Copil pierde la mare luptă prima finală ATP a carierei, la Sofia, scor 6-7, 7-6, 4-6 cu Basic! Marius se consolează cu un salt frumos în clasament

11 feb 2018 12585 afişări Comentează şi tu Tenis
Copil pierde la mare luptă prima finală ATP a carierei, la Sofia, scor 6-7, 7-6, 4-6 cu Basic! Marius se consolează cu un salt frumos în clasament 17 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16983127/2/arhi.jpg
  • Marius Copil (93 ATP) a fost învins duminică de Mirza Basic (129 ATP), scor 6-7(6), 7-6(4), 4-6 în finala turneului ATP 250 de la Sofia. Copil putea aduce primul titlu ATP în România după o pauză de 10 ani, însă arădeanul a clacat în setul decisiv.

Finala de la Sofia s-a transformat în coşmar, după ce Marius Copil a cedat iniţiativa în ultimele două game-uri ale duelului cu Mirza Basic, scor 6-7, 7-6, 4-6! A fost un deznodământ total neaşteptat, ţinând cont că românul s-a aflat în controlul partidei, ratând mai multe mingi de break în startul decisivului. Bosniacul care l-a eliminat pe Stan Wawrinka în semifinale şi-a revenit însă incredibil după ce părea că nu mai are resurse fizice, reuşind break-ul într-un moment cheie.

Ne bucurăm oricum pentru Marius, care face un salt de 19 locuri în ierarhia mondială, până pe 74 ATP. De aesmenea, Copil primeşte un cec în valoare de 47.000 de euro şi felicitările noastre după ce a devenit primul român care ajunge într-o finală ATP în ultimii 7 ani. "Este primul meu discurs la o ceremonie de premiere, aşa că sunt emoţionat...

Îi mulţumesc antrenorului meu, Andrei Mlendea, care m-a ajutat foarte mult în ultimii doi ani - alături de el am început această aventură, când eram cu 200 de locuri mai jos în clasament. Le mulţumesc tuturor sponsorilor, dar şi spectatorilor care au venit în această seară. Nu în ultimul rând, sunt foarte recunoscător familiei. Îl felicit pe Mirza, pe care îl cunosc de la vârsta de 8 ani", a fost frumosul discurs al lui Marius Copil.


19:24 Moment teribil pentru Copil, care îşi pierde serviciul, scor 6-7, 7-6, 4-5! Marius atacă neinspirat, iar bosniacul are şansa uriaşă de a servi pentru meci.


19:17 Se menţine echilibrul în decisiv, scor 6-7, 7-6, 4-4, după o minge pe care Copil nu a controlat-o aşa cum trebuie. Basic scapă şi de această dată şi câştigă game-ul la 30.


19:14 Copil - Basic 6-7, 7-6, 4-3! Ce nebunie de meci: Marius înfruntă cu succes două mingi de break, oferind un exemplu de curaj. Nu a aşteptat greşeala adversarului, ci s-a aruncat la fileu precum un animal de pradă.


19:08 Basic lasă impresia că nu mai simte dureri şi egalează la 3 în setul al treilea. Copil trebuie să fie foarte atent, pentru că bosniacul aleargă mult mai bine acum, ridicându-ş nivelul de joc.


19:04 Copil rămâne în faţă, după câteva torpile pe care le expediază în careul advers: 6-7, 7-6, 3-2! Arădeanul ajunge la 18 aşi.


18:59 Încă un game consistent pentru Marius, care îşi impune ritmul şi face 6-7, 7-6, 2-1!


18:56 Copil - Basic 6-7, 7-6, 1-1, după un game de la care arădeanul putea obţine mult mai mult! Două mingi de break au fost irosite însă cu uşurinţă, în condiţiile în care bosniacul se mişcă tot mai greu pe teren.


18:49 Copil rămâne în transă şi începe excelent setul al treilea: 6-7, 7-6, 1-0, după un game alb! Basic e luat pe sus de român!


18:40 SEEET pentru Copil în finala de la Sofia! "Buldozerul" nostru închide cu sânge rece manşa a doua, după o nouă venire hotărâtă la fileu, scor 6-7(6), 7-6(4). Basic solicită imediat time out medical, semn că Marius i-a testat limitele fizice bosniacului. Românul a fost extrem de agresiv în tie-break-ul setului doi, fiind răsplătit pentru curajul său.


18:35 Marius e inspirat de această dată, iar inimile noastre bat acum cu viteza ultimului serviciu expediat de român: 6-7, 6-6 şi avem un tie-break crucial!


18:30 Copil - Basic 6-7, 5-6, după ce bosniacul îşi adjudecă al treilea game consecutiv! Momente de panică în jocul lui Marius, care trebuie să îşi câştige serviciul pentru a supravieţui în finală.


18:27 Marius îşi pierde din nou consistenţa şi inclusiv serviciul, în cel mai nepotrivit moment, iar Mirza face rebreak-ul: 6-7, 5-5. A fost prea nesigur pe el românul în ultimele puncte.


18:23 Basic face 6-7, 5-4, nu înainte de a salva şi o minge de set, iar Copil este obligat să servească pentru a-şi adjudeca manşa secundă.


18:19 SOLID, acesta este cel mai bun cuvânt pentru a caracteriza jocul lui Copil, care mai are nevoie de un singur game pentru a trimite finala în decisiv: 6-7, 5-3.


18:16 Bosniacul continuă să rămână periculos, nelăsându-l pe Marius să-şi tragă răsuflarea: 6-7, 4-3!


18:14 Copil - Basic 6-7, 4-2! Arădeanul păstrează break-ul fără emoţii, iar asta este cel mai important.


18:10 Basic răspunde imediat şi îşi face şi el serviciul la 0, după un atac prea lung al lui Copil: 6-7, 3-2.


18:07 Tot mai bătăios este Marius, aşa cum remarcă şi comentatorul partidei de pe Digisport, iar românul face un game alb şi se distanţează la 6-7, 3-1!


18:05 După două game-uri rapide, scorul devine 6-7, 2-1! E important ca Marius să îşi conserve energia pentru momentele în care se află la serviciu, doar aşa putând să-şi destabilizeze adversarul. 


17:59 Marius dă dovadă de multă inteligenţă în joc şi nu se precipită, ştergându-şi din minte finalul dramatic al manşei inaugurale. Românul devine încrezător şi face break-ul imediat: 6-7, 1-0.


17:53 Copil cedează primul set cu 7-6(6), deşi la un moment dat părea că se află în control. Marius a condus cu 4-1, dar braţul său s-a încordat brusc, iar Mirza a fructificat a doua minge de set. Ce păcat!


17:45 Acum se merge umăr la umăr cu serviciul, iar primul act se va decide la tie-break: 6-6!


17:43 Copil şi-a luat doza de încredere după game-ul precedent, revine de la 0-30 şi conduce pentru a doua oară în set: 6-5.


17:38 Marius, condamnat să câştige pe serviciul advers pentru a rămâne în primul set, sparge gheaţa şi egalează la 5! Românul a jucat totul pe cartea atacului, a venit la fileu precum un buldozer, hotărât, creându-şi trei mingi de break! Ultima a fost convertită de arădean, care a eliberat imediat un strigăt de luptă: "Haide!"


17:33 Copil - Basic 4-5! Românul face un pas în faţă, loveşte puternic şi rămâne aproape pe tabelă: 4-5. Bosniacul serveşte însă pentru a închide primul set.


17:30 Marius e forţat să lovească dintr-o poziţie incomodă, încearcă să puncteze decisiv, dar greşeşte cu reverul: 3-5!


17:28 Copil - Basic 3-4. Lăsând la o parte faptul că e condus cu break, trebuie să remarcăm şi un lucru pozitiv: lui Marius au început să îi intre "bombele" cu serviciul.


17:26 Basic nu dă niciun semn de slăbiciune deocamdată, distanţându-se din nou pe tabelă, 2-4!


17:22 Copil - Basic 2-3! În ciuda faptului că jocul nu îi funcţionează în startul finalei, Marius are o atitudine pozitivă şi salvează minge de dublu break.


17:18 Bosniacul este agresiv şi reuşeşte să îşi consolideze break-ul, scor 1-3.


17:15 Copil - Basic 1-2! Arădeanul are ghinion în acest game, fileul nu ţine cu el, iar sportivul nostru îşi cedează serviciul pentru prima oară în turneu.


17:11 Basic serveşte şi el solid şi egalează la 1.


17:09 Copil - Basic 1-0, după un game alb al arădeanului! Marius a livrat deja doi aşi!


17:03 Finala de la Sofia stă să înceapă, Marius şi Mirza aflându-se la încălzire! Meciul se joacă cu casa închisă, să sperăm că vecinii noştri vor ţine cu Copil


16:45 Am păstrat această informaţie pentru minutele de dinaintea meciului, ca Basic să nu aibă timp să-i afle secretul lui Copil :). Românul a dezvăluit pe Facebook cum a reuşit să-şi ridice atât de mult nivelul: "Anul acesta am decis să risc mai mult, să vin la fileu şi să rămân agresiv, mai ales pe serviciul meu. Sunt foarte fericit de rezultat, însă mai am un meci de jucat".


16:13 Salutare! După ce meciurile din Fed Cup s-au încheiat aşa cum ne-am dorit, interesul fanilor tenisului din România se mută spre circuitul ATP! Irina Begu, artizana victoriei împotriva Canadei, l-a încurajat pe Marius Copil pe finalul conferinţei de presă de la Cluj: "Îi ţin pumnii lui Marius şi îmi doresc să câştige primul său titlu!".


România ar putea avea un campion în circuitul ATP după 10 ani

Copil se află la un singur pas de o performanţă uriaşă, întâlnindu-l pe Basic în marea finală din ţara vecină! Ultimul român care a disputat o finală în circuitul ATP a fost Victor Hănescu, în urmă cu 7 ani, la turneul de la Nisa (7-6, 3-6, 3-6 cu Nicolas Almagro). Tot "Hane" a adus şi ultimul trofeu ATP în ţară, trecând nu mai puţin de 10 ani de la ziua în care triumfat la Gstaad (6-3, 6-4 cu Igor Andreev). Marius poate intra şi el în galeria campionilor din tenisul masculin, la capătul unei săptămâni memorabile.

Atenţie, Marius! Bosniacul a eliminat două nume grele

Finala de la Sofia pare surprinzătoare la prima vedere, însă cei doi protagonişti au jucat superb la turneul dotat cu premii în valoare totală de 561.000 de euro! Copil nu a cedat niciun set contra unor adversari precum Robin Haase, Blaz Kavcic, Gilles Muller sau Josef Kovalik, în timp ce Basic a produs două surprize de proporţii, învingându-i pe Philipp Kohlschreiber (optimi) şi Stanislas Wawrinka (semifinale). Bosniacul a câştigat cu două meciuri mai mult decât Marius, deoarece a venit din calificări pe tabloul principal.

Copil urcă fulminant în clasament dacă se impune în finala de la Sofia

Marius Copil s-a mai întâlnit de trei ori cu Mirza Basic, istoria meciurilor directe fiind de partea bosniacului, scor 2-1! Este clar că duelul din Bulgaria are miza cea mai importantă, campionul plecând acasă cu un cec în valoare de 90.000 de euro. Dacă se va impune, arădeanul va face un salt spectaculos în clasamentul mondial, până pe 63 ATP. El a urcat deja 19 locuri după calificarea în finală, aflându-se pe poziţia 74 în clasamentul live. De partea cealaltă, oponentul lui Copil a pătruns în premieră în Top 100 ATP (locul 92).

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.