Cine e jucătoarea care a învins-o la Wuhan pe Halep. Johanna Konta, victoria carierei: „Am reușit să-mi fructific șansele”. Așa a început totul: povestea unei englezoaice la New York

Cine e jucătoarea care a învins-o la Wuhan pe Halep. Johanna Konta, victoria carierei:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Johanna Konta (66 WTA) a reușit miercuri victoria carierei în fața Simonei Halep, a doua jucătoare a lumii, în optimile de finală ale turneului de la Wuhan: 6-3, 3-6, 7-5, britanica semnând o super-revenire în setul decisiv, cu serie incredibilă de șase game-uri, de la 1-5.
  • Konta lucrează cu psiholog sportiv și explica, după prima victorie în fața unei jucătoare de Top 10 a carierei (cu Muguruza, la New York): „Cu siguranță, forța mentală m-a făcut învingătoare. Nivelul jocului vine, pleacă – nu cred că avem atât de mult control pe cât am vrea. Dar din punct de vedere mental, acolo chiar am controlul și sunt mulțumită de felul în care am reușit să îmi mențin calmul și să rămân puternică atunci când am avut nevoie”.
  • Konta are acum 21 victorii în ultimele 22 partide disputate.

Am reușit să-mi fructific șansele, atunci când le-am avut. Asta a făcut diferența. Mulțumesc publicului prezent, mi-a dat energie pentru a lupta în continuare„, a fost prima declarație a Johannei Konta, la capătul duelului dramatic, de două ore și 20 de minute, câștigat în fața Simonei Halep. Sportiva născută în Australia, la Sydney, din părinți de naționalitate ungară, va fi de luni racheta numărul unu a Marii Britanii în clasamentul WTA, succesul în fața Simonei propulsând-o în interiorul Top 50, pe poziția 49. Per total, în trei luni și o săptămână, sportiva care a devenit cetățean britanic în 2012, a reușit un salt de 97 poziții în ierarhia mondială.

Evoluția fantastică, îndrăzneață a Johannei Konta nu a venit însă chiar de nicăieri. Marți, reputatul jurnalist în materie de tenis Chris Goldsmith anticipa o rezistență aprigă a britanicei în fața Simonei Halep, chiar dacă principala favorită a turneului debutase cu un joc convingător la Wuhan, în meciul cu Pavliucenkova. Goldsmith anunța un test serios pentru Simona și o „sperietură zdravănă”, fără a merge însă până la upset (eliminare surpriză). Evoluția în general slabă a Simonei, comparativ cu nivelul maxim arătat în circuit, ineficiența în defensivă și în a ajunge în timp util la minge – atunci când britanica a împins-o prin lovituri alternative în colțuri opuse ale terenului la metri buni în spatele liniei de fund, plus mingile trimise în spatele tricolorei, în terenul abia părăsit de Halep – au dus scenariul lui Goldsmith până la capăt.

  • Ca imagine de ansamblu, Johanna Konta duce extrem, extrem de departe o ascensiune vizibilă în acest sezon, începută după Wimbledon, în turrnee ITF, și care a pus-o sub lumina reflectoarelor la începutul lunii, la US Open.

Konta, o jucătoare cu picioarele pe pământ

De fapt, mă simt ca în urmă cu două săptămâni. Nu este ca și cum mi-ar fi crescut aripi sau ceva… Sunt mulțumită de cum joc acum, dar rămân cu picioarele pe pământ. Nu am găsit leacul împotriva cancerului„, declara cu o doză aproape de neînțeles de maturitate și reținere Johanna Konta, după calificarea în optimile de finală ale US Open-ului. La 24 ani, Konta, o abonată la wildcard-urile LTA pe tabloul principal de la Wimbledon, și-a câștigat biletul pentru concursul mare de la ultimul turneu de Mare Șlem al lui 2015 în tranșeele calificărilor. Pentru britanică, a contat mult moralul betonat de succesul din ultimele două turnee în care luase startul. Turnee mici însă, nu WTA, ci ITF. Konta, ajunsă în premieră în Top 100 anul trecut, denotă multă maturitate prin felul în care a vorbit, diferențiindu-se de alte jucătoare care au semnat victorii-surpriză și au sărbătorit ca și cum ar fi câștigat nu unul, ci două titluri de Mare Șlem într-un meci. 


„Joc tenis în timpul zilei. Mi-ar plăcea să merg la concert în majoritatea nopților. Și iau foarte în serios lucrurile atunci când este vorba de înghețată”, așa se prezintă pe Twitter, Johanna Konta

9 turnee ITF a jucat Johanna Konta în 2015, prinzând doar 6 tablouri principale din circuitul mare (patru dintre acestea, grație invitațiilor primite la turneele din sezonul de iarbă, organizate în Regatul Unit). De luni, la actualizarea clasamentului WTA, Konta va fi noul număr unu în tenisul feminin britanic, devansând-o pe Heather Watson.

Povestea de vis a unei englezoaice la New York

La New York, pe tabloul principal, Konta a debutat fulminant: doar trei game-uri cedate în fața puștoaicei de 19 ani a tenisului american, Louisa Chirico.  O oră de joc, încheiată cu un sec 6-3, 6-0 pe tabelă, cu 12 winners și doar 14 unforced errors, pe Terenul 11, i-a adus un rendez-vous cu iberica Muguruza. Spanioala cu ascensiune fulminantă în circuit, luată în calcule pentru un parcurs până spre careul de ași, a cedat surprinzător maratonul cu necunoscuta din Insulă. Konta a reușit un prim set stelar, cu o rată fabuloasă pentru o jucătoare cu clasamentul ei – erorile neforțate fiind de două ori mai puține decât loviturile câștigătoare, și asta nu pentru că britanica ar fi fost pasivă și ar fi așteptat finalizarea adversarei: 16-8 este raportul reținut în statistica oficială a meciului (și nici măcar așii nu pot fi dați ca explicație, pentru că Johanna a servit doar doi), în cele 80 de minute cât a durat deciderea la tiebreak a primei manșe. Konta a greșit mai mult și a pierdut setul doi, tot în tiebreak, apoi a făcut ravagii la retur, pe serviciul doi al favoritei 9 și, cu un 7-6(4), 6-7(4), 6-2 în buzunar, a trecut în șaisprezecimi. 

Stop-cadru. La conferința de presă, Konta anunța: „cu siguranță, forța mentală m-a făcut învingătoare. Nivelul jocului vine, pleacă – nu cred că avem atât de mult control pe cât am vrea. Dar din punct de vedere mental, acolo chiar am controlul și sunt mulțumită de felul în care am reușit să îmi mențin calmul și să rămân puternică atunci când am avut nevoie. Am ajuns la 15 victorii? Voi continuați să mă țineți la curent cu cât de mare a ajuns numărul. Dar cu fiecare adversar, o iau de la zero. Serios, nimănui nu-i pasă câte meciuri am câștigat. Sunt recunoscătoare pentru faptul că am reușit să joc atâtea meciuri, că am rămas sănătoasă. Voi pierde. Nu sunt învincibilă. Nu sunt Serena Williams. Dacă aș fi intrat pe teren conștientizând exact locul pe care îl ocupa fiecare adversară și tratându-le ca atare, aș fi pierdut de mult, chiar înainte de a fi intrat pe teren. Eu îmi spun mereu că sunt oameni. Nu există super-oameni. Am încredere în propriile forțe și abilități”. Și a urmat meciul cu Andrea Petkovic.

Și o nouă victorie, cu seturi de câte o oră. 7-6(2), 6-3. Iar de data asta, statistica nu mai explică scorul: nemțoaica a avut șapte lovituri câștigătoare în plus, șase greșeli directe în minus, dar nu s-a putut atinge de vreun set. Iar Kontă făcea spectacol pe teren, cu reacții savuroase, dar și la conferința de presă. „Sunt un fel de entertainer. Vreau să le arăt spectatorilor o imagine care mie mi-ar plăcea. Ă‚sta nu este un secret. Nu sunt nici cea mai calmă, nici cea mai rezervată pe teren. Pot fi destul de efervescentă, destul de – care este cuvântul? – extrovertită. Ce pot să spun – sunt norocoasă, sunt născută în Australia și am îndurat destule zile caniculare acolo. Suport bine oboseala, duc multe„, spune Konta.

Nu am intrat niciodată pe teren spunându-mi – nu am nimic de pierdut. Nu cred niciodată că aș fi mai îndreptățită la victorie decât adversara mea, dar intru cu ambiția de a da tot ce am mai bun, cu o convingere că pot juca bine și sunt gata să încasez orice. O admir pe Steffi Graf, este jucătoarea cu care am crescut. O admir pe Serena, pentru că – cine nu o admiră pe Serena Williams? La câte a realizat! Șarapova este însă jucătoarea cu care am crescut în cei mai importanți ani ai formării mele. Ea a fost modelul meu„, Johanna Konta, jucătoare de tenis.

 

Borna Wuhan

Konta a intrat pe teren, miercuri, în fața Simonei Halep cu încrederea adunată în cele 20 de partide câștigate în ultimele 21 de meciuri jucate, post-Wimbledon. Petra Kvitova și Maria Șarapova erau ultimele jucătoare care au învins-o, la US Open și respectiv Wimbledon. Britanica a jucat just în fața Victoriei Azarenka, în meciulul din turul doi de la Wuhan, în condițiile în care bielorusa a intrat accidentată în meci, după o mișcare greșită din timpul antrenamentului, alături de „Big Sacha”, fostul hitting partner al Serenei Williams. Cu bielorusa, Konta a servit bine, a livrat 6 ași în primul set, câștigat la 4, și nu și-a cedat game-ul propriu niciodată.

În partida cu Halep, Konta a beneficiat de o dereglare a țintei reverului în lung de linie al Simonei, a returnat impresionant mingea a doua de serviciu, a schimbat bine direcția în punct, iar în final, a avut moral de fier: a pierdut doar 12 puncte în ultimele șase game-uri ale meciului, pe care le-a câștigat fără excepție, fără ca Simona să ajungă vreodată la minge de joc. Nu degeaba Konta lucrează cu un psiholog – Juan Coto, iar numele lui a apărut insistent în conferințele de presă din timpul US Openului, britanica glumind chiar: „va trebui să vă reamintesc acest nume în fiecare zi?„.

  • Konta are acum 21 victorii în ultimele 22 partide disputate

Cred cu tărie că poți învăța de la oricine, chiar și de la șoferul autobuzului. Așa că țin mereu ochii deschiși și încerc să prind orice informație„, Johanna Konta, jucătoare de tenis, pentru The Guardian.


Andy Murray a fost extrem de rapid, felicitând-o pe Johanna Konta la puțin timp după încheierea meciului cu Simona Halep.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele