Halep, discriminată de organizatorii de la Australian Open!? Simona nu ar mai fi ajuns la spital dacă beneficia de acelaşi tratament ca şi finaliştii din proba masculină. Cum se scuză conducerea turneului

1 feb 2018 31815 afişări Comentează şi tu Tenis
Halep, discriminată de organizatorii de la Australian Open!? Simona nu ar mai fi ajuns la spital dacă beneficia de acelaşi tratament ca şi finaliştii din proba masculină. Cum se scuză conducerea turneului

Simona Halep s-a simţit rău în timpul finalei pierdute sâmbătă la Australian Open, iar după meci a fost internată de urgenţă la spital din cauza unei deshidratări severe. Fostul lider mondial nu ar mai fi trăit acest calvar dacă organizatorii luau o decizie logică, însă conducerea turneului a decis că nu e nevoie să îi protejeze decât pe finaliştii probei masculine.

Organizatorii de la Australian Open aveau posibilitatea să-i creeze condiţii decente Simonei Halep. De ce nu au făcut-o?

Finala dintre Halep şi Wozniacki, încheiată cu scorul de 6-7, 6-3, 4-6, s-a desfăşurat în condiţii infernale după ce organizatorii au lăsat deschis acoperişul arenei "Rod Laver". Simona a fost cea mai afectată, ţinând cont că nici nu mai avea prea multe resurse fizice după ce petrecuse un timp îndelungat pe teren în precedentele meciuri. Iar românca se poate simţi dezavantajată după ce australienii nu au mai procedat la fel şi la finala masculină. Roger Federer şi Marin Cilic au jucat cu acoperişul tras, duminică, fapt pentru care valul de căldură nu a mai pătruns pe teren, iar aparatele de aer condiţionat au funcţionat în permanenţă.

Situaţia putea fi şi mai gravă

Modul diferit în care au fost organizate finalele de la Australiana Open a ridicat un mare semn de întrebare. De ce fetele au fost lăsate să se chinuie, riscându-şi chiar sănătatea? Pentru a înţelege gravitatea situaţiei, iată ce a scris a scris Elena Copaciu, medic primar la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală pe contul personal de Facebook.: "Sportul are de câştigat dacă sportivii depun maximum de efort în condiţii de mediu care, în mod normal, impun restricţii angajatorilor pentru munca în aer liber? Temperaturi ridicate, umiditate, indice de confort termic..."

"Când jucătoarea care a solicitat medicul în teren este spitalizată pentru o perfuzie de rehidratare şi reechilibrare electrolitică, a fost suficient oare să i se ia tensiunea în teren? După toate datele de observaţie clinică: transpiraţii generalizate, facies, eritem, crampe musculare - Simona părea să facă un şoc termic. Fiind jucătoarea care a petrecut cele mai multe minute în teren sub soarele verii australiene, poate că organizatorii şi WTA ar trebui să revadă criteriile de prezervare a sănătăţii şi performanţei sportive în condiţii meteo extreme".

Explicaţia australienilor nu e convingătoare

Conducerea primului turneu de Mare Şlem al anului se scuză invocând faptul că temperaturile au depăşit pragul critic prevăzut de regulament doar la finala masculină, nu şi înaintea ultimului act al probei feminine: "Indicele de temperatură şi umiditate a fost duminică atent monitorizat, depăşind limita de 32.5 grade Celsius. Prognoza meteo nu sugera nicio scădere de temperatură, la ora meciului fiind de 32,6 grade Celsius. Arbitrul şi-a exercitat puterea de decizie, şi în urma sugestiilor venite de la WBGT, a decis tragerea acoperişului arenei Rod Laver".

Explicaţia australienilor poate fi acoperită de regulamentul competiţiei, dar nu şi de regulile umane. La ora la care Halep şi Wozniacki au intrat pe teren, erau 32 de grade Celsius în termometre, cu mai puţin de un grad sub limita recomandată pentru închiderea acoperişului. Dar era uşor de prevăzut că finala dintre cele două maratoniste va fi una lungă, aşa că organizatorii sunt acuzaţi pe bună dreptate de rigiditate. Simona a resimţit canicula încă de la jumătatea setului secund, atunci când a solicitat un time out medical.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.