De ce se accidentează Halep după un turneu bun? „Simona a trecut de la un autoturism la o mașină de Formula 1. Faptul că s-a retras e o probă de bun simț”

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 24 Mar. 2014, 11:30 Actualizat: 24 Mar. 2014, 12:17 Tenis
  • Simona Halep (22 de ani) a reușit în acest an să iasă în evidență la trei turnee : sfert de finală la Australian Open, titlu câștigat la Doha și semifinală la Indian Wells
  • Un lucru de remarcat este faptul că românca n-a confirmat după niciun turneu la care a făcut performanțe: după Melbourne a pierdut în primul tur la Paris, după trofeul cucerit în Qatar a abandonat în primul tur la Dubai, iar după semifinala din California s-a retras înainte de primul meci la Miami
  • ProSport a stat de vorbă cu doi specialiști pentru a sublinia aspecte pe care oamenii din tenis le observă din alte unghiuri

Aceste fluctuații de formă au fost puse și pe seama accidentărilor. Simona a acuzat o inflamație la tendonul lui Ahile în urmă cu o lună, iar acum a suferit o intervenție chirurgicală la degetul mare de la piciorul drept. În 2013, constănțeanca a mai trecut prin chinurile unor dureri la spate, pe care a reușit să le elimine.

Sever Dron, component al echipei de aur din Cupa Davis a României, alături de Năstase și Țiriac, și omul care i-a antrenat pe Virginia Ruzici, Henri Leconte și echipa de Fed Cup a României, a vorbit pentru ProSport despre căderea Simonei Halep imediat după un turneu bun:

„Atunci când ajungi în vârful piramidei, este mai greu să te menții decât să urci acolo”

„Constatările dumneavoastră sunt juste si pline de perspicacitate. Eu cred că Simona a intrat într-o nouă lume a tenisului mondial feminin și că totul este nou pentru ea. Cu toții sperăm și poate o vedem deja mare, adică la nivelul celor care domină tenisul aproape întreg anul. Însă multe fete au trecut prin aceleași probleme: Kvitova, Azarenka, Errani, Lisicki sau Kerber. Acum începe momentul când trebuie, într-un fel, dozat efortul fizic și moral, pentru ca forma sportivă să se găsească la maximum în marile turnee de Grand Slam. Primul ar fi, fără doar și poate, Roland Garros. Atunci când ajungi în vârful piramidei, este mai greu să te menții decât să te urci acolo. Cred că în această perioadă Simona își caută drumul pe care trebuie sa meargă pentru a ajunge în forma de vârf. În momentele importante, ea trebuie să judece infrângerile și victoriile cu aceeași înțelepciune, iar eu cred că asta și face în acest moment”.

În opinia mea, un jucător sau o jucătoare face parte dintre cei mari atunci când îndeplinește câteva condiții de bază:

  • Să aibă dorința de a se bate oriunde și oricând cu toți adversarii.
  • Să aibă capacitatea de a se adapta cât mai repede la suprafața de joc, la mingi, la fus orar,  la jocul adversarului
  • Să aibă capacitatea de a se recupera într-un timp cât mai scurt, atât din punct de vedere fizic cât și moral.
  • Să aibă caracterul necesar pentru a-și exprima forța psihică față de alți jucători.

„Faptul că Simona s-a retras este o probă de bun simț”

Simona s-a retras în acest an de două ori, din cauza a două accidentări diferite. Pot aceste probleme medicale să-i stopeze ascensiunea?
O să vi se pară ciudat, dar pentru mine Simona se află într-o continuitate. A ajuns pe locul 5 în lume și are grijă să nu strice ceea ce a realizat pana acum. Deci, faptul că a abandonat sau s-a retras de la un turneu este o probă de bun simț din partea ei, căci nu vrea sa își pună în pericol organismul care este solicitat mult în ultimul timp.

„Halep trebuie să găsească mutarea următoare, ca la șah”

Cum ați caracteriza jocul lui Halep din acest moment?
Tenisul Simonei a ajuns la un nivel înalt și eu cred că mai are resurse să progreseze din toate punctele de vedere. La jocul din spatele terenului, pe care ea îl controlează din ce în ce mai bine, poate adăuga mai multe incursiuni la fileu. Tactica ei va trebui să fie cât mai diferită, căci stilul ei de joc va fi bine studiat de către adversare și, ca la șah, va trebui să găsească mutarea următoare. Acidentările ei sunt lucruri curente în tenis și semnale de alarmă ale organismului, care într-un fel îți spun : „Stop pentru moment, nu trage de tine mai mult decât îți permite corpul”.

„A trecut de la un autoturism la o mașină de Formula 1”

În concluzie, dacă imi permiteți o comparație, Simona a trecut de la a conduce un autoturism la o mașină de Formula 1, unde motorul si caroseria trebuie să se afle într-un  echilibru de top. Găsirea acestui echilibru este, după părerea mea, lupta pe care o duce Halep în acest moment.

  • Horia Racolța, fizioterapeut sportiv specializat pe tenis, ne-a explicat cauzele accidentărilor suferite de Halep în acest sezon.

Simona Halep s-a retras de la Miami din cauza unei intervenții chirurgicale la degetul mare de la piciorul drept. Cât de gravă poate fi o astfel de accidentare și cât o poate ține departe de teren?
A fost vorba de o intervenție chirurgicală pentru o unghie încarnată. O astfel de problemă medicală, în funcție de severitate, te poate ține departe de teren chiar și trei săptămâni. După operație, primele zile sunt mai grele deoarece nu poți merge foarte bine, zona trebuie menținută curată și uscată, iar în funcție de caz se folosesc antibiotice locale sau generale pentru evitarea unei infecții. Există și un tratament conservator cu sârmulițe aplicate local, în care recuperarea decurge rapid și pacientul poate purta încălțăminte imediat, însă la acesta se recurge individualizat. Cu siguranță, în cazul Simonei Halep a fost ceva mai grav, din moment ce a necesitat intervenția chirurgicală.

Suprafața dură și încălzirea, cauzele acidentărilor

Care credeți că pot fi cauzele problemelor medicale pe care le-a acuzat Halep în ultimul timp? Se poate lua în discuție fizioterapeutul sau modul în care alege ea să se recupereze?
O cauză a acestor accidentări ar putea fi reprezentată de suprafața de joc dură, pe care ea a evoluat foarte mult. Pe un astfel de teren, musculatura, tendoanele, ligamentele și articulațiile sunt mai solicitate. Nu cred că fizioterapeutul sau modul în care ea își face recuperarea pot fi o cauză. Simona este o profesionistă, locul 5 în lume, și sunt convins că staff-ul ei medical folosește cele mai bune și adaptate metode pentru recuperarea și refacerea ei. În prevenirea accidentărilor, un rol foarte important îl au incălzirea înainte de antrenamente și de meciuri, precum și pregătirea fizică. În acest sens este important să se facă exerciții speciale pentru a optimiza coordonarea și echilibrul dar și pentru a activa corect musculatura. Genul acesta de exerciții, efectuate corect și în repetiție, duc la formarea unei „memorii a mușchilor”, care se va activa mai apoi în situațiile dificile și solicitante din timpul meciurilor.

Simona a suferit în acest an și o inflamație a tendonului lui Ahile. Cum se ajunge la o astfel de accidentare?

La tenismeni, cele mai frecvente probleme la tendonul lui Ahile apar datorită solicitărilor din cadrul schimbărilor bruște de direcție, însă și încărcarea articulară prelungită sau încălțămintea participă coroborate la inflamarea tendonului și pot chiar provoca microfisuri la acest nivel. Din nou, încălzirea necorespunzătoare, precum și executarea greșită, în mod repetat, a unor exerciții joacă un rol negativ. Oboseala și suprasolicitarea contribuie în mod negativ, jucătorul nefiind capabil să controleze corect mișcările și să prevină accidentarile.

 

 

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 24 Mar. 2014, 11:30 Actualizat: 24 Mar. 2014, 12:17 Tenis
Pe aceeași temă
Florin Pastramă a fost ridicat de Poliţie! Brigitte, prima reacţie
Florin Pastramă a fost ridicat de Poliţie! Brigitte, prima reacţie
VIDEO Patroana unui hotel din Mamaia, atacată cu ouă în trafic. Interlopul care o urmărea a fost filmat şi dat în direct pe Facebook. Poliţia i-a amendat
VIDEO Patroana unui hotel din Mamaia, atacată cu ouă în trafic. Interlopul care o urmărea a fost filmat şi dat în direct ...
Emmanuel Macron condamnă dur
Emmanuel Macron condamnă dur "atacul terorist" din Nisa: "A fost atacată întreaga Franţă/ "Nu vom ceda"
Talpan, furios dupa ce a vazut o postare despre FCSB pe pagina Ligii! Vrea sa inceapa un nou razboi: ce anunt face
Talpan, furios dupa ce a vazut o postare despre FCSB pe pagina Ligii! Vrea sa inceapa un nou razboi: ce anunt face
Amețeală și stare de leșin? Ce să mănânci și ce să bei dacă ai tensiunea mică
Amețeală și stare de leșin? Ce să mănânci și ce să bei dacă ai tensiunea mică
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de Nord, cu 50 lei ora! Te prăpădești de râs
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de Nord, cu 50 lei ora! Te prăpădești de râs
Jandarm coronasceptic, ucis de COVID-19. Mesajele pline de ură postate până să se infecteze
Jandarm coronasceptic, ucis de COVID-19. Mesajele pline de ură postate până să se infecteze
Anunţul făcut în urmă cu puțin timp de Iohannis! Se întâmplă vineri!
Anunţul făcut în urmă cu puțin timp de Iohannis! Se întâmplă vineri!
În timp ce EXCAVA un mormânt sacru un arheolog a făcut o descoperire ULUITOARE. „Schimbă cu totul istoria”
În timp ce EXCAVA un mormânt sacru un arheolog a făcut o descoperire ULUITOARE. „Schimbă cu totul istoria”
Un om sărac a găsit ceva în gunoiul lui Zuckerberg. De atunci caută cu atenţie în tomberonul miliardarului, iar viaţa lui s-a schimbat
Un om sărac a găsit ceva în gunoiul lui Zuckerberg. De atunci caută cu atenţie în tomberonul miliardarului, iar viaţa ...
Victorie pentru România. Am fost printre primii din Europa. Suntem la masa mare
Victorie pentru România. Am fost printre primii din Europa. Suntem la masa mare
BOMBĂ! De la ce a pornit scandalul dintre Bianca Drăgușanu și Carmen de la Sălciua, de fapt. Ce a făcut bruneta cu Alex Bodi
BOMBĂ! De la ce a pornit scandalul dintre Bianca Drăgușanu și Carmen de la Sălciua, de fapt. Ce a făcut bruneta cu ...
"Ploaie cu bani" de la Guvern. Se anunţă creşteri pentru veniturile acestor categorii de persoane
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
Toți visau la mașina asta, dar acum nu o mai vrea nimeni. Este unul dintre cele mai rare modele de lux
Toți visau la mașina asta, dar acum nu o mai vrea nimeni. Este unul dintre cele mai rare modele de lux
Un tehnician a găsit un mesaj și bani într-un iPhone adus la reparat. Ce a urmat e uluitor
Un tehnician a găsit un mesaj și bani într-un iPhone adus la reparat. Ce a urmat e uluitor
Anthony Fauci critică răspunsul SUA în faţa pandemiei de Covid: ”Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti”
Anthony Fauci critică răspunsul SUA în faţa pandemiei de Covid: ”Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti”
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
Este oficial: Două judeţe au depăşit deja pragul critic de 4 la mie la rata de infectare cu COVID-19
Este oficial: Două judeţe au depăşit deja pragul critic de 4 la mie la rata de infectare cu COVID-19
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
The Midnight Sky, filmul regizat de George Clooney, va avea premiera pe Netflix în apropierea Crăciunului
The Midnight Sky, filmul regizat de George Clooney, va avea premiera pe Netflix în apropierea Crăciunului
Amanta unui șofer din Botoșani i-a lăsat un mesaj de NEUITAT pe mașină. Acum îl știe tot INTERNETUL - FOTO
Amanta unui șofer din Botoșani i-a lăsat un mesaj de NEUITAT pe mașină. Acum îl știe tot INTERNETUL - FOTO
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel