Australian Open, ziua a cincea | „Daddy” Federer, zero concesii pentru „Baby Fed”: schimbul de generații se amână, iar „Mr Perfect” este la borna-record 300. Gavrilova duce spiritul de luptă „Aussie-Hewitt” mai departe, cu a doua surpriză. Contrast: Serena – letală, Șarapova – fluctuantă

Australian Open, ziua a cincea |
  • Publicat:
  • Actualizat:

Australian Open, ziua a cincea. Roger Federer a pierdut primul set la această ediție a Openului Vesel, dar a mai adăugat o filă în cărțile de istorie: „Mister Perfect” a devenit „Mister 300”, adică primul jucător de tenis cu 300 de victorii adunate în cele patru turnee de Mare Șlem. Și pentru că tenisul este marcat de meciuri-simbol, Federer a reușit succesul care va rămâne o bornă importantă în anii ce vor urma, împotriva jucătorului ajuns și prezentat în circuit drept „noul Federer” – Grigor Dimitrov. Bulgarul, cap de serie 27 la Melbourne, luptă de ani de zile cu nick-name-ul flatant la început, dar deranjant în momentul în care performanțele celui ajuns acum la 24 de ani au întârziat să aibă magnitudinea dorită, „Baby-Fed”, iar la Australian Open „Grisha” a ales o schimbarea radicală în ceea ce privește vestimentația, tocmai pentru a se îndepărta cât mai mult de elvețian. Maioul care a înlocuit tradiționalul tricou polo a atras priviri în primul meci, dar pe teren, într-o vineri ploioasă care i-a forțat pe organizatori să închidă acoperișul, Roger a fost cel care a făcut legea, cu 48 de lovituri câștigătoare, față de 23 ale lui Dimitrov, jucătorul cu 17 titluri de Mare Șlem impunându-se cu 6-4, 3-6, 6-1, 6-4.

Sunt foarte încântat, trebuie să recunosc. Este ca atunci când am câștigat meciul cu numărul 1.000, anul trecut (finala turneului de la Brisbane, tot în Australia). Nu a fost un obiectiv special pentru mine, dar acum când am reușit asta – este cu totul special„, a explicat Federer, cel care mai are nevoie de șase victorii în turneele de Mare Șlem pentru a depăși recordul absolut în cele două circuite, deținut de Martina Navratilova.

Tenisul ofensiv, bazat pe asumarea riscurilor, a fost recompensat de multe ori până acum la această ediție a Australian Open-ului, așa cum s-a întâmplat în meciuri încheiate cu surprize răsunătoare – Verdasco – Nadal, Zhang – Halep. Duelul celor doi jucători cu rever elegant, executat clasic, cu o singură mână, s-a decis după același scenariu, însă de această dată jucătorul agresiv a fost chiar favoritul hârtiei. Federer s-a impus în fața lui Dimitrov având inițiativa pe durata întregului meci, chiar dacă a greșit neforțat de 55 de ori (față de 44 – numărul de unforced errors pentru Dimitrov), având 25 de winners în plus față de bulgar.

Dimitrov, care la finele setului trei a primit îngrijiri medicale la cot, se poate mândri cu o singură performanță: break-ul alb smuls lui Federer în game-ul patru al setului doi, cel care i-a fost suficient pentru a egala scorul la general, 1-1. „Sunt mulțumit, n-a fost ușor. Nu a fost un adversar ușor. Țelul meu a fost să reacționez rapid după manșa a doua, dar mi-am găsit imediat forța. Am preluat controlul partidei, ceea ce a fost extrem de important„, a tras concluzia Federer, ajuns acum la 34 de ani.

Cine îl încurcă pe Djokovic?

Novak Djokovic își continuă cursa pentru un al șaselea trofeu-record la Australian Open. Sârbul a lăsat impresia că se îndreaptă spre un nou meci extrem de rapid, însă italianul Seppi a găsit resurse după un prim set cedat în 26 de minute să îl țină pe teren câte o oră pentru fiecare din următoarele două seturi pe liderul mondial. Fără a pierde vreun game de serviciu și în ciuda unui bilanț echilibrat în statistică (doar cinci lovituri câștigătoare în plus față de italian și o eroare neforțată în minus), sârbul și-a asigurat prezența în optimi fără emoții.

Djokovic are o serie fabuloasă, cu finală jucată la fiecare turneu în care a luat startul, începută iarna trecută, la turneul de pregătire pentru Australian Open 2015, de la Doha.

Surpriza zilei pe tabloul masculin: încă un campion de Mare Șlem a plecat acasă

Jucătorii spanioli au continuat seria victoriilor-surpriză pe tabloul masculin. Roberto Bautista Agut a fost singurul care a produs vineri surpriza la masculin, după ce nu i-a dat nicio șansă fostului campion de la US Open, Marin Cilic. Croatul a reușit 15 ași, însă frecvența la primul serviciu a lăsat de dorit și, pe fondul unui joc în general șters după marele triumf al carierei și acuzațiile care au zburat din toate direcțiile înspre el, Cilic bifează încă un turneu de Mare Șlem ratat, după un meci în care și-a pierdut de trei ori serviciul, de fiecare dată în final de manșă, și în care nu a reușit la rândul său decât un break.

Rezultatele zilei pe jumătatea superioară a tabloului masculin și calificații în optimi

  • Novak Djokovic (cap de serie 1) – Andreas Seppi (cap de serie 28) 6-1, 7-5, 7-6(6)
  • Roger Federer (cap de serie 3) – Grigor Dimitrov (cap de serie 27) 6-4, 3-6, 6-1, 6-4
  • Tomas Berdych (cap de serie 6) – Nick Kyrgios (cap de serie 29) 6-3, 6-4, 1-6, 6-4
  • Kei Nishikori (cap de serie 7) – Guillermo Garcia-Lopez (cap de serie 27) 7-5, 2-6, 6-3, 6-4
  • Jo Wilfred Tsonga (cap de serie 9) – Paul Hugues Herbert 6-4, 7-6(7), 7-6(4)
  • Gilles Simon (cap de serie 14) – Federico Delbonis 6-3, 6-2, 6-1
  • David Goffin (cap de serie 15) – Dominic Thiem (cap de serie 19) 6-1, 3-6, 7-6(2), 7-5
  • Roberto Bautista Agut (cap de serie 24) – Marin Cilic (cap de serie 12) 6-4, 7-6(5), 7-5

Supraviețuitoarele: Șarapova și Gavrilova, două învingătoare în decisiv cu statut complet diferit în optimi

Daria Gavrilova (39 WTA) a reușit victoria zilei în circuitul WTA: sportiva cu origini rusești ține cu sufletul la gură întreaga Australie, după o nouă surpriză produsă pe tabloul feminin. Dacă miercuri, Daria o învingea în minimum de seturi pe cehoaica Petra Kvitova (6-4, 6-4), vineri, jucătoarea de 21 de ani a câștigat un set decisiv mai lung decât un meci de fotbal, în fața unei alte tinere cu mare potențial – Kristina Mladenovic. Trimisă puțin surprinzător să joace pe Hisense Arena, în loc de Rod Laver, Gavrilova a luptat, așa cum notează cu entuziasm pe site-ul oficial reprezentanții turneului, „în pur stil Lleyton Hewitt”, fructificând doar a treia desprindere cu avantaj de un break în setul decisiv, de la 9-9, pentru a se impune după două ore și 51 de minute, la finalul unui set trei de 96 de minute.

Sunt atât de fericită, încât aș vrea să îmbrățișez întregul stadion. Sunt foarte vulcanică pe teren. Așa cum toată lumea a putut vedea, mă exteriorizez puternic, devin foarte frustrată, dar în același timp, toată lumea poate vedea și cât de fericită sunt. Cred că este cea mai frumoasă victorie a carierei mele. Publicul m-a împins dincolo de linia de finiș și nu știu cum să le mulțumesc„, a declarat la final Gavrilova, cea care s-a impus datorită unui tenis mai îngrijit, cu doar 33 lovituri câștigătoare față de 45 pentru Mladenovic, dar și cu 31 de erori neforțate în minus (30, față de 61).

Maria Șarapova a supraviețuit propriului maraton. Pornită excelent în partidă, cu un set adjudecat la unu în 27 de minute, rusoaica a avut un colaps caracteristic la serviciu la jumătatea setului doi, după ce reușise în prealabil să își asigure break-ul pe serviciul americancei de pe poziția 103 WTA. „Masha” și-a pierdut serviciul de două ori la rând, a luptat și a împins decizia la tiebreak, însă nu a putut ajunge la minge de meci. Lupta Mariei cu sine a forțat-o astfel la un ocol de 78 de minute – cât a durat manșa a doua. Răzbunarea a fost cruntă pentru Lauren Davis: un „covrig” (set alb, 6-0) administrat de Șarapova, într-o jumătate de oră, finalista ediției precedente apropiindu-se la o victorie de duelul cu Serena Williams, prevăzut de tragerea la sorți pentru faza sferturilor.

Victoria de vineri a marcat succesul cu numărul 600 în carieră pentru „Masha”: doar 16 tenismene se pot lăuda că ar fi atins sau depășit acest prag în carieră: „Wow, am 600 de victorii?! Este un fel de a-mi aduce aminte că îmbătrânesc?„, a comentat cu umor rusoaioca, pusă de organizatori în fața unui tort aniversar.

 Serena, fast & furios

Campioana ediției precedente, Serena Williams, a turat rău de tot motoarele: s-a calificat în optimi după un meci de doar 44 de minute – și asta nu pentru că adversara ar fi abandonat. Serena a fost letală la serviciu, cu doar două puncte cedate în prima manșă și zero puncte pierdute în game-urile sale, în setul al doilea. Cu 27 de lovituri câștigătoare, Serena și-a întărit statutul de favorită a turneului, printr-o prestație care l-a impresionat mult și pe antrenorul său, Patrick Mouratoglou.

Rezultatele zilei pe jumătatea superioară a tabloului feminin și calificatele în optimi

  • Serena Williams (cap de serie 1) – Daria Kasatkina 6-1, 6-1
  • Agnieszka Radwanska (cap de serie 4) – Monica Puig 6-4, 6-0
  • Maria Șarapova (cap de serie 5) – Lauren Davis 6-1, 6-7(5), 6-0
  • Carla Suarez Navarro (cap de serie 10) – Elizaveta Kulichkova 6-4, 2-0 abandon
  • Belinda Bencic (cap de serie 12) – Katerina Bondarenko 4-6, 6-2, 6-4
  • Anna Lenna Friedsam – Roberta Vinci (cap de serie 13) 0-6, 6-4, 6-4
  • Daria Gavrilova – Kristina Mladenovic (cap de serie 28) 6-4, 4-6, 11-9
  • Margarita Gasparyn – Yulia Putintseva 6-3, 6-4
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a…
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen