AMR 35 de zile: BRD Năstase Țiriac Trophy prezintă un nou adolescent care poate scrie istorie. Coric vine la București cu un palmares mai greu decât Djokovic, Wawrinka sau Ferrero

AMR 35 de zile: BRD Năstase Țiriac Trophy prezintă un nou adolescent care poate scrie istorie. Coric vine la București cu un palmares mai greu decât Djokovic, Wawrinka sau Ferrero
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Borna Coric (18 ani) a debutat cu victorie pe tabloul principal al unui turneu Masters 1.000: succes 6-4, 6-4, într-o oră și 26 de minute, în fața austriacului Andreas Haider-Maurer, joi, la Indian Wells. Coric a făcut spectacol pe teren, dovadă fiind maniera în care a închis meciul: urcare la fileu și voleu-stop câștigator spectaculos.
  • El va fi prezent la ediția aniversară BRD Năstase-Țiriac Trophy, având asigurată calificarea directă pe tabloul principal.

Nimic nu este mai rău în viață decât să fii obișnuit„, este motto-ul tatuat pe brațul drept al lui Borna Coric. Croatul care pe cimentul californian a intrat pe teren cu echipament Nike asemănător celui din gama purtată de Rafael Nadal în 2015, are rezultate neobișnuite și  foarte impresionante în circuitul ATP:  două victorii uriașe în fața reprezentanților din „Big Four” și prezență în Top 60, după ce la 16 ani puncta pe poziția 180 ATP. Potrivit profilului său ATP, Coric îl admiră pe „Iron Mike” Tyson și dacă nu ar fi fost jucător de tenis, ar fi urcat cu siguranță în ring, țintind o carieră de profesionist.

Performanțele de  la 18 ani ale croatului, campion de juniori în 2013 la US Open, sunt comparabile cu ascensiunea lui Rafael Nadal, unul dintre idolii săi în tenis, chiar dacă stilul său de joc, „în zilele bune”, îl apropie de Novak Djokovic. De altfel, statistica va reține mereu că cel care a primit sfaturi de la Goran Ivanisevic, fără a-l avea oficial în colțul tehnic, este primul jucător de 17 ani care se impune în fața unui tenismen de Top 3, după Rafael Nadal, călău pentru Federer, în 2004, la Miami.

  • înainte de a împlini 19 ani, Rafael Nadal adunase șase titluri ATP și cinci succese în fața unor jucători din Top 10: Carlos Moya (4 ATP, la Hamburg, 2003), Albert Costa (7 ATP, la Montecarlo, 2003), Roger Federer (1 ATP, la Miami, 2004), Andy Roddick (2 ATP, finala Cupei Davis, 2004), Gaston Gaudio (6 ATP, la Montecarlo, 2005)
  • înainte de a împlini 19 ani, Novak Djokovic nu câștigase nici un titlu ATP și reușise un singur succes în fața unui jucător de Top 10: Mariano Puerta (9 ATP, la Masters 1.000 Paris)

3 borne dintr-o lovitură: în 2014, la Swiss Open, Coric reușea primul succes în fața unui jucător de Top 15 (victorie în fața lui Ernest Gulbis, 13 ATP), apoi îl învingea în minimum de seturi pe Rafael Nadal (3 ATP) și se califica în prima semifinală de turneu ATP a carierei. La patru luni distanță, Coric făcea o nouă victimă de renume: Andy Murray, învins la la Dubai, în februarie 2015, tot în minimum de seturi.

Coștient de potențialul său, declarând, în ianuarie, „sunt cel mai bun din generația mea” și fiind nevoit să explice sensul afirmației „când sunt la nivel maxim, sunt ca Djokovic, când nu, sunt ca Murray„, (Coric a lămurit pe Facebook că este vorba despre dozarea agresivității: când ocul nu îi merge, tinde să devină defensiv precum Andy Murray), croatul rămâne totuși mai reținut în declarații decât Bernard Tomic sau Nick Kyrgios (19 ani), care a punctat la rândul său într-un clasament al precocității ca primul adolescent care învinge un lider mondial  (Rafael Nadal, la Wimbledon, în 2014) și cel mai mai tânăr sfert-finalist într-un turneu de Mare Șlem după Bernard Tomic (2011). De asemenea, Coric este, la 18 ani, peste alte „speranțe ale sportului alb”:

  • la 19 ani, Nick Kyrgios are un singur succes în fața unui jucător de Top 10, (Nadal)
  • Tomic înregistra, tot la 19 ani, două victorii în fața unor jucători din Top 10, dar cu anvergură mai mică (primul triumf contra unui membru Top 10: Soderling, 5 ATP, învins de Tomic la Wimbledon, succes care nu a fost dublat și de o victorie în meciul următor, cu Djokovic, apoi victorie în fața lui Mardy Fish, 9 ATP, la Shanghai)
  • Grigor Dimitrov, la 19 ani, nu atinsese încă Top 100, iar cea mai mare victorie a sa a venit în fața lui Tomas Berdych, doar locul 23 la acea vreme.

Coric va fi prezent pe zgura de la Arenele BNR, la ediția aniversară, de 20 de ani, care va debuta începând cu 18 aprilie, și având finalele de simplu și dublu programate duminică, 26 aprilie.

Publicul a fost mult mai puțin „pus în gardă” de „materialul” pe care l-au avut în față la acel moment, în cazul altor adolescenți care au venit la București, ca necunoscuți,  și apoi au progresat spectaculos în circuit (Djokovic și Dolgopolov au jucat primul meci ATP la București, iar Ferrero juca pe suprafața sa favorită cu ani buni înainte de a se impune la Roland Garros, iar Wawrinka s-a prezentat fără sclipire și fără vreun rezultat anterior). Coric, cel mai tânăr jucător în Top 100 la finalul lui 2014, devansat doar de Nick Kyrgios, cu un an mai mare, ca rezultat,  este deja pe radarul sportului alb.   

Jucători de top care în adolescență au jucat pe zgura de la București:

  • Juan Carlos Ferrero (Spania) – a venit la turneul de la București în 1999, la 19 ani: ocupa poziția 48 ATP la acea vreme, câștiga meciul de debut în fața unui jucător abia intrat în Top 300 (Thomas Shiessling – 277 ATP), apoi ceda în turul doi, în fața marocanului Karim Alami. Ferrero a ajuns numărul 1 mondial, în 2003, în anul în care câștiga turneul de la Roland Garros.
  • Jose Acasuso (Argentina)- a venit la turneul de la București în 2001, la 18 ani și 11 luni: ocupa poziția 83 ATP la acea vreme, dar ceda din prima partidă, în fața unui jucător mai slab cotat (Tomas Behrend, Germania  – 144 ATP), deschizând o serie de cinci participări consecutive. A revenit puternic un an mai târziu, ajungând până în finală (pierdută în fața lui David Ferrer, venit la București la 20 de ani, de pe poziția 81 ATP, înainte de saltul spectaculos, până pe poziția 3 ATP), iar în 2004 se încorona campion, într-o finală cu Igor Andreev. Acasuso a atins Top 20 ATP în 2006.
  • Richard Gasquet (Franța) – comparat ani la rând cu Federer, datorită reverului spectaculos cu o singură mână, înaintea apariției în circuit a bulgarului „Baby Fed” Dimitrov, francezul a venit la turneul de la București în 2004, la 18 ani: ocupa poziția 119 ATP la acea vreme, câștiga meciul de debut în fața italianului Potito Starace (80 ATP), apoi ceda în turul doi, la capătul unui meci rapid de trei seturi, terminat în 83 de minute, în fața unui alt Italian, Filippo Volandri (53 ATP). Gasquet a pătruns în 2007 în Top 8, ajungând până pe poziția a șaptea a clasamentului mondial.
  • Stan Wawrinka (Elveția) – a venit la București tot în 2004, la 19 ani: ocupa poziția 167 în clasamentul ATP al momentului, cedând în fața ibericului David Ferrer. A fost singura prezență la București a jucătorului care acum, are în palmares un titlu de Mare Șlem (Australian Open, 2014), o Cupa Davis (2014) și un loc trei – cea mai bună clasare ATP
  • Novak Djokovic (Serbia) – a treia prezență notabilă în 2004, avea 17 ani: ocupa poziția 272 ATP, producea surpriza în primul tur, eliminându-l pe francezul Arnaud Clement și câștigând astfel primul meci de pe tabloul principal al unui turneu ATP chiar în Româmnia. Era eliminat în turul secund, după mai bine de două ore și jumătate de luptă, de David Ferrer, după ce sârbul câștigase primul set, 6-4. „Nole” este actualul lider al ierarhiei tenisului mondial, cu opt titluri de Mare Șlem în palmares.
  • Gael Monfils (Franța) – a venit la turneul de la București în 2005, la câteva zile după ce împlinea 19 ani: ocupa poziția 46 ATP la acea vreme, pierdea meciul de debut în fața ibericului Albert Montanes (74 ATP), apoi revenea de trei ori pe terenurile din complexul de la Arenele BNR, reușind două semifinale (2007 și 2014). „Le Monf” a ajuns în 2007 până pe poziția a șaptea a clasamentului mondial.
  • Alexander Dolgopolov  (Ucraina) – a semnat ca și Djokovic, debutul pe tabloul principal al unui turneu ATP la București: a concurat în „Parcul cu Platani” în 2006, la 17 ani și 10 luni: ocupa poziția 375 ATP la acea vreme, trecea de calificări pentru accederea pe tabloul principal, acolo unde era învins de belgianul Christophe Rochus (64 ATP). „Dolgo” a ajuns în 2012 până pe poziția 13 ATP și este considerat printre cei mai îndemânatici jucători din circuit, inconstanța fiind marea problemă a jucătorului ajuns la 26 de ani.

3 declarații despre Borna Coric ale „greilor din tenis”:

  • Novak Djokovic: „M-am antrenat de mai multe ori cu el și pot spune că, la vârsta lui, nu doar că este bun, este cel mai bun din lume. Se simte confortabil atunci când joacă împotriva numelor grele din circuit. Încerc să îl ajut, pentru că este prima dată când, antrenându-ne împreună, am simțit că mă regăsesc pe mine în felul său de a fi. Are spirit de luptător, este foarte disciplinat, concentrat, determinat, încrezător – foarte tânăr, dar foarte încrezător, ceea ce este extrem de important
  • Roger Federer: „Înțeleg de ce a pus atâtea probleme unor jucători de Top și încă mai are loc să se îmbunătățească. Dar nu-i spuneți >, nu-i faceți asta
  • Andy Murray, după înfrângerea 1-6, 3-6: „A jucat foarte solid și s-a mișcat atât de bine
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…