ANALIZĂ‚ | Halep a pierdut semifinala de la Stuttgart din cauza lacunelor tactice. Cum a făcut diferența stafful Carolinei Wozniacki

ANALIZĂ‚ | Halep a pierdut semifinala de la Stuttgart din cauza lacunelor tactice. Cum a făcut diferența stafful Carolinei Wozniacki
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep (2 WTA) a pierdut, sâmbătă, semifinala disputată la Stuttgart, în fața Carolinei Wozniacki (5 WTA), într-o manieră aparent inexplicabilă, scor 5-7, 7-5, 2-6.

Deși și-a luat o minivacanță de trei săptămâni înaintea turneului, Simona a cedat fizic în setul decisiv. Chiar dacă Wozniacki își adjudecase doar 10 meciuri pe zgură în ultimele patru sezoane, ajutată de Halep, a făcut cel mai bun meci al carierei pe suprafața roșiatică. Și paradoxurile nu se opresc aici. Favorită clară înaintea meciului și posesoare a unui retur fantastic, a doua jucătoare a lumii s-a blocat la mingile de break. Toate aceste curiozități au un singur răspuns, un as pe care Caroline Wozniacki l-a avut în mânecă.

Sanchez Vicario a învățat-o pe Wozniacki formula câștigătoare pe zgură. Ioniță, depășit de miza meciului

Pentru a-și regla jocul pe suprafața lentă, daneza și-a achiziționat în urmă cu două săptămâni o sfătuitoare de clasă, pe Arantxa Sanchez Vicario (Spania). Tripla campioană de la Roland Garros, fost lider mondial, a câștigat dinaintea meciului lupta tactică cu Victor Ioniță, antrenorul româncei. Pentru că în timpul meciului, Piotr Wozniacki, celălalt tehnician, l-a făcut KO pe „invizibilul” Victor Ioniță. Piotr i-a ridicat moralul Carolinei sfătuind-o în patru rânduri, în timp ce Victor, nechemat de Simona, a rămas înmărmurit în scaunul său timp de două ore și 58 de minute, atât cât a durat chinul.


Doi antrenori fac parte din stafful Carolinei Wozniacki: Piotr Wozniacki (primul din stânga) și Arantxa Sanchez Vicario (a patra de la stânga la dreapta)

Arantxa Sanchez Vicario (43 de ani) este una dintre cele mai importante jucătoare din istorie, prin prisma performanțelor pe care le-a realizat mai ales pe zgură. Cu patru titluri de Grand Slam în palmares, dar cu conturile secate după ce a fost ruinată de părinții ei, Arantxa a pornit cu dreptul aventura alături Caroline. Chiar dacă Wozniacki a pierdut, duminică, finala turneului dotat cu 731.000 de dolari, scor 3-6, 6-1, 7-5 pentru Angelique Kerber (12 WTA), succesul obținut în fața Simonei Halep reprezintă o dovadă a inspirației pe care a avut-o Caro.

Avantajele cu care Simona începea semifinala de la Stuttgart:

  • Suprafața
    46 de victorii și 14 înfrângeri avea Simona pe zgură în ultimele patru sezoane – 10 victorii și 8 înfrângeri avea Caroline pe zgură în ultimele patru sezoane. Daneza nu mai câștigase trei meciuri consecutive pe zgură din anul 2011.
  • Rezultatele directe
    Simona conducea cu 2-1, câștigând ultimele două partide cu Caroline: 2-6, 3-6 la Dubai 2012, 6-2, 7-5 la New Haven 2013 și 2-6, 6-1, 6-1 la Dubai 2015.
  • Forma de joc
    Simona venea după două turnee fantastice: titlu la Indian Wells și semifinală la Miami, ambele competiții Premier Mandatory. Caroline nu a impresionat în sezonul de hard american, pierzând în turul trei la Indian Wells, respectiv în optimi de finală la Miami.

Avantajul cu care Caroline începea semifinala de la Stuttgart:

  • Achiziția unei specialiste a zgurii în stafful ei, Arantxa Sanchez Viario


Arantxa are în palmares 4 turnee de Grand Slam: Roland Garros 1989, 1994, 1998 și US Open 1994

Tactica a blocat-o mental pe Simona: 4 break-uri din 19 ocazii

Tactica adoptată de Victor Ioniță și Simona Halep pentru meciul cu Caroline Wozniacki a fost una solicitantă și autodistrugătoare. Constănțeanca s-a concentrat mai mult pe plasamentul loviturilor, nu și pe forța acestora. E adevărat că Halep a găsit bine unghiurile terenului, dar e cunoscut faptul că Wozniacki are o capacitate de efort imensă. Daneza a ajuns la fiecare minge, a întors totul în celălalt teren, pentru ca Halep să-și consume energia, lucru care s-a văzut din plin în setul trei.

Simona nu s-a aflat la un nivel înalt nici în ceea ce privește mentalul, irosind cu o ușurință debordantă mingile care îi ofereau șansa să rupă serviciul firav al adversarei. Doar 4 break-uri din 19 șanse a realizat Halep, în timp ce Wozniacki s-a concentrat mult mai bine, convertind 6 mingi de break din 11 maximum disponibile.


Singurele capitole la care Simona a fost mai bună în semifinala de la Stuttgart au fost loviturile câștigătoare, 41-30, și procentajul punctelor reușite la fileu (15 din 20 față de 17 din 25 de veniri la plasă ale Carolinei). Raportul greșelilor neforțate a fost însă zdrobitor (26 Caroline și 47 Simona)

Caroline Wozniacki a fost antrenată de tatăl ei în toți cei 13 ani de tenis profesionist. Din 2013 și până în prezent, danezul i-a avut lângă el, pe rând, pe Thomas Hogstedt (2013), Michael Mortensen (2014) și pe Arantxa Sanchez Vicario în 2015. De-a lungul timpului, Wozniacki a mai cooptat în staff alți doi tehnicieni, Ricardo Sanchez (2011) și Thomas Johansson (2012).

Simona Halep este antrenată de un tehnician fără prea mare experiență în circuit, iar în ultimele trei sezoane a mai lucrat cu alți 5 antrenori, deținând astfel un record pentru Top 10 WTA (Firicel Tomai, Andrei Mlendea, Adrian Marcu, Wim Fissette și Thomas Hogstedt). Victor Ioniță, fost jucător de nivel Challenger, a mai pregătit-o doar pe Sorana Cîrstea în perioada 2010-2014. În 2015, Simona a câștigat trei turnee, iar la două dintre ele a colaborat, în paralel cu Ioniță, cu Thomas Hogssted (Shenzhen) și Darren Cahil, fostul antrenor al lui Andre Agassi (Indian Wells).


Victor Ioniță, prieten bun cu Novak Djokovic, este antrenorul cu care Simona Halep dorește să lucreze pentru tot restul sezonului

Simona i-a reproșat chiar ea lui Victor, în două rânduri, faptul că sfaturile tactice pe care acesta i le oferă nu o ajută în timpul meciurilor: „Asta vrei tu să fac eu? Mișto… Și eu vreau să mă încurajați mai tare și să țipați pe acolo. Aștia de țipă sunt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok.. E în regulă”, i-a replicat Halep într-o pauză a meciului cu Jankovic, din finala de la Indian Wells. A urmat un alt episod controversat, la Miami, atunci când Halep i-a strigat „Bate din palmele alea, nu sta degeaba”, în meciul cu Flavia Pennetta, din optimi. Atunci când Ioniță i-a dat sfaturi pentru semifinala cu Williams, acesta și-a început discursul spunând că americanca joacă bine. Halep a reacționat iritată: „Știu și eu că joacă foarte bine”!


 

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup