Australian Open | 5 repere pe tabloul masculin: traseul virtual spre titlul 100 în carieră pentru Roger Federer, numele greu care a avut ghinion la antrenament și s-a accidentat chiar înainte de țintar, întrebările lui Nadal + toate derby-urile

Australian Open | 5 repere pe tabloul masculin: traseul virtual spre titlul 100 în carieră pentru Roger Federer, numele greu care a avut ghinion la antrenament și s-a accidentat chiar înainte de țintar, întrebările lui Nadal + toate derby-urile
  • Publicat:
  • Actualizat:

Australian Open 2019: tragerea la sorți i-a trimis pe cei mai titrați doi campioni ai „Openului Vesel” pe jumătăți opuse de tablou, deschizând, astfel, posibilitatea teoretică ca Novak Djokovic (cap de serie 1) și Roger Federer (#3) să se înfrunte în meci direct, în finală, pentru un al șaptelea trofeu la Melbourne, care ar corecta actualul record absolut de victorii.

Roger Federer, al treilea jucător al lumii, a ajuns pe jumătatea inferioară de tablou, spre o potențială semifinală cu Rafael Nadal (2 ATP). Cei doi mari rivali au însă starturi de sezon 2019 contrastante, iar multă lume ar paria mai degrabă că cei doi nu vor ajunge la duelul direct. Elvețianul a arătat o formă impresionantă la Perth (Australia), reușind să încheie fără set pierdut toate cele patru partide de simplu în Cupa Hopman (inclusiv victorie la #4 mondial, Alexander Zverev), în timp ce Nadal a pornit cu frâna de mână trasă, reușind să joace doar unul din două partide programate în demonstrativul de la Abu Dhabi, din ultimele zile ale lunii decembrie (spaniolul a fost învins de Kevin Anderson, în decisiv, după ce luase primul set), pentru ca apoi să abandoneze înainte de startul întrecerii de la Brisbane, din cauza unei mici întinderi la coapsa stângă.

ProSport vă prezintă principalele puncte de interes ale întrecerii de simplu masculin, al Australian Open 2019:

1. Firul epic numărul unu la Melbourne va fi legat, pe tabloul masculin, de cursa cu istoria avută de Rpger Federer. Elvețianul luptă pentru titlul cu numărul 100 în carieră și pentru a duce și mai departe reperul absolut în materie de titluri de Mare Șlem, la borna 21. Doar Jimmy Connors a atins suta de trofee la simplu, stabilind recordul la 109 trofee. Federer dă start cursei de apărare a trofeului, luni, împotriva uzbecului Denis Istomin (99 ATP), sportiv pe care l-a învins în toate cele șase meciuri directe anterioare. În 2013 și 2014, la Basel, istomin a reușit de fiecare dată să îi câștige primul set lui Federer, iar sportivul originar din Rusia își va agăța, cu siguranță, speranțele, de amintirea meciului fabulos reușit în 2017, chiar la Melbourne, în fața lui Novak Djokovic (Istomin l-a învins pe sârb în turul doi, revenind de la 1-2 la seturi și impunându-se în decisiv, cu 6-4, după ce câștigase două tiebreak-uri în seturile 1 și 4).

„99 este deja un număr incredibil. Sunt atât de aproape, voi încerca. Dar nu vreau să privesc prea departe”
Roger Federer, la ceremonia tragerii la sorți de pe Margaret Court Arena, despre posibilitatea câștigării unui al 100-lea titlu al carierei

Având garantat un duel cu un jucător venit din calificări în turul doi, Federer poate naviga cu relativă ușurință spre sferturi, acolo unde ar da, din nou, de Marin Cilic, croatul pe care l-a învins în finala de anul trecut de la Melbourne, cu 6-1 în set decisiv. Andy Murray va încerca să scape ca învingător-surpriză de pe secțiunea de tablou a croatului, însă forma sa recentă nu oferă prea multe promisiuni în acest sens.

2. Rafael Nadal ar avea de dat două examene timpurii împotriva unor jucători australieni, însă în ciuda optimismului din declarațiile spaniolului, semnele de întrebare sunt multiple. În meciul de debut, primul oficial în sezonul 2019, spaniolul va juca împotriva lui James Duckworth (26 de ani, 238 ATP, beneficiar de wildcard). Nadal are parte, așadar, de un prim meci în care poate recupera ceva din decalajul ivit prin neparticiparea la Brisbane. Duckworth s-a confruntat cu multe probleme fizice în ultimii doi ani (3 operații în 2017 și un singur meci disputat, operații la piciorul drept și la cotul drept după Australian Open 2018, James ratând patru luni din sezon și ajungând în afara Top 1000). În plus, australianul nu este nici un jucător înalt, astfel încât Nadal poate prinde un pic de ritm. Partida de luni, cu Duckworth, se va disputa, cel mai probabil, pe o Rod Laver Arena plină. Ibericul a declarat că este pregătit și își dorește să lupte pentru trofeul la Australian Open 2019, ținta sa fiind aceea de a completa setul de minim două victorii la fiecare Grand Slam din calendar.

Un duel mult mai tare contra unui „Aussie” ar putea apărea pentru Nadal în turul trei, contra adolescentului de 19 ani Alex de Minaur (29 ATP). Rafa s-a impus clar în primul meci direct, la Wimbledon, în 2018 (la 1, 2 și 4), însă ibericul a vorbit în mai multe rânduri despre potențialul uriaș al starului NextGen. În plus, lipsa de meciuri din dreptul lui Nadal, inovația la mișcarea de serviciu încă prea puțin testată în jocuri oficiale și istoricul problemelor avute de iberic în ultimii ani la Melbourne, în condiții extreme de temperaturi ce l-au dus la accidentări, pot oferi un argument în plus tânărului australian.

Kevin Anderson va sta, teoretic, între Nadal și duelul din semifinale cu Roger Federer – asta dacă nu cumva John Isner sau Grigor Dimitrov nu vor ajunge ei pe tabloul de 8, din secțiunea a treia a tabloului.

3. Djokovic, când se ‘taie’ în Grand Slam-uri? Are 14 victorii consecutive. Câștigător al ultimelor două turnee de Mare Șlem disputate, la Wimbledon și US Open, Novak Djokovic va deschide cursa împotriva unui jucător ajuns pe tabloul principal din calificări. În turul doi, sârbul ar putea fi protagonistul unei rejucări a finalei din 2008 de la Australian Open, cu Tsonga, partidă care i-a adus primul dintre cele 14 titluri de Mare Șlem ale carierei. Francezul, revenit după o accidentare, a jucat semifinală la Brisbane în prima săptămână din an. Parcursul lui Djokovic poate continua în turul 3 cu un meci împotriva tânărului canadian Denis Shapovalov (19 ani, 27 ATP), apoi cu finalistul de la Brisbane, Daniil Medvedev (22 ani, favorit 15) – în optimi și cu Kei Nishikori (campion la Brisbane, cap de serie 8) – în sferturi.

4. Încă un Slam ratat pentru Zverev? Vestea proastă pentru fanii tenisului și, în special, pentru Germania, vine de la favoritul 4 al tabloului masculin. Alexander Zverev a avut probleme la glezna stângă la ultimul antrenament, iar șansele sale de a trece în premieră dincolo de faza sferturilor la un Grand Slam par a fi mai diminuate acum (germanul oricum nu a trecut niciodată de turul 3 la niciunul dintre Slam-urile disputate pe hard). Cel mai tânăr jucător din Top 10 ATP va da start-joc marți, contra slovenului Aljaz Bedene (67 ATP). Secțiunea sa de tablou este aglomerată de prezența semifinalistului ediției precedente – Hyeon Chung, a campionului din 2014 – Stan Wawrinka, a talentatului star local Nick Kyrgios și a finalistului de la Wimbledon 2016, Milos Raonic – oricare dintre aceștia putând ajunge la un meci direct cu Sascha, în optimi.

5. Derby-uri în primul tur, să nu se plângă nimeni. Australian Open 2019 dă start-joc cu niște meciuri tari în primul tur, care să motiveze fanii din întreaga lume să stea cu ochii pe acțiunea de la Melbourne.

  • Kyle Edmund (cap de serie 13, semifinalist în 2018 la Australian Open) – Tomas Berdych
  • Roberto Bautista Agut (cap de serie 22) – Andy Murray
  • Milos Raonic (cap de serie 16) – Nick Kyrgios
  • Dominic Thiem (cap de serie 7) – Benoit Paire
  • Grigor Dimitrov (cap de serie 20) – Janko Tipsarevic
  • Gael Monfils (cap de serie 30) – Damir Dzumhur
  • Stan Wawrinka – Ernests Gulbis
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Divorțează Prințul William de Kate Middleton?! Cei doi au recunoscut adevărul despre relația lor din ultimii ani
Divorțează Prințul William de Kate Middleton?! Cei doi au recunoscut adevărul despre relația lor din ultimii ani
„Cutremur” la Barcelona: arabii încearcă să deturneze transferul anunțat de Joan Laporta!
„Cutremur” la Barcelona: arabii încearcă să deturneze transferul anunțat de Joan Laporta!
Oana Radu a recunoscut că își urmărea fostul soț la fiecare pas. Ce a descoperit după ce a stat pe urmele lui Cătălin Dobrescu?
Oana Radu a recunoscut că își urmărea fostul soț la fiecare pas. Ce a descoperit după ce a stat pe…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Teo Trandafir şi-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”
Teo Trandafir şi-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Scandalul
Scandalul "puiului vopsit" declanşat de şeful ANPC loveşte întreaga industrie. Clienţii îi ocolesc acum pe cei galbeni la raft
Tocmai a fost creat Internetul de 4,5 milioane de ori MAI RAPID
Tocmai a fost creat Internetul de 4,5 milioane de ori MAI RAPID
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa…
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
ORA de VARĂ 2024. Se dă ceasul înainte în România. Se schimbă ora
ORA de VARĂ 2024. Se dă ceasul înainte în România. Se schimbă ora
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Ucraina nu are nevoie să mobilizeze 500.000 de oameni, potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene. Avertismentul lui pentru Rusia
Ucraina nu are nevoie să mobilizeze 500.000 de oameni, potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene. Avertismentul lui pentru Rusia
David Popovici se apără în faţa acuzaţiilor de tratament preferenţial pe perioada Jocurilor Olimpice
David Popovici se apără în faţa acuzaţiilor de tratament preferenţial pe perioada Jocurilor Olimpice
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup