Australian Open, prima zi | Victorii lejere pentru favoriți, surprizele zilei și culoar ivit pentru Monica Niculescu. Apariția Serenei Williams rămâne pe retină

Australian Open, prima zi | Victorii lejere pentru favoriți, surprizele zilei și culoar ivit pentru Monica Niculescu. Apariția Serenei Williams rămâne pe retină
  • Publicat:
  • Actualizat:

Prima zi a ediției cu numărul 104 al Australian Open-ului a adus României primul succes pe tabloul de simplu, prin Monica Niculescu, victorii facile pentru principalii favoriți ai tablourilor ATP și WTA și doar câteva surprize. Niculescu a obținut o victorie facilă în fața braziliencei Teliana Pererira, scor 6-2, 6-1 și a primit o veste bună în final de zi în ceea ce privește duelul său din turul doi: Andrea Petkovic, favorita 22 pe care ar fi trebuit să o înfrunte miercuri dimineață, a fost învinsă în minimum de seturi de rusoaica Elizaveta Kulichkova (109 WTA).

Nouă capi de serie au părăsit prematur competiția, tabloul feminin având parte, conform așteptărilor, de mai multe surprize decât cel masculin (7-2). Daneza Caroline Wozniacki (18 WTA) este victima cea mai grea a primei zile, ea fiind a 16-a favorită a tabloului feminin.

Victorii clare pentru principalii favoriți

Novak Djokovic și Serena Williams, considerați mari favoriți la Antipozi de specialiști și casele de pariuri în egală măsură, au debutat cu victorii categorice.

Serena Williams, revenită într-o competiție oficială pentru prima dată după înfrângerea usturătoare din semifinalele US Open-ului și ratarea Marelui Șlem, și-a făcut o intrare memorabilă, în echipamentul Nike galben-văratic, care i-a lăsat abdomenul la vedere. Jocul său a dat puține semne de ruginire: a cedat doar 13 puncte pe propriul serviciu (inclusiv un break), a depășit 200 km/h la serviciu, a trimis 9 ași și 19 lovituri câștigătoare, cele 33 de erori neforțate ținând-o în apropiere pe tabelă pe italianca Giorgi, învinsă totuși în minimum de seturi, 6-4, 7-5.

La fel de galben ca și Serena, la fel de net calificat în turul doi, dar cu o viteză maximă atinsă la serviciu sub cea a americancei, sârbul Novak Djokovic a dat startul în cursa pentru un al șaselea titlu la Antipozi și un nou record al competiției cu un succes cu 6-3, 6-2, 6-4 în fața koreeanului de 19 ani, locul 52 ATP – Hyeon Chung. 40 de lovituri câștigătoare a trimis liderul mondial, luni noapte.

Maria Șarapova (cap de serie cinci), cea care este așteptată de fani într-un sfert de finală-șoc cu Serena Williams – o rejucare a finalei din 2015 – și-a câștigat biletul pentru tabloul de 64 după ce a avut câteva probleme de a închide partida, fructificând doar a patra minge de meci, pe fondul unui joc mult mai degajat al japonezei Hibino, scor 6-1, 6-3, cedând și ea, ca și Serena, un game de serviciu.

Grigor Dimitrov  a trecut și el fără emoții în turul doi, pe Terenul 3, cu cea mai puternică declarație în lupta sa de a scăpa de apelativul „Baby Fed”. Nu este vorba însă despre o schimbare la nivelul jocului său. Bulgarul, cu ajutorul sponsorului tehnic, a ales pentru Australian Open un look „a la Nadal”, cu maiou în loc de clasicul tricou polo afișat de Federer. Dimitrov, favorit 27, s-a impus cu 6-3, 7-6(8), 6-3 în fața italianului Lorenzi.

Alte victorii logice pentru capii de serie: 9 dintre cele 16 favorite repartizate pe jumătatea superioară au obținut calificarea în turul doi

  • Agnieszka Radwanska (cap de serie 4) – Christina McHale 6-2, 6-3
  • Petra Kvitova (cap de serie 6) – Luksika Kumkhum 6-3, 6-1
  • Carla Suarez Navarro (cap de serie 10) – Viktorija Golubic 7-5, 6-4
  • Belinda Bencic (cap de serie 12) – Alison Riske 6-4, 6-3
  • Robeta Vinci (cap de serie 13) – Tamira Paszek 6-4, 6-2
  • Svetlana Kuznetsova (cap de serie 23) – Daniela Hantuchova 6-0, 6-2
  • Kristina Mladenovic (cap de serie 28) – Dominica Cibulkova 6-3, 6-4

Tabloul masculin: 14 dintre cei 16 favoriți de pe jumătatea superioară au obținut calificarea în turul doi

  • Tomas Berdych (cap de serie 6) – Yuki Bhambri 7-5, 6-1, 6-2
  • Kei Nishikori (cap de serie 7) – Phillip Kohlschreiber 6-4, 6-3, 6-3
  • Jo-Wilfred Tsonga (cap de serie 9) – Marcos Baghdatis 6-4, 4-6, 6-4, 6-2
  • Marin Cilic (cap de serie 12) – Thiemo de Bakker 6-7(4), 7-5, 6-2, 6-4
  • Gilles Simon (cap de serie 14) – Vasek Pospisil 6-7(4), 6-3, 6-2, 6-4
  • David Goffin (cap de serie 15) – Sergiy Stakhovsky 3-6, 6-3, 6-4, 6-4
  • Dominic Thiem (cap de serie 19) – Leonardo Mayer 6-2, 7-6(8), 4-6, 7-6(0)
  • Roberto Bautista Agut (cap de serie 24) – Martin Klizan 6-2, 6-3, 4-6, 2-6, 6-2 – singura victorie în cinci seturi pentru un favorit din ATP
  • Guillermo Garcia-Lopez (cap de serie 26) – Paul-Henri Mathieu 6-4, 6-4, 6-4
  • Andreas Seppi (cap de serie 28) – Teimuraz Gabashvili 3-6, 7-6(4), 6-4, 7-6(10)
  • Nick Kyrgios (cap de serie 29) – Pablo Carreno Busta 6-2, 75-, 6-2

Eugenie Bouchard nu mai prinde lista capilor de serie în 2016, dar canadianca a revenit cu victorie după comoția de la nivelul capului suferită la US Open: 6-3, 6-4 în fața sârboaicei Aleksandra Krunic.

Surprizele primei zile

Hisense Arena a fost terenul blestemat pentru capii de serie de pe tabloul feminin, în prima zi a „Openului Vesel”, ambele favorite programate pe această a treia arenă a complexului Melbourne Park fiind eliminate prematur din competiție. Înn plus, prima zi s-a încheiat cu un cutremur pentru gazde, pe Rod Laver Arena, Samantha Stosur (cap de serie 25) fiind învinsă 4-6, 6-7(6) de cehoaica Kristina Pliskova, sora Karolinei, ajunsă pe tablou de pe tabloul de calificare.

Americanca Sloane Stephens (favorită 24), semifinalista ediției 2013, a fost prima victimă de pe Hisense Arena, neavând răspuns în fața chinezoaicei cu trei meciuri în picioare sub soarele din Melbourne, trecută de sita calificărilor – Wang Qiang (locul 102 WTA, antrenată de australianul Peter McNamara – trecut și prin loja lui Grigor Dimitrov). Asiatica de 24 de ani s-a impus la capătul a două seturi câștigate cu 6-3, după ce își pierduse serviciul în chiar primul joc al meciului.

Caroline Wozniacki, cap de serie 16, a început perfect aventura Australian Open 2016, cu un set câștigat cu 6-1 în fața kazahei Putintseva. Daneza a condus de două ori cu break în setul doi, 1-0 și 4-2, dar nu s-a apropiat la mai mult de trei puncte de victorie. După trei ore și 15 minute de luptă, Yulia Putintseva s-a impus, 1-6, 7-6(3), 6-4, iar daneza a oferit reacția zilei: „aș spune că este un început de an de tot r******„.

Sara Errani (favorită 17) a fost eliminată după un scenariu similar: 6-1, 5-7, 1-6 în fața rusoaicei cu 19 centimetri mai înaltă, Margarita Gasparyn, în două ore și 15 minute. Gasparyn a spart gheața în recent-începuta sa carieră, câștigând primul său meci pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem.

Andrea Petkovic (favorită 22) nu s-a putut baza ca de obicei pe serviciu și a fost învinsă de rusoaica de 19 ani, Elizaveta Kulichkova, scor 5-7, 4-6. Monica Niculescu răsuflă însă ușurată doar pe jumătate: rusoaica este o jucătoare promițătoare, talentată, care a încheiat meciul din primul tur cu 24 winners. Lista de șapte victime de pe tabloul feminin continuă astfel: Lauren Davis a produs surpriza pe terenul 14, trecând de favorita 26, Anastasia Pavliucenkova, scor 1-6, 6-3, 6-4, iar Anna Schmiedlova (favorită 27) a fost învinsă de rusoaica Kasatkina, cu un dublu 3-6.

Pe tabloul masculin, Benoit Paire (cap se serie 17), a fost învins fără drept de apel de americanul de 19 ani, Noah Rubin, într-un meci cu șase break-uri, decis însă de trei tiebreak-uri, adjudecate la 4, la 6 și la 5 de jucătorul numărul 328 ATP, aflat la debutul său în Australia, grație unui wild-card. Noua speranță a tenisului american joacă acum doar al doilea său turneu de Mare Șlem, la seniori.

Ivo Karlovic (cap de serie 20) a fost unul dintre cei trei jucători care nu au rezistat pe teren până la finalul meciului. Croatul a abandonat după ce a pierdut primele două seturi în fața argentinianului Delbonis, la 1-2 în setul trei. Sam Querray s-a retras în fața lui Dusan Lajovic, la startul setului decisiv, după ce sârbul revenise de la 0-2 la seturi, iar sârbul Krajinovic a abandonat după ce nu a reușit să câștige decât un game în două seturi în fața americanului Denis Kudla.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen