ANALIZĂ‚ | Ele arbitrează lupta pentru #1 în tenis în prima săptămână. Față în față, tablourile decisive pentru Halep, Muguruza și Wozniacki în China, Australia și Noua Zeelandă

ANALIZĂ‚ | Ele arbitrează lupta pentru #1 în tenis în prima săptămână. Față în față, tablourile decisive pentru Halep, Muguruza și Wozniacki în China, Australia și Noua Zeelandă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep, Garbine Muguruza și Caroline Wozniacki, cele trei jucătoare care sunt în cărți pentru prima poziție în tenisul feminin în prima săptămână din 2018, și-au aflat adversarele, sâmbătă dimineață. Miza principală este statutul de principală favorită la Australian Open, turneu care ține cont pentru capii de serie de clasamentul oficial de pe data de 8 ianuarie.

  • Simona Halep are avantaj de 40 de puncte în fața ibericei Muguruza și de 160 de puncte în fața danezei Wozniacki. Numărul unu mondial va juca în China – la Shenzhen. numărul doi – la Brisbane, în Australia, iar numărul trei – la Auckland, în Noua Zeelandă.
  • Garbine Muguruza este singura care dă start joc la un turneu de categorie Premier, care acordă mai multe puncte decât un turneu de categorie International. Spaniola are însă de apărat mai multe puncte – semifinală din 2017, în timp ce Halep are în bagaj optime de finală, iar Wozniacki – sfert de finală.

Shenzhen: traseu lin pentru principala favorită la #1

Simona Halep a avut parte de o doză de șansă la tragerea la sorți din China. Maria Șarapova, aflată în afara capilor de serie, a fost trimisă în jumătatea a doua de tablou. Mai mult, liderul mondial nu va avea de înfruntat nicio sportivă din Top 40 până în finală și are timp, teoretic, să își găsească ritmul în timpul primelor meciuri.

Simona debutează împotriva americancei Nicole Gibbs (110 WTA) – într-un prim meci direct. Gibbs a câștigat pe teren doar două seturi în șapte partide împotriva unor jucătoare din Top 10 de-a lungul carierei – la Petra Kvitova (9 WTA, 2016, la Indian Wells) și la Karolina Pliskova (1 WTA, US Open, 2017). În rest, a smuls, în medie, doar 4,2 game-uri celor mai bune sportive. Ce-i drept, statistica reține faptul că la Hong Kong, la final de 2017, Gibbs a beneficiat de un walk-over din partea Elinei Svitolina (4 WTA).

În turul doi, chinezoaica Ying-Ying Duan (91 WTA), aflată în fața propriilor suporteri, poate reprezenta un test similar celui din 2017, de la Eastbourne. Simona a întâlnit-o în primul său meci pe iarbă din acest sezon și a avut nevoie de un set de acomodare, cedat 3-6, înainte de a găsi reglajele și calea spre un 6-3, 6-2. Duan a jucat mai multe meciuri împotriva jucătoarelor de top 50 în 2017 decât sportiva pe care o întâlnește în primul tur – Evgeniya Rodina (111 WTA – pe care Halep a învins-o în 2015 la Roland Garros). Victoria în fața lui Duan sau Rodina i-ar asigura Simonei rămânerea în fața danezei Caroline Wozniacki și, implicit, una dintre primele două poziții pe lista capilor de serie la Australian Open.

O a treia victorie, în sferturi, la Monica Niculescu (79 WTA) sau Maria Sakkari (Grecia, 51 WTA), i-ar da Simonei o marjă de siguranță: i-ar asigura numărul unu mondial în cazul în care Muguruza face doar finală la Brisbane. Simona ar putea întâlni, consecutiv, două românce – pe Monica Niculescu, apoi pe Irina Begu – cea mai bine clasată jucătoare de pe jumătatea ei. Românca de pe locul 43 WTA sau Timea Babos (Ungaria, 55 WTA) sunt adversarele probabile pentru semifinala Simonei.

Marele semn de întrebare vine în finală: Maria Șarapova (59 WTA) și Jelena Ostapenko (7 WTA) sunt numele importante de pe jumătatea a doua. Cu un trofeu, Simona își apără numărul unu mondial, indiferent de rezultatele celelalte înregistrate în Australia și Noua Zeelandă. Dacă Muguruza se impune la Brisbane, Simona este obligată să câștige această finală pentru a menține șefia.

Brisbane, teren minat pentru Muguruza: Sevastova, Kvitova, Garcia sau Mladenovic joacă ‘de partea Simonei’

Campioana de la Wimbledon este una dintre cele cinci sportive de Top 10 prezente la Brisbane (cei opt cap de serie provin din top 17!), în cel mai tare turneu al săptămânii. Iberica are nevoie de prezență în finală pentru a avea șanse matematice la numărul unu, însă este posibil ca și cea mai slab cotată adversară pe care o va întâlni în drumul spre trofeu să fie mai sus în clasament decât adversara cea mai tare a Simonei până în finală.

Muguruza are prim tur liber și va juca primul său meci oficial pe 2018 împotriva unei jucătoare de la limita Top 50, nu din afara top 100, ca Simona – fie împotriva Carinei Witthoeft (49 WTA, jucătoare de forță), fie a Aleksandrei Krunic (53 WTA, sportivă cu un arsenal variat, tehnic). Muguruza are 2-0 palmares la general împotriva celor două la un loc, însă lucrurile se complică imediat pe mai departe. Meciul doi i-o poate aduce de partea cealaltă a fileului pe Anastasia Sevastova – una dintre surprizele de la US Open, învingătoare în fața Șarapovei – într-o rejucare a unui meci de la ediția 2017 a Australian Open-ului, câștigat cu 6-4, 6-2 de iberică. Letona are victorii la Pliskova și Konta în 2017, iar meciul poate aluneca ușor la una dintre extreme – foarte ușor, sau foarte strâns.

Înainte de a ajunge în zona în care, oficial, emite pretenții la numărul unu, Muguruza pare că nu poate primi decât o super-provocare în semifinale, dintr-un sfert de tablou foarte aglomerat cu jucătoare cu stiluri incomode și imprevizibile: Caroline Garcia, Mirjana Lucic-Baroni, Petra Kvitova, Anett Kontaveit sau Kristina Mladenovic se prezintă fiecare cu atuur,i dar și cu semne de întrebare – dacă Garcia este în aceeași formă ca la Turneul Campioanelor, dacă Mladenovic a reușit să își găsească liniștea și poate rupe seria neagră de înfrângeri consecutive duse în ‘double digits’, dacă Petra Kvitova este pregătită fizic și mental în acest moment al anului, la scurt timp de la împlinirea unui an de la momentul în care a fost atacată cu un cuțit în propria casă.

Johanna Konta, finalista de la US Open – Madison Keys, Elina Svitolina – autoarea unui record în turneele Premier 5 în 2015, cu 4-3 bilanț în fața ibericei și Karolina Pliskova- cu 7-2 bilanț cu spaniola – sunt jucătoarele care, în finală, îi pot refuza trofeul Muguruzei și o pot ajuta pe Simona să rămână numărul unu și doar cu o prezență în semifinale în China.

Auckland: Wozniacki deschide anul împotriva singurei jucătoare care a bătut-o în 2017 pe Serena Williams

Caroline Wozniacki are nevoie de pași greșiți din partea ambelor rivale pentru a urca pe prima poziție: dacă ea termină săptămâna cu trofeu, Garbine Muguruza trebuie să ajungă cel mult în semifinale la Brisbane, iar Simona să nu ajungă în sferturi la Shenzhen.

ASB Classic este un pic mai puternic din punct de vedere al poziționării participantelor în clasamentul WTA decât cel din China, cu patru sportive din Top 30, față de două – la Shenzhen. Daneza va juca, la fel ca și Simona, încă din primul tur și deschide tot împotriva unei americance – Madison Brengle. Madison este mai sus în clasament decât Nicole Gibbs, adversara Simonei – pe locul 85 WTA. Mai mult, Auckland a fost tărâmul minunilor pentru sportiva de 27 de ani în 2017: a învins-o pe Serena Williams în turul doi, fiind singura tenismenă care se poate lăuda cu această performanță în sezonul recent încheiat, unul în care Serena a jucat doar două turnee oficiale. Tot în 2017, Brengle i-a lăsat doar patru game-uri Carolinei Pliskova – la Miami și a învins-o și pe Kvitova, la Wimbledon.

Calea danezei se netezește până în semifinale, unde poloneza Aga Radwanska este o posibilă adversară de calibru, cu șase victorii în fața lui ‘Caro’. În finală, daneza ar putea juca din nou împotriva celei care a învins-o anul trecut în Noua Zeelandă, în sferturi – Julia Goerges, cu Barbora Strycova – care a câștigat ultimele două meciuri directe, sau cu Iulia Putintseva – cu care s-a duelat de două ori în ultimii doi ani la Australian Open, împărțind victoriile.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen