Federer, de șapte karate. Spectacol total: elvețianul a atacat fără plasă de siguranță și a câștigat a șaptea coroană la Cincinnati. Djokovic ratează în 2015 a doua întânire cu istoria: se amână și Golden Masters-ul, după titlul la Roland Garros

Federer, de șapte karate. Spectacol total: elvețianul a atacat fără plasă de siguranță și a câștigat a șaptea coroană la Cincinnati. Djokovic ratează în 2015 a doua întânire cu istoria: se amână și Golden Masters-ul, după titlul la Roland Garros
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Roger Federer (3 ATP) este campionul ediției 2015 a turneului de categorie Masters 1.000 de la Cincinnati, câștigând finala cu liderul mondial Novak Djokovic, 7-6(1), 6-3, la capătul episodului cu numărul 41 al celei mai ofertante rivalități din tenisul actual.

Roger Federer a produs tenis de cea mai înaltă clasă pentru a se impune, pentru a șaptea oară în carieră, în Masters-ul de la Cincinnati. Elvețianul l-a luat pe sus pe liderul la zi al tenisului masculin, Novak Djokovic, anihilându-i armele și săpând șanțuri adânci în mentalul de fier al sârbului, tabela reținând scorul categoric de 7-6(1), 6-3, după o oră și 32 de minute de joc.

Cel mai titrat jucător din tenisul mondial a pariat, la limita blufului, pe o singură carte: a atacat în valuri, susținut de un serviciu constant eficient, care i-a oferit o stabilitate și un confort prețios, de la primul până în ultimul minut al finalei. A fost același serviciu care l-a purtat pe aripi întreaga săptămână, întrucât Federer nu a cedat niciodată break, de-a lungul a cinci meciuri. Pornind de la această bază, Federer a fost răsplătit pentru jocul generos, la limita nebuniei, pentru că a pariat lovituri pe care nu le înveți și nici nu sunt recomandate în vreun manual de tenis. „Fed Express” a câștigat cu retururi pe mingea a doua a lui Djokovic executate din demivoleu din aproapierea liniei careului de serviciu,  cu o duzină de voleuri, cu veniri la plasă repetate și cu șansă. Federer a fost în zi de grație, a fost inspirat ca în zilele bune, iar fileul a ținut și el cu elvețianul – la fel și arbitrii. Și tușele – care au primit mingi „in„, pentru fracțiuni de milimetri.

Djokovic, de partea cealaltă, a ratat a doua întâlnire cu istoria în 2015, scăpând printre degete completarea Golden Masters-ului, la fel cum a ratat și completarea unui „career Grand Slam”, tot în fața unui elvețian care a prins o zi extraterestră.

Cu o săptămână înainte de startul US Open-ului, competiția la masculin pare și mai apetisantă, condimentată de revenirea lui Federer și de problemele pe care, cu siguranță, Djokovic și le va pune după acest eșec.


AȘA AM TRĂ‚IT ÎN FORMAT LIVE BLOG SUCCESUL LUI ROGER FEDERER LA WESTERN & SOUTHERN OPEN

 

UPDATE 21:45 Roger Federer este campionul ediției 2015 a turneului Masters 1.000 de la Cincinnati. Elvețianul închide autoritar partida, grație serviciului, scor 7-6(1), 6-3, în fața lui Novak Djokovic și își trece în palmares primul titlu important al sezonului.


UPDATE 21:37 Federer, la un game de victorie, la 7-6, 5-2. Elvețianul are parte de un prim game strâns pe serviciu, lăsându-se întors de la 40-15 la egalitate. Djokovic ratează însă de puțin tușa laterală, cu lovitura de dreapta, iar Federer închide conturile la plasă, în doi timpi.


UPDATE 21:32 Djokovic nu renunță: salvează minge de dublu break în setul doi pentru elvețian, care rămâne fidel filosofiei sale, chiar dacă sârbul îl ajută cu dublă greșeală și clatină neîncrezător din cap. Federer riscă finalizarea și trebuie să accepte în final că „Nole” se apropie la 2-4.


UPDATE 21:25 Am văzut cum jocul lui Federer impresionează în Marea Britanie – pe Heather Watson, mai precis. Dar și Franța este cucerită – Alize Cornet anunțând că „de asta iubim tenisul”.


UPDATE 21:23 Pe Twitter, au început comentariile răutăcioase la adresa lui Djokovic. La set și 4-1 pentru Federer, cârcotașii anunță un time-out medical extrem de apropiat al lui Djokovic. Federer pare într-un moment de grație, în care riscul extrem îi este răsplătit, fileul este îngăduitor cu el, ba chiar și deciziile arbitrilor îl avantajează.


UPDATE 21:15 65 de minute de vis pentru Roger Federer, care se desprinde în 10 minute la 3-0 în setul doi. Pare un semn în plus, mai ales dacă ați citit statistica expertului ATP: 10 din ultimele 11 finale de la Cincinnati au fost adjudecate de tenismenul care a luat primul set. Titlul cu numărul șapte pare aproape pentru Federer.


UPDATE 21:12 Atac, atac și iarăși atac. Dacă poziționarea lui Federer la retur nu vă convinge, nici faptul că Ben Rothenberg – jurnalist New York Times – îl numește retur-kamikadze, statistica spune totul: Federer a încheiat setul 1 cu 20 de lovituri câștigătoare și 15 erori directe. A fost bal pentru Federer, nu spital.


UPDATE 21:05 Șșșș, geniu la lucru! Mesajul de încurajare făcut celebru cu ani în urmă de cei mai loiali fani ai elvețianului se potrivește ca o mănușă, la capătul primelor 54 de minute de joc. Federer a încheiat primul set învingător, după o ofensivă totală, fără plasă de siguranță, care i-a adus victoria în tiebreak, 7-1. Elvețianul joacă de pe linia de fund sau din interiorul terenului, îl împinge pe Djokovic trei metri în spatele liniei, reușește retur din demi-voleu câștigător, răspunde cu tușă proprie mingii puse parcă direct cu mâna de sârb și servește ca și cum viața sa ar depinde de asta. Șansele de break să se răzbune în defavoarea sa? Nu în acest film.


UPDATE 20:55 Federer servește pentru tiebreak. „Mister Perfect” este jucătorul cu puțin mai mult noroc atunci când fileul intervine în raliu, a avut oportunitățile mai mari, dar acum are nevoie de al 44-lea game de serviciu fără break cedat pentru a evita pierderea setului.


UPDATE 20:50 Djokovic a schimbat puțin aspectul jocului: a făcut reglajele la serviciu, a eliminat oportunitățile pentru Federer, iar la 5-4, pune presiune pe serviciul fără fisură până acum al elvețianului.


UPDATE 20:40 Finala avansează cu servcii câștigate consecutiv, până la 4-3 pentru Djokovic la schimbarea mingilor. Federer returnează mingea a doua a lui Djokovic de parcă ar fi un atac bine construit cu o minge lungă, din careul de serviciu. În poză, atacul la plasă și returul lui Federer seamănă izbitor. Deocamdată, serviciul său a fost imperial: doar trei puncte cedate în trei game-uri.


UPDATE 20:30 Federer și reverul. Elvețianul obține a patra minge de break, la capătul unui duel aprig de reveruri în cross, câștigat de lovitura sa executată cu o mână, în fața mult mai puternice lovituri cu două mâini a sârbului. Același rever însă îl costă break-ul, pe o eroare neforațată, iar Djokovic scapă o dată în plus în față. 3-2.


UPDATE 20:23 Replică tăioasă a lui Federer, Djokovic rezistă. Avem spectacol din debut de meci, pentru că elvețianul atacă și pe serviciul propriu, și la retur și îi iese mai bine al doilea game pe lansarea sârbului. Cu venire la fileu și retur agresiv, Federer își face rost de trei mingi de break, primele ale partidei. Nole însă se poate baza pe serviciu, neutralizând în primă fază șansele adversarului cu lansare la teu, apoi cu schimbare de direcție în raliu care provoacă greșeala elvețianului, chiar pe dreapta –  la a doua oportunitate de break a lui Federer. Tot serviciul îl ajută pe „Nole” să închidă în favoarea sa game-ul, rămânând în fața adversarului: 2-1.


UPDATE 20:10 Start joc! Novak Djokovic începe asaltul pentru Golden Masters la serviciu. Duelul este arbitrat din scaun de inconfundabilul și carismaticul Mohamed Lahiani. Sârbul pornește prompt: game lejer pe serviciu, inclusiv cu as pe mingea a doua. Djokovic pare determinat și este primul jucător care conduce în finală. 1-0.


UPDATE 20:00 Salutare! Ne pregătim să îi vedem intrând pe teren pe Djokovic și pe Federer. Fanii sportului alb care și-au făcut deja simțită prezența în secțiunea de comentarii a meciurilor de la Cincinnati așteaptă mai mult spectacol și dramatism în finala băieților, sperând la un meci cu final pozitiv și fără pastile de inimă pentru Simona. Sunt Cezara Paraschiv și vedem împreună ce ne oferă prima finală de simplu a zilei. Iată cum a arătat deznodământul în 2012, la cea mai recentă finală Federer – Djokovic la turneul de la Cincinnati. Elvețianul a luat trofeul cel mare.


1-3, 1-3 este scriptul care marchează finalul de săptămână la turneul mixt, WTA și ATP, de la Cincinnati. Organizatorii turneului american au dat prioritate finalei feminine, cu liderul mondial Serena Williams primind, în fața propriilor suporteri, replica actualului număr trei mondial, Simona Halep. Deschiderea zilei și încălzirea le revine lui Novak Djokovic – liderul tenisului masculin și lui Roger Federer – coborât de pe doi pe trei, după triumful lui Andy Murray de la Rogers Cup. Finala masculină este programată să înceapă la ora 20:00 (ora României).

Lumea tenisului vorbește în aceste zile despre șansa lui Novak Djokovic de a atinge „Golden Masters”-ul, mai ceva ca despre posibilul Mare Șlem al Serenei Williams, la capătul US Open-ului. Sârbul, lider autoritar în circuitul ATP, urmărește să își adauge în palmares singurul titlu Masters 1.000 care îi lipsește din vitrină, la capătul unei finale cu Roger Federer – un adversar pe care l-a învins în ultimele trei dueluri directe.


Sursa: atpworldtour.com.

Federer a fost într-o formă de zile mari la Cincinnati, depășindu-și cu multă lejeritate adversarii – inclusiv pe campionul precedentului turneu de categorie Masters 1.000 – Andy Murray, Nu a cedat set, iar adversarii au avut probleme să prelungească meciurile dincolo de borna de o oră. De partea cealaltă, Djokovic este un supraviețuitor al tabloului, fiind cu un pas și trei sferturi eliminat în fața ucrainianului cu joc excentric, Alexandr Dolgopolov. „Nole” însă s-a mobilizat, a salvat situația și poate fi considerat chiar mai periculos – dacă luăm în considerare calitățile sale de a exploda în joc, după ce a vărsat sudoare și sânge pe teren. Rămâne însă un fapt: Djokovic a cedat două seturi, în fața unor adversari de eșalon doi, dar cu execuții imprevizibile (Dolgopolov și Goffin).

Presiunea va fi pe umerii sârbului, la fel ca în cazul ultimului act de la Roland Garros, unde a pornit favorit clar în fața lui Stan Wawrinka. Un alt elvețian îi poate refuza acum o performanță uriașă în circuit, dar, Federer nu poate fi considerat outsider, în aceeași măsură precum Wawrinka – văzut de mulți victimă sigură în fața celui care îl răpusese pe regele absolut de pe arena Philippe Chatrier. Dacă se impune, Djokovic va avea un record comparabil cu rubricile incontestabile dominate de Federer – la numărul de titluri de Mare Șlem și săptămâni petrecute în fotoliul de lider mondial și respectiv de Nadal – la totalul de titluri Masters 1.000: Djokovic va fi singurul jucător care ar avea în acest moment toate cele nouă titluri Masters în palmares – considerate de mulți mai greu de obținut, din cauza tabloului cu 64 de poziții și primului tur liber pentru favoriți, care face ca primul meci să fie unul extrem de puternic, fără partide de încălzire și construire a ritmului, ca în cazul Grand Slam-urilor.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să am de-a face cu el"
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Soţia lui Constantin Budescu a întors toate privirile în raiul milionarilor. Cât de frumoasă este Mădălina Budescu
Soţia lui Constantin Budescu a întors toate privirile în raiul milionarilor. Cât de frumoasă este Mădălina Budescu
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Câți ani de închisoare ar putea primi Donald Trump dacă va fi găsit vinovat în procesul banilor tăinuiți
Câți ani de închisoare ar putea primi Donald Trump dacă va fi găsit vinovat în procesul banilor tăinuiți
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…