AS-ul din Basel. Roger Federer a câștigat pentru a opta oară turneul de acasă. Cronica unui thriller veritabil: elvețianul a suferit în fața lui Del Potro, a răbufnit și apoi și-a amintit că poate zbura. „Este mai greu să vii din urmă. Dar ai și o mare satisfacție” | GALERIE FOTO

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 30 Oct. 2017, 01:33 Actualizat: 30 Oct. 2017, 01:34 Tenis
  • Roger Federer a câștigat pentru a opta oară în carieră Swiss Indoors Basel, corectându-și propriul record stabilit la turneul de casă. A 13-a finală a carierei la Basel și a 3-a împotriva lui Del Potro a fost cu noroc: după două meciuri de titlu pierdute la ‘Turnul din Tandill’, „Expresul de Basel” a revenit și s-a impus cu 6-7(5), 6-4, 6-3, după două ore și 31 de minute de tenis intens.


Roger cel Mare: a câștigat al 95-lea trofeu al carierei la Basel. Foto: Cezara Paraschiv

Meciul a început surprinzător: Del Potro a atacat fileul încă din deschidere, Federer l-a pasat, iar mai departe, elvețianul a contabilizat mingile fără viață ale argentinianului, oprite de fileu, până la break. Imediat însă, erorile s-au mutat de partea cealaltă, iar Del Potro a pus imediat pe tabelă rebreak-ul.

„Este mai greu să vii din urmă. Dar ai și o mare satisfacție știind că ai reușit să rezolvi o problemă, să găsești soluția și să întorci soarta unui meci. Cred că dacă eram în locul lui Del Potro, m-aș fi simțit frustrat. Nu știu ce a declarat, dar a avut foarte multe șanse ratate. Mă bucur pentru această victorie. Mi-am dorit să câștig aici. Am avut sentimentul în start de meci că am fost depășit”,
Roger Federer la conferința de presă


Del Potro și-a stabilit ca tactică să atace frecvent la fileu. Foto: Cezara Paraschiv

Del Potro s-a simțit din nou amenințat pe serviciu în game-ul cu numărul cinci: a fost pedepsit din nou pentru atacul la fileu, Federer pasând-ul  pe culoarul lăsat liber spre partea de forehand de DelPo și obținând minge de break. Dreapta feroce a argentinianului a ieșit însă la rampă la momentul potrivit și a produs trei puncte câștigătoare, pornind de la servicii tari.


Amândoi la fileu. Ca la dublu. Foto: Cezara Paraschiv

Cu 25 de minute trecute din meci, Del Potro s-a văzut din nou vulnerabil pe serviciu:  a început cu eroare neforțată în fileu, apoi i-a lăsat portiță de atac lui Federer pe serviciul doi. Argentinianul a egalat la 30, trecându-și în cont un passing în lung de linie copiat parcă după cel al elvețianului și un magistral raliu purtat cu dreapta, în care l-a împins pe Federer la nivelul literelor imprimate pe suprafața de joc, ce compun numele orașului Basel. Reverul atât de afectat de operația la încheietură i-a oferit o primă minge de break în joc lui Federer – anulată cu serviciu imparabil. Importanța ultimului game jucat cu mingi uzate s-a văzut: sistemul Ochi de Șoim a fost pus la treabă de două ori și a corectat o greșeală importantă de la linie, arâtând ‘out” la un passing al elvețianului cu care elvețianul era deja convins că are o a doua minge de break. Mai inspirat la serviciu, argentinianul a depășit momentul dificl și a schimbat terenul la 4-3.


Federer, de la agonie la extaz. Foto: Cezara Paraschiv

După un game de serviciu lejer, Roger Federer a transformat, din nou, tribuna în Vulcan. A făcut-o cu două super-lovituri de trecere, care l-au pus în situație favorabilă – 30-15 pe serviciul lui DelPo, apoi și-a oferit două mingi consecutive de break. Del Potro a rezistat, a egalat, dar fileul a contribuit decisiv, scurtând traiectoria unui lung de linie al elvețianului. Forțat să vină la plasă, Del Potro a fost victimă sigură. Federer a câștigat în final break-ul, apărând eroic dreapta furioasă a lui DelPo, care, o dată în plus, a luat decizia de a finaliza la plasă și nu a închis punctul.

Suspansul a continuat în game-ul în care „Super Roger”, cum este alintat de fanii din Basel, a servit pentru victoria în manșa inaugurală: cu un rever ratat, Federer i-a dat speranțe lui DelPo, care a lovit din nou aspru cu dreapta și apoi a smuls rebreak-ul la un forehand prea lung al elvețianului, forțând prelungirile în primul set, la 5-5.


Federer a urcat la fileu aproape în fiecare game al finalei. Foto: Cezara Paraschiv

Federer a început cu punct pe retur tiebreak-ul, fileul a intervenit din nou în punct, în raliul al doilea, iar Del Potro și-a pierdut cumpătul, pentru că s-a văzut din nou obligat să vină la plasă și, din nou, passing-ul  lui Federer a fost imparabil. Roger s-a desprins cu ușurință la 3-0, după două ture de serviciu reușite, Del Potro a câștigat cel mai intens schimb al primului set, unul în care fileul a sărutat mingea lui Federer, fără a mai fi însă decisivă, iar în final, rezistența ‘Maestrului” a cedat, declanșând un oftat prelung al tribunei. Alte două puncte s-au încheiat cu minge prea lungă a lui Federer, aducându-i trei mingi de set lui Delpo, la 6-3. Elvețianul a salvat de două ori, însă pe serviciu, Del Potro a reușit să închidă ferm.


Del Potro le-a dat fiori spectatorilor și lui Federer cu dreapta sa. Foto: Cezara Paraschiv

Cifrele au arătat că Federer a pierdut un prim set în care a lovit câștigător de 20 de ori peste cei doi ași, conform statisticii detaliate prezentate pe ecranul arenei, la pauza dintre seturi. Del Potro a închis punctul câștigător de doar 14 ori, însă a greștit neforțat mai puțin (9 la 14)

Setul doi, frustrare crescândă pentru Federer: și maeștrii lovesc fileul uneori

La scorul de 2-1 pentru Federer, elvețianul ratează voleul la plasă și se răzbună pe fileu. Mingea sa de break este anulată și se face 40-40, iar elvețianul a avut motive să regrete: recuperase în raliu fantastic cu forehandul în lung de linie, un atac puternic al lui DelPo. Din nou însă, argentinianul a rezistat pe tabelă.


Întins de multe ori. Foto: Cezara Paraschiv

Ezitările și-au pus amprenta, iar în fața propriilor fani, Federer a lăsat să i se vadă frustrarea – și după o dublă greșeală care a prelungit game-ul de 3-2, și imediat după, după un prim retur ratat. Del Potro a profitat și a egalat scorul la trei, cu un game rapid pe serviciu, câștigat la zero.

Momentele de magie ale lui Federer nu au lipsit. Nici în game-ul opt al setului doi, după o oră și 40 de  minute de joc: dreapta sa a făcut prăpăd în lung de linie, dar nu a ajuns decât până la egalitate, acolo unde DelPo a valorificat slăbiciunea pe returul de rever al elvețianului.


Del Potro, testat de Federer și se public. Foto: Cezara Paraschiv

Iar după o oră și 55 de minute, Federer se îndrepta spre linia de fund a terenului, pentru a începe cu serviciul setul decisiv.

Genul programului de duminică: blockbuster-dramă

Când Federer lovește din nou cu ură fileul cu racheta sa, când dă în minge a frustrare cu forță, când pune mâinile pe fileu și încremenește cu capul în jos câteva secunde bune, ce par o eternitate – știi că ‘zeul” are o zi proastă, o zi grea la birou. Del Potro a început decisivul cu break. Iar Federer s-a dus la banca sa și a trosnit racheta de plasticul alb.


Un scurt moment de deznădejde. Foto: Cezara Paraschiv

Violent, a replicat și pe teren. I-a luat re-break lui DelPo cu un trasor de pe dreapta. Ca un glonț. Și elvețianul a strâns pumnul și a țipat. Roger era bine, pe tabelă, la 2-1.


Federer a trăit intens partida și a simțit, la un moment dat, că este cu spatele la zid. Foto: Cezara Paraschiv

La următorul schimb de terenuri s-au făcut valuri. Pentru că Del Potro a ratat din nou, iar Federer a prins aripi. Are break și un 4-1 liniștitor în decisiv.


Valuri elvețiene pentru Roger Federer. Foto: Cezara Paraschiv

Ritmul de joc s-a intensificat constant. Del Potro apasă returul și doar câțiva milimetri la un forehand îl privează de un 40-0 în game-ul de retur. Și trei mingi consecutive de break. Del Potro încearcă să îl treacă cu lob, însă ratează. Și pierde contactul cu break-ul, iar după o altă serie de contre și lovituri încasate în plin, Federer are 5-2, după ce i-a trecut glonțul din racheta lui DelPo pe la ureche.

Cel mai titrat jucător de tenis în turneele de Mare Șlem, cu 19 trofee, a închis partida cu siguranță, la a doua minge de meci avută pe serviciu.


Roger Federer și un trofeu familiar. Seamănă și cu trofeul de la Wimbledon. Foto: Cezara Paraschiv


Sărutul dulce al victoriei. Foto: Cezara Paraschiv


Imaginile bucuriei lui Federer au rulat în bandă pe ecranele din arenă. Foto: Cezara Paraschiv

„Nu știu exact ce aș putea spune despre acest meci. Felicitări, Roger – un sezon excepțional, ai meritat să câștigi turneul. Ești într-o formă incredibilă și mi-aș dori ca atunci când voi avea vârsta ta – să pot să fiu și eu într-o formă similară. Cred că fanii elvețieni sunt incredibili, fac o super-atmosferă și au și mult respect. A fost o atmosferă incredibilă pe teren, desigur că l-au susținut mai mult pe Roger astăzi. Dar cred că le-a plăcut ceea ce au văzut”

Juan Martin del Potro, la festivitatea de premiere și conferința de presă

Nivelul meu de joc este în creștere. Mă bucur că reușesc să le fac față celor mai buni. De la US Open, am pierdut doar la cei mai buni jucători – Roger, Rafa, Dimitrov, din top 6. Am avut meciuri bune împotriva lor, iar asta mă bucură enorm. Asta vreau să fac mai des. Și clasamentul se îmbunătățește, ceea ce mă va ajuta pentru sezonul următor. Nu am niciun regret în ceea ce privește finala.

Juan Martin del Potro, la festivitatea de premiere și conferința de presă

Eu am servit bine, serveam tare, dar Roger a returnat formidabil și m-a bătut jucând super-tenis. Sigur, puteam juca puțin mai bine cu reverul, am dat mult slice și acesta nu este chiar cel mai indicat dacă vrei să îl învingi pe Roger. Sigur că sunt trist – ar fi ceva în neregulă cu mine dacă nu aș fi. Îmi doream să îl înving încă o dată pe Roger”

Juan Martin del Potro, la festivitatea de premiere și conferința de presă

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 30 Oct. 2017, 01:33 Actualizat: 30 Oct. 2017, 01:34 Tenis
Pe aceeași temă
TOP 30 - Vedete din România prinse făcând amor în public
TOP 30 - Vedete din România prinse făcând amor în public
Strigător la cer: Ce a povestit un suporter norvegian despre deplasarea sa în România
Strigător la cer: Ce a povestit un suporter norvegian despre deplasarea sa în România
Comentator Pro TV, pus la zid: „Nu mai există nicăieri în lume o astfel de situaţie jenantă“
Comentator Pro TV, pus la zid: „Nu mai există nicăieri în lume o astfel de situaţie jenantă“
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | VIDEO
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | ...
Nu se mai pot ascunde: Real pregateste cel mai scump transfer din istorie! Mutarea care arunca in aer Europa | FOTO
Nu se mai pot ascunde: Real pregateste cel mai scump transfer din istorie! Mutarea care arunca in aer Europa | FOTO
Ramona Bădescu a devenit mamă pentru prima dată la 50 de ani: ce sex are bebeluşul
Ramona Bădescu a devenit mamă pentru prima dată la 50 de ani: ce sex are bebeluşul
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
Transfer BOMBĂ în La Liga! Edinson Cavani şi-a dat ACORDUL. Când se face mutarea
Transfer BOMBĂ în La Liga! Edinson Cavani şi-a dat ACORDUL. Când se face mutarea
Surpriză uriaşă la cea mai mare televiziune. Anunţul făcut astăzi care ar putea arunca în aer piaţa media
Surpriză uriaşă la cea mai mare televiziune. Anunţul făcut astăzi care ar putea arunca în aer piaţa media
BREAKING NEWS: Fiscul vă dă BANI. Finanţele schimbă TOTAL REGULILE. Vedeţi aici care sunt condiţiile
BREAKING NEWS: Fiscul vă dă BANI. Finanţele schimbă TOTAL REGULILE. Vedeţi aici care sunt condiţiile
O tânără a bătut la uşa unui VECIN, în căutare de ajutor. Bărbatul a lăsat-o înăuntru şi i-a dat ceva să bea / La scurt timp, lucrurile au degenerat / Poliţia, îngrozită de crimă: I-am găsit cadavrul într-un „sicriu” de ciment
O tânără a bătut la uşa unui VECIN, în căutare de ajutor. Bărbatul a lăsat-o înăuntru şi i-a dat ceva să bea ...
Vreme ANORMALA IN ROMANIA! Ce se va intampla IN URMATOAREA ORA
Vreme ANORMALA IN ROMANIA! Ce se va intampla IN URMATOAREA ORA
Ungurii s-au dezlănțuit! Dezvăluiri și acuze din spatele ușilor închise: Va ieși scandal
Ungurii s-au dezlănțuit! Dezvăluiri și acuze din spatele ușilor închise: Va ieși scandal
Antonia a recunoscut! Fără ce lucru nu ar putea trăi: ”Nu rezist!”
Antonia a recunoscut! Fără ce lucru nu ar putea trăi: ”Nu rezist!”
ULTIMA ORA! Vesti despre Constantinescu! S-a intamplat inevitabilul
ULTIMA ORA! Vesti despre Constantinescu! S-a intamplat inevitabilul
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
Cum s-a răzbunat Bianca pe Alex Bodi după ce a bătut-o în parcare
Cum s-a răzbunat Bianca pe Alex Bodi după ce a bătut-o în parcare
Mădălin Ionescu, desfigurat! ”Am rămas șocat când m-am văzut în oglindă”
Mădălin Ionescu, desfigurat! ”Am rămas șocat când m-am văzut în oglindă”
Cine e fostul soţ al Irinei Rimes? A inselat-o de doua ori in timpul casniciei
Cine e fostul soţ al Irinei Rimes? A inselat-o de doua ori in timpul casniciei
Are 65 de ani, dar nu a dorit sa se casatoreasca si sa faca copii! Declaratii incendiare despre cea mai cunoscuta prezentatoare tv.  Cine este barbatul cu care o relatie de 32 de ani. Decizia ei de a nu se marita le-a afectat povestea de iubire
Are 65 de ani, dar nu a dorit sa se casatoreasca si sa faca copii! Declaratii incendiare despre cea mai cunoscuta prezentatoare ...
A început războiul pentru fabrica Volkswagen: Bulgaria îşi dublează oferta. Ce va face România?
A început războiul pentru fabrica Volkswagen: Bulgaria îşi dublează oferta. Ce va face România?
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele pentru bărbaţi. FOTO
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele ...
TULBURĂTOR! Cum a ajuns să arate Florin Piersic jr. la 51 de ani! Ce s-a ales de actor, în comparație cu tatăl său, este dezolant! FOTO
TULBURĂTOR! Cum a ajuns să arate Florin Piersic jr. la 51 de ani! Ce s-a ales de actor, în comparație cu tatăl său, ...
Fară alocație pentru elevi dacă aceșia au absente la scoală! Numărul maxim permis
Fară alocație pentru elevi dacă aceșia au absente la scoală! Numărul maxim permis
Polițist din Brașov arestat pentru luare de mită
Polițist din Brașov arestat pentru luare de mită