De ce se accidentează Halep după un turneu bun? „Simona a trecut de la un autoturism la o mașină de Formula 1. Faptul că s-a retras e o probă de bun simț”

De ce se accidentează Halep după un turneu bun?
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Simona Halep (22 de ani) a reușit în acest an să iasă în evidență la trei turnee : sfert de finală la Australian Open, titlu câștigat la Doha și semifinală la Indian Wells
  • Un lucru de remarcat este faptul că românca n-a confirmat după niciun turneu la care a făcut performanțe: după Melbourne a pierdut în primul tur la Paris, după trofeul cucerit în Qatar a abandonat în primul tur la Dubai, iar după semifinala din California s-a retras înainte de primul meci la Miami
  • ProSport a stat de vorbă cu doi specialiști pentru a sublinia aspecte pe care oamenii din tenis le observă din alte unghiuri

Aceste fluctuații de formă au fost puse și pe seama accidentărilor. Simona a acuzat o inflamație la tendonul lui Ahile în urmă cu o lună, iar acum a suferit o intervenție chirurgicală la degetul mare de la piciorul drept. În 2013, constănțeanca a mai trecut prin chinurile unor dureri la spate, pe care a reușit să le elimine.

Sever Dron, component al echipei de aur din Cupa Davis a României, alături de Năstase și Țiriac, și omul care i-a antrenat pe Virginia Ruzici, Henri Leconte și echipa de Fed Cup a României, a vorbit pentru ProSport despre căderea Simonei Halep imediat după un turneu bun:

„Atunci când ajungi în vârful piramidei, este mai greu să te menții decât să urci acolo”

„Constatările dumneavoastră sunt juste si pline de perspicacitate. Eu cred că Simona a intrat într-o nouă lume a tenisului mondial feminin și că totul este nou pentru ea. Cu toții sperăm și poate o vedem deja mare, adică la nivelul celor care domină tenisul aproape întreg anul. Însă multe fete au trecut prin aceleași probleme: Kvitova, Azarenka, Errani, Lisicki sau Kerber. Acum începe momentul când trebuie, într-un fel, dozat efortul fizic și moral, pentru ca forma sportivă să se găsească la maximum în marile turnee de Grand Slam. Primul ar fi, fără doar și poate, Roland Garros. Atunci când ajungi în vârful piramidei, este mai greu să te menții decât să te urci acolo. Cred că în această perioadă Simona își caută drumul pe care trebuie sa meargă pentru a ajunge în forma de vârf. În momentele importante, ea trebuie să judece infrângerile și victoriile cu aceeași înțelepciune, iar eu cred că asta și face în acest moment”.

În opinia mea, un jucător sau o jucătoare face parte dintre cei mari atunci când îndeplinește câteva condiții de bază:

  • Să aibă dorința de a se bate oriunde și oricând cu toți adversarii.
  • Să aibă capacitatea de a se adapta cât mai repede la suprafața de joc, la mingi, la fus orar,  la jocul adversarului
  • Să aibă capacitatea de a se recupera într-un timp cât mai scurt, atât din punct de vedere fizic cât și moral.
  • Să aibă caracterul necesar pentru a-și exprima forța psihică față de alți jucători.

„Faptul că Simona s-a retras este o probă de bun simț”

Simona s-a retras în acest an de două ori, din cauza a două accidentări diferite. Pot aceste probleme medicale să-i stopeze ascensiunea?
O să vi se pară ciudat, dar pentru mine Simona se află într-o continuitate. A ajuns pe locul 5 în lume și are grijă să nu strice ceea ce a realizat pana acum. Deci, faptul că a abandonat sau s-a retras de la un turneu este o probă de bun simț din partea ei, căci nu vrea sa își pună în pericol organismul care este solicitat mult în ultimul timp.

„Halep trebuie să găsească mutarea următoare, ca la șah”

Cum ați caracteriza jocul lui Halep din acest moment?
Tenisul Simonei a ajuns la un nivel înalt și eu cred că mai are resurse să progreseze din toate punctele de vedere. La jocul din spatele terenului, pe care ea îl controlează din ce în ce mai bine, poate adăuga mai multe incursiuni la fileu. Tactica ei va trebui să fie cât mai diferită, căci stilul ei de joc va fi bine studiat de către adversare și, ca la șah, va trebui să găsească mutarea următoare. Acidentările ei sunt lucruri curente în tenis și semnale de alarmă ale organismului, care într-un fel îți spun : „Stop pentru moment, nu trage de tine mai mult decât îți permite corpul”.

„A trecut de la un autoturism la o mașină de Formula 1”

În concluzie, dacă imi permiteți o comparație, Simona a trecut de la a conduce un autoturism la o mașină de Formula 1, unde motorul si caroseria trebuie să se afle într-un  echilibru de top. Găsirea acestui echilibru este, după părerea mea, lupta pe care o duce Halep în acest moment.

  • Horia Racolța, fizioterapeut sportiv specializat pe tenis, ne-a explicat cauzele accidentărilor suferite de Halep în acest sezon.

Simona Halep s-a retras de la Miami din cauza unei intervenții chirurgicale la degetul mare de la piciorul drept. Cât de gravă poate fi o astfel de accidentare și cât o poate ține departe de teren?
A fost vorba de o intervenție chirurgicală pentru o unghie încarnată. O astfel de problemă medicală, în funcție de severitate, te poate ține departe de teren chiar și trei săptămâni. După operație, primele zile sunt mai grele deoarece nu poți merge foarte bine, zona trebuie menținută curată și uscată, iar în funcție de caz se folosesc antibiotice locale sau generale pentru evitarea unei infecții. Există și un tratament conservator cu sârmulițe aplicate local, în care recuperarea decurge rapid și pacientul poate purta încălțăminte imediat, însă la acesta se recurge individualizat. Cu siguranță, în cazul Simonei Halep a fost ceva mai grav, din moment ce a necesitat intervenția chirurgicală.

Suprafața dură și încălzirea, cauzele acidentărilor

Care credeți că pot fi cauzele problemelor medicale pe care le-a acuzat Halep în ultimul timp? Se poate lua în discuție fizioterapeutul sau modul în care alege ea să se recupereze?
O cauză a acestor accidentări ar putea fi reprezentată de suprafața de joc dură, pe care ea a evoluat foarte mult. Pe un astfel de teren, musculatura, tendoanele, ligamentele și articulațiile sunt mai solicitate. Nu cred că fizioterapeutul sau modul în care ea își face recuperarea pot fi o cauză. Simona este o profesionistă, locul 5 în lume, și sunt convins că staff-ul ei medical folosește cele mai bune și adaptate metode pentru recuperarea și refacerea ei. În prevenirea accidentărilor, un rol foarte important îl au incălzirea înainte de antrenamente și de meciuri, precum și pregătirea fizică. În acest sens este important să se facă exerciții speciale pentru a optimiza coordonarea și echilibrul dar și pentru a activa corect musculatura. Genul acesta de exerciții, efectuate corect și în repetiție, duc la formarea unei „memorii a mușchilor”, care se va activa mai apoi în situațiile dificile și solicitante din timpul meciurilor.

Simona a suferit în acest an și o inflamație a tendonului lui Ahile. Cum se ajunge la o astfel de accidentare?

La tenismeni, cele mai frecvente probleme la tendonul lui Ahile apar datorită solicitărilor din cadrul schimbărilor bruște de direcție, însă și încărcarea articulară prelungită sau încălțămintea participă coroborate la inflamarea tendonului și pot chiar provoca microfisuri la acest nivel. Din nou, încălzirea necorespunzătoare, precum și executarea greșită, în mod repetat, a unor exerciții joacă un rol negativ. Oboseala și suprasolicitarea contribuie în mod negativ, jucătorul nefiind capabil să controleze corect mișcările și să prevină accidentarile.

 

 

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen