Tacurile pe poziţii! S-au deschis înscrierile la Competiţia Naţională de Biliard în Scaun Rulant!

25 apr 2019 105 afişări Alte Sporturi
Tacurile pe poziţii! S-au deschis înscrierile la Competiţia Naţională de Biliard în Scaun Rulant!

Competiţia Naţională de Biliard în Scaun Rulant deschide înscrierile pentru cea de-a 5 ediţie care va avea loc pe 11 mai, la IDM Club Bucureşti. Înscrierile la categoria adulţi sunt deschise până în data de 3 mai, iar la categoria copii, până pe 9 mai.

Henrik Larsson, multiplu campion mondial şi european la biliard în scaun rulant şi invitatul special al ediţiei de anul acesta joacă împotriva Soniei Simionov, campioană naţionala la biliard, într-un meci demonstrativ. Evenimentul este organizat de Asociaţia Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni (AMIO) sub egida Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR).

 Ediţia de anul trecut a Campionatului Naţional a strâns participanţi din toate colţurile ţării în jurul meselor de biliard: peste 60 de concurenţi şi-au încercat norocul şi îndemânarea într-o competiţie în care cel mai bun câştigă, însă nimeni nu pierde! Din donaţii şi sponsorizări s-au strâns aproximativ 10 000 Euro, bani transformaţi în scaune cu rotile şi alte echipamente şi dispozitive medicale care ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii participanţilor.

 Pentru a doua oară în România, Henrik, îşi reia şi anul acesta poziţia de “adversar de onoare” într-un meci demonstrativ cu Sonia Simionov, campioană naţională a României la biliard. Are în palmares 6 titluri de campion mondial, 12 titluri de campion European şi 20 de titluri de campion în Suedia, ţara sa natală. De asemenea, suedezul deţine recordul pentru cel mai rapid meci de 15 bile executat în scaun rulant, un minut şi 21 de secunde, dar şi recordul pentru cele mai multe lovituri corecte consecutive, 97, executate din scaun rulant. “Când câştig primul lucru care îmi trece prin minte este senzaţia de mândrie că am putut face faţă presiunii şi adrenalinei până la capăt. Când pierd, mă simt frustrat şi am o imagine clară a motivului pentru care am pierdut şi unde trebuie mai multă muncă. Biliardul îţi oferă oportunităţi nesfârşite de a-ţi depăşi limitele. Prin asta nu mă refer doar la partea de tactică a jocului sau la tehnică, mă gândesc la înţelegerea şi dezvoltarea personală.”

 “Aveţi curajul de a fi propriul vostru erou în momentul în care trageţi şi fiţi mândri de performanţa voatră indiferent de rezultat!” sunt sfaturile lui Henrik Larsson pentru participanţii la competiţie. “Ultima (şi prima) mea vizită în România, în 2017, tot la invitaţia Campionatului Naţional de Biliard în Scaun Rulant a fost fantastică. Abia aştept să mă reîntorc. Mi-ar plăcea să vin pentru o perioadă mai îndelungată în România, pe viitor. Vreau să vizitez zonele rurale şi, cum sunt şi muzician, mi-ar plăcea să ascult muzică populară românească la un moment dat.” Pe lângă palmaresul impresionant la billiard, Henrik cântă la chitară şi la pian de la vârsta de 5 ani.

 “Vreau să stau sus, acolo unde sunt acum!”, spune Cornel Deaconiţă, câştigătorul cupei anul trecut şi veteran al competiţiei. “Anul ăsta vin să îmi apăr trofeul!” Povestea lui Cornel este demnă de un roman. În ciuda dizabilităţii, el a lăsat în spate oraşul său natal, Suceava, şi a pornit în căutarea unei vieţi independente la Galaţi. “Eram pensionat pe caz de boală, ceea ce nu îmi permitea să am un loc de muncă, dar eu voiam să muncesc. Aşa că într-o zi m-am urcat în tren, am mers până la Iaşi, am luat microbuzul până la Fălticeni, şi de acolo cu maşina cu fratele meu spre Suceava unde mi-am anulat pensia ca să pot să muncesc ca toată lumea.”

Determinarea lui Cornel capătă noi dimensiuni când vine vorba de sporturi de orice fel. El are în palmares numeroase titluri, cel mai recent dintre ele fiind obţinut anul acesta la Campionatul de Tir cu Arcul outdoor, divizia 18 de metri, unde a fost singurul concurent în scaun rulant. Anul acesta este hotărât să îşi apere trofeul de Campion Naţional la Biliard în Scaun Rulant şi de ce nu, să ducă sportul acesta mai departe. “Dacă va fi recunoscut ca sport paralimpic, cu suport logistic şi financiar, eu merg să reprezint România oriunde în străinătate!”

 “Determinare şi voinţă sunt cele mai importante lecţii pe care le învăţăm de la concurenţii noştri. Nu putem decât să le răsplătim interesul acordat prin a face tot posibilul ca biliardul în scaun rulant să fie recunoscut ca sport paralimpic în România, un vis la care muncim de foarte mult timp! Demersurile au fost pornite, am depus dosarul la Comitetul Naţional Paralimpic şi sperăm că rezultatele vor fi favorabile. Mulţumesc sponsorilor şi partenerilor că ne ajută an de an să ajungem mai aproape de visul nostru, al tuturor celor care îndrăgesc această competiţie şi acest sport.”, spune Irina Văcărean, Preşedinta AMIO.

  • Regulamentul complet şi modul de desfăşurare ale competiţiei sunt disponibile pe pagina de Facebook a evenimentului.
  • Asociaţia Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni este o organizaţie non-profit dedicată incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi prin sport, în scopul dezvoltării mijloacelor care să permită sportivilor cu handicap participarea la turneul anual naţional de billiard în scaun rulant şi competiţii internaţionale de biliard.
  • Consiliul Naţional al Dizabilităţii sprijină şi încurajează acţiunile organizaţiilor care desfăşoară activităţi de incluziune pentru persoanele cu dizabilităţi.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.