ANALIZĂ‚ | Jucăm acasă, dar pe „terenul” Germaniei. FRT organizează barajul din Fed Cup în Sala Polivalentă din Cluj, deși adversarele tricolorelor sunt experte la jocul în sală

 • Publicat:
 • Actualizat:

Federația Română de Tenis a anunțat că barajul pentru menținerea în Grupa Mondială din Fed Cup, dintre România și Germania (16-17 aprilie), va avea loc la Cluj-Napoca, în aceeași sală în care s-a desfășurat și sfertul de finală pierdut în fața Cehiei, scor 2-3 (6-7 februarie). Președintele George Cosac a luat respectiva decizie după ce i-a cerut părerea căpitanului Alina Tecșor, care la rândul ei le-a consultat pe Simona Halep și compania, iar hotărârea staff-ului tricolor pare extrem de curajoasă.

Chiar dacă suprafața amenajată va fi zgura, una care teoretic le avantajează pe românce, echipa Germaniei se va simți ca acasă în Sala Polivalentă din Cluj. Aspectul pe care oficialii FR de Tenis nu l-au luat în calcul este acela că finalistele ediției din 2014 sunt formidabile la jocul în sală: Angelique Kerber, Andrea Petkovic, Julia Goerges și Sabine Lisicki, sportivele care vor fi convocate în mod normal, au disputat împreună cu 200 de partide mai mult în sală decât Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu și Alexandra Dulgheru.

Nemțoaicele, avantajate clar de jocul indoor

Echipa României, care nu a mai disputat niciun meci pe zgură în sală, în ultimul deceniu, avea ca variantă centralul de la Arenele BNR. La București s-ar fi jucat tot pe suprafața roșiatică, dar în aer liber, situație în care plecam cu prima șansă contra nemțoaicelor. Ca punct de reper aveam și victoria obținută cu Serbia pe terenul din Capitală, scor 4-1 în aprilie 2014, acolo unde suporterii bucureșteni (3.500 la număr), familiarizați cu meciurile importante de tenis, generează de obicei o atmosferă mai zgomotoasă decât cei 7.000 de fani care au asistat la duelul cu Cehia, în februarie 2016.


Naționala de Fed Cup a României se întoarce la Cluj, după două luni și jumătate de la eșecul din sferturi cu Cehia, scor 2-3. Va fi al doilea meci jucat în Sala Polivalentă care are o capacitate de 7.000 de locuri, tricolorele luptându-se pentru menținerea în elita competiției inter-țări din tenisul feminin.

Pentru a realiza care este marea diferență dintre jocul în sală și tenisul disputat în aer liber, trebuie să luăm în calcul mai multe aspecte esențiale. În primul rând, jocul în sală nu este influențat de factori precum soarele sau vântul, elemente care incomodează sportivul aflat la serviciu, ori ploaia, care ar putea avea efect asupra suprafeței de joc. Nu avem parte de traiectorii ciudate sau sărituri imprevizibile ale mingii, condiții în care jucătoarele de gabarit, cu serviciu puternic și mai puțin îndemânatice, au doar de câștigat. De asemenea, schimburile de mingi se desfășoară într-un ritm mult mai rapid în sală, iar tenismenii au tendița să forțeze, fiind conștienți că mingile nu pot fi influențate de factori surpriză. În această descriere se încadrează perfect jucătoarele din naționala Germaniei, care sunt recunoscute pentru agresivitatea lor, calitate susținută de un serviciu redutabil.

Deși evoluează în deplasare, Germania are cifre impresionante pe terenul ales de România: peste 500 de meciuri jucate de Kerber și compania în sală

Cifrele reflectă perfect experiența superioară pe care nemțoaicele, care au disputat peste 500 de meciuri în sală împreună, o posedă în fața româncelor ce au evoluat în 304 astfel de partide. Niciuna dintre jucătoarele României nu are mai multe partide jucate în sală decât vreuna dintre componentele lotului Germaniei, cu excepția Monicăi Niculescu, sportivă care le devansează pe Sabine Lisicki și Julia Goerges. Palmaresul Monicăi nu reprezintă însă un avantaj important, ținând cont că Irina Begu va fi folosită în mod normal în duelurile de simplu.


Exemplul plăcerii și eficienței pe care jucătoarele Germaniei le au pentru jocul în sală, pe zgură: În ultimii 10 ani, nemțoaicele au câștigat 4 partide și au pierdut doar 2 pe zgură indoor în Fed Cup. Trei dintre respectivele întâlniri au fost susținute acasă, federația germană optând pentru un teren identic cu cel ales de federația română pentru 2016.

Meciuri disputate în toată cariera în sală, pe toate suprafețele (atât în circuitul WTA, turneele ITF, cât și în Fed Cup). Germania conduce România: 503-304

 • Simona Halep (3 WTA) – 81 de meciuri jucate în sală (51 de victorii și 30 de înfrângeri)
 • Irina Begu (34 WTA) – 52 de meciuri jucate în sală (33 de victorii și 19 înfrângeri)
 • Monica Niculescu (37 WTA) – 124 de meciuri jucate în sală (75 de victorii și 49 de înfrângeri)
 • Alexandra Dulgheru (54 WTA) – 47 de meciuri jucate în sală (24 de victorii și 23 de înfrângeri)
   
 • Angelique Kerber (2 WTA) – 161 de meciuri jucate în sală (107 victorii și 54 de înfrângeri)
 • Andrea Petkovic (23 WTA – 132 de meciuri jucate în sală (74 de victorii și 58 de înfrângeri)
 • Sabine Lisicki (32 WTA) – 87 de meciuri jucate în sală (55 de victorii și 32 de înfrângeri)
 • Julia Goerges (53 WTA) – 123 de meciuri jucate în sală (80 de victorii și 43 de înfrângeri)

Superioritatea Germaniei se păstrează și în dreptul meciurilor jucate în sală în Fed Cup. Angelique Kerber, campioana de la Australian Open 2016, se află și la acest capitol în fruntea topului, cu 16 jocuri, nemțoaicele având un total de 44 de partide disputate indoor în competiția inter-țări, cu 15 mai multe decât tricolorele.

Meciuri disputate în sală în Fed Cup (toate suprafețele). Germania conduce România: 44-29

 • Simona Halep – 10 meciuri jucate în sală (7 victorii și 3 înfrângeri)
 • Irina Begu  – 5 meciuri jucate în sală (3 victorii și 2 înfrângeri)
 • Monica Niculescu  – 9 meciuri jucate în sală (6 victorii și 3 înfrângeri)
 • Alexandra Dulgheru  – 5 meciuri jucate în sală (4 victorii și 1 înfrângere)
   
 • Angelique Kerber – 16 meciuri jucate în sală (8 victorii și 8 înfrângeri)
 • Andrea Petkovic  – 13 meciuri jucate în sală (8 victorii și 5 înfrângeri)
 • Sabine Lisicki – 7 meciuri jucate în sală (3 victorii și 4 înfrângeri)
 • Julia Goerges – 8 meciuri jucate în sală (4 victorii și 4 înfrângeri)


Angelique Kerber (28 de ani), principalul pericol din tabăra Germaniei, are 8 titluri WTA în palmares, iar 4 dintre acestea au fost câștigate în sală: trei pe hard (Paris 2012, Copenhaga 2012 și Linz 2013) și unul pe zgură (stuttgart 2015).

Halep, Begu, Dulgheru și Niculescu, debutante pe zgura montată în sală, în Fed Cup

Simona, Irina, Monica și Alexandra, sportivele care, dacă vor fi apte din punct de vedere fizic, vor fi convocate la barajul contra finalistei din 2014, se vor afla într-o postură inedită, dar și dificilă la Cluj-Napoca. Niciuna dintre reprezentantele României nu a mai jucat în sală în Fed Cup, în timp ce Kerber, Petkovic, Lisicki și Goerges au nu mai puțin de 18 meciuri jucate împreună pe zgură indoor.

Meciuri jucate în toată cariera în Fed Cup, pe zgură indoor. Germania conduce România: 18-0

 • Simona Halep – 0 meciuri jucate în sală, pe zgură
 • Irina Begu  – 0 meciuri jucate în sală, pe zgură
 • Monica Niculescu  – 0 meciuri jucate în sală, pe zgură
 • Alexandra Dulgheru  – 0 meciuri jucate în sală, pe zgură
   
 • Angelique Kerber – 5 meciuri jucate în sală, pe zgură (2 victorii și 3 înfrângeri)
 • Andrea Petkovic  – 5 meciuri jucate în sală, pe zgură ( 4 victorii și 1 înfrângere)
 • Sabine Lisicki – 3 meciuri jucate în sală, pe zgură (2 victorii și 1 înfrângere)
 • Julia Goerges – 5 meciuri jucate în sală, pe zgură (2 victorii și 3 înfrângeri)


Simona Halep (24 de ani) prima rachetă a României, va juca pentru prima dată în condițiile alese de FRT: zgură montată în sală. Constănțeanca are două titluri câștigate indoor, dar ambele pe hard: Moscova 2013 și Turneul Campioanelor de la Sofia 2013.

Sportivele noastre nu se pot lăuda cu meciuri jucate în Fed Cup pe zgură indoor, ținând cont că selecționata României nu a mai disputat nicio manșă într-un astfel de mediu, în ultimul deceniu. De partea cealaltă, pentru Germania a devenit o rutină să participe la întâlniri de Fed Cup pe zgură, în sală. În ultimii 10 ani, naționala Germaniei a jucat 6 manșe de Fed Cup pe zgură indoor (3 acasă și 3 în deplasare).

Meciuri jucate de echipele naționale pe zgură, în sală, în ultimii 10 ani. Germania conduce România cu 6-0

 • România (ultimii 10 ani) – 0 partide jucate pe zgură în sală
   
 • Germania (ultimii 10 ani) – 6 partide jucate pe zgură în sală (4 victorii și 2 înfrângeri)

Cum ar fi arătat meciul la București. Palmares zdrobitor al României

Dacă barajul pentru menținerea în Grupa Mondială ar fi fost organizat la Arenele BNR, naționala României și-ar fi creat un atu imens în fața nemțoaicelor. Jucătoarele noastre au mai jucat de multe ori pe centralul din Capitală, pe o suprafață care nu mai are niciun secret față de ele. Halep, Begu, Niculescu și Dulgheru pot fi numite niște „zguriste” prin excelență, acumulând un număr impresionant de 1.013 meciuri desfășurate în aer liber pe suprafața recunoscută drept una lentă. Vorbim de capitolul la care Kerber, Petkovic, Lisicki și Goerges sunt bătute lejer de românce, adversarele tricolorelor însumând 791 de meciuri.

Meciuri jucate În toată cariera în aer liber, pe zgură (atât în circuitul WTA, turneele ITF, cât și în Fed Cup). România conduce Germania cu 1.013 – 791

 • Simona Halep – 180 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (129 de victorii și 51 de înfrângeri)
 • Irina Begu  – 297 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (207 victorii și 90 de înfrângeri)
 • Monica Niculescu  – 273 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (176 de victorii și 97 de înfrângeri)
 • Alexandra Dulgheru  – 263 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (182 de victorii și 81 de înfrângeri)
   
 • Angelique Kerber – 178 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (107 victorii și 71 de înfrângeri)
 • Andrea Petkovic  – 272 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (194 de victorii și 78 de înfrângeri)
 • Sabine Lisicki – 117 meciuri jucate în aer liber, pe zgură (67 de victorii și 50 de înfrângeri)
 • Julia Goerges – 224 de meciuri jucate în aer liber, pe zgură (141 de victorii și 83 de înfrângeri)


Dacă „Angie Kerber” o domină în privința meciurilor jucate în sală (161-81), Simona Halep își întrece rivala din WTA la numărul de jocuri pe zgură, în aer liber (180-178).

Fugim de ploaie, deși ne-a prins bine la ultimul meci

Un argument adus de Răzan Itu, vicepreședintele FRT, în favoarea alegerii terenului de la Cluj, a fost că în luna aprilie ar putea cădea precipitații în România. Declarația care la prima vedere pare corectă este contrazisă de un precedent de care șefii FRT ar trebui să-și amintească cu plăcere. Victoria obținută contra Serbiei în 2014 s-a consumat în luna aprilie, la Arenele BNR, iar ploaia a întrerupt meciurile de mai multe ori. Bineînțeles că jucătoarele aflate într-o țară străină sunt nevoite să suporte stresul decalării și întreruperii jocurilor, așa cum au pățit și sârboaicele reprezentate de Ana Ivanovic și învinse de Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Monica Niculescu, scor 4-1.

Meciuri disputate în Fed Cup, pe zgură outdoor (în aer liber). România se află la egalitate cu Germania: 6-6

 • Simona Halep –  2 meciuri jucate în aer liber pe zgură (1 victorie și 1 înfrângere)
 • Irina Begu  – 0 meciuri jucate în aer liber pe zgură
 • Monica Niculescu  – 4 meciuri jucate în aer liber pe zgură (2 victorii și 2 înfrângeri)
 • Alexandra Dulgheru  – 0 meciuri jucate în aer liber pe zgură
   
 • Angelique Kerber – 1 meci jucat în aer liber, pe zgură (0 victorii și 1 înfrângere)
 • Andrea Petkovic  – 2 meciuri jucate în aer liber, pe zgură (2 victorii și 0 înfrângeri)
 • Sabine Lisicki – 2 meciuri jucate în aer liber, pe zgură (2 victorii și 0 înfrângeri)
 • Julia Goerges – 1 meci jucat în aer liber, pe zgură (0 victorii și 1 înfrângere)


Deși meciul cu Serbia, disputat în Grupa Mondială II, în 2014, a fost programat în ziua de Paște, bucureștenii au venit la arena din Cotroceni pentru a le susține pe tenismenele lor preferate.

Chiar dacă au fost dueluri susținute în grupe valorice diferite, România avea o experiență superioară în fața Germaniei în meciurile jucate pe zgură (outdoor). Germania are doar 4 partide în ultimul deceniu, în timp ce România a jucat 9 astfel de meciuri în ultimii 10 ani, 9 dintre acestea desfășurându-se pe teren neutru.

Meciuri jucate de echipele naționale pe zgură, în aer liber, în ultimii 10 ani. România conduce Germania: 9-4

 • România (ultimii 10 ani) – 9 partide jucate pe zgură în aer liber (5 victorii și 4 înfrângeri)
   
 • Germania (ultimii 10 ani) – 4 partide jucate pe zgură în aer liber (2 victorii și 2 înfrângeri)

Buna desfășurare, din punct de vedere organizatoric, a sfertului de finală cu Cehia i-a determinat pe oficialii FR de Tenis să programeze și barajul cu Germania tot la Cluj. S-a ales varianta cea mai confortabilă, care le oferă însă și nemțoaicelor o comoditate bizară pentru o echipă oaspete. Într-o întâlnire de importanță istorică, România nu profită cu adevărat de posibilitatea de a opta pentru o arenă neagreată de adversare, practică la care formațiile din vestul Europei recurg în dese rânduri, cu scopul de a-și atinge obiectivele. Paradoxul este că echipa României nu va fi obișnuită cu coordonatele terenului, în timp ce formația oaspete se va simți ca acasă, într-o competiție în care detaliile fac diferența.

România și Germania s-au mai întâlnit o singură dată, în 1974, la Napoli, iar RFG se impunea cu 3-0 în faza sferturilor de finală ale Grupei Mondiale.

Pe aceeași temă
A rămas însărcinată la Survivor România?! Burtica suspectă cu care s-a afişat...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Burtica suspectă cu care s-a afişat...
CTP, atac dur la adresa ÎPS Teodosie: „Eu spun că este un sac cu rahat”
CTP, atac dur la adresa ÎPS Teodosie: „Eu spun că este un sac cu rahat”
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
Un tânăr din Spania voia să cumpere cocaină dar a fost sechestrat şi drogat cu forţa 3 zile
Negociri de ultima ora pentru transferul lui Ianis Hagi! Ar fi o surpriza majora
Negociri de ultima ora pentru transferul lui Ianis Hagi! Ar fi o surpriza majora
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Cântăreața Sia suferă de o boală incurabilă: „Adio tiroidă! O să te distrug cu radioactivitate”
Cea mai mare palmă pentru fostul premier. Tatăl Vioricăi Dăncilă a făcut închisoare pentru furt
Cea mai mare palmă pentru fostul premier. Tatăl Vioricăi Dăncilă a făcut închisoare pentru furt
Ungaria dinamitează toată Europa! Abia acum s-a aflat ce fac, de fapt, vecinii României
Ungaria dinamitează toată Europa! Abia acum s-a aflat ce fac, de fapt, vecinii României
O biserică din secolul al XIX-lea a apărut în mijlocul unui lac din Mexic, după 40 de ani de când a fost înghițită de ape
O biserică din secolul al XIX-lea a apărut în mijlocul unui lac din Mexic, după 40 de ani de când a fost înghițită de ape
Primele imagini cu cuțitarul din autobuzul 117! Pus în genunchi și amenințat cu arma de mascați VIDEO
Primele imagini cu cuțitarul din autobuzul 117! Pus în genunchi și amenințat cu arma de mascați VIDEO
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
Antonia FACE FURORI în vacanţă cu trupul ei! Cum s-a pozat artista de la brâu în jos
Antonia FACE FURORI în vacanţă cu trupul ei! Cum s-a pozat artista de la brâu în jos
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Condiția care trebuie îndeplinită pentru ca mașinile electrice să devină mai ieftine decat cele tradiționale
Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe pe 14 mai. Care sunt criteriile şi ce aparate se pot schimba
Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 va începe pe 14 mai. Care sunt criteriile şi ce aparate se pot schimba
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Steaua ’86. Micile miracole care au făcut posibilă minunea de la Sevilla
Steaua ’86. Micile miracole care au făcut posibilă minunea de la Sevilla
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Sunt cele mai furate mașini. Companiile de asigurări refuză să le mai facă polițe CASCO!
Sunt cele mai furate mașini. Companiile de asigurări refuză să le mai facă polițe CASCO!
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie