ANALIZĂ‚ | Halep, cel mai ineficient număr 2 din istorie. Performanțele Simonei sunt mai slabe decât ale tuturor jucătoarelor care au încheiat sezoanele din circuitul WTA pe locul secund

 • Publicat:
 • Actualizat:

Simona Halep a încheiat anul cu un eșec (eliminată din grupele Turneului Campioanelor), dar pe un loc extrem de onorant: 2 WTA! Este o poziție care îi oferă Simonei un avantaj enorm, respectiv statutul de favorită 2 sau chiar 1, la turneele unde absentează Serena Williams, dar de care sportiva nu știe să profite cu adevărat. Plecată în vacanță cu gândul că „am avut un an bun”, Halep poate conștientiza că a fost un an dezastruos în raport cu locul pe care îl ocupă în ierarhia WTA. Trebuie doar să arunce o privire pe statisticile care arată că românca a avut un sezon mai slab decât oricare altă jucătoare din istoria tenisului care a terminat anul pe locul 2 WTA!

Simona, a cincea jucătoare din istorie care încheie anul pe locul 2 WTA fără să joace o finală de Grand Slam

Simona spune, aproape înaintea fiecărui turneu, că nu și-a fixat ca obiectiv câștigarea trofeului, iar asta este o strategie care n-o încarcă cu presiune, dar nici cu performanțe istorice. Halep a ridicat prea puțin așteptările la nivel declarativ și a obținut astfel un parcurs șters, care în viitor va fi reținut doar de Wikipedia. Jucătoarea în vârstă de 24 de ani se poate lăuda doar cu un sfert de finală la Australian Open și cu o semifinală la US Open. Simona nu și-a apărat finala de la Roland Garros (tur doi în 2015) și semifinala de la Wimbledon (tur 1 în 2015), palmaresul fiind salvat într-o oarecare măsură de titlurile de la Shenzhen (China), Dubai (Emiratele Arabe Unite) și Indian Wells (SUA). Traseul Simonei poate părea satisfăcător pentru mulți, însă el este de fapt cel mai slab din Era Open realizat de un număr 2 WTA, mai exact din anul 1975 (atunci când s-a implementat clasamentul computerizat) și până în 2015!

Toate jucătoarele care au încheiat sezonul pe locul 2 au obținut rezultate mai bune decât Halep de-a lungul timpului, în special în turneele de Grand Slam din anul respectiv. Practic, performanțele obținute în turneele de Grand Slam reflectă faima, dar și valoarea unui tenismen peste ani: oamenii din România știu că Virginia Ruzici a triumfat la Roland Garros în 1978, dar foarte puțini au auzit despre turneele de la Brighton și Kitzbuhel, câștigate în același an de managerul Simonei Halep. Probabil că nivelul scăzut al tenisului feminin actual și lipsa de consistență a Simonei în cadrul turneelor majore din 2015 sunt elemente care au contribuit la un alt detaliu ieșit din comun: Halep este a cincea jucătoare din istorie, după Amelie Mauresmo (Franța) în 2004, Conchita Martinez (Spania) în 1995, Billie Jean King (SUA) în 1977 și Virginia Wade (Marea Britanie) în 1975, care termină anul pe locul 2 fără să atingă cel puțin o finală de Grand Slam.


Foto: Deși a încheiat sezonul pe 3 WTA, Simona a avut un an 2014 mai bun decât a fost 2015: sfert de finală la Australian Open, finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon și tur trei la US Open. Halep a început însă anul 2014 pe locul 11 WTA, în timp ce în 2015 a luat startul de pe poziția a 3-a.

Performanțele jucătoarelor care au încheiat sezoanele din Era Open pe locul 2 WTA (în perioada clasamentului computerizat 1975-2015). Simona Halep are cel mai slab palmares.

 • 2015 – Simona Halep (România): Sfert de finală la Australian Open, tur doi la Roland Garros, primul tur la Wimbledon, semifinală la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (3 titluri WTA: Shenzhen, Dubai și Indian Wells).
 • 2014 – Maria Șarapova (Rusia): Optimi de finală la Australian Open, campioană la Roland Garros, optimi de finală la Wimbledon, optimi de finală la  US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Stuttgart, Madrid și Beijing).
 • 2013 – Victoria Azarenka (Belarus): Campioană la Australian Open, semifinală la Roland Garros, turul doi la Wimbledon, finală la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (2 Titluri WTA: Doha și Cincinnati).
 • 2012 – Maria Șarapvova (Rusia): Finală la Australian Open, campioană la Roland Garros, optimi la Wimbledon, semifinală la US Open și finală la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Miami, Stuttgart și Roma).
 • 2011 – Petra Kvitova (Cehia): Sferturi la Australian Open, optimi la Roland Garros, campioană la Wimbledon, primul tur la US Open și titlu la Turneul Campioanelor (4 Titluri WTA: Brisbane, Paris, Madrid și Linz).
 • 2010 – Vera Zvonareva (Rusia): Optimi la Australian Open, turul doi la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open și semifinală la Turneul Campioanelor (1 Titlu WTA: Pattaya).
 • 2009 – Dinara Safina (Rusia): Finală la Australian Open, finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, turul trei la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Roma, Madrid și Portoroz).
 • 2008 – Serena WIlliams (SUA): Sferturi la Australian Open, turul trei la Roland Garros, finală la Wimbledon, campioană la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Bangalore, Miami și Charleston).
 • 2007 – Svetlana Kuznetsova (Rusia): Optimi la Australian Open, sferturi la Roland Garros, sferturi la Wimbledon, finală la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (1 Titlu WTA: New Haven).
 • 2006 – Maria Șarapova (Rusia): Semifinală la Australian Open, optimi la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, campioană la US Open și semifinală la Turneul Campioanelor (4 Titluri WTA: Indian Wells, Carlsbad, Zurich și Linz).


Foto: În ultimul deceniu, Șarapova a terminat anul de trei ori pe locul 2 WTA (2006, 2012 și 2014). De fiecare dată a cucerit un titlu de Grand Slam.

 • 2005 – Kim Clijsters (Belgia): Nu a participat la Australian Open, optimi la Wimbledon, optimi la Roland Garros, campioană la US Open și faza grupelor la Turneul Campioanelor (8 Titluri WTA: Indian Wells, Miami, Eastbourne, Stanford, Los Angeles, Toronto, Luxemburg și Hasselt).
 • 2004 – Amelie Mauresmo (Franța): Sferturi la Australian Open, sferturi la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, sferturi la US Open și semifinală la Turneul Campioanelor (5 Titluri WTA: Berlin, Roma, Montreal, Linz și Philadelphia).
 • 2003 – Kim Klijsters (Belgia): Semifinală la Australian Open, finală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, finală la US Open și titlu la Turneul Campioanelor (8 Titluri WTA: Sydney, Indian Wells, Roma, Hertogenbosch, Stanford, Los Angeles, Filderstadt și Luxemburg).
 • 2002 – Venus Williams (SUA): Sferturi la Australian Open, finală la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open și semifinală la Turneul Campioanelor (7 Titluri WTA: Gold Coast, Paris, Antwerp, Amelia Island, Stanford, Carlsbad și New Haven)
 • 2001 – Jennifer Capriati (SUA) – Campioană la Australian Open, campioană la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, semifinală la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor (1 Titlu WTA: Charleston).
 • 2000 – Lindsay Davenport (SUA) – Campioană la Australian Open, primul tur la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open și primul tur la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Indian Wells, Linz și Philadelphia).
 • 1999 – Lindsay Davenport (SUA): Semifinală la Australian Open, sferturi la Roland Garros, campioană la Wimbledon, semifinală la US Open și tiltu la Turneul Campioanelor (5 Titluri WTA: Sydney, Madrid, Stanford, Tokyo și Philadelphia).
 • 1998 – Martina Hingis (Elveția): Campioană la Australian Open, semifinală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, finală la US Open și titlu la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Indian Wells, Hamburg și Roma). 
 • 1997 – Jana Novotna (Cehia): Nu a participat la Australian Open, turul trei la Roland Garros, finală la Wimbledon, sferturi la US Open și titlu la Turneul Campioanelor (3 Titluri WTA: Madrid, Leipzig și Moscova).
 • 1996 – Monica Seles (SUA): Campioană la Australian Open, sferturi la Roland Garros, turul doi la Wimbledon, finală la US Open și primul tur la Turneul Campioanelor (4 Titluri WTA: Sydney, Eastbourne, Montreal și Tokyo).
 • 1995 – Conchita Martinez (Spania): Semifinală la Australian Open, semifinală la Roland Garros, semifinală la Wimbledon, semifinală la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor (6 Titluri WTA: Hilton Head, Amelia Island, Hamburg, Roma, Carlsbad și Los Angeles).


Foto: Pentru fiecare an în care a încheiat sezonul pe locul 2 WTA (2003 și 2005), Kim Klijsters a câștigat câte 9 trofee.

Lista este completată de nume celebre ale perioadei romantice a tenisului, care au încheiat sezoanele pe locul 2 WTA, obținând, pe lângă numeroase titluri WTA, performanțe magnifice în turneele de Grand Slam.

 • 1994 – Arantxa Sanchez Vicario: Finală la Australian Open, campioană la Roland Garros, optimi la Wimbledon, campioană la US Open și primul tur la Turneul Campioanelor) .
 • 1993 – Arantxa Sanchez Vicario (Spania): Semifinală la Australian Open, semifinală la Roland Garros, optimi la Wimbledon, semifinală la US Open și finală la Turneul Campioanelor).
 • 1992 – Steffi Graf (Germania): Nu a participat la Australian Open, finală la Roland Garros, campioană la Wimbledon, sferturi la US Open și primul tur la Turneul Campioanelor).
 • 1991 – Steffi Graf (Germania): Sferturi la Australian Open, semifinală la Roland Garros, campioană la Wimbledon, semifinală la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor).
 • 1990 – Monica Seles (SUA): Nu a participat la Australian Open, campioană la Roland Garros, sferturi la Wimbledon, turul trei la US Open și titlu la Turneul Campioanelor.
 • 1989 – Martina Navratilova (SUA): Sferturi la Australian Open, nu a participat la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open și finală la Turneul Campioanelor.
 • 1988 – Martina Navratilova (SUA): Semifinale la Australian Open, optimi la Roland Garros, finală la Wimbledon, sferturi la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor.
 • 1987 – Martina Navratilova (SUA): Finală la Australian Open, finală la Roland Garros, campioană la Wimbledon, campioană la US Open și sferturi la Turneul Campioanelor.
 • 1986 – Chris Evert (SUA): Campioană la Roland Garros, semifinală la Wimbledon și semifinală la US Open (Ediția din 1986 a Australian Open nu s-a disputat).
 • 1985 – Chris Evert (SUA): Finală la Australian Open, campioană la Roland Garros, finală la Wimbledon și semifinală la US Open.


Foto: Chris Evert, una dintre cele mai faimoase jucătoare din istorie, a absentat de la Roland Garros 1978, ediție la care Virginia Ruzici (România) a câștigat trofeul. Ruzici a declarat apoi că absența lui Chris a făcut-o să creadă cu adevărat că are șanse la câștigarea titlului de la Paris.

 • 1984 – Chris Evert (SUA): Campioană la Australian Open, finală la Roland Garros, finală la Wimbledon și finală la US Open.
 • 1983 – Chris Evert (SUA): Nu a participat la Australian Open, campioană la Roland Garros, turul trei la Wimbledon și finală la US Open.
 • 1982 – Chris Evert (SUA): Campioană la Australian Open, semifinală la Roland Garros, finală la Wimbledon și campioană la US Open.
 • 1981 – Tracy Austin (SUA): Sferturi la Australian Open, nu a participat la Roland Garros, sferturi la Wimbledon și campioană la US Open.
 • 1980 – Tracy Austin (SUA): Semifinală la Wimbledon, semifinală la US Open, nu a participat la Australian Open și Roland Garros.
 • 1979 – Chris Evert (SUA): Nu a participat la Australian Open, campioană la Roland Garros, finală la Wimbledon, finală la US Open.
 • 1978 – Chris Evert (SUA): Finală la Wimbledon, campioană la US Open, nu a participat la Australian Open și Roland Garros.
 • 1977 – Billie Jean King (SUA): Sferturi la US Open, sferturi la Wimbledon, nu a participat la Roland Garros și Australian Open (King, aflată în pragul retragerii la acea vreme, a avut rezultate mai slabe decât Halep în turneele de Grand Slam. Per total însă, anul americancei a fost mai bun decât al Simonei, aceasta câștigând cinci turnee WTA: Londra, San Juan, Sao Paulo, Pheonix și Wightman Cup).
 • 1976 – Evonne Goolagong (Australia) campioană la Australian Open, finală la Wimbledon, finală la US Open, nu a participat la Roland Garros.
 • 1975 – Virginia Wade (Marea Britanie)Semifinală la US Open, sferturi la Wimbledon, nu a participat la Roland Garros și Australian Open (Wade a câștigat în acel an turneele de la Paris, Stockholm, Londra, Estbourne, Philadelphia, Dallas și Fairfax).

În comparație cu anul 2014, Simona a suferit un regres în cadrul turneelor care contează cu adevărat și un progres, nu foarte mare, în cadrul turneelor Premier, organizate de WTA. Diferența a fost generată, probabil, de schimbarea oamenilor din staff: Halep l-a concediat pe Wim Fissette, antrenor care a confirmat în turneele feminine de Grand Slam (2 titluri împreună cu Kim Clijsters și o finală cu Sabine Lisicki), înlocuindu-l cu Victor Ioniță și mai târziu cu Darren Cahill, tehnicieni care nu au performat în turneele de Grand Slam ale fetelor, ci mai degrabă în competițiile de mâna a doua (colaborări cu Sorana Cîrstea, Ana Ivanovic, Angelique Kerber sau Daniela Hantuchova). E adevărat că australianul Cahill s-a remarcat ca antrenor alături de Lleyton Hewitt și Andre Agassi, însă ATP și WTA sunt două lumi diferite.


Simona Halep (24 de ani) va lua în scurt timp o decizie: îl angajează cu normă întreagă pe Darren Cahill sau se desparte de australian. Programul Adidas Player Development, datorită căruia cei doi au colaborat în 2015, va fi desființat în 2016. 

Toate rezultatele Simonei din 2015:

 • Titlu la Shenzhen (China): 6-2, 6-2 în finală cu Timea Bacsinszky (Elveția).
 • Sfert de finală la Australian Open (Australia): 6-4, 6-0 pentru Ekaterina Makarova (Rusia).
 • Titlu la Dubai (Emiratele Arabe Unite): 6-4, 7-6(4) în finală cu Karolina Pliskova (Cehia).
 • Titlu la Indian Wells (SUA): 2-6, 7-5, 6-4 în finală cu Jelene Jankovic (Serbia).
 • Semifinală la Miami (SUA): 6-2, 4-6, 7-5 pentru Serena Williams (SUA).
 • Semifinală la Stuttgart (Germania): 7-5, 5-7, 6-2 pentru Caroline Wozniacki (Danemarca).
 • Primul tur la Madrid (Spania): 7-6(6), 6-3 pentru Alize Cornet (Franța).
 • Semifinală la Roma (Italia): 2-6, 6-3, 7-5 pentru Carla Suarez Navarro (Spania).
 • Turul doi la Roland Garros (Franța): 7-5, 6-1 pentru Mirjana Lucic-Baroni (Croația).
 • Sfert de finală la Birmingham (Marea Britanie): 2-6, 6-0, 7-6(4) pentru Kristina Mladenovic (Franța).
 • Primul tur la Wimbledon (Marea Britanie): 5-7, 6-4, 6-3 pentru Jana Cepelova (Slovacia).
 • Finală la Toronto (Canada): 7-6(5), 6-7(4), 3-0 (abandon) pentru Belinda Bencic (Elveția).
 • Finală la Cincinnati (SUA): 6-3, 7-6(5) pentru Serena Williams (SUA).
 • Semifinală la US Open (SUA): 6-1, 6-3 pentru Flavia Pennetta (Italia).
 • Sfert de finală la Guangzhou (China): 6-4, 6-3 pentru Denisa Allertova (Cehia).
 • Optimi la Wuhan (China): 6-3, 3-6, 7-5 pentru Johanna Konta (Marea Britanie).
 • Primul tur la Beijing (China): 4-5 (abandon) pentru Lara Arruabarrena (Spania).
 • Grupele Turneului Campioanelor (Singapore).
Pe aceeași temă
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Triunghi amoros, sfârşit la tribunal. Amanta a dat soţia în judecată, pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook
Triunghi amoros, sfârşit la tribunal. Amanta a dat soţia în judecată, pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Fiica lui Brigitte, bucuroasă că Florin Pastramă a plecat din casa lor. Ascunde ceva în sufletul ei
Fiica lui Brigitte, bucuroasă că Florin Pastramă a plecat din casa lor. Ascunde ceva în sufletul ei
Umilință totală pentru Klaus Iohannis! A încălcat legea? De ce e acuzat președintele României
Umilință totală pentru Klaus Iohannis! A încălcat legea? De ce e acuzat președintele României
Preot din Călărași înregistrat când face avansuri unei fete de 14 ani, la spovedanie: ”Sincer, aş vrea să te sărut şi eu!”
Preot din Călărași înregistrat când face avansuri unei fete de 14 ani, la spovedanie: ”Sincer, aş vrea să te sărut şi eu!”
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Lovitură la Antena 1 de Paște! Răzvan Simion rupe frăția cu Dani Oțil și se mută la alt post TV. Detalii BOMBĂ
Lovitură la Antena 1 de Paște! Răzvan Simion rupe frăția cu Dani Oțil și se mută la alt post TV. Detalii BOMBĂ
Secretul prin care Adrian Mutu a ajuns în fotbalul mare. Fost coleg: 'Ne uitam la el și nu ne venea să credem'
Secretul prin care Adrian Mutu a ajuns în fotbalul mare. Fost coleg: 'Ne uitam la el și nu ne venea să credem'
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Povestea tristă a co-fondatorului Dogecoin. Și-a vândut criptomonedele pentru o mașină second-hand
Povestea tristă a co-fondatorului Dogecoin. Și-a vândut criptomonedele pentru o mașină second-hand
Comisia europeană a autorizat, în premieră, o insectă ca aliment
Comisia europeană a autorizat, în premieră, o insectă ca aliment
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Dialog halucinant între un preot şi o minoră în biserică. Ce a păţit fata la sfânta spovedanie VIDEO
Dialog halucinant între un preot şi o minoră în biserică. Ce a păţit fata la sfânta spovedanie VIDEO
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Anda Adam, imagini incendiare de Paște! Cum s-a lăsat pozată vedeta
FOTO. Anda Adam, imagini incendiare de Paște! Cum s-a lăsat pozată vedeta