Cupa Davis | 7 magnifici din Top 10 joacă la finalul săptămânii viitoare. Federer și Wawrinka reapar în distribuție după succesul din 2014, Nadal ajută Spania, după doi ani

Cupa Davis | 7 magnifici din Top 10 joacă la finalul săptămânii viitoare. Federer și Wawrinka reapar în distribuție după succesul din 2014, Nadal ajută Spania, după doi ani
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Cupa Davis dispută în weekendul 18-20 septembrie partidele din semifinalele competiției, barajele pentru completarea Grupei Mondiale, dar și dueluri din Grupele I și II continentale. La patru zile după ce US Open-ul își încoronează campionul, șapte dintre jucătorii aflați în acest moment în Top 10 vor lua din nou racheta în mână, sub culorile naționale.

Tomas Berdych (6 ATP) este singurul jucător de Top 10 care și-a refuzat naționala pentru duelurile din septembrie. Un adevărat erou al Cehiei în ultimele ediții alături de Radek Stepanek, campion în 2013, jucătorul antrenat acum de Dani Vallverdu a preferat să își ia vacanță după US Open, lăsând echipa în grija lui Jiri Vesely (22 ani, 48 ATP). Finalistul din primăvară, de la BRD Bucharest Open îl va avea alături pe Lukas Rosol, în picaj în clasament și în formă, pe cvasi-necunoscutul Adam Pavlasek (149 ATP) și pe Stepanek, într-o deplasare incomodă din punct de vedere al drumului, în India. Liderul mondial Novak Djokovic și Gilles Simon (10 ATP) rămân pe tușă, echipele lor având următorul meci programat abia în 2016, în primul tur al Grupei Mondiale.

Semifinale: recalcitrantul Kyrgios scos din „naționala tinerilor Australiei”, înaintea duelului cu Murray & Co

Andy Murray, un jucător cu destule etape de Cupa Davis refuzate în carieră, este port-drapelul insularilor care revin pentru prima dată după 1981 în semifinalele competiției pe echipe a tenisului masculin. Britanicii au din nou o problemă legată de meciul de dublu: joacă din nou cei doi frați Murray, ca în duelul din sferturi cu Franța, sau revin la dublul format din specialiști ai probei, Jamie Murray / Dominic Inglot, un cuplu care nu a adus însă victoria în fața fraților Bryan, în primul meci al anului (meci cedat 7-9 în setul cinci).

  • Murray (3 ATP) a părăsit concursul de la US Open în optimi, învins de Kevin Anderson

Oaspeți la Glasgow, australienii conduși în egală măsură de căpitanul-nejucător Wally Masur, dar și de un Lleyton Hewitt aflat la ultimii pași ai carierei, renunță la un bad-boy pentru a reprimi din exil un altul. Bernard Tomic, Sam Groth și Thanasi Kokkinakis sunt lupii tineri pe care Hewitt trebuie să îi îmblânzească și apoi să le insufle spiritul unei competiții care pare croită pentru jucători ca el. Kyrgios, cel care execută o pedeapsă cu suspendare din partea ATP-ului, este ferit de o întâlnire fierbinte cu fanii, care are potențialul de a scoate din nou în prim-plan partea întunecată a personalității sale, dar și cu coechipierul său pe care l-a vârât fără avertisment în saga triunghiului amoros Wawrinka – Vekic – Kokkinakis. Wally Masur a afirmat că „după o discuție serioasă cu Nick și echipa sa, am căzut de acord asupra unui plan care să îl ajute să se dezvolte pe toate planurile„. În schimb, Tomic, cel care a fost sărit din schemă un meci, după ce a atacat violent Tennis Australia, revine în echipă, prevenit că „are o foarte mică marjă de eroare„. Căpitanul Australiei afirmă că „Bernie a înțeles greșeala și lucrează pentru schimbarea comportamentului”.

Belgia – Argentina, semifinala fără star din Top 10

Cele două echipe demonstrează că nu trebuie să ai un jucător de super-top pentru a conta în Cupa Davis. Belgia are într-adevăr un jucător care bate la ușa celor mai importante rezultate în tenis, în persoana lui David Goffin (15 ATP), însă Australia, rămasă fără parcă-mereu-accidentatul Del Potro și fără veteranul Nalbandian, cu Leonardo Mayer (34 ATP, cel mai bine clasat), Federico Delbonis, Diego Schwartzman și Carlos Berlocq în distribuție, poate bifa, la a zecea semifinală din istorie, o nouă finală, după ultimul act pierdut în 2011.

Play-off-ul pentru Grupa Mondială: Federer și Wawrinka fac uitate declarațiile războinice din debutul anului. Cilic și Nishikori, și ei pe baricade

După ce ani de zile a alergat după Salatiera de Argint, trofeu lipsă din palmaresul său impresionant, Federer a câștigat alături de Stan Wawrinka competiția pe echipe, în 2014, pe tărâm francez, dar a lăsat imediat să se înțeleagă că nu va reveni pe teren pentru Elveția. La finalul lunii februarie, jucătorul cu cele mai multe titluri de Mare Șlem era din nou foarte dur în declarații: „Joc de atât de mult timp că acum îmi permit să fac ce îmi place. Cupa Davis a fost mereu o povară și mi-a cauzat mai multe probleme decât altele în cariera mea. Mi-a fost foarte clar pentru mine că nu voi mai juca. Ca să fiu sincer, cred că după această victorie pot să fac ce vreau. Oricum, am făcut-o mai mult pentru colegi decât pentru mine. Am vrut cu adevărat ca Michael (n.r. – Lammer), Marco (Chiudinelli) și Stan (Wawrinka) să obțină trofeul”, a adăugat Federer.

Wawrinka a fost la fel de tranșant în declarații. Astfel, ambii eroi de la Lille au sărit peste duelul cu Belgia, însă revin pentru a menține Țara Cantoanelor în primul eșalon valoric, împotriva echipei partenerului de dublu al lui Horia Tecău, Jean-Julien Rojer. În Elveția, gazdele se prezintă cu Roger Federer, Stan Wawrinka, Marco Chiudinelli și Henri Laaksonen, iar olandezii merg la Geneva cu o echipă fără liderul Robin Haase, în care se remarcă Juls Rojer, în fața lui Thiemo De Bakker, Jesse Huta Galung sau Matwe Middelkoop.

  • Roger Federer (2 ATP) joacă duminica aceasta finala turneului de la US Open, în timp ce Stan Wawrinka (5 ATP) a cedat în semifinale, chiar în fața conaționalului său.
Marin Cilic a refuzat în iarnă duelul direct cu Novak Djokovic, în Serbia, dar la jumătatea lui septembrie revine pe teren, alături de Borna Coric, Ivan Dodig și Franko Skugor pentru un duel pe teren propriu cu surprinzătoarea Brazilie – învingătoare în fața Spaniei.
  • Campionul în exercițiu de la New York, Cilic (9 ATP) a fost învins net de Novak Djokovic în semifinalele US Openului.

Finalist în 2014 la New York, Kei Nishikori a ratat turneul în 2015, fiind prima victimă majoră la New York, și începe reconstrucția în deplasarea din Columbia. Taro Daniel, debutantul Yoshihito Nishioka – care a reușit să avanseze până în turul doi la US Open, depășind performanța lui Kei – și Yasutaka Uchiyama i se alătură „samuraiului”, care nu a putut învinge de unul singur Canada, în primul tur al Grupei Mondiale.

  • Kei Nishikori (4 WTA) a fost învins la New York în primul tur, de francezul Benoit Paire.

Zona euro-africană I: Nadal și Ferrer, din nou pentru Spania

Spania a scăzut turația motoarelor în Cupa Davis, după o serie de patru finale disputate în șase ediții. David Ferrer a încheiat conturile cu echipa de Cupa Davis a Spaniei în 2012, după ultimul act pierdut dramatic în fața Cehiei, 2-3. Nadal, numărul unu al ibericilor, a fost ținut departe de meciurile echipei sale de accidentări în 2013 și 2014, de la probleme de genunchi până la o operație de apendicită. Prezența lui Rafa era oricum pusă sub semnul întrebării de numirea în funcția de căpitan-nejucător a Galei Leon, însă problemele medicale au decis fără echivoc pentru iberic.

Totuși, cu trei înfrângeri în utlimele trei dueluri pentru „Armada”, cei doi spanioli din Top 10 revin pe baricade.

Pentru Nadal, cel care a ratat sezonul 2015, în ciuda faptului că fizic, anunță că este ok, este cel mai probabil ultima șansă reală ca, pe hardul indoor din Danemarca, atmosfera de camaraderie din sânul echipei să îl pună în sfârșit pe drumul cel bun, după ce nici zgura nu a reușit acest lucru, nici titlul de la Stuttgart. Suprafața nu îi este favorabilă lui Nadal, nici condițiile de sală, însă Cupa Davis este o competiție pe care jucătorul de 29 de ani o iubește enorm, jucând un ultim act în 2011, la simplu și dublu, cu infiltrații la genunchi, periclitându-și la acea vreme întreg sezonul 2012, deși avea deja trofeul în palmares.

  • Rafael Nadal (8 ATP) a părăsit turneul de la Flushing Meadows în turul trei, după un meci scăpat printre degete, de la 2-0 la seturi și break avantaj în seturile 3 și 4, în fața lui Fognini. Tot în același tur s-a oprit și David Ferrer (7 ATP), învins de Jeremy Chardy.
Visul olimpic Rio 2016 este un motiv în plus care îi aduce pe Nadal și Ferrer în „naționala” Spaniei: criteriu de calificare la Jocurile Olimpice este poziția în clasamentul ATP (teoretic, primele 56 poziții asigură drept de participare în Brazilia, în limita a patru sportivi per națiune, dar fiecare jucător trebuie să aibă cel puțin două prezențe în echipa de Cupa Davis – respectiv Fed Cup, la feminin – a țării sale, în acest ciclu olimpic – 2013, 2014, 2015, 2016, una dintre selecții trebuind să fie obligatoriu în 2016).
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen