de Mare Şlem câştigat.

Simona avea nevoie de un finiş similar celor care au făcut-o şi mai iubită în lumea întreagă, la Australian Open. Cu Lauren Davis (4-6 ,6-4, 15-13) sau cu Angie Kerber (6-3, 4-6, 9-7). Unde a ştiut să lupte, dar şi să apese pe trăgaci. Realitatea este însă că, o carieră de jucătoare de top va cuprinde şi meciuri precum cele de la Australian Open în oglindă. În care ieşi, exxasperant, pe locul doi.

Finalul de la Wimbledon 2018 a fost însă ciudat, pentru că Simona nu a putut conta pe plusul de încredere pe care ar fi trebuit să îl aibă. Dacă avantajul precoce în decisiv îl construise apărându-se prin atac, pe final doar s-a apărat. După 3 mingi de 6-5, tabela arăta 5-6. Timp de două puncte, cu sabia deasupra capului, Simona a revenit la atac. S-a făcut 30-0, apoi a venit unul dintre acele puncte pe care nu ai cum să ţi le ştergi din minte. Su-Wei Hsieh era aproape îngropată în tranşee, în plină extensie în spatele liniei de fund şi fusese obligată să ia o mână de pe rachetă, pentru a rezista în schimb. A lovit aşa, consecutiv, cu forehandul. Mingea i-a venit de la Simona pe rever şi aici a intervenit glonţul magic. Un lung de linie câştigător.

Câteva zeci de secunde mai târziu, Simona era pasivă. Şi de unde intrase în partidă având cel mai mare procentaj la mingile puse în teren cu returul (89%), acum rata două retururi consecutiv. Ultima sa atingere la Wimbledon 2018: un retur pe mingea a doua, în fileu.


Foto: wimbledon.com / Simon Bruty / AELTC
 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.